Σαν Σήμερα - Γεγονοτα της 15ης Αυγουστου


Δεκαπενταύγουστος της Παναγιάς



Πριν τον 19ο Αιώνα

1057 Σε μάχη σκο­τώ­θη­κε ο βασι­λιάς της Σκο­τί­ας Μάκβεθ

1096 Ξεκι­νά η Α’ Σταυ­ρο­φο­ρία, με σκο­πό την κατά­λη­ψη των Αγί­ων Τόπων.

1519 Ιδρύ­ε­ται η Πόλη του Πανα­μά στον Παναμά.

1534 Ιδρύ­ε­ται στο Παρί­σι από τον Ιγνά­τιο Λογιό­λα το θρη­σκευ­τι­κό Τάγ­μα των Ιησουϊτών

1769 Γεν­νή­θη­κε ο Ναπο­λέ­ων Βοναπάρτης

1785 Γεν­νιέ­ται ο Βρε­τα­νός συγ­γρα­φέ­ας Τόμας Ντε Κουίνσι.


Στον 19ο Αιώνα

1858 Ο Βασι­λιάς Όθω­νας θεσπί­ζει με το βασι­λι­κό διά­ταγ­μα “περί συστά­σε­ως των Ολυ­μπί­ων” γενι­κούς αθλη­τι­κούς δια­γω­νι­σμούς κάθε 4 χρό­νια με την επω­νυ­μία “Ολύ­μπια” μέσα στο πλαί­σιο διε­θνών εκθέ­σε­ων που θα γίνο­νται στο Ζάπ­πειο. Τον θεσμό αυτό τον χρη­μα­το­δο­τεί ο Ευάγ­γε­λος Ζάπ­πας και οι αγώ­νες μένουν γνω­στοί στην ιστο­ρία ως Ζάπ­πειες Ολυμπιάδες.

1858 Θεμε­λιώ­νε­ται το νέο Βου­λευ­τή­ριο (Παλαιά Βου­λή), που θα ανε­γερ­θεί σε σχέ­δια του αρχι­τέ­κτο­να Φραν­σουά Μπουλανζέ.

1877 Ο Τόμας Έντι­σον πραγ­μα­το­ποιεί την πρώ­τη ηχο­γρά­φη­ση στην ανθρώ­πι­νη ιστο­ρία, με το παι­δι­κό τρα­γού­δι “Mary had a little lab”.

1887 Γεν­νή­θη­κε βρα­βευ­μέ­νη με Πού­λι­τζερ Αμε­ρι­κα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας Έντ­να Φέρμπερ

1893 Γεν­νή­θη­κε ο Νεο­ζη­λαν­δός αστρο­νό­μος και πρω­το­πό­ρος στους υπο­λο­γι­στές Λέσλι Κόμρι

1896 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος εφευ­ρέ­της του μου­σι­κού οργά­νου θερε­μίν, Λέον Θερεμίν


Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1903 Ο εκδό­της Τζό­ζεφ Πού­λι­τζερ παρα­χω­ρεί 2 εκ. δολά­ρια στο Πανε­πι­στή­μιο της Κολού­μπια για να ιδρύ­σει σχο­λή δημοσιογραφίας.

1907 Πέθα­νε ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους βιο­λο­νί­στες όλων των επο­χών, ο Σλο­βά­κος Γιό­σεφ Γιοαχίμ

1909 Τη νύχτα της 14ης προς 15ης Αυγού­στου, με πρω­το­βου­λία του Στρα­τιω­τι­κού Συν­δέ­σμου (συνο­μω­τι­κή οργά­νω­ση απο­τε­λού­με­νη κυρί­ως από κατώ­τε­ρα και μεσαία στε­λέ­χη του στρα­τού), πραγ­μα­το­ποιεί­ται το Κίνη­μα στο Γου­δή, το οποίο έφε­ρε από την Κρή­τη τον Ελ. Βενι­ζέ­λο για να ανα­λά­βει την Πρωθυπουργία.

1914 Ανοί­γει η διώ­ρυ­γα του Παναμά.

1920 Γεν­νή­θη­κε ο ρεμπέ­της Κώστας Καπλάνης

1923 Μετά από επιθυμία της κυβέρνησης της Θουριγγίας, η σχολή Μπαουχάους πραγματοποιεί έκθεση με έργα των τεσσάρων ετών της ύπαρξής της. Μεταξύ των δασκάλων της σχολής που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Παουλ Κλέε και Βασίλι Καντίνσκι.

1924 Ο Βρε­τα­νός συγ­γρα­φέ­ας και σενα­ριο­γρά­φος Ρόμπερτ Μπολτ, του οποί­ου έργα είναι ο “Λόρενς της Αρα­βί­ας”, “Δόκτωρ Ζιβά­γκο”, “Η κόρη του Ράιαν”.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1939 Κάνει πρε­μιέ­ρα στο Χόλι­γουντ η πρώ­τη κινη­μα­το­γρα­φι­κή μετα­φο­ρά του “Μάγου του Οζ” του Φράνκ Μπάουμ.

1940 Ενώ το κατα­δρο­μι­κό «Έλλη» βρι­σκό­ταν αγκυ­ρο­βο­λη­μέ­νο έξω από το λιμά­νι της Τήνου, συμ­με­τέ­χο­ντας με μεγά­λο σημαιο­στο­λι­σμό στο γιορ­τα­σμό της Πανα­γί­ας, τορ­πι­λί­ζε­ται από ιτα­λι­κό υπο­βρύ­χιο, 3 ολό­κλη­ρους μήνες πριν την κήρυ­ξη του ελλη­νοϊ­τα­λι­κού πολέμου.

1944 Εκτε­λέ­στη­κε απ’ τους Ναζί στη Νίκαια της Γαλ­λί­ας η Ελλη­νί­δα ηρω­ί­δα της Αντί­στα­σης Ελέ­νη Βαλ­λιά­νου  (Γεν. 1917)

1945 Μπορεί στην Ευρώπη να εορτάζεται την 9η Μαΐου η Ημέρα της Νίκης λόγω της συντριβής της χιτλερικής Γερμανίας, ωστόσο ο Πόλεμος δεν τελείωσε με την ήττα του Αδόλφου Χίτλερ, αλλά ύστερα από αρκετούς μήνες, με την άνευ όρων παράδοση της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας. Αυτή συνέβη τον Δεκαπενταύγουστο του 1945, όταν η ιαπωνική κυβέρνηση συμφώνησε να δεχτεί την άνευ όρων συνθηκολόγησή της και στις 2 Σεπτεμβρίου υπέγραψε την σχετική πράξη, που σήμανε και το τυπικό τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε προηγηθεί η ρίψη δύο ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ενώ ήδη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους και στα πεδία μάχης του Ειρηνικού Ωκεανού.

1945 Ο Σοβιε­τι­κός Στρα­τός απε­λευ­θε­ρώ­νει την Κορέα από τους Ιάπω­νες ιμπεριαλιστές.

1947 Η Ινδία κερ­δί­ζει την ανε­ξαρ­τη­σία της από τη Βρε­τα­νία. Η πρώ­ην βρε­τα­νι­κή αποι­κία χωρί­ζε­ται σε δύο χώρες: την Ινδία και το Πακιστάν.


Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1960 Η Δημο­κρα­τία του Κον­γκό κερ­δί­ζει την ανε­ξαρ­τη­σία της από τη Γαλλία.

1960 Στη Βιρ­τζί­νια των ΗΠΑ, αρχί­ζουν οι εγγρα­φές των πρώ­των νέγρων σε σχο­λεία λευκών.

1964 Απο­κα­λύ­πτε­ται το «σχέ­διο Ατσε­σον» για την Κύπρο

1967 Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο θεσπί­ζει νομο­θε­σία για τους πει­ρα­τι­κούς ραδιο­φω­νι­κούς σταθ­μούς. Όλοι οι σταθ­μοί συμ­μορ­φώ­νο­νται, εκτός από τον Radio Caroline.

1967 Πέθα­νε ο Γάλ­λος σου­ρε­α­λι­στής ζωγρά­φος Ρενέ Μαγκρίτ

1969 Αρχί­ζει το θρυ­λι­κό μου­σι­κό φεστι­βάλ του Γούν­τστοκ, το οποίο έσπευ­σαν να παρα­κο­λου­θή­σουν χιλιά­δες άνθρω­ποι. Ανά­με­σα στους μου­σι­κούς, που συμ­με­τεί­χαν ήταν ο Κάρ­λος Σαντά­να, ο Τζί­μι Χέντριξ, ο Τζο Κόκερ, οι Stills, οι Nash και πολ­λοί άλλοι.

1971 Ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος Νίξον αναγ­γέλ­λει την εφαρ­μο­γή ενός προ­γράμ­μα­τος μονε­τα­ρι­στι­κής και οικο­νο­μι­κής εξυ­γί­αν­σης των ΗΠΑ με την οποία τερ­μα­τί­ζει την ισο­δυ­να­μία του δολα­ρί­ου με το από­θε­μα της χώρας σε χρυσό.

1973 Οι ΗΠΑ παύ­ουν να βομ­βαρ­δί­ζουν την Καμπότζη.

1974 Αττίλας ΙΙ: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η προέλαση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ίδια ημέρα φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Ανδρέας Παπανδρέου, εξερχόμενος του αεροπλάνου δηλώνει "Η Ελλάς ανήκει στους Έλληνες".

1974 Νότια Κορέα: Κατά τη διάρκεια γιορτής της ημέρας της Απελευθέρωσης, φονεύεται η πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας Γιούκ Γιούνγκ Σου, στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της χώρας Παρκ Τσούνγκ Χι, από έναν Βορειοκορεάτη κατάσκοπο.

1975 Λαμβάνει χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μπανγκλαντές, κατά το οποίο δολοφονείται ο πρόεδρος της χώρας Σεΐχ Μουτζίμπ.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1979 Ο Γιώρ­γος Βαμ­βα­κάς κερ­δί­ζει κατά τη διάρ­κεια του Πανευ­ρω­παϊ­κού Πρω­τα­θλή­μα­τος Εφή­βων στο Μπί­ντ­γκοζ της Πολω­νί­ας τα 400μ εμπό­δια με 50.67 δίνο­ντας στην Ελλά­δα το πρώ­το της χρυ­σό μετάλ­λιο σε μεγά­λους διε­θνείς αγώ­νες στίβου.

1980 Η Ελλά­δα επα­νέρ­χε­ται στο ΝΑΤΟ, με ανοι­κτό το θέμα του Αιγαίου.

1989 Πέθα­νε ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με ξεχωριστή δράση στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στα Δεκεμβριανά και στον Εμφύλιο Πόλεμο 1946–1949.

1993 Στην Ταϊ­λάν­δη, πάνω από 100 νεκροί είναι ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός από την κατάρ­ρευ­ση ξενοδοχείου.

1994 Συλ­λαμ­βά­νε­ται ο τρο­μο­κρά­της Ίλιτς Ραμί­ρες Σάν­τσες, γνω­στός με το ψευ­δώ­νυ­μο “Κάρ­λος”.

1994 Την τέταρ­τη θέση κατα­κτά η εθνι­κή ομά­δα μπά­σκετ της Ελλά­δας στο Μου­ντο­μπά­σκετ ’94, που διε­ξή­χθη στον Καναδά.

2000 Πέθα­νε ο Βασί­λης Εφραι­μί­δης της προ­δι­κτα­το­ρι­κής Αυγής, βου­λευ­τής της ΕΔΑ και του ΚΚΕ και ευρω­βου­λευ­τής με το ΚΚΕ.