Πάρτι ποσοτικής χαλάρωσης πλην ... Ελλήνων

Την Πέμπτη το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα ανακοινώσει τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα για την εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό θα ξεκινήσει – εκτός απροόπτου - την Δευτέρα 9/3 και η μοναδική χώρα που δεν θα συμμετέχει σ’ αυτό από την Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα.



Το «πρόγραμμα» προβλέπει αγορές της τάξης των 60 δις. ευρω από τα οποία τα 45 δισ. ευρω θα αφορούν σε αγορές κρατικών τίτλων μεσοσταθμικής  διάρκειας περίπου 7,5 ετών. Οι αγορές θα γίνουν με δημοπρασίες στις οποίες εκ των προτέρων – την Πέμπτη – θα έχει ορισθεί το ύψος, η διάρκεια  και το είδος των τίτλων που θα αγοράσει η κάθε κεντρική τράπεζα, εκτός της ΤτΕ.

Βέβαια όλες οι αγορές παρ’ ότι θα γίνουν υπό «εθνική» ευθύνη συντονίζονται από την ΕΚΤ σε όλα τα επίπεδα. Η πρώτη και ίσως σημαντικότερη επίπτωση της εκκίνησης του προγράμματος θα έχει να κάνει με την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρω που αναμένεται να διολισθήσει ακόμα περισσότερο, ενώ τα επιτόκια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων μικρά περιθώρια μείωσης διαθέτουν αφού είναι εξαιρετικά χαμηλά. Και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και αρνητικά όπως τα βραχυμεσοπρόθεσμα της Γερμανίας. Και στις περιπτώσεις αυτές η ΕΚΤ θα «αγοράσει» παρά την «ζημία» αρκεί να πρόκειται για τίτλους με επιτόκιο που δεν ξεπερνά το δικό της αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων (– 0,20%).

Στο κλίμα αυτό βέβαια χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, ή η Ιρλανδία θα διευκολυνθούν εξαιρετικά στο να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και για κάποιες όπως η Πορτογαλία, θα διευκολυνθούν να ανταλλάξουν και να απαλλαγούν γρήγορα από τα δάνεια του ΔΝΤ που τρέχουν με επιτόκιο 3,6% όπως και της Ελλάδας.  Καταλαβαίνει κανείς εδώ το πώς θα μπορούσε να λυθεί ως …δια μαγείας τόσο το βραχυμεσοπρόθεσμο πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας όσο και το μακροπρόθεσμο της αναδιάρθρωσης του χρέους σε χρόνο μηδέν αν η ΤτΕ μπορούσε να συμμετάσχει στην αγορά κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος που αρχίζει, σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα…

Αντίθετα την Πέμπτη για την Ελλάδα το ενδιαφέρον στην συνάντηση του Συμβουλίου θα περιορισθεί στο που θα διαμορφωθεί το όριο χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω ELA και σε κάποιες – πιθανές - προειδοποιήσεις για το τι θα μπορούσε να σημάνει για την Ελλάδα η διακοπή εξυπηρέτησης του χρέους της προς τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Παρ’ όλα αυτά κάποια περιορισμένης κλίμακας καλά μαντάτα ίσως υπάρξουν και για την Αθήνα, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτό θα είναι μέρος των ανακοινώσεων του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital εξετάζεται το περιθώριο μικρής επέκτασης του ορίου «έκθεσης» των ελληνικών τραπεζών σε κρατικούς τίτλους, έτσι ώστε να διευκολυνθεί οριακά και συγκυριακά ο εσωτερικός δανεισμός, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του δανείου προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο…


Fitch: Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών
λόγω των πιέσεων στη ρευστότητα

Οι πιέσεις σε επίπεδο ρευστότητας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος Fitch, σε έκθεσή του, ημερομηνίας 2 Μαρτίου.
Όπως επισημαίνει η Fitch, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αύξησε τους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο σε ό,τι αφορά θέματα ρευστότητας, όσο και σε ό,τι αφορά θέματα χρηματοδότησης.
Οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν στη σκιά της κλιμάκωσης του φαινομένου των εκροών καταθέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Fitch, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά περίπου -15% από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014, έως και σήμερα.
Η πτώση αυτή κατά -15% είναι μεγαλύτερη από την υποχώρηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο - Ιούνιο του 2012.
Τότε οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είχαν υποχωρήσει κατά -9,3%.
Οι εκροές καταθέσεων έχουν αυξήσει την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Moody’s:“Aνάσα” για τις ελληνικές τράπεζες η 4μηνη παράταση

Η συμφωνία του Eurogroup για τετράμηνη παράταση της ελληνικής διάσωσης την προηγούμενη εβδομάδα παρέχει στις τράπεζες της χώρας κάποιο περιθώριο για ανάσα εν μέσω επιδείνωσης της ρευστότητας, αναφέρει η Moody’s. 

“Αυτή η εξέλιξη (η συμφωνία για παράταση) παρέχει στις ελληνικές τράπεζες ένα περιορισμένο περιθώριο για ανάσα δεδομένου του ότι η παράταση της διάσωσης συνεπάγεται επέκταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο διεθνής οίκος, ενώ υπογραμμίζει πως “σε κάθε περίπτωση οι κίνδυνοι ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν υψηλοί”. 

Μεταξύ των τραπεζών που επηρεάζονται από τις παραπάνω εξελίξεις είναι η Εθνική Τράπεζα (Caa2), η Πειραιώς (Caa2),η Alpha Bank (Caa2), η Eurobank (Caa3) και η Attica Bank (Caa3), τις συστάσεις των οποίων ο οίκος αναθεωρείς προς υποβάθμιση. 

Όπως αναφέρει η Moody’s, η τετράμηνη παράταση σημαίνει πως η ΕΚΤ μάλλον θα συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα στις ελληνικές τράπεζες είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω του ELA. Υπογραμμίζει δε, πως ο ELA είναι ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες λόγω των σημαντικών εκροών καταθέσεων που βίωσαν τους τρεις προηγούμενους μήνες. 

Σύμφωνα με την Moody’s, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, εξαιτίας του πλήγματος που δέχτηκε η εμπιστοσύνη των καταθετών τον Δεκέμβριο του 2014 εν μέσω αναζωπύρωσης της συζήτησης και των φόβων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Εκτιμούμε πως η έγκριση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας θα κατευνάσει κάπως τις ανησυχίες των καταθετών για ενδεχόμενη επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνει ο οίκος. 

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η Moody’s, οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν υψηλοί, ενώ η επιστροφή των καταθέσεων που χάθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, ακόμα και αν υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τον Ιούνιο. 

Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος για μεγαλύτερη περίοδο από ότι αρχικά εκτιμούσαν, γεγονός που είναι αρνητικός οιωνός για την πιστοληπτικής τους αξιολόγηση, σημειώνει ο οίκος. 

Τέλος, καταλήγει λέγοντας πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για το 2015, καθώς οι επιδόσεις τους θα επηρεαστούν σημαντικά από την αναταραχή στην εγχώρια οικονομία και την σημαντική υποχώρηση της επενδυτικής δραστηριότητας από τις αρχές Δεκεμβρίου.


Hugo Dixon: Η κωλοτούμπα θα απαιτήσει τρία ακόμη στάδια

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σχεδόν αδύνατο έργο στους επόμενους τέσσερις μήνες: να οικοδομήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη με τους πιστωτές διατηρώντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αλλά ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να κατηγορεί μόνο τον εαυτό του. Έδωσε ανεύθυνες προεκλογικές υποσχέσεις, από τις οποίες πρέπει τώρα να απεγκλωβιστεί.

Τα παραπάνω σχολιάζει σε άρθρο του στο ιστολόγιό του ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon. Ο ίδιος τονίζει πως ήδη έχουμε δει το πρώτο στάδιο της «κωλοτούμπας». Το αίτημα του Γ. Βαρουφάκη για παράταση του τρέχοντος προγράμματος –δεσμεύοντας τη νέα κυβέρνηση να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ή να προχωρήσει σε μονομερή μέτρα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μια νέα συμφωνία.

Η κωλοτούμπα θα απαιτήσει τρία ακόμη στάδια. Πρώτον οι θεσμοί (γνωστοί πριν ως τρόικα) πιθανώς θα λάβουν περισσότερες παραχωρήσεις για να μην καταρρεύσει η Αθήνα τον επόμενο μήνα. Δεύτερον, ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να υποχωρήσει περαιτέρω στις προεκλογικές του υποσχέσεις μέχρι το τέλος Απριλίου, όταν θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη η λίστα που υπέβαλε την προηγούμενη Δευτέρα. 

Στη συνέχεια, επισημαίνει ο Dixon, θα γίνει προφανές ότι μεγάλο μέρος της «δημιουργικής ασάφειας» την οποία επικαλείται ο Γ. Βαρουφάκης, θα έχει διευκρινιστεί προς όφελος των πιστωτών. Ο ΥΠΟΙΚ μπορεί κάλλιστα να πετύχει τον σκοπό του για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% φέτος από τον προηγούμενο στόχο 3%. 

Αλλά δεδομένου ότι η οικονομία έχει πληγεί από τις πολιτικές εξελίξεις τους τελευταίους δύο μήνες, η επίτευξη ακόμη και αυτού, θα απαιτήσει σφίξιμο της ζώνης.

«Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα ουσιαστικά νέο μνημόνιο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μπορεί να καταφέρει να το αποκαλεί συμβόλαιο ή συμφωνία. Αλλά όπως λέει και η παροιμία, if it walks like a duck and quacks like a duck, it is a duck».

Η επόμενη μακροπρόθεσμη συμφωνία θα περιλαμβάνει νέα λεφτά από τους πιστωτές της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων, και η όλη συμφωνία θα συνεχίσει να ελέγχεται από τους θεσμούς.

«Η Αθήνα μπορεί να πάρει κάποια ελάφρυνση χρέους για να χρυσώσει το χάπι. Αλλά ούτε και αυτό είναι εγγυημένο. Πραγματικά, είναι πιο πιθανό να το πάρει αυτό εάν η κυβέρνηση εργαστεί πραγματικά σκληρά για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους πιστωτές , με την ζωηρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Από τη στιγμή που δεν έχει καλό Plan B, αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα».


Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία ο Kemal Dervis

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Kemal Dervis για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας Hurriyet Daily News, επίτιμος πρόεδρος του Brookings Institute, σε συνέντευξή του στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV, εμφανίστηκε επικριτικός στο πρόγραμμα διάσωσης που σχεδιάστηκε για την Ελλάδα από τους πιστωτές της.

«Το πρόγραμμα που εν πολλοίς σχεδιάστηκε από ξένους χωρίς καμία συμβολή από την Ελλάδα, δεν είχε αποτέλεσμα διότι οι προβλέψεις, οι υπολογισμοί και οι αναλύσεις που έγιναν από τους τεχνικούς του ΔΝΤ και της Κομισιόν και κάποιους άλλους, αποδείχθηκαν λάθος», δήλωσε.

Επίσης, ο Dervis εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει να ανοίξει την πόρτα σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την βελτίωση του προγράμματος. «Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει, {δώστε μας δωρεάν χρήματα}, λένε {δώστε μας λίγο χρόνο να επανασχεδιάσουμε το πρόγραμμα. Δεχόμαστε το γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη για ένα πρόγραμμα. και θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη και ως εκ τούτου συνεργαζόμαστε με την Ευρώπη, αλλά έχουμε διαφορετικές ιδέες}. Εάν έχουν δίκιο ή όχι, θα το δούμε εν καιρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο Kemal Dervis εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση. «Η Ελλάδα χρειάζεται μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, κάποια αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση της λήξης και κάπως χαμηλότερα επιτόκια. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αλλά από αυτές που στα αλήθεια βοηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα τα καταφέρουν όπως έκανε ο ίδιος στην Τουρκία, ο Dervis τόνισε ότι αυτό θα φανεί στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Ο Kemal Dervis ήταν ο άνθρωπος που πριν από 14 χρόνια ανέλαβε να «φτιάξει» την τουρκική οικονομία. Το 2001 η χώρα ήταν στο μέσον της χειρότερης οικονομικής κρίσης της σύγχρονης εποχής και λίγοι ήταν οι αισιόδοξοι για την τύχη των προσπαθειών του Dervis, παρά την 22χρονη καριέρα του στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει η Hurriyet, η πολιτική του απειρία και η απόστασή του από τα εσωτερικά συμφέροντα, του έδωσε περισσότερη ανεξαρτησία για να εκπονήσει τελικά ένα αυστηρό πρόγραμμα σταθεροποίησης με βαθιές μεταρρυθμίσεις, με στήριξη από δάνεια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που κατόρθωσαν να εκκινήσουν την τουρκική οικονομία.


Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο