Σαν Σήμερα - Γεγονοτα της 12ης Αυγουστου

Πριν τον 19ο Αιώνα

323 π.Χ. Πεθαί­νει ο κυνι­κός φιλό­σο­φος Διο­γέ­νης, που έλε­γε ότι το πρό­βλη­μα της ζωής είναι «γυμνα­στι­κή και αρε­τή». Σ’ αυτόν οφεί­λε­ται η έννοια «κυνι­σμός» (έλε­γε ότι είναι σκύ­λος «κυν»)

38 π.X. Πέθα­νε, σε ηλι­κία 39 ετών, η βασί­λισ­σα της Αιγύ­πτου Κλε­ο­πά­τρα. Λέγε­ται ότι άφη­σε ένα φίδι να τη δαγκώ­σει στο στή­θος για να μην δει το θρί­αμ­βο του Οκτα­βια­νού Αύγουστου

1204 Ο δόγης της Βενε­τί­ας Ερρί­κος Δάν­δο­λος αγο­ρά­ζει σε τιμή ευκαι­ρί­ας (5.000 χρυ­σά δου­κά­τα) την Κρή­τη από τον Βονι­φά­τιο τον Μομφερρατικό.

1612 Πέθα­νε ο Ιτα­λός συν­θέ­της Τζιο­βά­νο Γκαμπριέλι

1613 Πέθα­νε ο Κρη­τι­κός ποι­η­τής Βιτσέν­τζος Κορνάρος.

1633 Πέθα­νε ο Ιτα­λός συν­θέ­της και τρα­γου­δι­στής Τζα­κό­πο Πέρ


Στον 19ο Αιώνα

1833 Πεθαίνει στο ζωολογικό κήπο ‘Άρτις Ματζίστα” το τελευταίο κουάγκα, σπάνιο είδος ζέβρας.

1849 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ζωγρά­φος Άμποτ Θάγιερ, θεω­ρού­με­νος και «πατέ­ρας του καμου­φλάζ» στον πόλεμο.

1851 Ο Ισα­άκ Σίν­γκερ κατο­χυ­ρώ­νει με δίπλω­μα ευρε­σι­τε­χνί­ας τη ραπτομηχανή.

1877 Ο Τόμας Έντι­σον κατα­σκευά­ζει το φωνόγραφο.

1877 Ο Αμε­ρι­κα­νός αστρο­νό­μος Αζάφ Χολ ανα­κα­λύ­πτει τον ένα από τους δυο δορυ­φό­ρους του Άρη, το Δήμο

1881 Γεν­νή­θη­κε ο Σεσίλ ντε Μιλ, ένας από τους πιο επι­τυ­χη­μέ­νους σκη­νο­θέ­τες του 20ου αιώνα

1887 Γεν­νή­θη­κε ο Αυστρια­κός φυσι­κός Έργουιν Σρέ­ντι­γκερ, που ασχο­λή­θη­κε με την κβαντομηχανική

1898 Λήγει ο ισπα­νο-αμε­ρι­κα­νι­κός πόλε­μος. Η Ισπα­νία απε­λευ­θε­ρώ­νει την Κού­βα και παρα­χω­ρεί στις ΗΠΑ τα νησιά Που­έρ­το Ρίκο, Γκουάμ και Φιλιπ­πί­νες. Με την ίδια συμ­φω­νία, η Χαβάη προ­σαρ­τά­ται στις ΗΠΑ.


Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1910 Τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εκλο­γών για την ελλη­νι­κή εθνο­συ­νέ­λευ­ση φέρουν ως επι­τυ­χό­ντες πολ­λούς λαϊ­κούς υπο­ψη­φί­ους, που δεν ανή­κουν σε κόμ­μα­τα. Πρώ­τος επι­λα­χών στην Αττι­κο­βοιω­τία, με μεγά­λη πλειο­ψη­φία, εκλέ­γε­ται ο Ελευ­θέ­ριος Βενιζέλος.

1914 Η Βρε­τα­νία μπαί­νει στον Α΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, κηρύσ­σο­ντας τον πόλε­μο κατά της Αυστροουγγαρίας.

1921 Οι ελλη­νι­κές δυνά­μεις, μετά από πολυ­ή­με­ρη εξα­ντλη­τι­κή πορεία, φτά­νουν στην περιο­χή του Σαγ­γά­ριου ποταμού.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1927 Γεν­νή­θη­κε ο τσε­λί­στας Μσι­στλάβ Ροστροπόβιτς

1927 Το Λαϊ­κό Κόμ­μα απο­χω­ρεί από την κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού προ­κα­λώ­ντας κυβερ­νη­τι­κή κρί­ση. Σχη­μα­τί­ζε­ται κυβέρ­νη­ση «ευρέ­ως» συνα­σπι­σμού με τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα της «οικου­με­νι­κής» υπό τον Αλ. Ζαΐμη.

1928 Πέθα­νε ο κορυ­φαί­ος Τσέ­χος συν­θέ­της Λέος Γιά­να­σεκ, που έμει­νε ιδιαί­τε­ρα γνω­στός για το ορχη­στι­κό του κομ­μά­τι “Συμ­φο­νιέ­τα” που συνέθεσε

1930 Γεν­νή­θη­κε ο Τζορτζ Σόρος

1931 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός μυθι­στο­ριο­γρά­φος, σενα­ριο­γρά­φος και δρα­μα­τουρ­γός, Γουί­λιαμ Γκόλντμαν

1932 Σπου­δαία αρχαιο­λο­γι­κά ευρή­μα­τα ανα­κα­λύ­πτο­νται στην Αρχαία Αγο­ρά. Μετα­ξύ άλλων, βρέ­θη­καν και τα ψηφο­δέλ­τια εξο­στρα­κι­σμού του Αριστείδη.

1933 Στην Ελλά­δα, εγκρί­νε­ται νομο­σχέ­διο για τη λογο­κρι­σία θεα­τρι­κών έργων και κινη­μα­το­γρα­φι­κών ταινιών.

1940 Η βρε­τα­νι­κή ΡΑΦ χτυ­πά οχυ­ρά των Ναζί με 500 αερο­πλά­να, ενώ 400 βομ­βαρ­δι­στι­κά του Ράιχ αδειά­ζουν το φορ­τίο τους στις βρε­τα­νι­κές ακτές.


Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1953 Ενας από τους χειρότερους σεισμούς που έπληξαν ποτέ την Ελλάδα ήταν αυτός του 1953 στην Κεφαλονιά. Ηταν ο σεισμός που οδήγησε στη δημιουργία του αντισεισμικού κανονικού που τέθηκε σε ισχύ το 1959. Οι σεισμοί του Ιονίου το 1953 ήταν μια σεισμική ακολουθία αποτελούμενη από τρεις κύριους καταστροφικούς σεισμούς αυξανόμενης έντασης και περισσότερους από 135 μετασεισμούς που έλαβαν χώρα από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου του 1953 και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά. Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 455 νεκρούς, 2.412 τραυματίες και 21 αγνοούμενους, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού των νησιών τα εγκατέλειψε εξαιτίας των σεισμών. Θεωρούνται οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

1955 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός συγ­γρα­φέ­ας Τόμας Μαν, που βρα­βεύ­τη­κε με Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας το 1929. («Το μαγι­κό βου­νό», «Δρ Φάου­στους», «Θάνα­τος στη Βενε­τία»). Στο αρι­στούρ­γη­μά του, «Το Μαγι­κό Βου­νό» (1924), για το οποίο τιμή­θη­κε με το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας (1929), περι­γρά­φει τις σκέ­ψεις ενός ετοι­μο­θά­να­του φυμα­τι­κού γύρω από την ζωή, την ασθέ­νεια, την επι­στή­μη και τον θάνα­το αντι­κα­το­πτρί­ζο­ντας παράλ­λη­λα τη γενι­κό­τε­ρη κατά­στα­ση φθο­ράς και έκπτω­σης των αξιών της Ευρώ­πης λίγο πριν από τον Α’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. (Γεν. 6/6/1875)

1960 Μπαί­νει σε τρο­χιά ο πρώ­τος τηλε­πι­κοι­νω­νια­κός δορυ­φό­ρος, ο Έκο Ι.

1961 Ανα­κα­λύ­πτο­νται μονα­δι­κά ξύλι­να αρχαία αγγεία στη Βραυρώνα.

1964 Η Νότιος Αφρι­κή απο­κλεί­ε­ται από τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Τόκιο λόγω του “απαρτ­χάιντ”. Ο απο­κλει­σμός θα λήξει το 1992 με την κατάρ­ρευ­ση του καθεστώτος.

1968 Απόπειρα του Παναγούλη να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο με εκρηκτικά. Έσκασαν λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα και γλύτωσε...

1975 Η Ελλά­δα χάνει από τις ΗΠΑ με 104–56 για το Διη­πει­ρω­τι­κό Κύπελ­λο δημιουρ­γώ­ντας το χει­ρό­τε­ρο της ρεκόρ (- 54) στο μπάσκετ.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1976 Η σφα­γή στο Ταλ Ζαατάρ

1978 Έκθεση στο μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών, που είναι ο τάφος του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο τάφος βρέθηκε στο χωριό Βεργίνα, κοντά στη Θεσσαλονίκη, και ανασκάφηκε από τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μανώλη Ανδρόνικο.

1979 Στο Ιράν, η λογο­κρι­σία οδη­γεί στην πυρά πολ­λά βιβλία.

1981 Η ΙΒΜ παρου­σιά­ζει τον πρώ­το προ­σω­πι­κό ηλε­κτρο­νι­κό υπο­λο­γι­στή (PC).

1985 Η Ιαπω­νία βιώ­νει τη μεγα­λύ­τε­ρη αερο­πο­ρι­κή τρα­γω­δία όλων των επο­χών, όταν ένα μπόινγκ 747 των ιαπω­νι­κών αερο­γραμ­μών συντρί­βε­ται στο βου­νό Ογκού­ρα με απο­τέ­λε­σμα 520 άτο­μα να χάσουν τη ζωή τους.

1988 Κάνει πρε­μιέ­ρα εν μέσω αντι­δρά­σε­ων η ται­νία του Μάρ­τιν Σκορ­τσέ­ζε “Ο Τελευ­ταί­ος Πει­ρα­σμός”, που βασί­ζε­ται στο ομώ­νυ­μο μυθι­στό­ρη­μα του Νίκου Καζαντζάκη.

1989 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός φυσι­κός και συνε­φευ­ρέ­της του τραν­ζί­στορ Γουί­λιαμ Σόκλι

1992 Πέθα­νε ο λαϊ­κός βάρ­δος του κλα­ρί­νου Τάσος Χαλκιάς

1993 Συμ­φω­νία επι­τυγ­χά­νε­ται μετα­ξύ του ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου και του Ομί­λου Περο­γιαν­νά­κη για την πώλη­ση του ναυ­πη­γεί­ου Νεώ­ριου Σύρου.

2000 Βυθί­ζε­ται αύταν­δρο στη Βόρεια Θάλασ­σα το ρωσι­κό πυρη­νο­κί­νη­το υπο­βρύ­χιο Κουρσκ.


Στον 21ο Αιώνα

2004 Παρα­δί­δε­ται στην κυκλο­φο­ρία η γέφυ­ρα Ρίου — Αντιρ­ρί­ου “Χαρί­λα­ος Τρι­κού­πης”, η μεγα­λύ­τε­ρη καλω­διω­τή γέφυ­ρα στον κόσμο

2004  Ξεσπά το σκάν­δα­λο Κεντέ­ρη — Θάνου, μία μέρα πριν από την τελε­τή έναρ­ξης των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων της Αθή­νας. Οι δύο ολυ­μπιο­νί­κες αρνού­νται να περά­σουν από ντό­πινγκ κοντρόλ, πέφτουν θύμα­τα τρο­χαί­ου ατυ­χή­μα­τος με μοτο­σι­κλέ­τα, το οποίο χαρα­κτη­ρί­ζε­ται σκη­νο­θε­τη­μέ­νο, και τίθε­νται εκτός αγώνων.

2015 Πέθα­νε ο ηθοποιός και τραγουδιστής Γιώργος Ζωγράφος. Υπήρξε ένας από τους κεντρικούς καλλιτέχνες στην ιστορία του «Νέου Κύματος» στην ελληνική μουσική σκηνή.