Πόσο κοστίζει τελικά μια μερίδα δημιουργικής ασάφειας;

“Φτάσαμε λοιπόν αισίως και στη φάση της αναθεώρησης των στόχων για τον κρατικό προϋπολογισμό και την πορεία της Οικονομίας.



Σύμφωνα με τις προτάσεις που έστειλε χθες το Υπουργείο Οικονομικών στους 'Θεσμούς', ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 τοποθετείται στο 1,5% και η πρόβλεψη για την Οικονομία τοποθετεί το ποσοστό της ανάπτυξης στο 1,4% (το 2014 ήταν 0,7~0,8%) [http://bit.ly/1xIlmpR].

Οι στόχοι αυτοί, σε συνάρτηση με την τρέχουσα κατάσταση της Οικονομίας, θεωρούνται φιλόδοξοι και αισιόδοξοι. Η Fitch στη χθεσινή οδυνηρή έκθεσή της [http://bit.ly/1BQL5r2] θεωρεί πολύ δύσκολη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και του δραματικού περιορισμού της ρευστότητας στην ιδιωτική Οικονομία. Αναθεωρεί δε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2015 στο 0,5% με αρνητικές τάσεις, από 1,5% που προέβλεπε τον Ιανουάριο και 2,5% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο νέος όμως στόχος για 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα δημιουργεί δυο σοβαρές παρενέργειες με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις:

1) Προκύπτει η ανάγκη για περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα, καθώς είναι σαφές από όλα τα στοιχεία ότι το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 έχει εξαϋλωθεί, και

2) Δημιουργείται επιπλέον χρηματοδοτικό κενό για την τριετία 2015~2017, το οποίο οι 'Θεσμοί' το υπολογίζουν μεταξύ 10 και 20 δισεκατομμύρια ευρώ, τό οποίο έρχεται να προστεθεί στο ήδη γνωστό κενό των 15~20 δις, όπως γράφει σήμερα το Der Spiegel [http://bit.ly/1BRu9Rg]. Φτάνουμε λοιπόν σε μια συνολική χρηματοδοτική ανάγκη μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένα τέτοιο ποσό είναι ιδιαίτερο αμφίβολο αν υπάρχει η πολιτική βούληση στην Ευρωζώνη να δοθεί στην Ελλάδα μετά την πρόσφατη επιβάρυνση των σχέσεων.

Φτάσαμε λοιπόν μέσα σε 3 μήνες να επιβαρύνουμε σημαντικά τις προοπτικές της Οικονομίας και να οδηγήσουμε πάλι τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σε υφεσιακό φαύλο κύκλο, δημιουργώντας ταυτόχρονα και τεράστιο χρηματοδοτικό κενό, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί χωρίς δραματικές εθνικές δεσμεύσεις.

Εν ολίγοις, πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι.

Απομένει να αποδειχθεί αν θα βγούμε και καμμένοι.”