Ο κακός που φταίει για την δική μας ... κακή μοίρα

“Οι περισσότεροι βρισκόμαστε σε ένα παιχνίδι αναμονής και περιμένουμε από μια εξωτερική δύναμη που μαγικά θα μας «σώσει» και θα εκπληρώσει κάθε επιθυμία μας. Είτε είναι να λυθούν τα οικονομικά μας προβλήματα, είτε να χάσουμε κιλά, είτε να καλυτερέψουμε την σχέση μας, είτε να βρούμε μια δουλειά, είτε να γίνουμε πλούσιοι.




Έχουμε μάθει να είμαστε παθητικοί και υποσυνείδητα να περιμένουμε από κάποιον άλλον να κάνει κάτι για εμάς. Αυτός μπορεί να είναι ο θεός, οι γονείς μας, η γυναίκα μας ή ο άντρας μας, το αφεντικό μας, η κυβέρνηση ή ο δήμαρχος.

Είναι θέμα προγραμματισμού

Ο μέσος άνθρωπος έτσι έχει προγραμματιστεί να σκέφτεται, παθητικά και να περιμένει κάτι να γίνει, κάτι να συμβεί κάπως και να αλλάξει και η δική του η ζωή ή να λυθεί το πρόβλημά του. Και το ρολόι συνεχίζει να χτυπάει και να παίρνει τον χρόνο μακριά του για πάντα.

Ο νούμερο ένα λόγος που για κάτι μετανιώνουν στην ζωή τους οι άνθρωποι όταν βρεθούν στην τελευταία τους ώρα λίγο πριν πεθάνουν, είναι που δεν έκαναν αυτό που πραγματικά ήθελαν όταν μπορούσαν να το κάνουν. Οι περισσότεροι λένε, «έπρεπε να ρισκάρω περισσότερο στην ζωή μου». Αλλά τότε είναι πολύ αργά…

Ρίσκο - το μη ρίσκο

Στο όνομα της ασφάλειας, της μονιμότητας και του σίγουρου, είμαστε προγραμματισμένοι να μην αναλαμβάνουμε ρίσκα, έτσι μας μαθαίνουν από την μικρή μας ηλικία, να μην θέλουμε πολλά, να συμβιβαζόμαστε με τα λίγα, με ότι μας επιτρέπουν να έχουμε. Μαθαίνουμε να μην λέμε τίποτα όταν μας μειώνουν τον μισθό μας, όταν μας λένε «τόσα θα πάρεις» γιατί έχουμε κρίση. Αυτό μπορεί να μην μας αρέσει αλλά στο τέλος το δεχόμαστε. Μετά μας εμφανίζουν και έναν που φταίει για την δική μας κακή μοίρα και τότε δεν βλέπουμε τίποτα άλλο εκτός από τον κακό που φταίει για όλα.

Για εμένα, το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μην ρισκάρεις! Αυτό κάνει τους πετυχημένους να κερδίζουν αυτό που θέλουν και δεν κάθονται να περιμένουν. Αυτοί γνωρίζουν ότι κανένας δεν θα έρθει να τους σώσει και είναι ευγνώμονες για αυτό.

Όσοι έχουν πετύχει στην ζωή τους αυτό που θέλουν και έχουν βάλει κάποιον στόχο, θα σου πουν ότι τελικά το σημαντικό δεν είναι ότι παίρνεις αυτό που θέλεις, αλλά το άτομο που τελικά γίνεσαι στην πορεία σου για να το πάρεις. Γιατί πραγματικά δεν μπορείς να παραβλέψεις αυτόν τον πανάρχαιο κανόνα την επιτυχίας:

Πρώτα γίνεσαι αυτός που πρέπει να γίνεις,
μετά κάνεις αυτό που χρειάζεται να κάνεις και
μόνο τότε έχεις αυτό που επιθυμείς να έχεις.

Αν δεν είσαι ευτυχισμένος χωρίς λεφτά, δεν θα είσαι ευτυχισμένος και με λεφτά.

Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να κερδίσουν αυτό που θέλουν είναι στην πραγματικότητα οι πιο ευτυχισμένοι ανάμεσά μας. Δεν είναι ευτυχισμένοι γιατί απλά κατάφεραν κάτι. Η ευτυχία τους πηγάζει από τον καθορισμό ενός στόχου και από την μάχη τους να κερδίσουν το παιχνίδι. Τα λεφτά που βγάζουν κάνουν την ζωή τους ευκολότερη και πιο άνετη. Τα λεφτά τους δίνουν την ευκαιρία να δουν και να κάνουν πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν την εμπειρία σε ολόκληρη την ζωή τους.

Τα χρήματα όμως δεν είναι αυτά που τους κάνουν ευτυχισμένους, δεν θα είσαι ευτυχισμένος μόνο με αυτά. Αν δεν είσαι ευτυχισμένος χωρίς λεφτά, δεν θα είσαι ευτυχισμένος και με λεφτά. Τα χρήματα και η ευτυχία έχουν πολύ λίγα κοινά μεταξύ τους. Τα χρήματα είναι απλά ένα εργαλείο συναλλαγής, ενώη ευτυχία είναι μια συναισθηματική εμπειρία.

Τα δύο δεν έχουν σχεδόν τίποτα κοινό μεταξύ τους. Και τα δύο είναι σημαντικά, αλλά είναι και εντελώς ασύνδετα. Αυτοί που οδηγούνται από εγωισμό και γίνονται πλούσιοι μόνο για τον εαυτό τους, πάντα πιστεύουν ότι τα πλούτη θα τους φέρουν ευτυχία και πάντα υποφέρουν αναζητώντας τα. Αυτοί είναι οι πιο μίζεροι άνθρωποι που έχω συναντήσει παρόλο που είναι πλούσιοι και πετυχημένοι. Το τι είναι αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους τις πιο πολλές φορές το μπερδεύουν. Δυστυχώς, αυτό είναι και το groupτων πετυχημένων που περισσότερο προβάλλεται από τα media, και τελικά στέλνεται ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι το να γίνεις επιτυχημένος και πλούσιος αυτό θα σε κάνει δυστυχισμένο. 

Αυτό όμως που τους ξεφεύγει είναι η αντίληψη που πρέπει να συνοδεύει τον πλούτο και την επιτυχία, ότι ένα άτομο θα είναι ευτυχισμένο, και αυτό πηγάζει από το πνεύμα, την αγάπη και την ευημερία την οποία απολαμβάνει κάποιος. Και όλα αυτά ξεκινούν με την νοοτροπία που αρνείται να περιμένει από τους άλλους και από εξωτερικές δυνάμεις ή τις συνθήκες να κάνουν τα πράγματα να συμβούν. Απλά αυτοί τα κάνουν να συμβούν.”


*** Ο Πασχάλης Φίλιος είναι επιχειρηματίας στον τομέα των ακινήτων.
Είναι θερμός υποστηρικτής της ελεύθερης αγοράς.
Κατάγεται από την Ορεστιάδα και ζει στην Αθήνα και στο Dubai.