Διαβάζοντας για τον ΦΠΑ ... Είναι άσχετοι ή επικίνδυνοι;

“Τα όσα με την μορφή δημοσιευμάτων και πληροφοριών βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ τα θεωρώ τραγελαφικά στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.Νικόλαος Καρατσόρης|| Monetary Reform

University of Westminster

Ειδικότητα: International Business


«Αυτό που παρατηρούν, πάντως, έμπειρα στελέχη της φορολογικής διοίκησης είναι ότι για τον τελικό απολογισμό των αλλαγών του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η μείωση του ενεργειακού κόστους…» [1]

Πρώτη φορά διαβάζω ότι «έμπειροι» φοροτέχνες θεωρούν ότι ο ΦΠΑ είναι στοιχείο διαμόρφωσης του κόστους ενός προϊόντος!

Είναι άσχετοι ή επικίνδυνοι;
Ο ΦΠΑ είναι φόρος κατανάλωσης και ουδεμία σχέση έχει με την διαμόρφωση του κόστους.

Οποιαδήποτε μεταβολή στους συντελεστές αφήνει το κόστος ενός προϊόντος αμετάβλητο.

Επιπλέον και με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο και τις αποδείξεις λιανικής η αύξηση/μείωση του ΦΠΑ δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τα μικτά κέρδη των επιχειρήσεων, άρα δεν υπάρχει προσδοκία αύξησης ή μείωσης της φορολογητέας ύλης.

Στο λιανικό εμπόριο ή εκεί που πραγματοποιείται η τελική καταναλωτική δαπάνη, επειδή ακριβώς ο ΦΠΑ είναι ενσωματωμένος στην τελική τιμή του προϊόντος, αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει μείωση των μικτών περιθωρίων και αντίστροφα μείωση του ΦΠΑ σημαίνει αύξηση του μικτού κέρδους.

Αυτό αντίστοιχα δημιουργεί αύξηση ή μείωση της φορολογητέας ύλης στην περίπτωση που οι ονομαστικές τιμές παραμένουν σταθερές.

Τα ρεφλέξ των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου είναι εξαιρετικά γρήγορα όταν πρόκειται να περάσουν την αύξηση του ΦΠΑ στον καταναλωτή και εξαιρετικά αργά εάν πρόκειται να μειώσουν τις τιμές λόγω μείωσης του ΦΠΑ κρατώντας τα μικτά τους σταθερά.

Αυτό που θα επιφέρει η αύξηση/μείωση του ΦΠΑ είναι μία ανωμαλία στις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων.

Με δεδομένες τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις επιστροφές εκεί που αυξάνεται η διαφορά ΦΠΑ αγορών με ΦΠΑ πωλήσεων οι επιχειρήσεις θα έχουν να καταβάλλουν επιπλέον ΦΠΑ.

Σε συνθήκες έλλειψης κεφαλαίων κίνησης απλώς επιπλέον επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν.

Σε θεωρητικό επίπεδο το κόστος του προϊόντος θα επηρεάζονταν εάν μία επιχείρηση μπορούσε να μερίσει τους τόκους και τα χρηματοοικονομικά έξοδα που προκύπτουν από τις αυξημένες/μειωμένες απαιτήσεις σε κεφάλαια κίνησης ακριβώς λόγω της αύξησης/μείωσης του ΦΠΑ.

Όποιος μπορεί να κάνει τέτοιο φύλλο μερισμού καλύτερα να προσληφθεί στην Σχολή των Σαολίν για διαλογισμό!

Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος εν γένει μεγαλύτερη κοτσάνα από αυτή που γράφτηκε παραπάνω δεν υπάρχει.

Εκτός του ότι ο ΦΠΑ δεν αποτελεί στοιχείο κόστους το πρόβλημα στην αγορά ενέργειας όσον αφορά την βιομηχανία εστιάζεται περισσότερο στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που βρίσκεται στον χαμηλό συντελεστή 13% και λιγότερο στο πετρέλαιο.

Μία αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα θα έχει ή αρνητική επίπτωση στις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων ή στην καλύτερη ουδέτερη εάν η αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα ισοσκελίζεται από την μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο.

Σίγουρα ωφελημένες θα είναι οι μεταφορικές εταιρίες από την μείωση στο πετρέλαιο.

Είναι δεδομένο ότι οι «εταίροι» ενδιαφέρονται να φορολογήσουν εκείνους τους κλάδους που παρουσιάζουν πλεόνασμα για την χώρα ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης και μείωσης της αγοραστικής δύναμης που εφαρμόζεται εδώ και 5 χρόνια.

Η επιβάρυνση με αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με άλλους φόρους που έχουν ακουστεί, όπως η επιβολή τέλους διαμονής και η επιβολή φόρου στις αποδείξεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντα [2] θα φέρει καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και την οδηγεί σε αυτοκτονία κατά τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, μία άποψη που συμμερίζομαι. [3]

Άρα τι μπορεί να γίνει;

Θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΛΣΤΑΤ μία ανάλυση της φαινομενικής κατανάλωσης ( εισαγωγές συν παραγωγή μείον εξαγωγές) κατά κωδικό Prodcom για όλα εκείνα τα προϊόντα τα οποία βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή 13%.

Σε όποιους κωδικούς η Ελλάδα έχει υψηλό εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο της και ταυτόχρονα ο κωδικός δεν αποτελεί ανελαστική δαπάνη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ο ΦΠΑ να πάει στο 23%.

Διαχωρισμός δηλαδή του ΦΠΑ ειδικά για τα τρόφιμα σε διαφορετικές κατηγορίες ΦΠΑ.

Γενικά για μένα αυτή είναι η προσέγγιση, αυξήστε τον ΦΠΑ σε όλους τους κωδικούς προϊόντων που η Ελλάδα έχει σημαντικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο πλην εκείνων που οι δαπάνες είναι ανελαστικές.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό τον θεωρώ όπως είπαμε αυτοκτονία.

Η πρακτική λύση για την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ είναι η ψηφιοποίηση των συναλλαγών και η μείωση της φοροδιαφυγής.

Όλα τα υπόλοιπα μέτρα τα θεωρώ, συγγνώμη, ημίμετρα, τρίχες και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Εάν θέλετε οριστική λύση στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής καταργήστε τα μετρητά.

Πρόσφατα το πρότεινε και η κυβέρνηση της Δανίας. [4]

Η μόνη μετρήσιμη απώλεια εσόδων που θα υπάρξει θα είναι από το μέρισμα που παίρνει το κράτος από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσον αφορά τον κίνδυνο που θα προκύψει για τους καταθέτες από την επιβολή αρνητικών επιτοκίων εάν υπάρχει ηθική θα πρέπει να απαγορευτεί αρνητικό επιτόκιο στις αποταμιεύσεις. Επειδή δεν υπάρχει ηθική ακόμη και το αρνητικό επιτόκιο για εμένα θα ήταν μία αποδεκτή λύση σε μια πορεία μετάβασης σε κάτι διαφορετικό.

Ηθική δεν υπάρχει.

Υπάρχει Δράση και Αντί-Δραση.

Έτσι κινούνταν, έτσι κινείται και έτσι θα κινείται ο κόσμος.

Είπαμε, για όλα τα λάθη ευθύνομαι εγώ.”

[1] http://www.iefimerida.gr/…/nea-odynira-senaria-gia-fpa-synt…
[2] http://www.iefimerida.gr/…/ayta-einai-ta-14-metra-poy-kleid…
[3] http://www.naftemporiki.gr/…/and-andreadis-autoktonia-endex…
[4] http://tvxs.gr/…/pliri-katargisi-ton-metriton-proothei-i-ky…


Νικόλαος Καρατσόρης|| Monetary Reform

University of Westminster

Ειδικότητα: International BusinessΜην χάσετε για κανένα λόγο ... Νικόλαο Καρατσόρη