Ετσι χτίζεται η τεχνολογική βάση σε μια σοβαρή χώρα

“Σήμερα μίλησα με δύο εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών της Ολλανδίας. Είναι στη Βοστώνη, μία από τις πολλές εμπορικές αντιπροσωπείες που έχουν σε όλο τον κόσμο.



Μας προσέγγισαν γιατί θα ήθελαν να επενδύσουμε στη χώρα τους, να κάνουμε δουλειές εκεί και να ανοίξουμε γραφεία.

Έχουν μία υπηρεσία που μας παρέχει δωρεάν tax advisors, λογιστές, recruiters και ανθρώπους που μπορούν να μας βρούνε γραφεία, να κανονίσουν όλη τη γραφειοκρατεία (από τη Βοστώνη, χωρίς να επισκεφτούμε τις δημόσιες υπηρεσίες στην Ολλανδία), άδειες, κλπ.

Πρότειναν να μας κάνουν δωρεάν οικονομική μελέτη για να δούμε τι φόρους θα πληρώνουμε, ποιο θα είναι το κόστος εργασίας, κλπ.

Πρότειναν να μας πετάξουν στο Άμστερνταμ για να γνωρίσουμε τοπικές επιχειρήσεις, να δουμε χώρους γραφείων και να έχουμε δωρεάν συναντήσεις με recruiters αλλά και στελέχη που θα μπορούσαμε να προσλάβουμε.

Δεσμεύονται ότι αν ανοίξουμε εκεί εταιρία οι φόροι, εισφορές, κλπ δεν θα αλλάξουν για εμάς για 10 χρόνια ώστε να μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό με μεγάλο ορίζοντα.

Έχουν προγράμματα που μας δίνουν οικονομική βοήθεια για να στήσουμε τα operations μας εκεί, αναλογικά με το venture capital funding που παίρνουμε (δηλαδή μας δίνουν επιπλέον funding από ό,τι έχουμε, δωρεάν, αρκεί να το χρησιμοποιήσουμε στην Ολλάνδία).

Είναι διατεθειμένοι να τα κάνουν όλα αυτά ακόμη και για ένα γραφείο 3-4 ατόμων, γιατί βλέπουν μακριά και πιστεύουν ότι άν κάνουμε καλά τη δουλειά μας εκεί και το κράτος τους μας εξυπηρετεί, μέσα σε μια δεκαετία θα πετύχουμε, θα μεγαλώσουμε και θα πληρώσουμε περισσότερους φόρους, θα προσλάβουμε περισσότερους Ολλανδούς.

Οι εκπρόσωποι ήταν δύο αξιοπρεπέστατοι, μορφωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που γνώριζαν πως δουλεύουν οι τεχνολογικές startup και το venture capital.

Είχαν κάνει μεγάλη έρευνα πριν μου μιλήσουν.

Ήξεραν την ιστορία της εταιρίας μας, που έχουμε γραφεία, τι δουλειά κάνουμε, και έτσι είχαν καλό λόγο να πιστεύουν ότι αργά η γρήγορα θα επεκταθούμε στην Ευρώπη. Μετά τη συνομιλία μας στο skype μου έστειλαν ένα αντίγραφο του company profile που έχει φτιαχτεί για το Workable στη βάση δεδομένου του υπουργείου τους και ένα κωδικό ώστε να μπορώ να το ενημερώσω για να ξέρουν ποιοι είμαστε και να μπορούν να μας προτείνουν δωρεάν υπηρεσίες που μας ταιριάζουν.

Έμεινα μαλάκας.

Γιατί έρχομαι από μια χώρα που ακόμα συζητάμε αν τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές, αν είναι ΟΚ να καίμε κάθε τόσο το πανεπιστήμιο, αν πρέπει να αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν θέλουμε ξένες επενδύσεις, και κυρίως πώς θα καταστρέψουμε και την τελευταία ιδιωτική επιχείρηση με φόρους και εισφορές για να πληρώσουμε πρόωρες συντάξεις και μισθούς σε δημόσιες υπηρεσίες αμφιβόλου αξίας.

Έμεινα μαλάκας, γιατί αυτοί μου δίνουν δωρεάν υποστήριξη ώστε ίσως μια μέρα να επενδύσω στη χώρα τους, ενώ στη δική μου χώρα που εχω ήδη επενδύσει, που δημιουργώ εξαιρετική ποιότητας θέσεις εργασίας κάθε μέρα, που φέρνω κεφάλαια και εξαγωγές, μου χρωστάει το κράτος 300.000 ΦΠΑ που θα μπορούσα να τα κάνω θέσεις εργασίας και εξαγωγικό προϊόν, που δεν ξέρω πότε και αν θα τα πάρω, και δεν ξέρω τι άλλο καινούργιο φόρο ή εισφορά θα πρέπει να πληρώσω μεθαύριο για το οποίο δεν έχω προγραμματίσει, που δεν ξέρω κάν αν οι καταθέσεις που έχω στη τράπεζα για να πληρώσω μισθούς τον άλλο μήνα θα κουρευτούν.

Μία μικρή υπενθύμιση ότι η ευημερία είναι αποτέλεσμα μεθοδικής και ορθολογικής δουλειάς, αφοσίωσης στην παραγωγικότητα, αναζήτησης συνεργασιών.

Γιατί πολλοί ακόμη νομίζουν ότι τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε με αγωνιστικές διεκδικήσεις και διαπραγματέυσεις του τύπο θα κάνω κατάληψη αν δε μας πάτε εκδρομή.”