Κυβερνητικός οργασμός συνεδριάσεων, διαπραγματεύσεων ... δηλώσεων

“Κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κεκλεισμένων των θυρών, καταιγισμός δηλώσεων και δημοσιευμάτων ...


Τα μηνύματα του Βερολίνου

Τα πολλαπλά μηνύματα που έστειλε σήμερα το Βερολίνο είχαν ως αποδέκτες όχι μόνον την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους γερμανούς βουλευτές που ψηφίζουν την Παρασκευή επί της παράτασης. Σαφής ήταν η προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του εκπροσώπου του Μάρτιν Γέγκερ να τηρήσει η Ελλάδα τα όσα μόλις συμφωνήθηκαν και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. 

Τα σημερινά μηνύματα όμως είχαν και αποδέκτες στο εσωτερικό, τη γερμανική κοινή γνώμη και κυρίως τους βουλευτές της κυβέρνησης που την Παρασκευή θα κληθούν να αποφασίσουν επί της παράτασης του ελληνικού προγράμματος. 

Μπορεί το πράσινο φως της Bundestag να θεωρείται δεδομένο λόγω της μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της νυν κυβέρνησης. Ωστόσο από μερίδα βουλευτών εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις και αρκετοί μάλιστα προανήγγειλαν σήμερα ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν μάλιστα στους 60 τον αριθμό των πιθανών «διαρροών». Μολονότι αυτό δεν δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα στον Β. Σόιμπλε, ένας τόσο μεγάλος αριθμός «ανταρτών» που δεν κατάφερε να πείσει έχει ιδιαίτερη σημασία στο πεδίο των συμβολισμών. Πόσο μάλλον που στη Γερμανία θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι πολύ σύντομα οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν και επί ενός τρίτου πακέτου στήριξης. 

Σνάιντερ: Νέο πακέτο πριν το καλοκαίρι
Ενώ η Rheinische Post μετέδιδε πρωί ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 20 δις ευρώ για μετά τον Ιούνιο, νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών για τα δημοσιονομικά Κάρστεν Σνάιντερ εκτίμησε ότι το ερώτημα περί νέας βοήθειας θα τεθεί όχι μετά, αλλά πριν το καλοκαίρι. «Εάν ο στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας σε ένα μέσο διψήφιο ποσό δις». Ο λόγος, όπως είπε προς το περιοδικό Spiegel, είναι το γεγονός ότι μετά το 6μηνο που χάθηκε, η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές προκειμένου να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν, είναι «ουτοπική». Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών μάλιστα υπολογίζει το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια στα 30 με 40 δις ευρώ. 


Βαρουφάκης: Η συμφωνία έφερε πίσω καταθέσεις 700 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης βοήθησε ώστε να υπάρξει επιστροφή μέρους των καταθέσεων που είχαν αποσυρθεί από τις ελληνικές τράπεζες, με το συνολικό ποσό να φθάνει στα 700 εκατ. ευρώ, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Bloomberg.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου - δηλαδή όταν θα πρέπει να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ - προκειμένου η χώρα να αποφύγει την χρηματοδοτική στενότητα. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα να υπάρξει αύξηση στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που η ΕΚΤ το έχει επιτρέψει και στο παρελθόν και ο ίδιος δεν βλέπει κάποιο λόγο να το αρνηθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση.


Ικανοποίηση Juncker, Tusk για τη συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ

Σε διόρθωση δημοσιεύματος που εκ παραδρομής απέδιδε στον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ την φράση "Δεν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με τις δηλώσεις Τσίπρα", προέβη το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Την παραπάνω δήλωση, έκανε σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας κατά την διάρκεια συζήτησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το διορθωμένο κείμενο του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Την ικανοποίησή του για το πράσινο φως που άναψε το Eurogroup στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, ο Ντ. Τουσκ είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Eurogroup για την πορεία των διαβουλεύσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε τις απόψεις του για την κατάσταση στη χώρα. «Συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, όπως και έγινε, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, για να βρεθεί κοινό έδαφος. Δεν είχα αμφιβολία ότι θα βρισκόταν κοινό έδαφος», είπε ο Ντ. Τουσκ. Σημείωσε, δε, ότι από εκείνη την ημέρα και έπειτα, υπήρξαν στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να επιτευχθεί η επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπεραμύνθηκε το ρόλο της Επιτροπής στις διαβουλεύσεις για το θέμα της Ελλάδας. Τον τελευταίο καιρό η Επιτροπή δέχθηκε κριτική για τη στάση της, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Όμως, όπως είπε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι ενωτικός και ο στόχος της είναι η καταδίκη των πιθανών ρήξεων στην ΕΕ. «Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αν δεν το είχαμε κάνει δεν θα είχε υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η Επιτροπή σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά πρόσθεσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μιας χώρας δεν μπορεί να αλλάξει τις Συνθήκες και τις συμφωνίες που έχουν γίνει. Αν σε κάθε εκλογική διαδικασία έπρεπε να αμφισβητούμε τις διαδικασίες και τους κανόνες, θα σκοτώναμε την Ευρώπη, κατέληξε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Τέλος, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση ο αυστριακός ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας, ο οποίος είχε συντάξει παλαιότερη έκθεση του ΕΚ για την τρόικα, σχολίασε πως δεν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη όταν μετά από αυτή τη συμφωνία ακούει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να λέει πως η χώρα κέρδισε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Συνεχίζοντας, ο κ. Κάρας ανέφερε πως δεν πρόκειται για μια ιδεολογία ή για έναν πόλεμο που κάνουν κάποιοι κατά της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Ούτε πιστεύω ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μόνιμος ταραχοποιός στην Ευρώπη». Ο κ. Κάρας ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα είναι η οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα και παρατήρησε πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ κρατών-μελών και εταίρων. «Η πρώτη δήλωση που άκουσα από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη νίκη του στις εκλογές είναι πως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Από πλευράς της Ρωσίας ή της Κίνας δεν άκουσα καμία συγκεκριμένη πρόταση για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Η μόνη δυνατότητα είναι να τη βοηθήσουν τα μέλη της ευρωζώνης και διεθνείς οργανισμοί», συνέχισε ο αυστριακός ευρωβουλευτής. Κατέληξε λέγοντας ότι στην ΕΕ χρειάζεται καλή συνεργασία και όχι διαμάχες, αλλά και σεβασμός μεταξύ των κρατών-μελών.»


Draghi: Επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα μόλις αποκατασταθούν οι συνθήκες

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ που περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων και άλλων assets θα τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης και θα βοηθήσει στην επαναφορά του πληθωρισμού κοντά στο επίπεδο – στόχο του 2%, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi. 

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Draghi σημείωσε πως η ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να επαναφέρει το waiver που θα καθιστά και πάλι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα, μόλις αποκατασταθούν οι συνθήκες. "Όταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε", δήλωσε ο Μ. Draghi εξηγώντας την απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει την εξαίρεση που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα.

Όσον αφορά τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι τα όποια κέρδη επιστρέφονται στους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης τα οποία στη συνέχεια ενισχύουν την Ελλάδα. «Το ευρωσύστημα δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο κ. Draghi. 

Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των υφιστάμενων αγορών τίτλων του ιδιωτικού τομέα, έτσι και οι αγορές κρατικών τίτλων έχουν μεγάλες δυνατότητες μετάδοσης στην πραγματική οικονομία, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Draghi, ενώ πρόσθεσε: Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα στηρίξουν περαιτέρω τις ήδη χαλαρές νομισματικές συνθήκες στην περιοχή του ευρώ, περιλαμβανομένων και των συνθηκών δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 22 Ιανουαρίου, η ΕΚΤ προανήγγειλε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε μηνιαίες αγορές κρατικών τίτλων ύψους 60 δις. ευρώ από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2016 τουλάχιστον διοχετεύσαντας πάνω από 1 τρις, ευρώ στην οικονομία της ευρωζώνης και ενισχύοντας τον αδύναμο πληθωρισμό της περιοχής που βυθίστηκε στον αποπληθωρισμό (0.6%) τον Ιανουάριο. 

Για αρκετούς μήνες τώρα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται σε πτωτική πορεία, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Άλλωστε στην ανακοίνωσή της στις 22 Ιανουάριου η Τράπεζα είχε υπογραμμίσει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού.



ΕΕΑ: Bήμα για τον τερματισμό της λιτότητας η συμφωνία του Eurogroup

Ως πρώτο βήμα για τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη χαρακτηρίζει η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (ΕΕΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη χθεσινή συμφωνία του Γιουρογκρούπ για την Ελλάδα.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΑ επισημαίνεται ότι με τη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε χρόνο προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική πτυχή και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.


Οι επτά άξονες της λίστας Βαρουφάκη και το mail... Χαρδούβελη

Με αναλυτική επεξήγηση των μέτρων που προκύπτουν από την λίστα Βαρουφάκη "απάντησαν" πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στην επίσης ανεπίσημη ενημέρωση της Συγγρού για το τι πραγματικά περιλαμβάνει η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους εταίρους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία του eurogroup περιλαμβάνει:

1.Διαπραγμάτευση
Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, αφορά 4 μήνες και οι εταίροι συμφώνησαν με την κυβέρνηση σε μια σειρά ζητήματα, όπως:
* Διαχωρισμό δανειακής σύμβασης από μνημόνια.
* Απεμπλοκή από μνημόνια, δηλαδή το πλαίσιο πολιτικής λιτότητας.
* Ενδιάμεση συμφωνία, 4μηνης διάρκειας, η οποία δίνει χώρο για διαπραγματεύσεις χωρίς πίεση.
* Αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά απέβλεπε σε «αντιμνημονιακή παρένθεση» της κυβέρνησης.
* Τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Για το 2015 προβλεπόταν πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ. Με τη συμφωνία προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα που θα «λάβει υπόψη του τις οικονομικές συνθήκες του 2015».
* Ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.
2. Ανθρωπιστική κρίση
Στο κείμενο της συμφωνίας εμπεριέχεται ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δηλαδή:
* Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
* Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης για 300.000 άπορες οικογένειες.
* Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους. 
* Δραστική μείωση συμμετοχής για φαρμακευτική δαπάνη.
* Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (30.000 διαμερισμάτων σε πρώτη φάση).
* Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μετακίνησης.
3. Ανάκαμψη οικονομίας
Μέτρα για την άμεση ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
* Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
* Κόκκινα δάνεια.
Αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με ορισμένο ύψος οικογενειακού εισοδήματος. Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών θα ισχύει για ένα χρόνο με διευρυμένα κριτήρια και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ. Όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του, ενώ σε ότι αφορά στα όρια, με 500.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία και έως 25.000 εισόδημα ο δανειολήπτης θα καταβάλλει το 10% και από εκεί και πάνω έως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%.
Θα συσταθεί ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα της οφειλής ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο.
* Ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Διευκρινίζεται ότι θα υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών που σκόπιμα δεν πληρώνουν και σε όσους έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής.
4. Δημόσια διοίκηση – διαφθορά
Αποτελεί εθνική προτεραιότητα ο αγώνας για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, της και ο πόλεμος κατά της διαφθοράς. Στο στόχαστρο μπαίνουν:
* Λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού.
* Ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
* Αυστηρότερη νομοθεσία χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων.
* Μέγιστο όριο δανεισμού των κομμάτων.
* Είσπραξη από το κράτος του τιμήματος για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης.
5. Φορολογία
* Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
* Κατάργηση φορολογικής αμνηστίας.
* Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής.
* Όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και κυρίως οι πλούσιοι, θα συμβάλλουν αναλογικά στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών.
* Δημιουργία περιουσιολογίου / ολοκλήρωση κτηματολογίου.
6. Εργασιακά
Στη λίστα γίνεται αναφορά και στα εργασιακά. Δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι, όπως ο αρμόδιος υπουργό έχει δηλώσει, αυτές θα ενταχθούν στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που αναφέρονται στον προϋπολογισμό.
* Το πιθανότερο εντός του Μαρτίου θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Θα αφορά και την μετενέργεια και επεκτασιμότητα.
7. Ιδιωτικοποιήσεις
* Όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν κλείσει δεν θα αναιρεθούν. Θα επανεξεταστούν, όμως, όλες όσες είναι σε εξέλιξη -και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια-, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης.
8. Το email Χαρδούβελη
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει στο email Χαρδούβελη, για:
* Αύξηση του ΦΠΑ σε τουριστικές επιχειρήσεις από 6,5% στο 13%. Η κυβέρνηση Σαμαρά, μάλιστα, συζητούσε την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά. Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά.
* Ανατιμήσεις, που θα έφταναν ακόμη και στο 18%, σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρων καθώς και σε διάφορα ακόμα προϊόντα και υπηρεσίες λόγω ενοποίησης των διαφορετικών συντελεστών του ΦΠΑ.
* Επιβολή ΦΠΑ και στη λαχειοφόρο αγορά.
* Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
* Κατάργηση του ΕΚΑΣ.
* Αύξηση φόρου σε καπνό - αλκοόλ.
* Πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ!
* Αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από 4.500 σε 6.000, ενώ θα αυξάνονταν και άλλο, σταδιακά.
* Μονιμοποίηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης.
* Αύξηση στα τέλη που σχετίζονται με την έκδοση πιστοποιητικών αδειών κυκλοφορίας, κ.ά.


Le Soir: Η λαϊκή εμπιστοσύνη προς τον Α. Τσίπρα ευνοεί και την υπόλοιπη Ευρώπη

Για ακρότητα τόσο της Αθήνας όσο και των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωζώνης για τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η βελγική εφημερίδα Le Soir. Χαρακτηρίζει ωστόσο «την καταπληκτική λαϊκή εμπιστοσύνη προς τον Αλέξη Τσίπρα κεφάλαιο» που στην πραγματικότητα, «ευνοεί και την υπόλοιπη Ευρώπη» και το οποίο «θα ήταν εγκληματικό να σπαταληθεί».
 
Συγκεκριμένα, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
 
«Υπήρξε ακρότητά από τις δύο πλευρές. Οι Ευρωπαίοι επέδειξαν αδιαλλαξία, η οποία κατά γενική άποψη υπαγορευόταν από κίνητρα εσωτερικής πολιτικής επιβίωσης. Αλλά, από την άλλη, έτσι λειτουργεί η ευρωπαϊκή πολιτική.
 
»Ο Τσίπρας και οι δικοί του, που έδωσαν υποσχέσεις που δεν μπορούσαν να κρατήσουν, δεν είχαν καταλάβει ότι η δημοκρατία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζει η δημοκρατία των άλλων … Ο Τσίπρας αναγκάστηκε να υποκύψει και να υπογράψει ένα κείμενο πιο σκληρό από το πρώτο που του είχε υποβληθεί από το Eurogroup. Αλλά οι τρεις αυτές εβδομάδες παλικαρισμών στοίχησαν ακριβά στην Ελλάδα».
 
Καταλήγοντας η βελγική εφημερίδα αναφέρει τα εξής:
 
«Τα σοβαρά πράγματα αρχίζουν όμως τώρα. Τώρα που οι 18 Ευρωπαίοι εταίροι κατάφεραν την Ελλάδα να ακολουθήσει τους κοινούς κανόνες, πρέπει να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των κανόνων αυτών, με την οικονομική κοινή λογική, την προστασία της κοινωνικής συνοχής, της ελληνικής κοινωνίας. Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν αμφισβητεί το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των νέων αφεντικών της Αθήνας, για να πραγματοποιήσουν αυτό το ηράκλειο έργο. Και μετά από αυτή την "ήττα", που θα μπορούσε να εκληφθεί ως επικίνδυνα ταπεινωτική από τους Έλληνες, αυτή η καταπληκτική λαϊκή εμπιστοσύνη προς τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει να διατηρηθεί. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο το οποίο στην πραγματικότητα ευνοεί και την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα ήταν λοιπόν εγκληματικό να σπαταληθεί».


Γερμανία: Η CSU θα υποστηρίξει την παράταση αλλά απαιτεί όρους από την Αθήνα

Το αδελφό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Βαυαρία, η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), συμφώνησε σήμερα να ταχθεί υπέρ της πρότασης να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας στην ψηφοφορία η οποία αναμένεται να διεξαχθεί μεθαύριο Παρασκευή στη Μπούντεσταγκ, αλλά συνέχισε τη σκληρή ρητορική και επέμεινε στην αξίωση η Αθήνα να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες σχεδιάζει.

Η CSU τηρεί συστηματικά πιο σκληρή στάση από το κόμμα της ΄Αγγελα Μέρκελ και την ιδία την καγκελάριο έναντι της Ελλάδας και στις τάξεις της ανήκουν ορισμένοι από τους Γερμανούς πολιτικούς που επικρίνουν με τους πιο υψηλούς τόνους την Αθήνα. Το κόμμα ανέφερε σήμερα ότι θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας η οποία επετεύχθη στο Eurogroup για την παράταση, αλλά θέλει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Τα χρήματα θα δοθούν μόνον αφού οι Έλληνες έχουν εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα λεπτομερώς και τα έχουν εφαρμόσει», δήλωσε ο ηγέτης της CSU Χορστ Ζεεχόφερ.

Το κόμμα παρουσίασε έναν κατάλογο με τους όρους που ζητεί να εκπληρωθούν πριν εκταμιευθεί το ποσό που απομένει στο πρόγραμμα στήριξης, δηλαδή 1,8 δισεκ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, η δημοσιοποίηση λεπτομερειών για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και η διασαφήνιση του ότι η Αθήνα μπορεί να ανακοινώσει νέες κοινωνικές παροχές μόνο εάν συμφωνούν οι πιστωτές.

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CSU Γκέρντα Χάσελφελτ είπε ότι το κόμμα θα ταχθεί υπέρ της παράτασης, αλλά ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών που επικρίνει συχνά τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι επικρατεί γενικευμένος σκεπτικισμός στις τάξεις της.


Fitch: Θετική η ελληνική συμφωνία, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Η πιθανή συμφωνία για παράταση της χρηματοδοτικής συμφωνίας της Ελλάδας για έως και τέσσερις μήνες, μειώνει σημαντικά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για μία κατάρρευση στις σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επίσημους πιστωτές της χώρας, αναφέρει η Fitch Ratings.

Κατά τον οίκο, αυτό είναι θετικό για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας αλλά δεν αντιμετωπίζει πλήρως τις αβεβαιότητες σχετικά με τη κρατική και την τραπεζική χρηματοδότηση ή δεν διασφαλίζει απαραίτητα την επιτυχία των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δήλωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θεωρούν τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης «επαρκώς περιεκτικές για να αποτελέσουν ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης» του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας. Το Eurogroup δήλωσε ότι είχε ως εκ τούτου «συμφωνήσει να προχωρήσει με τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό την επίτευξη της τελικής απόφασης».

Αυτό θα περιλαμβάνει την έγκριση από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης, μετά από την οποία το πρόγραμμα, το οποίο επρόκειτο να λήξει την Κυριακή, αναμένεται να παραταθεί έως το τέλος του Ιουνίου. «Η έως τώρα έκβαση», αναφέρει η Fitch Ratings, «είναι συνεπής με τη βασική μας υπόθεση ότι τα κίνητρα για την Ελλάδα και των επίσημων πιστωτών της για την επίτευξη συμφωνίας είναι αρκετά ισχυρά».

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης «οι τελευταίες εξελίξεις μειώνουν, αλλά δεν εξαλείφουν πλήρως, την βραχυπρόθεσμη πίεση στην φερεγγυότητα της Ελλάδας. 

Η αξιολόγηση της συμφωνίας που έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την παροχή χρηματοδότησης στην Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές, «θα αργήσει», αναφέρει η Fitch. Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας επί της τελικής λίστας των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μπορεί να αναθεωρηθούν σημαντικά από τη λίστα που υποβλήθηκε τη Δευτέρα, λήγει στο τέλος Απριλίου, αφήνοντας την ΕΚΤ με κεντρικό ρόλο στην παροχή ρευστότητας στις τράπεζες της Ελλάδας και ως εκ τούτου στην οικονομίας της και εμμέσως στο κράτος, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

«Με τις εκταμιεύσεις του προγράμματος να μην έρχονται έως τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί επιπλέον πηγές χρηματοδότησης για να καλύψει τις συνεχιζόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες. Κατά την άποψή μας, η πιο πιθανή πηγή θα είναι μία αύξηση στο όριο των έντοκων γραμματίων (σήμερα στα 15 δις. ευρώ). Η ΕΚΤ μπορεί να λάβει μία πιο ευνοϊκή στάση μετά την παράταση του προγράμματος. Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση παραμένει η βασική πηγή κινδύνου για το ελληνικό κράτος και τις τράπεζες», επισημαίνει η Fitch.

Ακόμη ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και την λήψη των δόσεων του προγράμματος θα είναι ταραχώδης.

Οι ενισχυμένες δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσουν περιθώρια για συμβιβασμό σε άλλους τομείς. Όμως, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα ανατρέψει τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να είναι απρόθυμη ή να καθυστερήσει την εφαρμογή πολιτικών στις οποίες μέχρι πρόσφατα αντιτιθόταν σθεναρά. Παράλληλα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τυχόν πρόσθετο σφίξιμο στον προϋπολογισμό του 2015 θα μπορούσε να παραμείνει ένα κρίσιμο σημείο, σημειώνει η Fitch.

Ομοίως, η εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να έχει εγχώριες πολιτικές επιπτώσεις, εάν κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ ή ο εταίρος του στο κυβερνητικό συνασπισμό αρχίσουν να "επαναστατούν". «Ως εκ τούτου, μία συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο», επισημαίνει.

«Τέλος, είναι εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές πριν από το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί πρόγραμμα αντικατάστασης πριν από την νέα ημερομηνία λήξης στο τέλος Ιουνίου» καταλήγει η Fitch.


Συνάντηση Δραγασάκη - Wilbur Ross

Συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της Κυβερνησης Γιάννη Δραγασάκη και του γνωστού επενδυτή Wilbur Ross πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα και μετά το πέρας της δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις.

Ο 77χρονος μεγαλοεπενδυτής Wilbur Ross, έχει συμμετάσχει, μέσω του private equity WL Ross & Co. LLC, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, διαθέτει συμμετοχές σε ελληνικές εισηγμένες και ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου.

Στην Κύπρο ο Ross συμμετείχε στην ιδιωτική τοποθέτηση, της τάξης του 1 δισ. ευρώ, στο μετοχικό κεφάλαιο του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, και μάλιστα ως επικεφαλής, με τη συμμετοχή του να αναφέρεται στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι προ μηνός περίπου οι κ.κ. Δραγασάκης και Σταθάκης συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της Fairfax και επίσης εκ των μετόχων της Eurobank, Prem Watsa.


Προβληματίζουν μηνύματα της Αθήνας για αθέτηση όρων

«Η Γερμανία στηρίζει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος αλλά αναμένει από την ελληνική πλευρά την τήρηση των συμφωνηθέντων. Σε αυτό το πλαίσιο «αντίθετα μηνύματα» από την πλευρά τη Αθήνας περιπλέκουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηρίζει «πλήρως» το αίτημα παράτασης του τρέχοντος ελληνικού προγράμμα, το οποίο άλλωστε ο ίδιος έχει καταθέσει στη γερμανική βουλή. Μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης ο κ. Γέγκερ υποστήριξε στη συνέχεια ότι «τις τελευταίες εβδομάδες έχει χαθεί πολύ η εμπιστοσύνη. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να να την ανακτήσει βήμα-βήμα. Και o μοναδικός δρόμος να κερδίσει ξανά εμπιστοσύνη είναι να τηρήσει αυτά που έχει συμφωνήσει τις τελευταίες ημέρες με τους δανειστές».

Ανάκτηση εμπιστοσύνης
«Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι καθόλου χρήσιμο» τόνισε ο κ. Γέγκερ, «να στέλνονται αντίθετα μηνύματα». Ως παράδειγμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πληροφορίες από την Αθήνα που κάνουν λόγο είτε για περικοπή, είτε για ελάφρυνση του χρέους. Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις δεσμευθεί στη συμφωνία παράτασης να αποπληρώσει τα χρέη της στους δανειστές, τέτοιες δηλώσεις είναι «άτοπες και μη κατανοητές».

Το κυβερνητικό μπρίφινγκ απασχόλησε και η ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο μια τέτοια πρόθεση είναι συμβατή με τη συμφωνία παράτασης ή αν ξεπερνά τα όριά της, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πράγματι θελήσει να πράξει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να συνεννοηθεί με τους δανειστές. Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, έχει μεν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος μια «ορισμένη ευελιξία» αλλά αυτή θα πρέπει πάντα να παρουσιάζει «στο τέλος μια συναφή δημοσιονομική συνοχή». Με άλλα λόγια δημοσιονομικά ελλείμματα που πιθανώς προκύψουν από την ακύρωση μέτρων τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να καλύψει με άλλα μέτρα.

Αναφορικά με ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα ο κ. Γέγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, τόνισε όμως ότι το θέμα δεν είναι επί του παρόντος. Αυτό που βρίσκεται τώρα στην ατζέντα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του δευτέρου προγράμματος. Για τη γερμανική πλευρά, πάντως, το θέμα της «προληπτικής γραμμής στήριξης» δεν τίθεται – τουλάχιστον όχι, αν πρόκειται για το χρονικό διάστημα αμέσως μετά τον Ιούνιο. Προϋπόθεση για μια τέτοια λύση, εξήγησε ο κ. Γέγκερ, θα ήταν η πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματαγορές, όπως αυτή υπήρχε «αν και σε περιορισμένο βαθμό» στα τέλη του 2014.
Διαπραγματεύσεις και… γερμανοί τουρίστες
Επί της ουσίας δίχως απάντηση έμεινε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα συνέστηνε η γερμανική κυβέρνηση σε όσους θα ήθελαν να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα, δεδομένου ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αναμένεται η «καυτή φάση» των διαπραγματεύσεων και κανείς δεν γνωρίζει την έκβασή τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παρέμβει στα σχέδια διακοπών των γερμανών πολιτών. Το ζητούμενο τώρα είναι ότι τόσο οι δανειστές όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν μιλήσει για μια παράταση του προγράμματος η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί «επιτυχώς». «Αυτά είναι τα άμεσα ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να καταπιαστούμε βήμα προς βήμα, και αυτό ισχύει προπαντός για την Ελλάδα.»

Για πολλοστή φορά κατά τους τελευταίους μήνες και το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου απασχόλησαν το κυβερνητικό μπρίφινγκ. Τόσο ο εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ όσο και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ τόνισαν ότι για τη Γερμανία «το θέμα έχει κλείσει τόσο νομικά όσο και πολιτικά.» Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σέφερ επιβεβαίωσε ότι το 1995 με «ρηματική διακοίνωση» της ελληνικής πρεσβείας η Αθήνα έθετε θέμα διμερών συνομιλιών για τις ελληνικές διεκδικήσεις. Επ΄ αυτού απάντησε τότε γραπτώς η γερμανική πλευρά, όπως είπε ο κ. Σέφερ, αλλά στη συνέχεια δεν ακολούθησαν ούτε συνομιλίες ούτε διαπραγματεύσεις. Όπως διαβεβαίωσε ακόμη, ούτε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο ο έλληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε το θέμα στο γερμανό ομόλογο του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Όπως πρόσθεσε ο Μάρτιν Γέγκερ, την ίδια στάση τήρησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνάντηση που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Σακελλαρίδης: Κέρδος ότι η λίστα Βαρουφάκη είναι γενικόλογη

Κέρδος για τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, το γεγονός ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης που εγκρίθηκε χθες από το Eurogroup είναι γενικόλογη και δεν έχει δεσμευτικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Σακελλαρίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "ΑΝΤ1", τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν περιθώρια να γίνουν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι η λίστα Βαρουφάκη περιλαμβάνει συγκεκριμένα θετικά σημεία που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Παράλληλα, τόνισε ότι πολλά από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται και στην λίστα των μεταρρυθμίσεων και επισήμανε ότι αυτό το βήμα δείχνει ότι «όταν υπάρχει διαπραγμάτευση μπορούν να κερδηθούν πράγματα».

Σχετικά με τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι επαφές με τους θεσμούς, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «θα γίνεται διαβούλευση με τους θεσμούς για τα νομοσχέδια πριν την ψήφισή τους», ενώ σχετικά με τα μέτρα για τα οποία υπάρχει δημοσιονομικό κόστος είπε ότι αυτά θα συζητιούνται με τους θεσμούς.


Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: 'Η ρύθμιση των 100 δόσεων προχωρά, προς το παρόν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων άφησε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο θέμα μετά και τη συμφωνία στην πρόθεση μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

«Η ρύθμιση των 10 δόσεων προχωρά ως έχει, προς το παρόν», είπε χαρακτηριστικά.


Σκουρλέτης: Ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες

Το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τον Αύγουστο είναι μεγάλες, παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης,  αναφερόμενος στις πληροφορίες από τη Γερμανία για ανάγκη νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega" τόνισε: "Mε βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο, ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το δεύτερο είναι ότι προφανώς υπάρχει η ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν κάποια από τα μέτρα μας και κάποιοι από τους στόχους μας σε σχέση με τα έσοδα. Όλα αυτά πολύ σύντομα θα προσδιοριστούνε. Αλλά νομίζω ότι αυτές οι πραγματικότητες που αναφέρατε, γιατί είναι πολύ πραγματικές αυτές οι ανάγκες, δείχνουν ότι αυτό το τετράμηνο θα είναι ένα τετράμηνο μιας καθημερινής διαπραγμάτευσης. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Έχουμε μπει σε έναν άλλο δρόμο".

Και διευκρίνισε: "Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει το θέμα της οποιασδήποτε χρηματοδότησης αυτούς τους τέσσερις μήνες. Είναι στον αέρα κάτι τέτοια. Άρα η διαπραγμάτευση επ΄ αυτού του ζητήματος και η συσχέτισή του με το μεγάλο θέμα που λέγεται βιωσιμότητα χρέους είναι κάτι που θα κινείται παράλληλα με το κυβερνητικό έργο αυτούς τους τέσσερις μήνες".

Για την χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup για την τετράμηνη παράταση εστίασε στο γεγονός ότι "δεν υπάρχει αυτό το ενιαίο μόρφωμα της τρόικας, το οποίο δεν είχε καμία μα καμία δημοκρατική νομιμοποίηση".

"Ήταν ένα υβριδιακό κατασκεύασμα, αφορούσε την ελληνική περίπτωση, αυτό αποτελεί παρελθόν, έχει φανεί, έτσι συζητήσαμε το προηγούμενο διάστημα μετά τις εκλογές, έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Τελεία και παύλα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στις εκλογές υπήρξε τομή, τομή στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους, με την Ευρώπη, με το ΔΝΤ. Ξεχάστε λοιπόν αυτά που έζησε τα μαρτυρικά η χώρα επί 5 χρόνια, τα ταπεινωτικά, μιλάμε με όρους ισοτιμίας. Γνωρίζουμε ότι είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας, είναι μακρύς, δύσκολος ο δρόμος, αλλά είμαστε σε μια νέα ποιοτική κατάσταση", είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Σχετικά με τα εργασιακά θέματα που περιλαμβάνονται στη λίστα, ο υπουργός τα έκρινε αναγκαίες καθώς όπως τόνισε "διαλυθήκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, μειώθηκε βίαια ο κατώτατος μισθός, αυτά όλα βοηθήσαν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα στην Ελλάδα; Όχι. Είχαμε μείωση κατά 25% της αγοραστικής δύναμης και των εισοδημάτων και παράλληλα είχαμε και μείωση 1% της παραγωγικότητας στην Ελλάδα".

"Θέλουμε να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει όλους", είπε για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2016.


ΝΥΤ: Η συμφωνία δεν έλυσε "κανένα από τα μεγάλα προβλήματα"

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν μια ενδεχόμενη καταστροφή παρατείνοντας για τέσσερις μήνες το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Δεν έλυσαν, ωστόσο, κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που ισοπέδωσαν την οικονομία της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης» υποστηρίζει η New York Times σε σημερινό κύριο άρθρο της, υπογραμμίζοντας ότι «η εναλλακτική λύση θα ήταν να χρεοκοπήσει η χώρα και να φύγει από το ευρώ. Η Ελλάδα θα υπέφερε σίγουρα, αλλά δεν θα ήταν η μόνη».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η παράταση θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος δανεισμού ύψους 240 δισ. ευρώ, που παρείχε την απαιτούμενη ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν διαθέτει τη δυνατότητα να δανείζεται χρήματα από τις ιδιωτικές αγορές. Ως προϋπόθεση για τα δάνεια, οι πιστωτές της Ελλάδας -ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ- επέβαλαν την αύξηση των φόρων και τις περικοπές δαπανών, οδηγώντας σε ύφεση την οικονομία».

Στο κύριο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας εκτιμάται ότι «τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τώρα περισσότερος χρόνος για την επεξεργασία μιας συμφωνίας που θα τονώνει την οικονομία της Ελλάδας και θα μειώνει τον περιττό πόνο του λαού της. Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε υποχωρήσεις και από τα δύο μέρη, κάτι που δεν είναι εγγυημένο. Οι πιστωτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χαλαρώσουν τους όρους δανεισμού και οι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αναμορφώσουν την οικονομία, όπως έχουν υποσχεθεί».

Στη συνέχεια, αναφέρεται:

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση, υπό το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύτηκε για μια σειρά πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Η λίστα δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες, κάτι που είναι κατανοητό, καθώς το έγγραφο συντάχθηκε εντός τριών ημερών. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, περιέχει πολλά από αυτά που ζητούσαν οι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, της βελτίωσης στη είσπραξη του ΦΠΑ και των αλλαγών στα ρυθμιστικά πλαίσια που περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Υπάρχουν λόγοι να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα είναι καλύτερη στην υλοποίησή τους από τις υποσχέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Καθώς αποτελούν αουτσάιντερ του πολιτικού συστήματος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του μπορούν πιο εύκολα να αντιμετωπίσουν τους ολιγάρχες της χώρας που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια την επιρροή τους στα συστηματικά κόμματα για να αποφύγουν τη φορολόγηση και τον ανταγωνισμό».

Στο ίδιο άρθρο διατυπώνεται, επίσης, η άποψη ότι «ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, μείωσε τη λαϊκίστικη του ρητορική και εμφανίζεται πιο ρεαλιστής από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, σε αντίθεση με την πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία για διάστημα λιγότερο των δύο μηνών και έχει πολλά ακόμη να μάθει. Οι πιστωτές της Ελλάδας οφείλουν και αυτοί να πράξουν το καθήκον τους. Μπορούν να αρχίσουν δίνοντας μεγαλύτερο περιθώριο στον κ. Τσίπρα σχετικά με το πώς και πότε θα αποπληρώσει η χώρα τα χρέη της και θα ανταποκριθεί στους στόχους για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της κυβέρνησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφούν ολοκληρωτικά τα χρέη, αλλά ότι θα επιτραπεί στην κυβέρνηση να αναμορφώσει την οικονομία με έναν ανθρώπινο τρόπο, παρέχοντάς της την ευελιξία να προβεί σε μετριοπαθείς, αλλά σημαντικές επικουρικές δράσεις, όπως τα κουπόνια τροφίμων που απαιτούνται για τον περιορισμό της πείνας. Πάνω από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας βρίσκεται στην ανεργία, ενώ οι λιανικές τιμές έπεσαν τον προηγούμενο μήνα σε ετήσιο ποσοστό 2,8%».

Καταλήγοντας, η σύνταξη της New York Times υποστηρίζει ότι «είναι προς το συμφέρον της υπόλοιπης ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών οικονομιών, όπως της Γερμανίας, να επιτύχουν ένα νέο είδος συμφωνίας για την Ελλάδα. Η εναλλακτική λύση θα ήταν να χρεοκοπήσει η χώρα και να φύγει από το ευρώ. Η Ελλάδα θα υπέφερε σίγουρα, αλλά δεν θα ήταν η μόνη. Οι πιστωτές θα κατέγραφαν τεράστιες οικονομικές απώλειες, ενώ οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες θα έχαναν την εμπιστοσύνη στο ευρώ, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη για άλλες χώρες, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, που έχουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα».


Για πρώτη φορά ένας λαός είπε ξεκάθαρα ότι δεν θέλει την πολιτική λιτότητας

«Για πρώτη φορά ένας λαός, ο ελληνικός, είπε ξεκάθαρα ότι δεν θέλει την πολιτική λιτότητας, ενώ είναι πολύ πιθανό να έλθει ένα παρόμοιο μήνυμα από την Ισπανία και μπορεί τώρα να έχει δρομολογηθεί μια σταδιακή αλλαγή» επισημαίνει ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος Στέφαν Σούλμαϊστερ, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».

Σχολιάζοντας την επιτευχθείσα συμφωνία, με την έγκριση από τους εταίρους του καταλόγου μεταρρυθμίσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ο Αυστριακός οικονομολόγος εκτιμά ότι οι Έλληνες δεν έχασαν το κύρος τους και η Αθήνα μπορεί πλέον να διαμορφώνει, σε μικρό πλαίσιο, μόνη την πολιτική της.

«Στο νέο πρόγραμμα δεν προβλέπεται απολύτως κανένα, ή σχεδόν κανένα, μέτρο περικοπών και αυτό αποτελεί μια επιτυχία για την Αθήνα», τονίζει, προσθέτοντας πως «αυτό το κατάπιε το Eurogroup», αλλά στα υπόλοιπα πέρασε την άποψή του, κάτι που αναμενόταν, λόγω και του συσχετισμού δυνάμεων.

Όπως παρατηρεί ο Στέφαν Σούλμαϊστερ, ήδη πριν από δύο χρόνια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ασκήσει πολύ εμπεριστατωμένη κριτική στη στάση του απέναντι στην πολιτική λιτότητας, ωστόσο οι εκτιμήσεις ως προς τις απώλειες στην ανάπτυξη, εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας, έχουν κρατηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο των 310 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις, αποτελεί την «απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να εξαπατήσει το δικό του Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που είναι ένα κλουβί μέσα στο οποίο βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που έχουν πετάξει έξω τα κλειδιά του, καθώς πρόκειται για μια συνθήκη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία δύσκολα μπορεί να αλλάξει».

Ο Αυστριακός οικονομολόγος θεωρεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «φάση σύγχυσης» και «αποκλείεται να παραμείνουν τα πάντα όπως ήταν παλιά, το παλιό δεν λειτουργεί και το νέο δεν έχει βρεθεί ακόμη, ωστόσο, η πεποίθηση ότι η πολιτική λιτότητας μπορεί να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά, είναι ξεπερασμένη».

Μόλις πρόσφατα ο ίδιος είχε δηλώσει στην αυστριακή συντηρητική εφημερίδα «Ντι Πρέσε» ότι η σημερινή συμπεριφορά των ελίτ προς τον Αλέξη Τσίπρα του θυμίζει λίγο εκείνη απέναντι στον Πρόεδρο της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε, με τη διαφορά ότι οι σημερινές ελίτ δεν χρειάζεται παρά να κλείσουν τη στρόφιγγα των χρημάτων, ενώ είχε ζητήσει να ασχοληθεί η ΕΕ σοβαρά με τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Στέφαν Σούλμάιστερ, είναι τελείως σαφείς οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση, καθώς, όπως διευκρινίζει, η ευθύνη δεν βρίσκεται ούτε στην άρνηση των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις, ούτε στην έλλειψη κατανόησης ότι κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει, αλλά την ευθύνη την έχουν οι χρηματαγορές.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του, αρχές Φεβρουαρίου, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Στέφαν Σούλμάιστερ είχε επισημάνει ότι καθοριστικό του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα είναι η πανευρωπαϊκή προοπτική του, καθώς «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος επιτυχημένος πολιτικός στην Ευρώπη, ο οποίος επιτίθεται μετωπικά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικρίνοντάς την και ακριβώς εδώ βρίσκεται η προσδοκία ότι άλλοι πολιτικοί σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή η Γαλλία, θα έχουν την τόλμη, ίσως όχι τόσο ριζοσπαστικά, αλλά με την ίδια τάση, να αμφισβητήσουν την έως τώρα κοινοτική πολιτική».


Bloomberg: "Η Ευρώπη κάνει ένα διάλειμμα στην κρίση με την Ελλάδα"

«Η Ευρώπη κάνει ένα διάλειμμα στην κρίση με την Ελλάδα, την οποία είχε προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρεται σε κύριο άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια καλοδεχούμενη ανάπαυλα, αλλά μόνο αυτό. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έλυσαν το πρόβλημα και εάν δεν επιχειρήσουν μια νέα προσέγγιση θα τα κάνουν χειρότερα».

Η σύνταξη του πρακτορείου διατυπώνει την άποψη ότι «η ισοπεδωμένη οικονομία της Ελλάδας απαιτεί ένα πιο ήπιο χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ένα νέο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στον δημόσιο τομέα».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η πρόσφατη αντιπαράθεση δεν έχει αποφέρει πολλά πράγματα. Η Ελλάδα χρειάζεται βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια, την ώρα που διαπραγματεύεται ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα και τους όρους αυτής της βοήθειας με τους εταίρους της. Παρέδωσε τη Δευτέρα μια νέα λίστα προτάσεων για την άσκηση πολιτικής, η οποία την Τρίτη χαρακτηρίστηκε "επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει μια αξιόπιστη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης". Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν τίποτα».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «οι ελληνικές προτάσεις είναι λογικές, αλλά και αόριστες, όπως υποδεικνύει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επικεντρώνονται στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Εξαιρετικοί στόχοι, στους οποίους, ωστόσο, απέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Παρά τις συνεχείς αλλαγές, δεν υπάρχει ακόμη ένα λεπτομερές σχέδιο. Οι συνομιλίες για την βραχυπρόθεσμη βοήθεια θα συνεχισθούν και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο. Στο μεταξύ, η τελευταία δόση στο πλαίσιο του τρέχοντος σχεδίου διάσωσης δεν πρόκειται να εκταμιευτεί, μολονότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει σύντομα μέρος του χρέους. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση: Από την "αξιόπιστη" αφετηρία της Δευτέρας, οι συνομιλίες θα μπορούσαν, ανά πάσα στιγμή, να οδηγηθούν εύκολα προς μια "αναξιόπιστη" κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα δεν έχουν καν ξεκινήσει. Γεγονός που προστίθεται στη γενικευμένη αβεβαιότητα, καθηλώνοντας την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Σύμφωνα με το κύριο άρθρο, «οι υπουργοί του Eurogroup και η ΕΚΤ μπορούν να βοηθήσουν ξεκαθαρίζοντας ότι θα χορηγήσουν την βραχυπρόθεσμη στήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ενώ θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για τη διάδοχη συμφωνία. Οι μεγάλες διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, μολονότι η βασική ιδέα είναι απλή. Η ισοπεδωμένη οικονομία της Ελλάδας απαιτεί ένα πιο ήπιο χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ένα νέο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο δημόσιο τομέα. Οι υπουργοί Οικονομικών μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα των χωρών τους -και να βελτιώσουν τις πιθανότητες αποπληρωμής των δανεικών - αντιλαμβανόμενοι ότι η δεινή κατάσταση της Ελλάδας δικαιολογεί περαιτέρω βοήθεια».


Βαρουφάκης: Εξετάζουμε αύξηση συντελεστή ΦΠΑ

Σε πλήρη σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΦΠΑ βρίσκονται οι καταναλωτές μετά από αντιφατικές δηλώσεις και "διευκρινίσεις" αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών. 

Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωνε στον realfm ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το απόγευμα αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ έλεγε ότι δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές αλλά μπορεί να γίνουν μετατάξεις προϊόντων από συντελεστή σε συντελεστή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον realfm στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται κάποια «μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή» ΦΠΑ. 

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για το θέμα του ΦΠΑ και όσων προβλέπονται στο email που συμφωνήθηκε χθες με το Eurogroup. 

Παρατίθεται αυτούσια η στιχομυθία: 
Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, είναι ξεκάθαρο αυτοί οι τέσσερις μήνες όπου έχουμε συμφωνήσει ένα μορατόριουμ. 

Ν. Χατζηνικολάου: Μεσοσταθμικά ο ΦΠΑ θα ανέβει στη χώρα;

Γ. Βαρουφάκης: Αυτό θα το κοιτάξω και θα σας πω. Κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου  μπορεί να την αποφασίσουμε.

Με βάση αυτή τη δήλωση του υπουργού ουσιαστικά έχει αποκλειστεί η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% που ισχύει για βιβλία, εφημερίδες, ενώ έχει αποκλειστεί και η κατάργηση της έκπτωσης κατά 30% στους συντελεστές των νησιών του Αιγαίου. Η δήλωση του κ. Βαρουφάκη παραπέμπει σε αύξηση ενός από τους δυο υψηλότερους συντελεστές, είτε του κανονικού 23% είτε του μειωμένου 13% που εφαρμόζεται κυρίως σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «θα το κοιτάξω και θα σας πω» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι της κυβέρνησης η αύξηση κάποιου συντελεστή ΦΠΑ. 

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για την πρωινή δήλωση του Γ. Βαρουφάκη είπε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί κανένας συντελεστής ΦΠΑ ούτε να καταργηθεί το ευνοϊικό καθεστώς στα νησιά και το "μόνο που μπορεί να κάνουμε είναι να μετατάξουμε κάποιο προϊόν από ένα συντελεστή σε άλλον". Η διευκρίνιση παραπέμπει σε μετατάξεις προϊόντων από το συντελεστή 6,5% ή 13% στο 13% ή στο 23% αντίστοιχα. 

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών στο email Χαρδούβελη είχε προτείνει στην τρόικα τη μετάταξη των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. 
Μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες οι 100 δόσεις 
Όσον αφορά στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ο υπουργός Οικονομικών είπε, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης στον realfm, ότι αυτό θα γίνει σταδιακά σε συνάρτηση με τη δημοσιονομική κατάσταση αλλά και σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. 

Για τις 100 δόσεις, είπε ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές καθώς υπάρχουν κάποιες ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και ότι μπορεί «να γίνει πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο». 

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι θα αλλάξει εντός του 2015, σημειώνοντας ότι «είναι ένας απαράδεκτος φόρος». 


Schaeuble: Ούτε ένα ευρώ προκαταβολή στην Ελλάδα

«Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, και τόνισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων αποτελεί η υλοποίηση όλων των όρων.

«Δεν υπάρχουν νέοι όροι στο πρόγραμμα. Αυτή η εντύπωση δόθηκε στην κοινή γνώμη εν μέρει εσφαλμένα» δήλωσε ο Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR) και υποστήριξε ότι πρόκειται για την παραχώρηση περισσότερου χρόνου, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μόνο όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα δοθούν χρήματα. Αν όχι, δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα» τόνισε και πρόσθεσε ότι κατανοεί πως στη Γερμανία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ηταν δύσκολη απόφαση για όλους μας
Δεν ήταν εύκολη η απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να εγκρίνουν την 4μηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στο ίδιο ραδιόφωνο, σύμφωνα με το Reuters προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις.

«Δεν ήταν εύκολη η απόφαση ούτε για εμάς αλλά ούτε και για την ελληνική κυβέρνηση γιατί είχε υποσχεθεί στους πολίτες κάτι εντελώς διαφορετικό στην προεκλογική εκστρατεία», τόνισε ο Schaeuble. «Το ερώτημα τώρα είναι αν μπορεί κανείς να πιστέψει τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή όχι», είπε.

«Υπάρχουν αμφιβολίες στη Γερμανία που πρέπει να γίνουν κατανοητές», σημείωσε και παρότρυνε τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν την επέκταση στην ψηφοφορία της Παρασκευής στην βουλή.

Ενόψει, πάντως, της ψηφοφορίας, μεθαύριο, στο γερμανικό Κοινοβούλιο συνεχίζονται οι αντιδράσεις από βουλευτές, κυρίως των συντηρητικών κομμάτων. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Rheinische Post, περίπου εξήντα βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) δεν θα υπερψηφίσουν την εισήγηση του Wolfgang Schaeuble για παράταση του ελληνικού προγράμματος.
"Αφετηρία για διαπραγματεύσεις η επέκταση της ελληνικής διάσωσης"
Εξάλλου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel χαιρέτισε την τετράμηνη παράταση της διάσωσης της Ελλάδας, «ως ένα σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση».

Επίσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος επαίνεσε το γεγονός ότι η συμβιβαστική συμφωνία βρίσκεται στο πλαίσιο των αρχών του quid pro quo.

«Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας», τόνισε η Merkel, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος της Ελλάδας θα παραμείνει με απαιτήσεις».

Αλλά, «νομίζω πως αξίζει να παλέψει κανείς για αυτόν τον δρόμο διότι πρόκειται για το ευρώ», ανέφερε.


Βαρουφάκης: Θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή ΔΝΤ και ΕΚΤ

Η Ελλάδα δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας της κυβέρνησης, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα στην καταβολή πληρωμών χρέους προς το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την άνοιξη και το καλοκαίρι, δήλωσε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη ρευστότητα του δημοσίου, αυτό που θα έχουμε πρόβλημα και είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βασικά τώρα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο» δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha λέγοντας ότι το θέμα του χρηματοδοτικού κενού δεν αγγίχθηκε στα Eurogroup.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «από σήμερα ξεκινάμε η διαπραγμάτευση αυτού του ζητήματος, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό εάν δεν είχαμε ήδη αυτή την 4μηνη συμφωνία που πέρασε μόλις χθες».

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει σε μία τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης από ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά η χρηματοδότηση θα αποδεσμευθεί μόνο μετά την έγκριση των λεπτομερών οικονομικών σχεδίων της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Μετά από τις πληρωμές τόκων αυτόν τον μήνα περίπου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους και επίσημους δανειστές, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περίπου 1,6 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάρτιο, αναφέρει το Reuters.

Στη συνέχεια χρειάζεται 0,8 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων τον Απρίλιο και περίπου 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την ωρίμανση ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και περισσότερες πληρωμές τόκων.

Ο Γ. Βαρουφάκης έκανε επίσης αναφορά στις δύσκολες σχέσεις που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble. “Συνεχίζω να λέω σε όλους τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, έχω τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον Wolfgang Schaeuble» δήλωσε. «Όταν μιλάει, απολαμβάνω να τον ακούσω και να διαφωνώ μαζί του».

Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για την τετράμηνη παράταση. Έκανα παράλληλα λόγο για διακοπή μνημονιακών καταστάσεων «για πρώτη φορά». Ωστόσο όπως δήλωσε αυτό είναι μόνο μία πρώτη αρχή, «καταφέραμε να καταργήσουμε το e-mail Χαρδούβελη» και «όλα τα υφεσιακά μέτρα που προσπαθούσαν να μας επιβάλουν» αλλά «δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε για αναπτυξιακά μέτρα ή να λύσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης».

Ήθελαν την κοσοβοποίηση της Ελλάδας
Επίσης υποστήριξε ότι «η επιλογή που είχαμε ήταν μία κοσοβοποίηση της Ελλάδας. Αυτό μας λέγαν ουσιαστικά. Θα σας κοσοβοποιήσουμε, δηλαδή κάποιοι θα έχουν ευρώ (…) αλλά δεν θα είναι μία κυρίαρχη χώρα ή θα κάνετε αυτό που σας λέμε το μνημόνιο. Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε την τρίτη εναλλακτική που είναι αυτή η τετράμηνη περίοδος διαπραγμάτευσης όπου από σήμερα αρχίζουμε να αναφερόμαστε στα τρία ζητήματα τα οποία μας καίνε, το ένα είναι το χρηματοδοτικό και δεύτερο η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίση και το τρίτο μεσομακροπρόθεσμα, οι αναπτυξιακές πολιτικές και η χρηματοδότησή τους».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «υπήρχαν δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη ιδιαίτερα ισχυρές που ήθελαν την κοσοβοποίησή μας. Το κλείσιμο των τραπεζών όχι μόνο τη μείωση των αναλήψεων. Ιδιαίτερα τοξικές δυνάμεις και ιδιαίτερα δυνατές τις οποίες όμως τις απομονώσαμε μέσα στο Eurogroup» συμπληρώνοντας ότι οι δυνάμεις αυτές ήθελαν την αποδόμηση της ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.
Δεν θα θυσιάσουμε την 4ετία κάνοντας ριψοκίνδυνα πράγματα
Σχετικά με τις 100 δόσεις, τις επαναπροσλήψεις, τον κατώτατο μισθό και τους πλειστηριασμούς, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως όλα αυτά αναφέρονται στον «κατάλογο που στείλαμε στους εταίρους. (…) αναφερόμαστε σε σταδιακή εισαγωγή τους σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους».

Όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων η επιστολή προς τους εταίρους συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε «να οργανώσουμε το νομοθετικό έργο των επόμενων μηνών, ώστε παράλληλα να ενισχυθεί η θέση μας στη διαπραγμάτευση και να κάνουμε ένα μέρος του έργου μας&raqraquo;.

«Το πρόγραμμά μας και της Θεσσαλονίκης και γενικότερα δεν αφορά τους επόμενους τέσσερις μήνες μόνο (…) δεν θα θυσιάσουμε την τετραετία κάνοντας πράγματα τις επόμενες εβδομάδες ριψοκίνδυνα τα οποία ανατρέπουν αυτά που πετύχαμε στο Eurogroup».


Τι βλέπουν οι τραπεζίτες μετά το "ναι" του Eurogroup

Με άνοδο των τιμών των ομολόγων κατά 5% και το spread του δεκαετούς ομολόγου να υποχωρεί κάτω από τις 800 μονάδες με το γερμανικό, για πρώτη φορά από την αναταραχή στην αγορά ομολόγων που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο ενόψει των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αντέδρασε η αγορά στο πλάνο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που ενέκρινε χθες το Eurogroup. 

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, βοηθούντων της αγοράς ομολόγων, του χρηματιστηρίου και της ανάσχεσης των εκροών καταθέσεων (χθες ήταν η πρώτη ημέρα που φάνηκε να μπήκε «στοπ» στις αναλήψεις από τις τράπεζες), η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχιστεί και θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Όπως αναμένουν, με την ολοκλήρωση του κύκλου της ψήφισης της παράτασης του προγράμματος για την Ελλάδα από τα κοινοβούλια των εταίρων, η ΕΚΤ θα ξανακάνει επιλέξιμα τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (τυπικά μέχρι 28/2 αποδέχεται μόνο τα ομόλογα του EFSF, καθώς και κάποια καλά ομόλογα οργανισμών όπως π.χ. ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ) για τη χορήγηση ρευστότητας, ελαττώνοντας την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. 

Όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, ο ELA ως πηγή άντλησης ρευστότητας θα συνεχίσει να υπάρχει για τις τράπεζες μέχρι να αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό η ισορροπία στο μέτωπο των καταθέσεων. Σημειώνεται ότι κανονικά η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την προσφυγή των τραπεζών στον ELA την ερχόμενη Τετάρτη 4 Μαρτίου, χωρίς να αποκλείεται έκτακτη τηλεδιάσκεψη σήμερα, μετά τις χθεσινές εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς δήλωναν χθες ικανοποίηση από το πλάνο δεσμεύσεων της κυβέρνησης που ειδικά σε ό,τι αφορά το σκέλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κινείται σε τεχνοκρατικό πλαίσιο και σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να διασφαλίζεται η σταθερότητά του. Όπως εκτιμούν, το επόμενο διάστημα θα ανοίξει εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, ειδικά στο θέμα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο είναι «εκρηκτικό» και μέχρι στιγμής έχει μπει σε δεύτερο πλάνο σε σχέση με το δημόσιο χρέος. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το ιδιωτικό χρέος δεν είναι μόνο τα επισφαλή δάνεια των 85 δισ. ευρώ, αλλά και οι οφειλές προς την εφορία που υπολογίζονται σε 75 δισ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. 

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι ενδεικτικό ότι και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, σε επιστολή του προς το Eurogroup κατόπιν των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να δράσουν άμεσα για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα πληρωμών από τους πολίτες και να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα».


Οι αλλαγές στους φόρους μετά το email Βαρουφάκη

Αποκαλυπτικό όσων πρόκειται να ακολουθήσουν στη φορολογία είναι το περιεχόμενου του email Βαρουφάκη που εγκρίθηκε χθες από τους δανειστές επικυρώνοντας επί της ουσίας και την παράταση του ελληνικού προγράμματος για ακόμη τέσσερις μήνες, δηλαδή έως και το τέλος Ιουνίου. Μέσα στους πρώτους δυο μήνες, δηλαδή έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου στη συνέχει να ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου ελληνικού προγράμματος που θα συνοδεύεται είτε με νέο δάνειο ή με την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Στο ζήτημα της φορολογίας και των αλλαγών σε αυτήν ισχύουν με βάση το email τα εξής:

Φόρος Προστιθέμενης Αξίας
Το email αναφέρει μεταρρύθμιση των συντελεστών που θα μεγιστοποιεί τα φορολογικά έσοδα, χωρίς όμως επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη με περιορισμό των εξαιρέσεων και κατάργηση των παράλογων εκπτώσεων. Η διατύπωση παραπέμπει από μόνη της σε αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω των αλλαγών στους συντελεστές του ΦΠΑ. Με δεδομένη την επιθυμία της τρόικας από την προηγούμενη διαπραγμάτευση για κατάργηση των εκπτώσεων κατά 30% στους συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, είναι λογικό να αναμένεται τουλάχιστον κατάργηση σε ορισμένα νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος. Επίσης, δεδομένη είναι η επιθυμία των θεσμών για κατάργηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% που επιβάλλεται σε διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα και φάρμακα. Ωστόσο, η μάχη θα δοθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να μην μεταταχτούν τα φάρμακα σε υψηλότερο συντελεστή.
100 δόσεις
Οι εξαγγελίες της περασμένης εβδομάδας για τις 100 δόσεις που οδηγούν ακόμη και σε διαγραφή κεφαλαίου από όσους δεν πλήρωσαν χωρίς εξαιρέσεις και κριτήρια καθώς και η κατάργηση ολων των περιορισμών που υπάρχουν στην ισχύουσα ρύθμιση, θεωρούνται με βάση τη διατύπωση στo email παρελθόν. Στο email γίνεται ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ των στρατηγικών κακοπληρωτών και των πραγματικά αδύναμων με μέτρα πίεσης για τους πρώτους (π.χ. μέτρα ανγκαστικής είσπραξης και ποινικές διώξεις) και διευκολύνσεις για τους δεύτερους. Αυτό που πρέπει να περιμένουμε είναι η υιοθέτηση μέρους των εξαγγελιών που έγιναν, όπως της μείωσης της κατώτατης δόσης από τα 50 στα 20 ευρώ (και πιθανόν όχι για όλους) και η με όρους αύξηση του ορίου οφειλής για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Φοροαπαλλαγές
Έρχεται κατάργηση και των υπόλοιπων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως είναι αυτές για τις ιατρικές δαπάνες και  τη διατροφή διαζευγμένων. Φοροαπαλλαγή θεωρείται και το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ωστόσο, ένας περιορισμός ή κατάργησή του δύσκολα θα μπορούσε να διαχειριστεί πολιτικά από τη νέα κυβέρνηση.
ΕΝΦΙΑ
Δεδομένη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να τον αντικαταστήσει με έναν νέο φόρο ακινήτων. Χθες, ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «δεν θα ήταν χαρούμενος αν ο ΕΝΦΙΑ έμενε για ακόμη έναν χρόνο» καθώς και ότι ο συγκεκριμένος φόρος «έχει μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο». Τουλάχιστον για λόγους εντυπώσεων αναμένεται μια αλλαγή του ονόματος του φόρου, με την παροχή κάποιου είδους απαλλαγής για ορισμένα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης. Πολύ δύσκολα οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φως για την υλοποίηση αλλαγών, όπως είναι αυτή της καθιέρωσης ενιαίας φορολογικής κλίμακας για το εισόδημα των φυσικών προσώπων με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.
Περιουσιολόγιο
Καθιέρωση του περιουσιολογίου μέσω του οποίο θα γίνεται ουσιαστική επαλήθευση της ειλικρίνειας των φορολογικών δηλώσεων των εύπορων φορολογούμενων. Ουσιαστικά, φορολογούμενοι με σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία οι οποίοι δηλώνουν χαμηλό εισόδημα θα μπαίνουν στο στόχαστρο του φορολογικού ελέγχου.


Tα αμερικανικά ΜΜΕ για την αποδοχή από το Eurogroup της λίστας των μεταρρυθμίσεων

Στην αποδοχή από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Ελλάδα αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ.

Στα δημοσιεύματα υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:
- Η δήλωση αποδοχής των ελληνικών προτάσεων από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup κλείνει και επίσημα ένα κεφάλαιο της «πικρής ψυχρότητας» μεταξύ της Ελλάδας από τη μια πλευρά και της Γερμανίας και Φινλανδίας από την άλλη.

- Οι ελληνικές προτάσεις για το πρόγραμμα διάσωσης σκοπεύουν να διευθετήσουν αυτό που η νέα ελληνική κυβέρνηση περιέγραψε ως «ανθρωπιστική κρίση».

- Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει καταβολή κεφαλαίων του προγράμματος προς την Ελλάδα έως ότου διαπιστωθεί ότι τα μέτρα που υποσχέθηκε έχουν πράγματι τεθεί σε εφαρμογή.

- Η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε παρότρυναν τους Γερμανούς νομοθέτες να στηρίξουν την επέκταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα.
New York Times
Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη Νιου Γιορκ Τάιμς επισημαίνεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τις ελληνικές προτάσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων που δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα διάσωσης, επεκτείνοντας το εν λόγω πρόγραμμα κατά τέσσερις μήνες».

Στο δημοσίευμα τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η απόφαση των υπουργών του Eurogroup σημαίνει ότι "οι εθνικές διαδικασίες για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μπορούν να ξεκινήσουν" έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Όπως αναφέρεται, «η διαμόρφωση του προγράμματος διάσωσης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για μια πειθαρχημένη προσέγγιση όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τις δαπάνες και την είσπραξη των φόρων, ενώ ταυτόχρονα θα παραμένει προσηλωμένη στο να απαλύνει την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από χρόνια έντονης οικονομικής δοκιμασίας και υψηλής ανεργίας».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «για την παράταση του προγράμματος διάσωσης απαιτείται η έγκριση των κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας πριν από την καταληκτική ημερομηνία του Σαββάτου 28/2, που λήγει το ευρωπαϊκό τμήμα του προγράμματος διάσωσης».

Στο δημοσίευμα διατυπώνεται η άποψη ότι «η δήλωση αποδοχής των ελληνικών προτάσεων από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup κλείνει και επίσημα ένα κεφάλαιο της "πικρής ψυχρότητας" μεταξύ της Ελλάδας από τη μια πλευρά και της Γερμανίας και Φινλανδίας από την άλλη, όπου υπάρχει βαθειά δυσπιστία έναντι της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα, η οποία είναι κατά του προγράμματος λιτότητας».

Τέλος, καταγράφονται «οι αντιδράσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, καθώς και οι θετικές αντιδράσεις των αγορών στην απόφαση του Eurogroup. Οι ελληνικές προτάσεις για το πρόγραμμα διάσωσης σκοπεύουν να διευθετήσουν αυτό που η νέα ελληνική κυβέρνηση περιέγραψε ως "ανθρωπιστική κρίση", την οποία αποδίδει στη χρόνια λιτότητα, προσφέροντας παροχές, όπως κουπόνια για τρόφιμα και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τους φτωχούς, ένα πακέτο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπολογίσει ότι θα κοστίσει περίπου 1,8 δις ευρώ. Επίσης, να επανεξετάσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την εξασφάλιση κατώτατου μηνιαίου εισοδήματος σε φτωχές οικογένειες, ενώ υπάρχουν σχέδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και ειδών καπνού».
Wall Street Journal
Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αναφέρεται ότι, «σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την παράταση κατά τέσσερις μήνες, μέχρι το τέλος Ιουνίου, του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, αλλά η συμφωνία που επιτεύχθηκε πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια μερικών χωρών της ευρωζώνης, όπως είναι αυτά της Γερμανίας και της Φινλανδίας. Παρά την έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια προτού μπορέσει να λάβει νέα δόση από το πρόγραμμα διάσωσης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στη λίστα των προτάσεων που έστειλε η Ελλάδα, δήλωσε ότι «είμαστε ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση (της Ελλάδας) να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά», ενώ κάποιες ανησυχίες, όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση, «εκφράστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και ότι επίσης «σε επιστολή της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εγείρονται ανησυχίες του ΔΝΤ».

Όπως επισημαίνεται, «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει καταβολή κεφαλαίων του προγράμματος προς την Ελλάδα έως ότου διαπιστωθεί ότι τα μέτρα που υποσχέθηκε έχουν πράγματι τεθεί σε εφαρμογή. Δήλωσαν, επίσης ότι οι ελληνικές προτάσεις χρειάζεται να συμπληρωθούν».
Bloomberg
Σε δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρεται ότι «η καγκελάριος ΄Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρότρυναν τους Γερμανούς νομοθέτες να στηρίξουν την επέκταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, κατά την ψηφοφορία που απαιτείται για την επίσημη έγκριση από την ΕΕ».

Όπως σημειώνεται, «με την ψηφοφορία στην κάτω βουλή της Γερμανίας να έχει κατ΄ αρχήν προγραμματιστεί για την Παρασκευή (27/2), χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί, η κα Μέρκελ συμμετείχε σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών την Τρίτη για να προωθήσει την επέκταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, μετά την έγκρισή του από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή η συνάντηση ήταν κλειστή».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «στη συνάντηση αυτή η κα Μέρκελ, ενώ υποστήριξε την επέκταση του προγράμματος, δήλωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα δουλειά" σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Ο κ. Σόιμπλε, απευθυνόμενος στην ίδια συνεδρίαση πριν την καγκελάριο, δικαιολόγησε την υποβολή αιτήματος να εγκριθεί η επέκταση αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, που αποτελεί μέρος του συνασπισμού της και Μέρκελ».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «οι βουλευτές στη Γερμανία, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες δήλωσαν ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις τους συμφώνησαν με την επέκταση της βοήθειας. Η φινλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε ψηφοφορία την επέκταση σε μια 25μελή κοινοβουλευτική επιτροπή όπου έχει την πλειοψηφία, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας. Η κα Μέρκελ μπορεί να υπολογίζει σε μια πλειοψηφία στον συνασπισμό της διότι το σύνολο των διαφωνούντων δεν ξεπερνά τους 10 στην Κάτω Βουλή και στην Μπούντεσταγκ».


Γ. Σταθάκης: Αλλαγή όρων προκήρυξης για τα 14 Αεροδρόμια

Δεν πρόκειται να συνεχιστεί η υφιστάμενη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων δήλωσε νωρίτερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι όροι προκήρυξης ώστε να εισέλθει ως μέτοχος με πλειοψηφικό ποσοστό το ελληνικό δημόσιο, να μειωθεί ο χρόνος παραχώρησης και συνεπώς να μειωθεί και το τίμημα που έχει συμφωνήσει να καταβάλει η κοινοπραξία Fraport- Slentel. 

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού ο ίδιος ανέφερε ότι εξετάζεται η αναθεώρηση των όρων της σύμβασης. 


Διαπραγμάτευση για να αποδεσμευτούν €3 δισ. του ΤΧΣ

Ενεργός παραμένει σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, ο κυβερνητικός στόχος για την αξιοποίηση του «μαξιλαριού» των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ με στόχο την διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσω της ίδρυσης δημόσιου φορέα.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες ημέρες για το θέμα της δημιουργίας του δημόσιου φορέα και των πηγών χρηματοδότησης, επιδιώκοντας με το σχέδιο που θα παρουσιάσει να πείσει ώστε αν αποδεσμευτούν 3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του ΤΧΣ (σ.σ θα «δεσμευθούν από την EFSF), προκειμένου να διατεθούν για την αγορά κόκκινων στεγαστικών δανείων και ουσιαστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Στη μεγάλη διαπραγμάτευση που ξεκινά, δύο είναι τα κομβικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: ο ρόλος που θα έχει ο ενδιάμεσος φορέας, αν δηλαδή θα είναι μια «κλασική» bad bank, και οι τιμές στις οποίες θα αποκτηθούν συμφωνηθεί να αγοραστούν τα δάνεια (ποσοστό έκπτωσης επί της ονομαστικής αξίας).

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, στόχος είναι να αποκτηθούν δάνεια αξίας 12 δις. ευρώ με έκπτωση λ.χ κοντά στο 50% επί της ονομαστικής αξίας μαζί με τις υποθήκες. Τα δάνεια αυτά θα μεταφερθούν στον Δημόσιο Φορέα ο οποίος θα αναλάβει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά στοιχεία κ.α) να τα διαχειριστεί προσεγγίζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά.  Με τα 3 δισ. ευρώ ο φορέας θα καταβάλει αρχικό τίμημα για το 1/4 της αξίας των δανείων (σ.σ τόση θα είναι ουσιαστικά η ζημιά που θα υποστεί η τράπεζα πουλώντας ένα δάνειο στο 50% της αξίας του για το οποίο έχει ήδη πάρει προβλέψεις 50-55%) και εκτιμάται ότι προοδευτικά μπορεί να ανακτήσει το 70-75% της αξίας των δανείων, να αποπληρώνει σταδιακά με την έναρξη των καταβολών από τους δανειολήπτες, το υπόλοιπο στις τράπεζες, και θεωρητικά να βγάλει και κέρδος.  Τα παραπάνω αποτελούν «κορμό» της πρότασης που θα καταθέσει η κυβέρνηση η οποία ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, με το υπουργείο Οικονομίας να εκτιμά πως το σχέδιο δημιουργίας του Δημόσιου Φορέα θα είναι έτοιμο μετά τον Ιούνιο ώστε να λειτουργήσει προς τα τέλη του 2015 – αρχές του 2016.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο πάντως πως θα βρεθεί η χρυσή τομή κατά τις διαπραγματεύσεις που θα επιτρέψει την αξιοποίηση των 11,4 δισ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια, αν και η κυβέρνηση συμπεραίνει πως από τη διατύπωση της συμφωνίας προκύπτει πως τα χρήματα μπορούν να κατευθυνθούν στις τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης-εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος αρκεί να τηρηθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού και να μην υπάρξει αρνητικός δημοσιονομικός αντίκτυπος. Τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης είχε εξετάσει ως επιλογή και η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα και κατά πληροφορίες τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ΕΚΤ είχαν διατυπώσει θετική άποψη (το μοντέλο έχει ήδη υιοθετηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), ενώ είχε διαφωνήσει το ΔΝT.

Σχέδια και για «μικρό» Φορέα
Στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνεται και η ιδέα για την δημιουργία ενός «μικρού» Δημόσιου Φορέα διαχείρισης δανείων για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (φτωχά νοικοκυριά, άνεργοι κ.λπ) που θα μπορούσε να είναι έτοιμος μέχρι τον Μάϊο και με μικρές χρηματικές απαιτήσεις ως αρχικό κεφάλαιο.
Αλλάζουν τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς  
Πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για την απαγόρευση των πλειστηριασμών, για την οποία το υπουργείο Οικονομίας θα ενημερώσει πρώτα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα κριτήρια προστασίας αναμένεται ότι θα είναι μειωμένα συγκριτικά με τον αρχικό σχεδιασμό και συγκεκριμένα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα οι πλειστηριασμοί θα απαγορεύονται για όλο το 2015 για όσους δανειολήπτες έχουν:

Συνολική ακίνητη περιουσία αξίας 500.000 ευρώ  (αρχικά ο πήχης είχε τεθεί στα 700.000 ευρώ)
Αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας 300.000 ή 350.000 ευρώ (σ.σ από 400.000 ευρώ)
Σύνολο καταθέσεων έως 30.000 ευρώ (σ.σ αρχικά προβλέπονταν έως 70.000 ευρώ)
Ετήσιο εισόδημα έως 50.000 ευρώ (σ.σ η αρχική σκέψη ήταν για 70.000 ευρώ)

Οι δανειολήπτες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σε δόσεις το 10% του εισοδήματός τους αν έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και το 20% αν το εισόδημά τους κυμαίνεται μεταξύ 25.000-50.000 ευρώ. Για τους ανέργους και τους οικονομικά αδύναμους θα προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής δόσης.


Τσίπρας: Να διαπραγματευόμαστε αλλά και να... κυβερνάμε

"Διαφωνώ εντόνως και έχω πολύ ισχυρές επιφυλάξεις για όλο αυτό το πράγμα που πάμε να κάνουμε. Αυτή δεν είναι μια καλή συμφωνία". Τάδε έφη υπουργός της Κυβέρνησης και εμβληματικό κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ραντεβού για περισσότερα, στην εξ αναβολής συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί.

Αλλά όχι μόνον εκεί. Η εσωκομματική μάχη θα συνεχιστεί και αύριο οπότε και συνεδριάζει το έτερο "ηχηρό" όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία. Η συνεδρίαση της ΠΓ ήταν προγραμματισμένη για σήμερα αλλά επείγουσες συναντήσεις του Πρωθυπουργού (Ν. Βαλαβάνη, Π. Καμμένος και Στ. Κοντονής) υπαγόρευσαν την ανάγκη αναβολής της συνεδρίασης.

Τα δύσκολα βέβαια για το κυβερνών κόμμα, θα συνεχιστούν - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- και το Σαββατοκύριακο, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, για την οποία επέμειναν -κυριώτατα- στελέχη της Αριστερής Πτέρυγας.

Πρέπει και να κυβερνάμε
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες κυβερνητικών πηγών, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κ.Ο του κόμματός του,  αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, πως προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πως κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Παράλληλα έκανε  ιδιαίτερη αναφορά στο τι ακριβώς κατάφερε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση:

* Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο
* Απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας
* Ενδιάμεση συμφωνία, 4μηνης διάρκειας, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό
* Αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε "αριστερή παρένθεση" της κυβέρνησης
* Τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων
* Ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους, η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που "πατάνε" στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Έχει γίνει ένα βήμα, ωστόσο τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

Υπογραμμίζεται, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να "χτίσει" αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το "ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες".
Μάχη, όχι πόλεμος
Το μασάζ εις διαφωνούντες έχει ήδη ξεκινήσει από το Μαξίμου, με βασικό επιχείρημα: Η μάχη ξεκινά τώρα, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, κάναμε ένα πρώτο βήμα που κρατά τη χώρα όρθια και για πρώτη φορά εισάγει στον διάλογο με τους Θεσμούς ουκ ολίγα και σημαντικά στοιχεία από το πρόγραμμά μας. Θα συνεχίσουμε τη σκληρή διαπραγμάτευση, ήταν ασφυκτικά τα περιθώρια και άλλα παρεμφερή που εκστομίζονται προφορικώς τε και γραπτώς από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη προς βελτίωση των άγριων καιρικών φαινομένων που ξεσπούν πάνω από την Κουμουνδούρου κυρίως και (συνακολούθως) και το Μαξίμου.

Εν αρχή ην ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος είναι μεν υπουργός της Κυβέρνησης αλλά παράλληλα και ταυτοχρόνως, είναι και επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκούντως ισχυρά αριστερά ανακλαστικά.

Ο ίδιος εμφανίζεται βαθύτατα προβληματισμένος από όσα έχουν συμφωνηθεί δια της λίστας Βαρουφάκη με τους εταίρους, γεγονός που δεν κρύβει στους συνομιλητές του.

Εκτιμά μάλιστα πως οι διατυπώσεις των μέτρων-μεταρρυθμίσεων στη λίστα είναι επικινδύνως ασαφείς και δη κατά τέτοιο τρόπο που να αποβούν εις βάρος ημών και υπέρ δανειστών. Ο ίδιος εμφανίζεται παράλληλα άκρως δυσαρεστημένος και για ζητήματα της λίστας Βαρουφάκη που αφορούν τα του οίκου του, όπως π.χ οι ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτά και άλλα θα συζητώνται σήμερα και το Σαββατοκύριακο στους κόλπους της Κουμουνδούρου, όπου όχι μόνον ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αλλά και πολιτικοί του φίλοι και ακολουθητές, αναμένεται να επαναλάβουν την κριτική και τα αιτήματα που διατύπωσαν σε θυελλώδεις συνεδριάσεις της πολιτικής Γραμματείας της περασμένης εβδομάδας: Να γίνουν εκλογές ή δημοψήφισμα.
Μήνυμα Τσίπρα με το βλέμμα στο εσωτερικό
Ο Πρωθυπουργός χθες συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη αναζητώντας ένα ισχυρό σύμβολο στήριξης απέναντι στην πολιτική "ζημιά" που προκάλεσε καταρχήν στον ίδιο η ιδιαίτερα σκληρή δήλωση του Μανώλη Γλέζου.

Όσα διέρρευσαν από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ότι είπε στον κ. Θεοδωράκη είναι προφανές ότι αποτελούν μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματός του. Απηχούν άλλωστε το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου για να στηρίξει τη στρατηγική της συνθηκολόγησης την οποία επέλεξε να ακολουθήσει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. 

"Ως παλιός πολεμιστής ξέρεις πως η μάχη χρειάζεται στρατηγική και μυαλό. Δεν μπορείς να πας να πέσεις στη φάκα του αντιπάλου, πρέπει να κάνεις ελιγμούς", είπε ο κ. Τσίπρας στο μουσικοσυνθέτη και παράλληλα στους διαφωνούντες του κόμματός του.
Όχι κύρωση
Στο μεταξύ, το Μαξίμου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία που σύναψε με τους δανειστές η Κυβέρνηση.

Αυτό προέκυψε μετά από σχετική ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους υπουργός, στο περιθώριο του κυβερνητικού Συμβουλίου.

"Ας περάσει πρώτα από τα υπόλοιπα κοινοβούλια και ύστερα βλέπουμε αν θα έρθει ή δεν θα έρθει και στο δικό μας" ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Άλλο υπουργικό στέλεχος πάντως, εξηγούσε χθες στο Capital πως " η συμφωνία δεν είναι απαραίτητο να έρθει. Θα το δούμε. Η παράταση πάντως δεν γίνεται να μην περάσει από τη Βουλή. Αυτή πρέπει να κυρωθεί κανονικά από το ελληνικό κοινοβούλιο".


"Βόμβα" 820 εκατ. ευρώ στο ΓΛΚ από τα εφάπαξ του Δημοσίου

Όχι μόνοι οι συντάξεις, αλλά και τα εφάπαξ δοκιμάζουν τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων -κυρίως του δημοσίου- εκτινάσσοντας στα ύψη τις μελλοντικές δαπάνες τους, μιας και η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην τα μειώσει.

Ο χρόνος είναι λίγος για την εύρεση μίας διεξόδου για τα εφάπαξ. Έτσι σε πέντε μόλις μέρες  θα πρέπει η Αναλογιστική Αρχή στο Υπουργείο Εργασίας  να εκτιμήσει πόσα χρήματα χρειάζεται η ικανοποίηση 30.000 αιτήσεων συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων για εφάπαξ στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αυτό αναφέρουν αξιόπιστες πηγές του Capital, συμπληρώνοντας  πως  η  συνοπτική αυτή μελέτη – εκτίμηση της Αναλογιστικής Αρχής για το κόστος εξυπηρέτησης αυτής παροχής αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Υπ. Εργασίας που έγινε μεταξύ του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργου Ρωμανιά, κορυφαίων υπηρεσιακών παραγόντων της οδού Σταδίου και στελεχών του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ.

Ωστόσο, η Αναλογιστική Αρχή δεν θα χρειαστεί να πάει και σε πολύ «βαθιά» νερά, μιας και τα κονδύλια που απαιτούνται για την παροχή 30.000 εφάπαξ τα επόμενα τρία - τέσσερα χρόνια, δεδομένης της κατάργησης του συντελεστή βιωσιμότητας που προωθεί ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημήτρης Στρατούλης ανέρχονται περίπου σε 820 εκατ. ευρώ (205 εκατ. ευρώ ανά έτος). Υπενθυμίζεται πως ο συντελεστής βιωσιμότητας στα ταμεία πρόνοιας που άρχισε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 προέβλεπε ότι το ύψος των εφάπαξ που θα δινόταν κάθε έτος θα καθοριζόταν από το σύνολο των εισφορών που θα εισπράττονταν κατά το προηγούμενο.

Πόσα χρήματα έχει αυτή τη στιγμή στο αποθεματικό του το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) ; Πηγές του Capital στο Υπ. Εργασίας αναφέρουν ότι αυτά ανέρχονται μόλις σε 160 εκατ. ευρώ.   

Συνεπώς υπάρχει ένα «έλλειμμα» … 660 εκατ. ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα χωρίς την λειτουργία του συντελεστή βιωσιμότητας.

Φυσικά αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν πουθενά στον κρατικό προϋπολογισμό πολλώ δε μάλλον που το Υπ. Εργασίας δεν πρόκειται να εξοικονομήσει ούτε … σεντς από καμία άλλη συνταξιοδοτική δαπάνη, μιας και δεν θα μειωθούν οι κύριες και επικουρικές δαπάνες αλλά ούτε και το ΕΚΑΣ, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. 

Έτσι, κύκλοι του υπ. Εργασίας ήδη εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες συζητήθηκαν καταρχάς στη χθεσινή σύσκεψη, χωρίς να προκριθεί καμία εξ αυτών.

Η μία εξ αυτών προβλέπει οριζόντια μείωση από 17% έως 30% στα εφάπαξ του Δημοσίου βάσει των νόμων 4024/2011 και του 4093/12.

Μία άλλη, πιο ήπια πρόταση προβλέπει να μην υπάρξει καμία μείωση των εφάπαξ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάθεση των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων στην Τράπεζα της Ελλάδας και την απόδοση των εφάπαξ με το κεφάλαιο που θα προκύψει από τον ανατοκισμό των εισφορών.

Μία άλλη πρόταση προβλέπει τη σύσταση ενός ενιαίου Ταμείου Πρόνοιας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όπου βασικά θα ενταχθεί το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και το Ταμείο Προνοίας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), αλλά και οι άλλοι 35 τομείς πρόνοιας και ειδικοί λογαριασμοί που λειτουργούν σήμερα. Αυτό θα οδξηγούσε σε μείωση των εφάπαξ ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, όπως εκείνων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

Σημειώνεται πως οι αιτήσεις  εφάπαξ που εκκρεμούν σήμερα  σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανέρχονται περίπου 60.000 και το κόστος εξυπηρέτησης τους χωρίς το συντελεστή βιωσιμότητας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.


Λαπαβίτσας: Εάν δεν υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, να τεθεί ξανά ζήτημα

«Εάν δεν προχωρήσουμε, εάν βρεθούν εμπόδια, εάν δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι και η μόνη νομιμοποίηση που έχουμε, τότε θα πρέπει να τεθεί ξανά ζήτημα, γι αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.

Μιλώντας στον "ANT1" αναφορικά με τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την παραμονή στο ευρώ, ο κ. Λαπαβίτσας είπε: «Δεν τίθεται θέμα ευρώ αυτή τη στιγμή, τίθεται θέμα υλοποίησης του προγράμματός μας. Έχουμε ένα πρόγραμμα, το θέλει ο ελληνικός λαός, μας ψήφισε γι΄ αυτό, να το υλοποιήσουμε. Εάν δεν μπορούμε, να τεθεί ξανά το ζήτημα».


Ο Λαφαζάνης 'σκίζει' το μνημόνιο

Στον τομέα της ενέργειας δεν θα προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση, παραμένει στο ακέραιο ό,τι έχω πει. Το ίδιο ισχύει και για το Ελληνικό. Η δήλωση αυτή έγινε στα Νέα και ανήκει στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι των εταίρων και των δανειστών.

Πληροφορίες θέλουν τον κ. Λαφαζάνη να έχει ασκήσει κριτική στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση και ειδικότερα στην πρόταση που αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις. Ο υπουργός που εποπτεύει τους τομείς με κομβικές αποκρατικοποιήσεις όπως η ενέργεια, φέρεται να αντιτίθεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης κρατικών εταιρειών.

Ο ΥΠΑΠΕΝ ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες λεπτομέρειες για τους ακριβείς σχεδιασμούς της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Λαφαζάνης έχει μιλήσει για ακύρωση όλων των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν ένα πακέτο πωλήσεων όπως η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα ηλεκτρισμού), την πώληση της μικρής ΔΕΗ και την πώληση του 17% της μητρικής ΔΕΗ. Μάλιστα ο ίδιος έχει τονίσει ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη βουλή θα αφορά στην ακύρωση του νόμου για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Επίσης έχει προαναγγείλει ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ αλλά και της πώλησης του Ελληνικού.

Σε διαφορετική κατεύθυνση ωστόσο από τις σκληρές θέσεις Λαφαζάνη κινείται η λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Θυμίζουμε ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ανακληθούν, ενώ στις περιπτώσεις που οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει η κυβέρνηση θα τις σεβαστεί σύμφωνα με το νόμο. Επίσης για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει, θα υπάρξει επανεξέταση με στόχο να βελτιωθούν οι όροι και να μεγιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του κράτους.

Τι ισχύει λοιπόν για κάθε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, από τις ενεργειακές εταιρείες που εποπτεύονται από το υπουργείο του κ. Λαφαζάνη;

ΑΔΜΗΕ: Η εταιρεία που είναι θυγατρική της ΔΕΗ και έχει στον έλεγχό της τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη δεν έχει προσέλθει καμία εταιρεία με δεσμευτική προσφορά και άρα δεν θα προχωρήσει. Στην πραγματικότητα δεν έχουν γίνει απαραίτητα βήματα από την πλευρά της ΔΕΗ και του Δημοσίου (νομοσχέδιο για τον χρηματοπιστωτικό κίνδυνο, κατάρτιση SPA και SHA) με αποτέλεσμα να έχει δηλώσει μία εταιρεία ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της (ιταλική Terna) ενώ πιθανόν το ίδιο να ισχύει και για τους άλλους δύο ενδιαφερόμενους.

Μικρή ΔΕΗ: Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα ακυρώνει τη διαδικασία δημιουργίας της μικρής ΔΕΗ, η οποία στη συνέχεια θα πουληθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Με βάση το κείμενο της συμφωνίας ακόμη και εάν υπάρξει αλλαγή, θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας άλλος τρόπος για το άνοιγμα – αποκρατικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του 17 % της μητρικής ΔΕΗ

ΔΕΣΦΑ: Εδώ η αποκρατικοποίηση θα ολοκληρωθεί υπό την αίρεση του σεβασμού της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με δεδομένο ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση από τις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. Ο κ. Λαφαζάνης έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί η πώληση και θα διαμορφωθεί η θέση της Ελλάδας μόλις γίνει γνωστή η απόφαση της Ε.Ε.

ΕΛΠΕ – ΔΕΠΑ: Ο κ. Λαφαζάνης ήταν κατηγορηματικός ότι επιστρέφουν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ στον έλεγχο του Δημοσίου και ότι οι αποκρατικοποιήσεις σταματούν.

Σε κάθε περίπτωση τα αγκάθια δε σταματούν μόνο στις αποκρατικοποιήσεις αλλά εκτείνονται και στο θέμα της συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια. Για παράδειγμα υπάρχει το ανοιχτό θέμα της συμμόρφωσης της Ελλάδας με την απόφαση καταδίκης για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες, ενώ ερωτήματα υπάρχουν και για το μονοπώλιο στα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Αντίστοιχο ζήτημα υπάρχει και με το μονοπώλιο στην αγορά προμήθειας αερίου, με την Ελλάδα να καλείται να συμμορφωθεί με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης υπάρχει το ζήτημα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο ρόλος της οποίας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να ενισχυθεί. Ο κ. Λαφαζάνης από την πλευρά του έχει ανακοινώσει την αποψίλωσή της από αρμοδιότητες που σήμερα έχει.

Ο κ. Λαφαζάνης ως επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας επηρεάζει σημαντικό αριθμό βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης που φτάνει τους 28 -29.


Nomura: Η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στους πιστωτές

>Την αίσθηση της «παράδοσης» της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις των πιστωτών δίνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, σημειώνει σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία η Nomura.

Όπως επισημαίνει, η ελληνική επιστολή προς τους πιστωτές περιέχει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα αποτελέσουν την βάση για τις συζητήσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Απριλίου.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της λίστας, «περιλαμβάνει δεσμεύσεις για όλα τα εναπομείναντα βασικά διαρθρωτικά σημεία από το μνημόνιο που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση πρόσθεσε κάποιες δεσμεύσεις ακόμη, όπως αυτές σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς media και της ανεξαρτησίας της στατιστικής υπηρεσίας, ενώ δεσμεύσεις για τομείς όπως οι μαζικές απολύσεις και η βιομηχανική δράση, είναι σκοπίμως πιο γενικές στην επιστολή».

Συνολικά, αναφέρει η Nomura, είναι σαφές πως η επιστολή έχει επωφεληθεί από την εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών με την τρόικα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Δεδομένης της απουσίας λεπτομερειών στην επιστολή, οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι οριακή και απεικονίζει το βαθμό στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στις απαιτήσεις των πιστωτών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα βασικά σημεία τριβής που προέκυψαν μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη Βουλή, «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει στροφή στα περισσότερα μέτωπα (όπως στην ακύρωση των μεταρρυθμίσεων στην εργασία που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, το πακέτο των 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των περισσότερο πληγέντων)».

Επιπλέον, συνεχίζει η Nomura, τίποτα δεν αναφέρεται για το κρίσιμο ζήτημα του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 και πώς θα καλυφθεί το κενό στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ από το 3% στο πρόγραμμα της τρόικας.

«Ωστόσο, όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, λόγω της φτωχής απόδοσης του προϋπολογισμού μέχρι στιγμής και του εξωπραγματικά υψηλού στόχου για την ανάπτυξη του ΑΕΠ (επίσημη πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% το 2015), ακόμη κι αν συμφωνηθεί ο στόχος του 1,5% του ΑΕΠ, θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα λιτότητας στο 2015», τονίζει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, το ζήτημα της χρηματοδότησης του κράτους στο διάστημα Μάρτιος-Ιούνιος 2015 δεν έχει διευθετηθεί ακόμη. Η Nomura εκτιμά ότι θα πρέπει να ληφθεί περαιτέρω δράση (π.χ. αύξηση των αποθεμάτων εντόκων, περαιτέρω συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων) για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Συνολικά, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να ενισχύουν την εντύπωση ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να «εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο την ανάγκη να διατηρήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και δεύτερον την ανάγκη να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος».

Ενώ αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη, η Nomura προειδοποιεί ότι η πολύ σημαντική φάση της εφαρμογής και περαιτέρω προσδιορισμού των προθέσεων, είναι το πραγματικά δύσκολο μέρος που θα ακολουθήσει την έγκριση της παράτασης.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το αίτημα παράτασης για έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο, που θα αποτελέσει την πρώτη κοινοβουλευτική δοκιμασία ύστερα από την «στροφή» της, τονίζει η Nomura. Υπάρχουν ήδη κάποιες φωνές διαφωνούντων από την αριστερή πτέρυγα, μετά από το Eurogroup της Παρασκευής και η ψηφοφορία μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει τις πρώτες διαφωνίες στο κόμμα (αν και υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν αυτές οι διαφωνίες, καθώς δεν θα ψηφιστεί το σύνολο της συμφωνίας επέκτασης του δανείου, αλλά συγκεκριμένα νομοσχέδια με λεπτομερή μέτρα). 

«Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Capital.gr αναφέρει ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα (χθες) δεν συμφώνησε εάν θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο η επέκταση της δανειακής σύμβασης», αναφέρει η Nomura.

«Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, πιστεύουμε ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση με επιτυχία. Τελικά, θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των τεσσάρων επιλογών που περιγράψαμε ήδη: α/ δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, β/ πρόωρες εκλογές, γ/ δημοψήφισμα για την εφαρμογή του μνημονίου και την ιδιότητα μέλους της ευρωζώνης ή δ/ νέα αντιπαράθεση στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων μόλις ξεκινήσει πραγματικά η αξιολόγηση».

Η Nomura εκτιμά ότι η πρώτη ένδειξη της «στροφής» του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξήσει την πιθανότητα μιας αλλαγής στη σύνθεση του συνασπισμού σε μια νέα αντιπαράθεση ή πρόωρες εκλογές/δημοψήφισμα. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι θα απαιτηθούν πιο γενναίοι συμβιβασμοί από τον ΣΥΡΙΖΑ στο προσεχές μέλλον, υποδηλώνοντας ότι η μεταβλητότητα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, πιθανώς θα παραμείνει για το προσεχές μέλλον.


Μάρδας: Δεν θα υπάρξει αύξηση ΦΠΑ

Δεν θα υπάρξει αύξηση ΦΠΑ τόνισε ωστόσο κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον Αθήνα 984 ενώ ανοιχτό άφησε, το ενδεχόμενο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού ως το τέλος Απριλίου.

Συγκεκριμένα είπε πως «στο δικό μου Υπουργείο, εμείς προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τις περιττές δαπάνες στο χώρο των κρατικών προμηθειών. Έχουμε μία λύση. Θεωρούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στην εξοικονόμηση έως και 300 εκατ. ευρώ.  Πρέπει να βρούμε χρήματα από πόρους, οι οποίοι δεν έχουν αγγίχτει πρέπει να περιορίσουμε τη σπατάλη, όπως για παράδειγμα στις προμήθειες Υγείας. Αναφέρομαι σε σπατάλη και όχι σε μείωση δαπανών»


Bloomberg: Μετά την Ελλάδα ο Draghi μπορεί να εστιάσει στο QE

Μια ανάπαυλα στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα θα επιτρέψει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi να στρέψει και πάλι την προσοχή του στο απογοητευτικό outlook για τον πληθωρισμό, εκτιμά το Bloomberg.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε ένα καλό σημείο εκκίνησης, έχουν απελευθερώσει την κεντρική τράπεζα από την άμεση ανησυχία για τη χρηματοδότηση των τραπεζών της χώρας. Αυτό αφήνει περιθώρια στην ΕΚΤ για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος των 1,1 τρισ. ευρώ που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό.

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία αναμένεται να δείξουν ότι η βουτιά στις τιμές καταναλωτή συνεχίζεται, αναφέρει το Bloomberg. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν εξάλλου τη Δευτέρα για ολόκληρη την περιοχή αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές υποχώρησαν με ρυθμό σχεδόν ρεκόρ.

“Ο Draghi είναι πιθανώς πολύ ανακουφισμένος που δεν χρειάστηκε να τραβήξει τη σκανδάλη στην Ελλάδα”, δηλώνει ο Teunis Brosens, οικονομολόγος της ING Groep NV. “Θα εστιάσει τώρα στο QE, με τον πληθωρισμό να παραμένει πιθανότατα αρνητικός τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι”, προσθέτει.

Στη μηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για πτώση 0,5% των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυτό το τρίμηνο, ενώ για το 2015 συνολικά θα υποχωρήσουν 0,1%. Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις νέες της προβλέψεις για τον πληθωρισμό στις 5 Μαρτίου. Στις εκτιμήσεις του περασμένου Δεκεμβρίου η κεντρική τράπεζα τοποθετούσε τον πληθωρισμό στο 0,7% για το 2015 και στο 1,3% για το 2016.

Ο Dirk Schumacher, οικονομολόγος της Goldman Sachs Group Inc. προβλέπει ότι ο Draghi θα ανακοινώσει μια “σημαντική καθοδική αναθεώρηση” στο outlook για τις τιμές το 2015, αν και ενδεχομένως να αναθεωρηθούν ανοδικά oι προβλέψεις για την ανάπτυξη.


Grexit: Θα τραβήξει τη σκανδάλη η Γερμανία;

Όπως είχαμε προβλέψει και επισημάνει στην προηγούμενη ανάρτησή μας μετά από την συμφωνία της Παρασκευής για να διατηρηθεί η Ελλάδα στο ευρώ, όπως έχουν τα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ δαπάνησε ένα φοβερά τεράστιο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου με αντάλλαγμα περιορισμένα αποτελέσματα.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η διαπραγματευτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχετικά αδύναμη. Στο τέλος της ημέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προετοιμασμένος ακόμη για να εξετάσει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τη στιγμή που άνω του 70% της ελληνικής κοινής γνώμης είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Αντίθετα, μπορεί να συμβαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ήταν πραγματικά έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να φύγει, εάν δεν υπήρχε συμφωνία. Μπορεί κανείς να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έδρασε υπεύθυνα σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, αυτό σήμαινε πως σε αυτή την επική αντιπαράθεση μεταξύ του Wolfgang Schaeuble και του Γ. Βαρουφάκη, μόνο ένας από τους δύο είχε μια πυρηνική επιλογή.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έπληττε τους Γερμανούς φορολογούμενους

Εάν η Ελλάδα κήρυττε στάση πληρωμών στα δάνειά της και εγκατέλειπε το ευρώ, ο Γερμανός φορολογούμενος θα μπορούσε δυνητικά να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν βαρύ λογαριασμό. Όπως έχουμε επισημάνει, η έκθεση των Γερμανών φορολογούμενων στην Ελλάδα μέσω του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης και την ΕΚΤ (συμπεριλαμβανομένων των EFSF/ESM, SMP Target 2) έχει διπλασιαστεί από τα τέλη του 2011- λίγο πριν από το γελοίο δεύτερο πακέτο διάσωσης. Από τα 32,8 δισ. ευρώ τότε στα 65,2 δισ. ευρώ τώρα. Όπως έχουν επισημάνει και άλλοι, αυτό θα ήταν νομικά και πολιτικά εκρηκτικό στην Γερμανία, αν μη τι άλλο από τη στιγμή που η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απίθανο να έρθει ως μια δημοκρατική απόφαση στην Bundestag αλλά μάλλον σαν μια απόφαση πίσω από κλειστές πόρτες. ΟΙ Γερμανοί πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έχουν πολλά να εξηγήσουν.

Αλλά το κόστος μπορεί να είναι ελεγχόμενο

Ωστόσο, η Γερμανία ίσως να μην μπλόφαρε. Πρώτον, όπως έχουμε επισημάνει, αυτό δείχνει μόνο την άμεση έκθεση, όχι την έμμεση ή τον κίνδυνο μετάδοσης. Το 2012, το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης ήταν υπό-κεφαλαιοποιημένο και έμοιαζε ιδιαίτερα εύθραυστο, που σημαίνει ότι το κίνδυνος μετάδοσης μέσω καταθέσεων ή επενδυτών, ήταν μεγάλος. Ο φόβος για ένα domino effect ήταν πιθανώς ο κύριος λόγος για τον οποίο η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel αποφάσισε κατά ενός Grexit. Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, η ΕΚΤ έχει διοχετεύσει 1 τρισ. ευρώ στην οικονομία της ευρωζώνης με τη δέσμευση να διοχετεύσει άλλα 1,1 τρισ. ευρώ μέσω του QE. Αυτή η ρευστότητα θα μπορούσε να αμβλύνει την επίδραση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ όσον αφορά τη Γερμανία.

Με άλλα λόγια, ενώ η δημόσια έκθεση στην Ελλάδα είναι δυσάρεστη, η γερμανική κυβέρνηση έχει τώρα μεγαλύτερη ικανότητα να ελέγξει τις επιπτώσεις από ένα Grexit. Αυτό αναδεικνύεται από την αισιόδοξη απάντηση στην ελληνική κρίση μέχρι στιγμής γύρω-γύρω. Ο υπολογισμός του Βερολίνου έχει αλλάξει.

Ακόμη κι αν η Ελλάδα κήρυττε στάση πληρωμών και εγκατέλειπε το ευρώ, είναι απίθανο, ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, η Γερμανία να μην έπαιρνε καθόλου λεφτά πίσω, δεδομένων των κινήτρων να επιτευχθεί μια συμφωνία. Για παράδειγμα, η Ελλάδα σίγουρα θα ήθελε να παραμείνει στην ΕΕ, κάτι που θα απαιτούσε βοήθεια από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και ίσως και να λάμβανε παραχωρήσεις στις πληρωμές (προειδοποίηση: η Γερμανία μπορεί να αποπληρωνόταν σε δραχμές).

Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ: Η φθηνότερη επιλογή;

Το πιο σημαντικό: ναι, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ έρχεται με κόστος, αλλά υπάρχουν πολλοί στο Βερολίνο -και στην Φρανκφούρτη- που τώρα θεωρούν ότι το οικονομικό και πολιτικό κόστος για την Ελλάδα από το να μείνει, είναι υψηλότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι, ακόμη και αν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ, οι Γερμανοί φορολογούμενοι μπορεί και πάλι να καταγράψουν ζημιά -στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς είναι για το οποίο πιέζει η τωρινή κυβέρνηση της Ελλάδας. Οι Γερμανοί κάνουν ψυχρούς υπολογισμούς καλύτερα από τους περισσότερους, και αυτά τα γεγονότα δεν θα τους είχαν ξεφύγει. Είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε τον βαθμό στον οποίο ο γερμανικός Τύπος και η κοινή γνώμη έχουν προς το παρόν παραμείνει ενωμένοι πίσω από αυτή την πολύ επιθετική προσέγγιση του Wolfgang Schaeuble. Στη συνεχιζόμενη γερμανική σύγκρουση μεταξύ δύο βασικών μεταπολεμικών δεσμεύσεων –υγιή λεφτά και Ευρώπη- το πρώτο έρχεται στην κορυφή αυτή τη στιγμή. Αυτό επίσης σημαίνει ότι το πεδίο εφαρμογής για την ενεργοποίηση της ενοχής της Γερμανίας στις συμφωνίες, μικραίνει.

Πολλά μπορεί ακόμη να συμβούν, αλλά εάν τα πράγματα επιδεινωθούν ξανά (μια διακριτή πιθανότητα δεδομένων των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να έλθουν), θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι η Γερμανία μπλοφάρει.


Οι διευκρινίσεις του κ. Draghi για το πρόγραμμα και την “γέφυρα”

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να διευκρινίσει το πρόεδρος της ΕΚΤ τις επιφυλάξεις του για το κείμενο συμφωνίας των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας που έτσι κι αλλιώς όμως έχει χαρακτηρίσει ως “επαρκές σημείο εκκίνησης” για τις διαπραγματεύσεις. Τις επιφυλάξεις αυτές έχει διατυπώσει ο κ. Draghi σε γενικές γραμμές σε επιστολή του προς τον κ. Dijsselbloem χθες.

Πληροφορίες από την Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι όσον αφορά το καθεστώς χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών δεν αναμένεται σήμερα να υπάρξουν “ποιοτικές μεταβολές”. 

Και από μόνη της η επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιούν στελέχη της Τράπεζας για να περιγράψουν την νέα κατάσταση προδικάζει την διατήρηση του ELA, ίσως σε πιο ελαστικά επίπεδα, αλλά καμία προς το παρόν αλλαγή σε σχέση με την επιστροφή στο καθεστώς αποδοχής των κρατικών ομολόγων ως εγγύηση χρηματοδότησης. Στο “μέτωπο” αυτό οι αλλαγές αναμένονται στην συνάντηση του ΔΣ στην Λευκωσία το διήμερο 4-5 Μαρτίου όταν αφενός θα έχουν ολοκληρωθεί οι ψηφοφορίες από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ως προς την αποδοχή του κειμένου συμφωνίας και αφετέρου θα έχουν διευκρινισθεί οι θέσεις της ΕΚΤ όσον αφορά τα σημεία προσέγγισης για τα οποία οι “τεχνικοί” της περιμένουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτό τουλάχιστον διαχέεται ενημερωτικά από παράγοντες που δηλώνουν ενήμεροι για τις προθέσεις της ΕΚΤ.

Τα επίμαχα στοιχεία αφορούν στο πως μπορούν να επηρεασθούν οι κεφαλαιακές θέσεις των ελληνικών τραπεζών από την ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και την “κουλτούρα” αποπληρωμής δανείων η οποία σύμφωνα με την ΕΚΤ έχει επηρεασθεί αρνητικά από τις προεκλογικές προσδοκίες...

Σε κάθε περίπτωση η ...τραπεζική ηρεμία εκτιμάται ότι έχει αποκατασταθεί και δεν αναμένεται να διαταραχθεί μέχρι να αποκρυσταλλωθούν οι “τάσεις” που θα αναδυθούν στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους “θεσμούς” κυρίως στο πρώτο δίμηνο της μεταβατικής περιόδου, ήτοι μέχρι τα τέλη Απριλίου. 

Στην συνάντηση της Λευκωσίας πάντως η ΕΚΤ πρόκειται να παρουσιάσει το πως και πότε του πρώτου βήματος που θα γίνει στο πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης” η βεβαιότητα του οποίου συνέβαλε τα μάλα στην διατήρηση της ψυχραιμίας στις ευρωπαϊκές αγορές στα κρίσιμα 24ωρα της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Ευρωζώνης. Ανάλογη επίδραση άλλωστε είχαν και τα πρωτοφανούς για την Ευρωζώνη προγράμματα LTROs στο γύρισμα του 2011 – 2012 όταν επρόκειτο να δρομολογηθεί το πείραμα του PSI για την Ελλάδα. 


FAZ: Αυστηρή στάση προς την Ελλάδα ζητά ομάδα βουλευτών του CDU

Μια ομάδα σκληροπυρηνικών Γερμανών βουλευτών από το κόμμα της Καγκελαρίου Angela Merkel, κάλεσε τους βουλευτές να τηρήσουν αυστηρή στάση στην παράταση του δανείου προς την Ελλάδα, αναφέρει η Frankurter Allgemeine Zeitung, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της κάτω βουλής, ζητώντας τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για την παράταση της διάσωσης σήμερα.

Αλλά μια ομάδα συντηρητικών, που αποτελείται από πολιτικούς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν τεθεί εναντίον των διασώσεων, έχουν δημοσίως προειδοποιήσει εναντίον  της μεγάλης επιείκειας προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες που επικρατούν μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel, για την παράταση του δανείου.

«Μια απλή επέκταση του προγράμματος βοήθειας χωρίς αποτελεσματικούς όρους, θα σήμαινε ότι εν γνώσει μας ρίχνουμε περαιτέρω χρήματα σε κάτι κακό», προειδοποίησε ο επικεφαλής της επιτροπής του CDU, Kurt Lauk, και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Wolfang Seiger, σε επιστολή προς τους βουλευτές.

Σε ξεχωριστό δημοσίευμα της Handelsblatt χθες, ο συντηρητικός Βαυαρός πολιτικός David Bendels κάλεσε το κοινοβούλιο να απορρίψει την επέκταση της διάσωσης της Ελλάδας.

«Οτιδήποτε άλλο θα ήταν μεγάλη αμέλεια και προδοσία του Γερμανού φορολογούμενου», τόνισε ο Bendels, ο εκπρόσωπος μιας «αποσχισθείσας» συντηρητικής ομάδας που έχει προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στο ευρώ.

Οι σκληροπυρηνικοί είναι ακόμη μικρή ομάδα στον συνασπισμό της Merkel με τους Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν μια άνετη πλειοψηφία στην κάτω βουλή με 504 έδρες.


Lobbying από Merkel-Schaeuble στους Γερμανούς βουλευτές για την ελληνική παράταση

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble κάλεσαν τους Γερμανούς βουλευτές να υποστηρίξουν μια επέκταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, αναφέρουν αξιωματούχοι του κόμματος στο πρακτορείο Bloomberg, σε μια ψηφοφορία που απαιτείται για την επίσημη έγκριση της Ευρώπης.

Καθώς η ψηφοφορία στην γερμανική κάτω βουλή έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, η Merkel άσκησε πιέσεις σε μια «κλειστή» συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της (CDU-Χριστιανοδημοκράτες), για την παράταση μετά από την υποστήριξή της από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε στέλεχος του κόμματος. «Ενώ υποστήριξε την τετράμηνη παράταση, η Merkel δήλωσε πως η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει περισσότερη δουλειά να κάνει», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Schaeuble, ο οποίος μίλησε στη συνεδρίαση πριν από την Merkel, δήλωσε πως «μπορούμε να δικαιολογήσουμε την υποβολή αιτήματος για την έγκριση της παράτασης αυτή την εβδομάδα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του CSU, κυβερνητικού εταίρου της Merkel.

Καθώς είναι η χώρα με την μεγαλύτερη συμβολή στις διασώσεις της Ευρώπης, η γερμανική θέση είναι κρίσιμη για να διατηρήσει την σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα. Οι βουλευτές και αξιωματούχοι στην Γερμανία, την Φινλανδία και την Ολλανδία, έχουν δηλώσει ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις τους υπογράψουν την επέκταση βοήθειας.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα σε ψηφοφορία σε μια 25μελή νομοθετική επιτροπή, όπου διαθέτει πλειοψηφία, και η ολλανδική κυβέρνηση την Δευτέρα δήλωσε πως δεν θα ζητήσει καν την ψήφο της Βουλής. Η Merkel μπορεί να βασιστεί σε μια πλειοψηφία του συνασπισμού της που αποτελείται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας, δίνοντάς της τον έλεγχο των 504 από τις 631 έδρες της κάτω βουλής.

Ο Klaus-Peter Willsch, ένας χριστιανοδημοκράτης βουλευτής που τασσόταν εναντίον των διασώσεων στη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρώπης, δήλωσε ότι οι διαφωνούντες δεν έχουν την στήριξη για να απειλήσουν την πλειοψηφία της Merkel. Ο Wilsch έχει δηλώσει πως αναμένει λιγότερες από 10 ψήφους διαφωνίας στην κάτω βουλή, όταν οι Χριστιανοδημοκράτες σχεδιάζουν να διεξάγουν την ψηφοφορία για την ελληνική παράταση.


Τρίτο πακέτο; 'Ποτέ μη λες ποτέ'

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Rheinische Post, κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 20 δις ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, μετά την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ. «Είναι απολύτως σαφές ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια από το καλοκαίρι, ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε φέρεται να απάντησε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας «Ποτέ μη λες ποτέ».

Στη συνεδρίαση αυτή ο γερμανός υπ. Οικονομικών προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του να πουν «ναι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας, σύμφωνα με συμμετέχοντες, ότι το Grexit δεν συνιστά επιλογή. Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ παρενέβη χθες ελάχιστα στη συζήτηση, σύμφωνα με συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι η Αθήνα αρχίζει να αποδέχεται την πραγματικότητα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αποστολή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

60 πιθανά «όχι» στην CDU / CSU
Παρά τις όποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις που εκφράζονται, το «ναι» της γερμανικής βουλής στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, μεθαύριο Παρασκευή, μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο όπως φάνηκε από τα χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), δεν αποκλείεται να υπάρξουν έως και 60 «όχι» από βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης. Όπως αναφέρει η Rheinische Post πρόκειται κυρίως για νέους βουλευτές αλλά και βουλευτές από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών που εδώ και μέρες εκφράζουν επιφυλάξεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Σε έκτακτη συνεδρίαση της CSU ο Β. Σόιμπλε θα ενημερώσει σήμερα Τετάρτη διεξοδικά τους βουλευτές για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ενώ αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Κ.Ο. της CDU / CSU δοκιμαστική ψηφοφορία.

Στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν αποκλείεται για πρώτη φορά βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς που ανέκαθεν ψήφιζαν κατά των πακέτων διάσωσης λόγω των μέτρων λιτότητας που τα συνόδευαν, να ψηφίσουν αυτή τη φορά υπέρ, με βασικό επιχείρημα ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.


ΟΑΕΕ: Επέκταση της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας των "ρυθμισμένων" οφειλετών

Σε πρόσθετες κατηγορίες οφειλετών του ΟΑΕΕ, που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούν τους όρους της, έχει επεκταθεί η ηλεκτρονική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ταμείου.

Συγκεκριμένα, προστέθηκαν άλλοι 33.899 άμεσα ασφαλισμένοι και 19.840 προστατευόμενα μέλη αυτών, οι οποίοι βρίσκονται και τηρούν τη ρύθμιση και καλύπτουν την προϋπόθεση ασφάλισης στον κλάδο υγείας για χρονικό διάστημα μικρότερο μεν της τριετίας, μεγαλύτερο όμως των τεσσάρων μηνών, όπως απαιτεί το νομοθετικό πλαίσιο του Οργανισμού.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί, έχουν ενταχθεί στη βάση του Πληροφοριακού Συστήματος του ΟΑΕΕ και στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης του ηλεκτρονικού συστήματος ΑΤΛΑΣ, μετά τις σχετικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΗΔΙΚΑ.

Με τον τρόπο αυτό δεν απαιτείται πλέον η μηνιαία προσέλευσή τους στον ΟΑΕΕ για θεώρηση των βιβλιαρίων, με την προϋπόθεση τήρησης της ρύθμισης.

Μετά την ένταξη στο σύστημα ηλεκτρονικής χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας και των νέων κατηγοριών οφειλετών σε ρύθμιση, εντός του ηλεκτρονικού συστήματος χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας, βρίσκεται πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των σε ρύθμιση οφειλετών, με άμεσα θετικά αποτελέσματα, τόσο στους ίδιους τους ασφαλισμένους, όσο και στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.


Βαρουφάκης: Προτεραιότητα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Στην «προτεραιότητα της κυβέρνησης» για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε με σύντομες δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη χθεσινή αποδοχή από το Eurogroup του καταλόγου με τις προτάσεις της κυβέρνησης.

«Είναι σαν αρχαιολογικός χώρος, όταν σκάβεις δεν ξέρεις τι θα βρεις, ελπίζεις ότι θα βρεις έναν μεγάλο θησαυρό. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε ένα μεγάλο θησαυρό, το ερώτημα είναι: έχουμε τα μέσα με τα οποία θα το κάνουμε αυτό;», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε ερώτηση αναφορικά με την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι όταν υπάρχει πρόβλημα ταμειακών ροών σε έξαρση για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά μακροπρόθεσμα δείχνει να είναι σε αρκετά καλή κατάσταση «μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα βρει ένα τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ταμειακών ροών. Μπορείτε να φανταστείτε να επιτραπεί ο κατακερματισμός της ευρωζώνης για λίγα δισ. ευρώ;» διερωτάται ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως σημειώνεται στο CNBC, η τετράμηνη παράταση θα επιτρέψει στην «αποκατάσταση των δεσμών εμπιστοσύνης» της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της.