Σε ποιά χώρα θέλουμε να μοιάσουμε;

“Την άσκηση την είχα ξανακάνει χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των Trading Economics των οποίων την αξιοπιστία δεν μπορώ να ελέγξω. Στην βάση υπάρχουν στοιχεία για 180 χώρες/περιοχές εκ των οποίων για τις 170 είναι πλήρη.Νικόλαος Καρατσόρης|| Monetary Reform

University of Westminster

Ειδικότητα: International Business


ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Υπάρχουν μόνο 16 χώρες στον πλανήτη οι οποίες παρουσιάζουν δίδυμα πλεονάσματα, δημοσιονομικά και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Άλλες 11 παρουσιάζουν μόνο δημοσιονομικό πλεόνασμα, 42 μόνο πλεόνασμα στο ισοζύγιο και 101 χώρες έχουν δίδυμα ελλείματα.

Ας επιλέξουμε λοιπόν τις χώρες που παρουσιάζουν δίδυμα πλεονάσματα και εκείνεις που παρουσιάζουν δημοσιονομικό πλεόνασμα, σύνολο δηλαδή 27 χώρες. Στον Πίνακα πρόσθεσα και τον "δίκαιο" δείκτη οικονομικής ελευθερίας του Heritage.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Η Ελλάδα με βάση τον "δίκαιο" δείκτη οικονομικής ελευθερίας κατέχει την 130 θέση στον κόσμο. Επειδή θέλουμε να στοχεύσουμε ψηλότερα στον πίνακα υπάρχουν 17 χώρες πάνω από την θέση 130 και είναι οι:

Hong Kong, Switzerland, Germany, Luxembourg, United Arab Emirates, Norway, Qatar, Botswana, Brunei Darussalam, Uruguay, Kuwait, Saudi Arabia, Azerbaijan, Lebanon, Seychelles, Brazil, Niger

Εφόσον ζητούμενο μας είναι να έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα τουλάχιστον 1,5% πρέπει από τις παραπάνω χώρες να επιλέξουμε εκείνες που έχουν πλεόνασμα από 1,5% και πάνω. Αυτές είναι μόλις 8:

Kuwait, Brunei Darussalam, Qatar, Norway, United Arab Emirates, Saudi Arabia, Lebanon, Brazil.

Επειδή το κόβω κομμάτι δύσκολο να γίνουμε παγκόσμιο τάνκερ τύπου Μέσης Ανατολής μας απομένουν μόνο οι Νορβηγία, Βραζιλία. Επειδή θέλουμε και εξαγωγική ανάπτυξη, άρα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η Βραζιλία αποκλείεται από τον διαγωνισμό λόγω ελλείμματος. Η Νορβηγία έχει πετρέλαια και δεν είναι στην Ευρωζώνη, άρα αποκλείεται και αυτή.

Εμπρός Ελλάδα, φτιάξε το δικό σου μοντέλο για να κυριαρχήσεις στον Σείριο, γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος για να μοιάσεις.
Ξέρετε, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Εάν έχετε κάτι να προσθέσετε στην διάθεση σας να σας δώσω τα στοιχεία και άλλων χωρών.
Πρώτα το μοντέλο με εμπειρικές αποδείξεις και μετά οι θεωρίες.”


Νικόλαος Καρατσόρης|| Monetary Reform

University of Westminster

Ειδικότητα: International Business