Βενιζέλος: Απολύτως ... κανένα #Grexit , ούτε διεθνές πιστωτικό γεγονός

Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ευάγγελου Βενιζέλου
στην εφημερίδα «Αγορά» και στον δημοσιογράφο Β. Γιακουμή



Β. Γιακουμής: Στη συνάντηση του Βερολίνου έγινε οριστική στροφή της κυβέρνησης ή έχετε ακόμη αμφιβολίες γι’ αυτό ;

Ευ. Βενιζέλος: Η συνάντηση του Βερολίνου εντάσσεται και αυτή στο παιχνίδι διγλωσσίας που εξακολουθεί να παίζει η κυβέρνηση. Δήθεν σκληρή στάση μέσα. Αντιφατική στάση έξω με δηλώσεις υπευθυνότητας και διάθεση συνεργασίας, χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα. Το ζούμε αυτό κάθε εβδομάδα επί δύο και πλέον μήνες τώρα. Χωρίς αποτέλεσμα. Στο μεταξύ επιδεινώνονται όλα τα μεγέθη της οικονομίας.

Χάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Έχουμε υστέρηση εσόδων και διαρροή καταθέσεων. Επενδυτική ακινησία και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Άρα οδεύουμε ολοταχώς προς Μνημόνιο 3, χωρίς να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα οξύτατα τρέχοντα προβλήματα ρευστότητας. Και όλα αυτά εν έτει 2015. Φανταστείτε να ακολουθούσαμε αυτή την πολιτική το 2010, 2011, 2012, 2013, τι θα είχε συμβεί.

Β. Γιακουμής: Τι περιμένετε εσείς από το Eurogroup της Δευτέρας και τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση ;

Ευ. Βενιζέλος: Έχει δημιουργηθεί η μεγάλη παρεξήγηση ότι στο Eurogroup περιμένουν τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Αυτό που εκκρεμεί είναι η συνολική αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, των δημοσιονομικών στοιχείων της, της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Και αυτό θα γίνει από την τρόικα (τους λεγόμενους «θεσμούς»), αφού προσδιοριστεί το δημοσιονομικό πλαίσιο και το δημοσιονομικό κενό, αφού θα καθοριστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 - 2016. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταχθούν οι μεταρρυθμίσεις, ιδίως αυτές που έχουν άμεσο ή έστω έμμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μετά από όλα αυτά θα ληφθεί απόφαση στο Eurogroup. Και όλα αυτά για να δοθεί η χρηματοδότηση της τετράμηνης παράτασης μέχρι 30 Ιουνίου. Μετά, δυστυχώς, βαδίζουμε στο Μνημόνιο 3. Στο μεταξύ όλα αυτά δεν περιλαμβάνουν τη σχέση με το ΔΝΤ, από το οποίο έχουμε να λαμβάνουμε τις πολλές δόσεις. Ούτε τις παρεμβάσεις στο χρέος που συμφωνήθηκαν το 2012, από τις οποίες εξαρτάται στην πραγματικότητα το δημοσιονομικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε στρατηγικό εγκλωβισμό. Δεν θέλει να κάνει ρήξη γιατί δεν έχει τέτοια κοινωνική εντολή και ξέρει ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Από την άλλη, δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να στηρίζει μία καθαρή και έντιμη στροφή προς την υπευθυνότητα.

Β. Γιακουμής: Γιατί επιμένετε να έρθει στη Βουλή η σύμβαση παράτασης δανειακής σύμβασης που υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κρύβει τη σύμβαση παράτασης. Δεν θέλει να φανεί ότι υπέγραψε το ίδιο κείμενο με την προηγούμενη κυβέρνηση και κυρίως δεν θέλει να φανεί ότι τους πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δις του αποθεματικού του ΤΧΣ τα οποία ετέθησαν στον απόλυτο έλεγχο του EFSF και της ΕΚΤ. Τώρα η κυβέρνηση κατάλαβε ότι έδωσε πίσω 1,2 δις, που δεν έπρεπε, παρότι έχει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας.

Επίσης δεν κατάλαβε ίσως ότι τα 11 δις θα δοθούν για ανακεφαλαιοποίηση ή εκκαθάριση τραπεζών με τους νέους αυστηρούς όρους που ισχύουν στην ΕΕ και όχι όπως έγινε με τις δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Πρόκειται για συντριπτική ήττα των δήθεν σκληρών διαπραγματευτών και υπάρχει φυσικά αντίστοιχη μεγάλη ευθύνη.

Β. Γιακουμής: Τελικά, η ΕΚΤ ασκεί εκβιαστική πίεση στην κυβέρνηση και ο Ντράγκι φέρεται αυστηρότερα από ότι στη τρικομματική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2012 ;

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλάβει ή υποδύεται κάτι τέτοιο, πως άλλο η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος που διασφαλίζεται από την ΕΚΤ, απευθείας ή μέσω του ELA και άλλο η ρευστότητα του δημοσίου. Η ΕΚΤ ενισχύει διαρκώς την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Ήδη το σχετικό ποσό τείνει στα 110 δις, με καταθέσεις περίπου 140 δις. Όμως αυτή η ρευστότητα δεν μπορεί να πάει στο δημόσιο ως έμμεσο δάνειο, που αυξάνει το χρέος, χωρίς πλαίσιο και χωρίς προοπτική.

Β. Γιακουμής: Ασκείτε έντονη κριτική στη κυβέρνηση ενώ δεν έχουν περάσει παρά μόνο δύο μήνες από τις εκλογές. Μήπως βιάζεστε ;

Ευ. Βενιζέλος: Δύο μήνες υπό τις παρούσες συνθήκες ισοδυναμούν με περισσότερα από δύο χρόνια. Ακυρώνονται επιτεύγματα και θυσίες του ελληνικού λαού που όταν το αντιληφθεί αυτό θα είναι δυστυχώς αργά.

Β. Γιακουμής: Σας κατηγορεί ο κ. Τσίπρας πως μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά του βάλατε θηλιά στο λαιμό με ασφυκτικό χρονικό περιθώριο δύο μηνών έναντι των δανειστών με αποτέλεσμα να προκληθεί οικονομική ασφυξία στη χώρα και προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Τι απαντάτε;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας έπρεπε αντί να παλινωδεί και να αυτοσχεδιάζει, να αξιοποιήσει το πλαίσιο που βρήκε έτοιμο. Να ολοκληρώσει την επί της ουσίας διαπραγμάτευση τον Φεβρουάριο, αξιοποιώντας τις δικές μας κόκκινες γραμμές, στις οποίες μπορούσε να προσθέσει τις δικές του. Να βγει στις 28 Φεβρουαρίου από το μνημόνιο και να πάει στην προληπτική πιστωτική γραμμή, όπως είχαμε σχεδιάσει και προσυμφωνήσει. Αυτό του αφήσαμε. Αντί γι αυτό, επιδείνωσε όλα τα μεγέθη, βύθισε τη χώρα στο τρέχον μνημόνιο, χωρίς να μπορεί καν να πάρει χρηματοδότηση και τώρα την οδηγεί βεβαίως πλησίστια στο μνημόνιο 3. Όλα δε αυτά, δυστυχώς, τα έχει ομολογήσει στην παρακλητική επιστολή του της 15ης Μαρτίου 2015 προς την κα Μέρκελ, που είναι ένα κείμενο αποκαλυπτικό. Εκεί υπάρχει και το καταπληκτικό δίλλημα, «αν είναι να πληρώσω μισθούς και συντάξεις ή διεθνείς υποχρεώσεις, θα προτιμήσω να πληρώσω μισθούς και συντάξεις ακόμα και αν πάω σε πιστωτικό γεγονός». Μα προφανώς πληρώνουμε πάντα μισθούς και συντάξεις, αν τεθεί αυτό το δίλλημα όμως, το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχεις και πιστωτικό γεγονός και αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων.

Β. Γιακουμής: Φοβάστε κ. Πρόεδρε τυχόν χρεοκοπία τη χώρας ή Grexit ; Ή θα αναγκαστεί ο κ. Τσίπρας να προσφύγει σε νέο τρίτο μνημόνιο ;

Ευ. Βενιζέλος: Έχω πει πολλές φορές ότι ούτε διεθνές πιστωτικό γεγονός με τη νομική έννοια του όρου θα μας αφήσουν να υποστούμε, ούτε Grexit θα γίνει. Η χώρα δυστυχώς σέρνεται και υποβαθμίζεται εντός ευρώ, την ώρα που ήταν έτοιμη να βγει στην επιφάνεια και να περάσει στη συνέχεια στην ομαλότητα.

Β. Γιακουμής: Την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο πως θα την αντιμετωπίσει το κόμμα σας;

Ευ. Βενιζέλος: Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3. Αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004 – 2009, όχι από το 2010. Οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στην Βουλή.