Το αρρωστημένο μου μυαλό

“Μετά την ανακοίνωση για τις επικείμενες αυξήσεις, και να είστε σίγουροι, ότι δεν με ενοχλεί η αύξηση των αμοιβών αυτή καθεαυτή, θα σας πω τί θα έκανα εάν ήμουν ..... Γερμανία.Θα έλεγα στην Deutsche Bank, στην KfW και τα μακρυά της χέρια (πχ ProCredit Bank) και άλλους να πάει να βρει όλες εκείνες τις ελληνικές επιχειρήσεις προμηθευτές της Lidl και να τους χορηγήσει κεφάλαια κίνησης κατόπιν συμφωνίας με την Lidl ότι θα αυξήσει σε αυτούς αντίστοιχα τις παραγγελίες.

Ταυτόχρονα θα ζητούσα από την Lidl και άλλες γερμανικές επιχειρήσεις στην χώρα που δραστηριοποιούνται στην εμπορία μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών να ακολουθήσουν επιθετικές εμπορικές πολιτικές για να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους.

Πιθανόν να έβαζα και την Douglas να έρθει και να αγοράσει τον Hondo ο οποίος θα κατάφερνε να κάνει και μία αξιοπρέπή έξοδο.

Μέρος λοιπόν, αυτών των αυξήσεων με αυτό τον τρόπο θα κατέληγαν στα ταμεία γερμανικών εμπορικών επιχειρήσεων και ανεξάρτητα από το εάν τα κέρδη θα μεταβιβάζονταν στην Γερμανία ή όχι το σίγουρο είναι ότι μέρος της αύξησης, ίσως και το σύνολο, θα κατευθύνονταν στο να τροφοδοτήσει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας ή να αυξήσει τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεων που βρίκουν κεφάλαια κίνησης από γερμανικές τράπεζες.

Οι αυξήσεις αυτές σίγουρα θα τροφοδοτήσουν την κατανάλωση και εγώ θέλω να ελέγξω τόσο την χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων όσο και το συνολικό ταμείο ...

Έχετε την εντύπωση ότι η Γερμανία δεν το έχει ξανακάνει;

Μα αυτό κάνει εδώ και 60 χρόνια., και το κάνει καλά.

Κάπως έτσι θα λειτουργούσε το αρρωστημένο μου μυαλό εάν ήμουν Γερμανός ...”


Νικόλαος Καρατσόρης|| Monetary Reform

University of Westminster

Ειδικότητα: International Business


"Εάν ισχύουν τα νούμερα τότε το 30% των απασχολουμενων, δηλαδή το 1 εκ από τα 3,3 εκ, αμοίβονται με 5 μήνες καθυστέρησης. Τώρα που κατατέθηκε η πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού λέτε οι επιχειρήσεις να πλημμυρισουν από κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες ζόμπι; Η μήπως παρακινήσει η αύξηση σε αύξηση της παραγωγικότητας, επενδύσεις κλπ; Προεκλογική η δέσμευση, δεν λέω. Επίσης ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.."
*Nikolaos Karatsoris*