Τα πάντα όλα του 3ου και τελευταίου(;;;;) Eurogroup

“Έχουμε κάνει το 1/5 του δρόμου, ελπίζω στο τέλος να έχουμε λευκό καπνό, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.




Βαρουφάκης: Χρειάστηκαν 3 Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ πρόσθεσε πως: Σήμερα δείξαμε ότι οι προσπάθειες εγκλωβισμού της νέας κυβέρνησης με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, απέτυχε. Είναι ένα μικρό βήμα, δεν είναι η στιγμή να γιορτάσουμε. Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς. Αποτρέψαμε την μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Αποτρέψαμε την δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3%. Δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες. Θα ξεκινήσουμε διαπραγμάτευση για ένα νέο συμβόλαιο ανάπτυξης από τον Ιούλιο. Σήμερα η Ελλάδα βγήκε από την μοναχική απομόνωση. Στόχος μας δεν είναι να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να δημιουργήσουμε μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό. Το μνημόνιο τελείωσε.


Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ένα βήμα, αλλά δέκα βήματα, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος για να προσθέσει: Οι εταίροι πρέπει να μας συναντήσουν όχι στα μισά του δρόμου αλλά στο ένα πέμπτο.
Ελπίζω να υπάρχει κάποια συμφωνία και πιστεύω πως θα το πετύχουμε, πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.


Συνέντευξη τύπου εδώ στις 10 μμ
Dijsselbloem: Ήταν ένα βήμα στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες, έναντι έξι μηνών που είχε αιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση. Επιστρέφονται τα €10,9 δισ. αλλά παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση. Πρώτο βήμα η ελληνική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις τη Δευτέρα. Υπάρχει ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος .Η δουλειά που κάναμε έχει αρχίσει να αποδίδει. Η εμπιστοσύνη φεύγει πιο γρήγορα από ό,τι έρχεται. Αποφασίσαμε 4μηνη και όχι 6μηνη παράταση. Υπάρχει ευελιξία για το πρόγραμμα και θα κάνουμε την βέλτιστη χρήση. Αποφασίσαμε 4μηνη και όχι 6μηνη παράταση. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος πρέπει να στηρίζεται σε δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς. Αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συνομιλίες θα επιτραπεί η εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για τις μεταρρυθμίσεις και για αποχή από μονομερείς ενέργειες. Οι ελληνικές αρχές επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους να τιμήσουν τις υποχρεώσεις. Την Δευτέρα θα μας δώσουν το πρόγραμμα οι ελληνικές αρχές, οι θεσμοί θα δουν αν θα είναι αρκετό ως σημείο εκκίνησης. Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν ένα πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων έως τη Δευτέρα. Για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατάσταση.
Moscovici: Εργαστήκαμε εντατικά για να βγάλουμε αυτό το αποτέλεσμα
Dijsselbloem: Επικυρώσεις της παράτασης του προγράμματος από τα εθνικά κοινοβούλια από την επόμενη εβδομάδα
Moscovici: Η Κομισιόν θέλει απολύτως να φτάσουμε σε σημείο συμφωνίας. Στόχος μας σήμερα να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, που πρέπει να είναι σταθερή και σίγουρη. Η συμφωνία που βρέθηκε είναι όχι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Πρέπει μέχρι το τέλος Απριλίου να έχουμε το χρόνο να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Ισορροπημένη η συμφωνία. Συμφωνήσαμε πλαίσιο για να διατηρήσουμε τις σώφρονες δημοσιονομικές πολιτικές. Πρέπει να συγχαρώ τον J. Dijsselbloem για την δουλειά που έκανε. Δεν θα είναι εύκολο το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν θα είναι εύκολο το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να οικοδομηθεί και εύκολο να διαρραγεί.
Lagarde: Βλέπουμε την διαδικασία σαν ένα πλαίσιο από στάδια που πρέπει να γίνουν πράγματα μέσα σε αυτά. Πρώτο στάδιο για τη συφωνία ο κατάλογος της Ελλάδας. Μέχρι τέλη Απριλίου η συμφωνία για τον πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων.
Regling: Θετικό ότι η ελληνική κυβέρνηση διαλέγεται με τις αρχές. Τα 10,9 του EFSF θα πρέπει να παραταθούν για λίγους μήνες.Θετικό ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Dijsselbloem: Υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα στο πρόγραμμα, χρειαζόμαστε 4 μήνες να αξιολογήσουμε περαιτέρω αλλαγές. Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα, τα μέτρα όμως δεν πρέπει να το εκτροχιάζουν. Το τέλος Απριλίου είναι η απώτατη χρονικά ημερομηνία για αποταμίευση της δόσης. Πρέπει όμως να υπάρξει πρόοδος για να γίνει η εκταμίευση της δόσης. Η Ελλάδα μας βεβαίωσε ότι τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις θα γίνονται σε συμφωνία με τους εταίρους. Διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα 11 δισ. ευρώ. Πρέπει να υπάρχει συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός επιπλέον δανείου. Μαζί με το δάνειο έρχονται και οι όροι του, έτσι εργαζόμαστε. Τη Δευτέρα θα ακούσουμε από τους θεσμούς την πρώτη τους γνώμη για το εάν τα ελληνικά μέτρα θα μας δώσουν μια θετική αίσθηση.
Moscovici: Θα λάβουμε τις αποφάσεις για το πλεόνασμα βλέποντας την οικονομική πραγματικότητα.


Έως τη Δευτέρα το βράδυ η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων τα οποία εφόσον είναι σε ικανοποιητικό βαθμό κατανοητά θα αποτελέσουν ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης στη βάση των συνθηκών της τρέχουσας συμφωνίας, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του αποψινού έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε, μαζί με τους θεσμούς, εμπλακεί σε έντονο και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε κοινό έδαφος σήμερα.
Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από ένα σύνολο δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης το χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.
Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου.
Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για τη διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Eurogroup.
Ενόψει της αξιολόγησης των θεσμών το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατούνται από το EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα για τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από EKT/SSM.
Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επίσης συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.
Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.
Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.
Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων, χαιρετίζουμε ότι σε αρκετούς τομείς, οι προτεραιότητες των ελληνικών αρχών μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας ρύθμισης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.
Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων από τις ελληνικές αρχές, των συμβουλών των θεσμών, και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement μέχρι τέσσερις μήνες από το δ.σ. του EFSF. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν εκ νέου αμέσως τη δουλειά που θα επιτρέπει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου.»

Η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, ενώ η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5, 5 δισ. ευρώ για το 2015, επισημαίνει η κυβέρνηση


Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη αλλά και τους όρους της συμφωνίας που πέτυχε η χώρα με τους εταίρους της, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές και δη εμφατικά, τονίζοντας:

"Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει  όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια".

Ίδιες πηγές, παραθέτουν αναλυτικά τα συμπεράσματα της συμφωνίας, που έχουν για το Μαξίμου, ως εξής: 

- Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.3.    Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων. 

- Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα. 

- Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία. 

- Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

- Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. 

- Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού. 

Θετική είναι για τη ΝΔ η αποψινή απόφαση του Eurogroup επειδή «αποφεύχθηκε το χειρότερο».

Εκτιμά όμως ότι έρχεται νέο Μνημόνιο ενώ «η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα μνημόνια».

Σε μία ακόμη προσπάθεια να ακυρώσει τις επικοινωνιακές αναφορές της νέας κυβέρνησης, η Συγγρού επισημαίνει (με έμφαση) ότι στο επόμεν ο τετράμηνο η τρόικα θα είναι αυτή που θα αξιολογεί την τήρηση των δεσμεύσεων.

«Υπό χειρότερες συνθήκες»

Την πρώτη αντίδραση της ΝΔ έδωσε με μια λιτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπός της Κώστας Καραγκούνης:

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό…

Όμως, η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες.

Με παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια Τρόικα, και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο.

Κι όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου...».


Ως θετικό αποτιμά το Ποτάμι το γεγονός της επίτευξης κατ αρχήν συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup. Όπως υποστηρίζει "ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε από ότι φαίνεται τελικά τον δρόμο της λογικής, δρόμο που από την αρχή το Ποτάμι στήριξε».

Ωστόσο επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό βέβαια να δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αλλά από ότι φαίνεται το εφιαλτικό σενάριο ευτυχώς προς το παρον απομακρύνθηκε. Η κοινωνία πρέπει να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της και η οικονομία σε ένα κλίμα ηρεμίας να πάρει μια ανάσα».

«Η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να παρουσιάσει μέχρι τη Δευτέρα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ελπίζουμε οι υπουργοί της να είναι όντως αποφασισμένοι να παρουσιάσουν επιτέλους τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να μην κρυφθούν πίσω από γενικόλογες υποσχέσεις σαν και αυτές που μοίραζαν αφειδώς προεκλογικά και οι περισσότεροι από αυτούς επανέλαβαν στις προγραμματικές τους δηλώσεις. Αλλά ας αφήσουμε αυτή την συζήτηση για το βράδυ της Δευτέρας. Το Ποτάμι, το κίνημα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, έλεγε πάντα ότι οι μεγάλες αλλαγές είναι το δικό μας χρέος προς τις επόμενες γενιές και δεν είναι παραχώρηση προς τους εταίρους μας. Ας τις κάνουμε πράξη» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.


«Τελείωσαν δυστυχώς ταπεινωτικά τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις.  Είναι θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ και μπαίνει τέλος - οριστικό ελπίζουμε - στις επικίνδυνες ανευθυνότητες» τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας την έκβαση του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι «τώρα επείγει να συνειδητοποιήσουν όλοι την πραγματικότητα και να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα την εθνική στρατηγική, τη μόνη που υπήρχε και, όπως αποδείχθηκε, τη μόνη που υπάρχει.  Τα υπόλοιπα σε λίγο και κυρίως στη Βουλή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Τελείωσαν τα μεγάλα και εύκολα λόγια. Ας δούμε λοιπόν που ήμασταν πριν τις εκλογές και που είμαστε τώρα μετά από ένα μήνα «σκληρής» θεαματικής διαπραγμάτευσης.
 
Πριν τις εκλογές είχαμε δίμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος ( που έληξε στις 31.23.2014 )  και δύσκολες διαπραγματεύσεις επί της ουσίας που οδηγούσαν στο κλείσιμο του προγράμματος, στην καταβολή των δόσεων του 2014 και στο πέρασμα σε μια νέα φάση, αυτήν της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με  «μαξιλάρι» τα 11 δις του ΤΧΣ που είχαν μείνει αδιάθετα. Στόχος ήταν επίσης η μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ, που λήγει το Μάρτιο 2016, σε προληπτικό  ώστε η Ελλάδα να διαλέγει μεταξύ εταίρων και αγορών με κριτήριο το καλύτερο επιτόκιο.
 
Ένα μήνα μετά τις εκλογές και μετά από θεατρινισμούς εσωτερικής κατανάλωσης, η χώρα, με τη ψυχή στο στόμα, πάει χιλιόμετρα πίσω:
 
- Αντί στο τέλος της δίμηνης τεχνικής παράτασης να βγούμε από το μνημόνιο και να περάσουμε στη προληπτική πιστωτική γραμμή, μένουμε άλλους τέσσερις μήνες στο παλιό μνημόνιο και μετά τους τέσσερις μήνες στόχος δεν είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ένα νέο πρόγραμμα, το μνημόνιο 3 ! Η γέφυρα μας πηγαίνει τελικά στο μνημόνιο 3!
 
- Αντί τα 11 δις του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως  «μαξιλάρι» για την προληπτική πιστωτική γραμμή, αφαιρούνται από τον έλεγχο του ΤΧΣ, τίθενται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών ( EFSF , ΕΚΤ , SSM ) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μόνον για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία δυστυχώς αναφέρεται ως πιθανή παρότι λίγους μήνες πριν οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ.
 
- Το πρόγραμμα / μνημόνιο  του ΔΝΤ συνεχίζεται κανονικά χωρίς βεβαίως να έχει θέσει η κυβέρνηση ζήτημα μετατροπής του σε προληπτικό.
 
- Η κυβέρνηση χωρίς να έχει μπει ακόμη στην ουσία της διαπραγμάτευσης επιδίωξε προσχήματα, συμβολισμούς και νέες λέξεις. Τώρα η τρόικα λέγεται «οι θεσμοί». Αυτοί θα ελέγξουν τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που θα υποβληθούν τη Δευτέρα και θα εγκριθούν από το Eurogroup την Τρίτη.
 
- Η τρόικα με το νέο όνομα της θα κάνει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και των νέων δεσμεύσεων. Χωρίς θετική αξιολόγηση δεν υπάρχει σταδιακή εκταμίευση δόσεων.
 
- Για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που ανεβαίνουν το Μάρτιο, δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός μέσω ΕΚΤ - ELA - τραπεζών .
 
- Η τετράμηνη παράταση σημαίνει μείζονα αξιολόγηση πριν τις μεγάλες λήξεις ομολόγων του Ιουλίου - Αυγούστου
 
- Η κυβέρνηση επισημοποίησε  την πλήρη τούμπα στο χρέος. Αποδέχεται το πλαίσιο που συμφωνήθηκε το 2012 και βασίζει όλα τα επιχειρήματα της στο «καταραμένο» PSI ! Δεσμεύεται να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών.
 
-  Η κυβέρνηση  δεσμεύεται να επιτύχει τους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς στόχους συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για το 2015 θα ληφθούν υπόψη οι υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μικρότερο το 2015  όχι γιατί δεν χρειάζεται λόγω νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους , αλλά γιατί  δεν είναι πλέον εφικτό λόγω της πορείας των δημοσίων εσόδων. Γιατί παρατείνεται το μνημόνιο και ετοιμάζεται μνημόνιο 3 .
 
- Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, άρα ανακαλεί ή έστω αναστέλλει επ´ αόριστον εξαγγελίες για άμεση νομοθέτηση μέτρων, όπως αυτά για τις εκατό δόσεις ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 .
 
- Βεβαίως ούτε λόγος για «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» .
 
Συμπέρασμα : Τελείωσαν δυστυχώς ταπεινωτικά τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις.  Είναι θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ και μπαίνει τέλος - οριστικό ελπίζουμε - στις επικίνδυνες ανευθυνότητες. Είναι κρίμα που ήδη η χώρα πληρώνει ακριβά -γυρίζοντας πολλά βήματα πίσω, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και οικονομική δυναμική - τις προεκλογικές ψευδολογίες και τις μετεκλογικές τζάμπα μαγκιές.
 
Τώρα επείγει να συνειδητοποιήσουν όλοι την πραγματικότητα και να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα την εθνική στρατηγική, τη μόνη που υπήρχε και, όπως αποδείχθηκε, τη μόνη που υπάρχει.  Τα υπόλοιπα σε λίγο και κυρίως στη Βουλή».


«Η χώρα βαδίζει πλέον σε νέα κατεύθυνση. Αυτό που δεν έγινε εδώ και πέντε χρόνια το έκανε η νέα ελληνική κυβέρνηση: διαπραγμάτευση με σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης:

«Η αντίδραση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την κατανόησή μας. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά το μόνο που κατάφερε επί δυόμιση χρόνια ήταν να εφαρμόζει καταστροφικές πολιτικές της οποίες αποδεχόταν με παθητικότητα;

Ο άλλος εταίρος, της πάλαι ποτέ μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά, κ. Ευ. Βενιζέλος, αντιγράφει το λεξιλόγιο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών μιλώντας για «τζάμπα μαγκιές».

Είναι κατανοητό ότι θα χρειαστούν καιρό να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα ώστε να βοηθήσουν τη χώρα, αν όντως αυτό επιθυμούν».


Μεγάλη μέρα σήμερα. Ο εγκληματικός διχασμός που έφερε ο μύθος του "αντιμνημόνιου" τελείωσε, με σφραγίδα & υπογραφή των πρωταγωνιστών του.

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής για αυτό. Γιατί πότε σε όλη αυτή την μοναχική διαδρομή της επιμονής στην αλήθεια και στην πραγματικότητα δεν υποχώρησα ούτε μια στιγμή στις σειρήνες της υποταγής στα δημοφιλή ψεύδη και την δημοφιλή παραπλάνηση του λαού. Το πλήρωσα μαζί με τους συντρόφους μου, αλλά δεν υποχωρήσαμε.
Επί της ουσίας θα μιλήσουμε για τη συμφωνία αύριο το πρωί. Το μόνο που θα πω στη φάση αυτή είναι ότι η αναγκαστική μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 είναι θετική εξέλιξη, αλλά όχι ασφαλώς πρωτοφανής. Έχει συμβεί ξανά και ξανά στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Δείτε τα στοιχεία για να μην σας κοροϊδεύουν.
Στο report του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2011 το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για τα έτη 2013-2014-2015-2016 ήταν 2,4%,5%,5%,4,8% . Στο ίδιο report το Μάρτιο του 2012 το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα ήταν για τα έτη 2013-2014-2015-2016 1,8%,4,5%,4,5%, 4,5%. Τον Ιανουάριο του 2013 στο ίδιο report το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα ήταν για τα έτη 2013-2014-2015-2016 0%,1,5%,3%,4,5%.
Οι δανειστές αναθεώρησαν δηλαδή ήδη άλλες δύο φορές το πρωτογενές πλεόνασμα πολύ σημαντικά προς τα κάτω γιατί οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν ανέφικτοι λόγω αποτυχίας στους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Κάτι που συνέβη κυρίως γιατί οι εκάστοτε αντιμνημονιακές αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα διέλυαν την εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί, οι κυβερνήσεις αντιστέκονταν στη εφαρμογή του και η τρόικα (τώρα πως θα την λέμε; «Θεσμο-τρόικα») αποδέχθηκε την υπερφορολόγηση αντί να επιμείνει στη μείωση των δαπανών και ανέχθηκε κάθε είδους πελατειακές αθλιότητες, όπως οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που έχουν καταστρέψει το ασφαλιστικό μας σύστημα και υπονομεύσει την ελληνική οικονομία.
Θόδωρος Σκυλακάκης
Πρόεδρος της Δράσης


Νέα μάχη, πιθανότατα ακόμη δυσκολότερη, ξεκινά η κυβέρνηση μετά την πρώτη χθεσινή έγκριση. Έχει προθεσμία έως το βράδυ της Δευτέρας για να στείλει μία λίστα μεταρρυθμίσεων που θα γίνει «αποδεκτή».

Διαφορετικά, «αυτή η συμφωνία δεν θα ισχύει» όπως δήλωσε χθες μετά από τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. “Δεν είναι η στιγμή να γιορτάσουμε παραπάνω, είναι ένα μικρό βήμα. Ακολουθεί ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς” πρόσθεσε δίδοντας το στίγμα της δυσκολίας. 

Τηλεδιάσκεψη την Τρίτη προαναγγέλλει ο Σόιμπλε και ζητά λίστα που να βασίζεται στο MOU

Σαφέστερος ήταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε στις δηλώσεις του. Αν υποβάλλει είπε «κατάλογο που θα βασίζεται στο τρέχον πρόγραμμα, στο MOU, την Τρίτη θα κάνουμε μία πρώτη αξιολόγηση από τους 3 φορείς». Είπε ότι δεν περιμένουμε να είναι τρομερά τεκμηριωμένοι». Προανήγγειλε ότι θα γίνει αξιολόγηση «μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη». Εφόσον κριθεί ότι ο κατάλογος συμφωνεί με τις διευθετήσεις, τότε θα γίνει η επέκταση κατά 4 μήνες του τρέχοντος προγράμματος…

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάνοντας σαφές ότι «απόψε έγινε ένα πρώτο βήμα» αλλά η επέκταση «θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Έκανε σαφές για την λίστα δεμσεύσεων ότι την Δευτέρα «θα ακούσουμε από τους θεσμούς την πρώτη τους γνώμη για το αν το υλικό είναι αρχικώς επαρκές. Αν όλα βαίνουν θετικά θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη». «Αν δεν είναι επαρκές, δεν θέλω να τοποθετηθώ γι’ αυτό» πρόσθεσε…

Η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη όπως αναφέρουν πηγές των δανειστών στο «Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί σήμερα. Εξηγούν ότι η λίστα πρέπει να εγκριθεί (πιθανότατα από EWG) και να συνοδεύει το αίτημα και την δήλωση του Eurogroup στο «πακέτο» που θα λάβει τον δρόμο της έγκρισης. Και καθώς το ελληνικό αίτημα είναι πολύ πιο γενικό από αυτό του Δεκεμβρίου, δημιουργούνται «μεγαλύτερες ανάγκες διασαφήνισης θέσεων στο συνοδευτικό τεχνικό έγγραφο».

Τα 3 έγγραφα θα πρέπει να πάρουν τον δρόμο προς τα κοινοβούλια της Φινλανδίας, της Ολλανδίας της Γερμανίας και άλλων κρατών με στόχο να εγκριθεί η επέκταση, ενώ ανάλογη έγκριση απαιτείται από τον EFSF.

Τι λέει η απόφαση

Έως τη Δευτέρα το βράδυ θα πρέπει η ελληνική πλευρά για να παρουσιάσει μία πρώτη λίστα «με μέτρα μεταρρυθμίσεων, βασισμένα στην τρέχουσα συμφωνία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα. Επισημαίνεται όμως ότι «οι θεσμοί μετά θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή «είναι αρκετά πλήρης για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης»…

Σε δεύτερο στάδιο έως το τέλος Απριλίου -σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές- η ίδια λίστα θα πρέπει να γίνει πλήρης. Αν δεν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις εντός του 4μήνου της επέκτασης (6μηνο ήταν η αρχική πρόταση) τότε δεν θα ληφθεί το υπόλοιπο των δόσεων.

Τι κέρδισε η κυβέρνηση

Υπάρχουν όμως και κέρδη για την ελληνική πλευρά. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «αποτρέψαμε την μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά», ενώ η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα θα συνδυάζεται για το 2015 με τις οικονομικές εξελίξεις.

Ανοίγει όμως παράθυρο και για το χρέος καθώς αναφέρεται στην χθεσινή ανακοίνωση ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012»

Οι δεσμεύσεις

Η ανακοίνωση του Eurogroup κάνει σαφές ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους».

Επίσης, το ζήτημα των κόκκινων δανείων… εγκαταλείπεται. «Τα κεφάλαια του ΤΧΣ θα πρέπει να κρατούνται από το EFSF και μπορούν να χρησιμοποιηθούν «μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δαπάνες εξυγίανσης» επισημαίνεται.

Γίνεται επίσης σαφές ότι «οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως».

Αναφέρεται ότι « σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία (σ.σ. δανειακή σύμβαση) αλλά «κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας» Γίνεται μάλιστα λόγος και για μία «πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία».


Στην χθεσινοβραδινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αναφέρονται αμερικανικά και καναδικά ΜΜΕ , καταγράφοντας παράλληλα σχόλια, πληροφορίες και εκτιμήσεις για την «επόμενη μέρα». Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη το βράδυ για να συζητήσουν τον κατάλογο των μέτρων, που θα υποβάλλει η Αθήνα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ «η παράταση της προθεσμίας κατά τέσσερις μήνες υπολείπεται αυτής των έξι μηνών που είχε ζητήσει η Ελλάδα την Πέμπτη και ενισχύει τη θέση των δανειστών της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη συμφωνία. Οι Νιου Γιορκ Τάιμς διατυπώνουν την άποψη ότι «η συμφωνία είναι πιθανό να δώσει στην Ελλάδα μια ανάσα, αλλά δύσκολα θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τα χειρότερα από τα οικονομικά και δημοσιονομικά της προβλήματα».

Στην Ουάσιγκτον Ποστ τονίζεται ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη συμφώνησαν σε μια συμβιβαστική λύση, αποφεύγοντας οικονομική καταστροφή» Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, με τη συμφωνία «αποφεύγεται μια δυνητικά καταστροφική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη». «Η υπέρβαση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της, απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας από τον επόμενο κιόλας μήνα» επισημαίνει το Μπλούμπεργκ.

Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφέρεται ότι«η επέκταση εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνήσει η Ελλάδα με τους εταίρους της στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Απριλίου». «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έχει υποβάλει «μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες, για παράδειγμα την έκδοση νέων τύπων ομολόγων», αναφέρει μεταξύ άλλων το περιοδικό Νιου Γιόρκερ.

Η σημαντικότερη από πλευράς επιρροής εφημερίδα του Καναδά, Globe and Mail φιλοξένησε ανταποκρίσεις και αναλύσεις οι οποίες έκαναν λόγο για "επίτευξη θετικού τόνου" στις συνομιλίες Ελλάδας-Γερμανίας με αναφορά στο tweet του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο.


Press briefing by Wolfgang SCHÄUBLE, German Minister for Finance

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία παροχή νέων κεφαλαίων στην Ελλάδα πριν από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Εφ’ όσον το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση» ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Οι Έλληνες αναμφίβολα θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν την συμφωνία στους ψηφοφόρους τους, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ακόμα πως τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξε πλήγμα στην εμπιστοσύνη και τώρα θα πρέπει να οικοδομηθεί και πάλι. Πιστεύω ότι μπορεί να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, επισήμανε. Η ελληνική κυβέρνηση είπε πολλά τις περασμένες εβδομάδες, τώρα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, πρόσθεσε.


Departure and doorstep by Jeroen DIJSSELBLOEM, President of the Eurogroup

Departure and doorstep by Christine LAGARDE, Managing director of the International Monetary Fund

Départ et déclaration de Michel SAPIN, Ministre français des Finances et des Comptes publics

Departure and doorstep by Pierre MOSCOVICI, European Commissioner for Economic and Financial Affairs

Departure and doorstep by Luis DE GUINDOS, Spanish Minister for Economic Affairs and Competitiveness

Departure and doorstep by Pier Carlo PADOAN, Minister of Economy and Finance of Italy
«Κέρδισαν όλοι, είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, εξερχόμενος της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Η διαδικασία ξεκινά αμέσως, θα υπάρξει μια πρώτη επαλήθευση την Δευτέρα. Αν όλα πάνε καλά θα πάμε προς την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού, που θα επεκταθεί για λίγους μήνες. Στην συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα. Η Ελλάδα είπε ναι στην διαδικασία αυτή, η οποία αποτελείται από διάφορες φάσεις. Υπάρχει η δέσμευση της Αθήνας για έλεγχο από μέρους των διάφορων θεσμών. Δεν είναι μια συμφωνία γέφυρα αλλά μια επέκταση του προγράμματος. Περιμένουμε ένα νέο πρόγραμμα μέσα στο Καλοκαίρι. Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, όπως κατά της φοροδιαφυγής και για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι σαφείς σε όλους. Σήμερα μιλήσαμε για διαδικασίες, όχι για περιεχόμενα», πρόσθεσε ο κ. Πάντοαν.

Departure and doorstep by Pierre GRAMEGNA, Minister for Finance of Luxembourg

Departure and doorstep by Hans Jörg SCHELLING, Federal Minister for Finance of Austria

Departure and doorstep by Michael NOONAN, Minister for Finance of Ireland

Departure and doorstep by Peter KAŽIMÍR, Deputy Prime Minister and Finance Minister of Slovakia

Στιγμιότυπα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup


«Δεν είναι θέμα κάθε χώρας ξεχωριστά, είναι θέμα εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη», ανέφερε ο Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα.

Η απάντηση αυτή δόθηκε σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο Grexit.

Ο Γερμανός υπουργός κατέληξε λακωνικά ότι δεν έχουμε τίποτε καινούριο να πούμε τώρα.



«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση το Εurogroup.

«Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό», κατέληξε.



Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, Hans Jörg Schelling: Το ελληνικό αίτημα σηματοδοτεί πρόοδο. Θέλουμε να βρεθεί λύση, η Ελλάδα δήλωσε ότι το θέλει, αλλά πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας. Όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν.

Είμαι πάντα αισιόδοξος, αλλά έχω μάθει ότι ορισμένες φορές έχουμε καλά αποτελέσματα αλλά δεν συμφωνούμε με την ανακοίνωση. Η μπερδεμένη επικοινωνία πρέπει να σταματήσει, να μιλήσουμε για ολοκληρωμένες προτάσεις.



Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Johan van Overtveldt: Η ελληνική επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του Eurogroup.

Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, δεν θεωρείται χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα.

Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος.



Υπάρχει κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη λύσης, δήλωσε προσερχόμενο στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Μιλάω στους βασικούς “παίκτες” προσπαθώντας να βρεθεί μια λύση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις ενόψει. Ελπίζω να σας ανακοινώσουμε ένα αποτέλεσμα σε λίγες ώρες, κατέληξε.



Λετονός ΥΠΟΙΚ, Jānis Reirs: Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να μας παρέχει έγγραφα που να είναι σαφή, ώστε να πάρουμε μια απόφαση σήμερα



Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Luis De Guindos: Προς την σωστή κατεύθυνση το ελληνικό αίτημα για παράταση. Το ελληνικό αίτημα για παράταση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μπορεί να τελειοποιηθεί. Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να βρουμε χρόνο, αλλά εντός των κανόνων.



Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Michael Noonan: Η καθυστέρηση έναρξης του Eurogroup ήταν για να ολοκληρωθούν οι εργασίες που λαμβάνουν χώρα. Η ελληνική επιστολή ήταν μια σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχουν ασάφειες στην επιστολή. Υπήρχε μια απόσταση μεταξύ του τι περιελάμβανε η επιστολή και τι λεγόταν στην Αθήνα. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει μια οριστική συμφωνία σήμερα.



Επίτροπος Pierre Moscovici: Όλοι θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Είμαι πεπεισμένος ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Η πρόοδος πρέπει να οδηγήσει σε μια ξεκάθαρη συμφωνία για την Ελλάδα.



Επίτροπος Dombrovskis: Θέλουμε συμφωνία στη βάση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος. Η ρητορική από τις ελληνικές αρχές δημιουργεί δυσπιστία.



Arrival and doorstep by Eric WIEBES, State Secretary for Finance of the Netherlands, at the Eurogroup meeting on 20 February 2015



Arrival and doorstep by Peter KAŽIMÍR, Deputy Prime Minister and Finance Minister of Slovakia, at the extraordinary Eurogroup meeting on 20 February 2015



Arrivals at the Extraordinary Eurogroup meeting taking place on 20 February in Brussels





Απίστευτο παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την ερώτηση που έκανε σήμερα στο Παρίσι η Μαρία Δεναξά στους Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ για ενδεχόμενο Grexit.

Η γερμανική αποστολή είχε βάλει «εμπάργκο» στους Έλληνες δημοσιογράφους, επιτρέποντας να τεθούν μόνο 2 ερωτήσεις από Γάλλους και 2 από Γερμανούς δημοσιογράφους, απαίτηση που έγινε δεκτή, αν και με ενόχληση από το Ελιζέ.

Η ανταποκρίτρια του Mega στο Παρίσι, ύστερα από συνενόηση με Γάλλους συναδέλφους της, έκανε μία από τις ερωτήσεις της γαλλικής πλευράς, χωρίς να το γνωρίζουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι μάλισταν ήταν φανερά ενοχλημένοι από το συμβάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μ. Δεναξά, βγήκε από την αίθουσα πριν καν προλάβει να ακούσει τη μετάφραση των δηλώσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου, προκειμένου να μην προκληθεί... διπλωματικό επεισόδιο.

Οσο για τις απαντήσεις τους; Ο μεν Ολάντ απάντησε πως η θέση της Γαλλίας είναι ότι πρέπει να γίνει το παν- κι από την ελληνική και από την ευρωπαϊκή πλευρά - ώστε να υπάρξει μια πιο ισχυρή συνοχή στην Ευρωζώνη, η δε Μέρκελ υπήρξε πιο... «διπλωματική» απαντώντας ότι η πολιτική της Γερμανίας και των άλλων χωρών είναι πως προσπαθούν να διασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.


«Σε αυτές τις δραματικές ώρες, εάν η Ευρώπη αποτύχει, οι ΗΠΑ πρέπει να παρέμβουν και να στηρίξουν την Ελλάδα» υποστηρίζει με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Boston Globe o Αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, σημειώνοντας ότι «εάν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν μπορέσει να παρακάμψει τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την τελευταία στιγμή, φαίνεται ότι θα ληφθεί η ελεεινή απόφαση».

Επίσης, τονίζει ότι «η Ελλάδα συμφώνησε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την χρηματοδότησή της και τους όρους», ωστόσο, «δεν πρόκειται να υποσχεθεί ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα που δεν μπορεί να επιτύχει» και «αναζήτησε μια συμφωνία-γέφυρα και χρόνο για να συζητήσει το υπολειπόμενο κοινό έδαφος. Ήταν η μόνη λογική θέση που της είχε απομείνει».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, «η Ελλάδα είναι η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, ενώ η νέα οικονομική της πολιτική βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τις μακρόχρονες αμερικανικές απόψεις, όπως έχει επαναλάβει κατ΄ επανάληψη ο Πρόεδρος Ομπάμα. Η Ελλάδα έχει επιδείξει πραγματισμό και υπομονή, ενότητα και αποφασιστικότητα, ενώ οι αρετές της αυτές έχουν κερδίσει τον σεβασμό του αμερικανικού λαού κατά την τρέχουσα κρίση».

Όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, που μπορεί να σωθεί εύκολα, ακόμη και με την παροχή εγγυήσεων για δανεισμό (loan guarantee) ή, εάν καταστεί αναγκαίο, μια σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap). Αυτό βρίσκεται μέσα στις δυνατότητές μας και μπορούμε να το πράξουμε γρήγορα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα».

Ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Γερμανία, την ώρα που γράφονταν αυτό το άρθρο, χθες, είχε κλείσει την πόρτα. Η Ελλάδα είχε διανύσει την επιπλέον απόσταση, καταθέτοντας επίσημο αίτημα για τη συνέχιση του μισητού σχεδίου διάσωσης, συζητώντας παράλληλα τις αναγκαίες αλλαγές. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν σύμφωνος, αλλά η απάντηση από το Βερολίνο ήταν "όχι". Το ερώτημα είναι: Μπορεί η επίσημη Ευρώπη να απομακρυνθεί από τις αυτοτροφοδοτούμενες αυταπάτες της και να δει την πραγματικότητα, η οποία είναι προφανής στον οποιονδήποτε στη Ν. Ευρώπη; Η πραγματικότητα αυτή είναι οι δρακόντειες πολιτικές λιτότητας των τελευταίων έξι ετών, οι οποίες απέτυχαν να παράξουν οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, να βελτιώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Αντίθετα, προκάλεσαν την καταστροφή κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών, όπως της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης- και θα αλλάξουν με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρώπης ή χωρίς αυτήν».

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος σημειώνει:

«Η Ελλάδα είχε, από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, τις πιο καταστροφικές αποτυχίες. Έχει χάσει το ένα τρίτο περίπου του ΑΕΠ της, η συνολική ανεργία βρίσκεται στο 26%, ενώ στους νέους ξεπερνά το 50%. Στο δρόμο από τον Πειραιά στην Αθήνα, αυτό που βλέπει κανείς, είναι κλειστά μαγαζιά και ενεχυροδανειστήρια. Πολλοί Έλληνες είναι φτωχοί, άλλοι πεινάνε. Γι΄ αυτό τον λόγο κέρδισε στις ελληνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διατυπώσει την απίστευτη υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να "ολοκληρώσει" το σχέδιο διάσωσης και να επιστρέψει στις ιδιωτικές πιστωτικές αγορές στις 28 Φεβρουαρίου. Η νέα κυβέρνηση βρέθηκε έτσι αντιμέτωπη με την άμεση ανάγκη για νέους χρηματοπιστωτικούς όρους. Στις 4 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέκλεισε τις ελληνικές τράπεζες από τη χρήση κρατικών ομολόγων, τα οποία δεν είχαν τη διαβάθμιση της απαιτούμενης επενδυτικής βαθμίδας, για την απόκτηση κεφαλαίων. Η ατμόσφαιρα χρονοδιαγραμμάτων και απειλών οδήγησε σε απόσυρση καταθέσεων και στη μείωση των φορολογικών εσόδων, καθώς οι πολίτες κρατούσαν τα χρήματά τους.

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα συμφώνησε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη χρηματοδότησή της και τους όρους. Δεν πρόκειται να υποσχεθεί, ωστόσο, ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα που δεν μπορεί να επιτύχει. Δεν πρόκειται να δεχθεί τους τοξικούς όρους του προηγούμενου προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αγορά εργασίας. Δεν θα δεχθεί την υπαγόρευση των ελληνικών πολιτικών από την τρόικα. Μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς, η Ελλάδα αναζήτησε μια συμφωνία-γέφυρα και χρόνο για να συζητήσει το υπολειπόμενο κοινό έδαφος. Ήταν η μόνη λογική θέση που της είχε απομείνει».

Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ διατυπώνει, επίσης, την άποψη ότι «για πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Φινλανδία, ακόμη και αυτό αποτελούσε ανάθεμα, καθώς βρίσκονται ενόψει εκλογών και φοβούνται ότι εάν επιτύχει η Ελλάδα θα φανούν οι ίδιοι υποχωρητικοί, καθώς αποδέχθηκαν αυτό που αρνείται σήμερα η Ελλάδα, οδηγώντας στην ενίσχυση της αντιπολίτευσης. Ορισμένες από τις εν λόγω κυβερνήσεις δεν θα κατορθώσουν να διασωθούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η Ελλάδα άναψε τη φλόγα και δεν πρόκειται να σβήσει».

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «η Γερμανία αντιμετώπισε ένα δίλλημα. Θα μπορούσε να διασώσει την Ένωση και το ευρώ αλλάζοντας πορεία, διαπραγματευόμενη με καλή πίστη και αποδεχόμενη ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις θα είναι εντελώς διαφορετικές το επόμενο έτος από τις σημερινές ή θα προσπαθούσε να αγκιστρωθεί στην απόλυτη εξουσία και στις αδιατάρακτες πολιτικές, επιχειρώντας να καταστρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας και την ανερχόμενη αντιπολίτευση σε άλλες χώρες, παίρνοντας το ρίσκο του διαμελισμού της Ευρώπης. Εάν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν μπορέσει να παρακάμψει τον υπουργό των Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την τελευταία στιγμή, φαίνεται ότι θα ληφθεί η ελεεινή απόφαση». 


Αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης απόψε επικρατεί στη βελγική πρωτεύουσα, λίγη ώρα πριν την έναρξή του Εurogroup.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι συναντήσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη αποδεικνύονται παραγωγικές, συντελώντας στην προσέγγιση των απόψεων μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.

Στις συναντήσεις αυτές λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι τρεις αξιωματούχοι είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Η δηλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια δίνει ίσως και το περίγραμμα μιας συμφωνίας.

Όπως είπε, η Ελλάδα ήθελε την ευελιξία των εταίρων εκτός του προγράμματος, εμείς τη θέλουμε εντός του προγράμματος. Συνεπώς, οι φιλοι μας οι Έλληνες πρεπει να μας δώσουν ρητές εγγυήσεις ότι θα αποπληρώσουν τα δάνεια και πως δεν θα λαβουν μονομερή μέτρα.


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την παροχή περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των χρεών της με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη στιγμή που η Αθήνα επιδιώκει την έγκριση της ευρωζώνης για την επέκταση του δανειακού προγράμματος, μεταδίδει το Reuters.

Η Γερμανία έχει ζητήσει «σημαντικές βελτιώσεις» στις ελληνικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις πριν υπογράψει μία επέκταση των δανειακών πληρωμών.

«Όλοι μας (οι χώρες της ευρωζώνης) πρέπει να υποστηρίξουμε μία συμφωνία κα θεωρώ ότι η αρχή του να κάνεις μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για περισσότερο χρόνο είναι δίκαιη και σωστή» δήλωσε ο Renzi. 


Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, αλλά στο πλαίσιο της εξόφλησης του χρέους θα πρέπει να λύσει επίσης και τα κοινωνικά προβλήματα του πληθυσμού.

Νωρίτερα, σε κοινή εμφάνισή του με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, σε εκπομπή του ιδιωτικού αυστριακού τηλεοπτικού σταθμού "Puls 4", ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε επίσης εκφράσει την άποψη πως το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία, σημειώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να βρει κοινή λύση με την Ελλάδα.

Στο ερώτημα, εάν σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας υπάρχει πιθανότητα κατάρρευσης της Ευρωζώνης, ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι γίνονται τα πάντα για να κρατηθεί ενωμένη η Ευρωζώνη, δεν υπάρχουν λόγοι για εικασίες τη στιγμή που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και, εξάλλου ο ίδιος δεν συμμετέχει σε τέτοιες εικασίες.

Ανέφερε επίσης πως θεωρεί ως σημαντικό βήμα την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, αναγνωρίζει το πρόγραμμα, ωστόσο θα πρέπει, κατά την άποψή του, να αποφευχθεί η ταπείνωση ενός λαού.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως στον πρωθυπουργό της Ελλάδας έχει πει, και επαναλαμβάνει ενόψει της Ευρωομάδας, πως στην Ελλάδα μέχρι τώρα το λογαριασμό τον έχουν πληρώσει οι απλοί άνθρωποι με τους μισθούς, τις συντάξεις τους, την ανεργία και πως αν στο πλαίσιο των επόμενων μέτρων που θα ληφθούν κληθούν να πληρώσουν οι οικονομικά ισχυροί, είναι απόλυτα σίγουρο ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα έχουν την Ευρώπη στο πλευρό τους.


«Η Ελλάδα δεν πρέπει να ενδώσει στον γερμανικό εκφοβισμό» αναφέρεται σε άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται απλά για το ερώτημα εάν είναι σωστό με ηθικά κριτήρια, αλλά κυρίως για οικονομικά, και η Αθήνα διαθέτει πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα από ό,τι πιστεύεται γενικά».

Επίσης, τονίζεται ότι «η Ελλάδα διαθέτει πολύ περισσότερα "κρυμμένα χαρτιά" από ό,τι συχνά υποστηρίζεται» και ότι «η πραγματική, ωστόσο, τρέλα θα ήταν να ενδώσει η Ελλάδα. Με την πράξη της αυτή η μόνη αντί-μερκελική δύναμη που θα απόμενε θα ήταν η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή».

Το άρθρο υπογράφει ο Βρετανός οικονομολόγος και συγγραφέας Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2011 έως το 2014. Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «από την πρώτη διαπραγμάτευση τη δεκαετία του ΄50 μεταξύ της μεταναζιστικής Δ. Γερμανίας και των πολεμικών θυμάτων της, η ευρωπαϊκή αλληλεπίδραση οικοδομήθηκε με τον συμβιβασμό. Κατά συνέπεια, ασκείται μεγάλη πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να φανεί "καλός Ευρωπαίος" και να συμβιβασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της και πιστωτές της σχετικά με το αίτημά της για δικαιοσύνη σε σχέση με το χρέος. Ο συμβιβασμός, ωστόσο, αποτελεί ενίοτε μια λανθασμένη επιλογή δράσης. Ορισμένες φορές χρειάζεται να μείνεις αμετακίνητος».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «καμία προηγμένη οικονομία, όσο μπορούμε να θυμηθούμε, δεν υπέστη τέτοια καταστροφική κακοδιαχείριση όσο η ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύω ενδελεχώς στο βιβλίο μου, "European Spring". Μετά από εφτά χρόνια κρίσης, η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από των ΗΠΑ, χειρότερη από την Ιαπωνία της χαμένης δεκαετίας της το ΄90 και χειρότερη από την Ευρώπη της δεκαετίας του ΄30. Το ΑΕΠ συνεχίζει να είναι 2%, μικρότερο από εκείνο εφτά χρόνια πριν, ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει διψήφιο. Η ασκούμενη πολιτική που θέτει η κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο, εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες -και ενίοτε μετριάζει, αλλά τις περισσότερες φορές επιβάλει- και η ΕΚΤ, παραμένει καταστροφική».

Στη συνέχεια, τονίζει ότι «η συνέχιση αυτών των πολιτικών -λιτότητα και περικοπές μισθών, ανοχή των τραπεζών, άρνηση της αναδιάρθρωσης χρεών και προσαρμογή στον γερμανικό μερκαντιλισμό- οδηγεί την Ευρώπη στον γκρεμό, ενώ η εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης δύσκολα μπορεί να την αναστρέψει. Κατά συνέπεια, ένας "συμβιβασμός" που θα τροποποιούσε ελαφρά τη γραμμή Μέρκελ θα ήταν λάθος, καθώς πρέπει να αμφισβητηθεί και να αποδομηθεί».

Στο άρθρο διατυπώνεται, επίσης, η άποψη ότι «μολονότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει ολόκληρη τη νομισματική ένωση, θα μπορούσε να δράσει ως καταλύτης της αυξανόμενης πολιτικής αντίδρασης κατά των πολιτικών στασιμότητας της Ευρωζώνης. Στο άμεσο μέλλον, η Ελλάδα θα μπορούσε έστω να σώσει τον εαυτό της, καθώς βρίσκεται αφημένη στα νύχια των πιστωτών της ΕΕ, βαδίζοντας όχι προς την ανάκαμψη, αλλά τη μιζέρια που προκαλεί το βάρος του χρέους».

Ο αρθρογράφος κρίνει «εντελώς λογικό το σχέδιο τεσσάρων σημείων που πρότεινε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, το οποίο περιλαμβάνει ένα μικρότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα, στο 1,5% σε σχέση με το ΑΕΠ, αντί του 3 ή 4,5%, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν κάποια έσοδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το υπέρογκο επίσης χρέος της χώρας θα μπορούσε να ελαφρυνθεί με την ανταλλαγή των δανείων από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης με χρεόγραφα που θα συνδέονται με τα ποσοστό ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ». «Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό», όπως σημειώνει, «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πλήρη αναμόρφωση της οικονομίας με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ, καταπολεμώντας κυρίως τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις του πολιτικού συστήματος, τη φοροδιαφυγή και την εξουσία των ολιγαρχών που ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στην ελληνική οικονομία».

Ο Φιλίπ Λεγκρέν αναφέρεται και «στο ενδεχόμενο αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ περισσότερα "κρυμμένα χαρτιά" από ό,τι συχνά υποστηρίζεται. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία και η Ελλάδα εξαναγκασθεί παρανόμως σε έξοδο από το ευρώ, από το Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη, θα χρεοκοπήσει έναντι όλων των υποχρεώσεών της, τόσο για τα χρέη της στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, όπως και για τις υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο των Target 2 liabilities. Παράλληλα, θα άρχιζαν οι εικασίες για το συνολικό μέλλον της ευρωζώνης και την έξοδο άλλων χωρών».

Τέλος, επισημαίνει ότι «το κατεστημένο της ευρωζώνης και μεγάλο μέρος των ΜΜΕ θεωρούν ότι είναι τρέλα η αντιπαράθεση της Ελλάδας με τη Γερμανία. Η πραγματική, ωστόσο, τρέλα θα ήταν να ενδώσει η Ελλάδα. Με την πράξη της αυτή η μόνη αντί-Μερκελική δύναμη που θα απόμενε θα ήταν η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, που δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις στην πολιτική. Όσο η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ακλόνητη -όπως η ευρεία πλειοψηφία των Ελλήνων και πολλοί Ευρωπαίοι την προτρέπουν- μπορεί να επιτύχει μια πιο δίκαιη συμφωνία για τον ελληνικό λαό και, με λίγη τύχη, για την ευρωζώνη». 


H ελληνική κυβέρνηση έστειλε λάθος επιστολή στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αναφέρει το MNI επικαλούμενο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Bild”.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker και τον επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, είχαν προετοιμάσει μια επιστολή για να εξασφαλίσουν την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων.

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, έστειλε μια τροποποιημένη εκδοχή της επιστολής, στην οποία παραλείπονται οι διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα θα δεχτεί τους όρους διάσωσης που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η εφημερίδα μάλιστα αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας στις συνομιλίες που είχε με τον Dijsselbloem και την Angela Merkel χαρακτήρισε την επιστολή ως «διοικητικό λάθος».


Εύλογη θεωρεί την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για παράταση του προγράμματος δανεισμού ο Μίχαελ Χούτερ, διευθυντής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW), και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς όρους.

Όπως δήλωσε στο μικρόφωνο της Deutsche Welle, «το γράμμα δείχνει πράγματι μια προσέγγιση, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις ακραίες θέσεις που υιοθετούσε προηγουμένως η νέα ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία που συνάδουν με τις προϋποθέσεις στις οποίες βασίζονται η πολιτική διαχείρισης της κρίσης και η λογική του Eurogroup».

Ο διευθυντής του IW, που πρόσκειται στους εργοδότες, επεσήμανε ακόμη ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι αναρμόδιος να αποφασίσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αποτελεί σαφή αρμοδιότητα του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον κ. Χούτερ, «θα πρέπει να είναι απόλυτα ευδιάκριτο ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται εν τέλει αυτά που δεν θέλει να αποδεχθεί έως τώρα. Δηλαδή να υπάρξει ένα συνοδευτικό της βοήθειας πλαίσιο, το οποίο να καθορίζει τη διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα και να περιγράφει τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη του κρατικού χρέους».

Η αυστηρή επιτήρηση, απόρροια της «αποτυχίας των ελληνικών θεσμών»

Ο Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί ότι οι όροι αποπληρωμής του ελληνικού χρέους δεν είναι εξοντωτικοί. Θα έπρεπε να επανεξετάσει κανείς τη λογική της λεπτομερειακής καθοδήγησης της Ελλάδας από την Ευρώπη, είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «από την άλλη πλευρά η στάση της Ευρώπης δεν ήταν παρά η απάντηση στην αποτυχία των κρατικών θεσμών στην Ελλάδα».

Ο επικεφαλής του IW υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματά της, καθώς ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συνιστούσε βαρύ πλήγμα για τους πολίτες της χώρας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων είναι διατεθειμένο να διαπραγματευθεί για την επίτευξη συμφωνίας, τονίζοντας πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει κάποια στιγμή να αποδεχθεί τις βασικές αρχές» για την παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά όμως τη γερμανική στάση, ο κ. Χούτερ εμφανίστηκε αδιάλλακτος. Όπως δήλωσε, «η Γερμανία δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει τις θέσεις της και ως προς αυτό δεν είναι μόνη της. Το να θεωρεί κανείς ότι θα μπορούσε να απομονώσει το Βερολίνο, συνιστά μία εμφανώς λανθασμένη εκτίμηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Πηγή: Deutsche Welle
 


Με διαμεσολαβητές τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τον Ευρωπαίο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές έγιναν οι επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup.

Αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η συνέχιση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην ελληνική αποστολή.

Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», πρόσθεσε η πηγή. Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

«Το διακύβευμα ήταν η προετοιμασία» του Eurogroup καθώς «όλοι θέλουν μια λύση» στο ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο» το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε δημοσίευμά του.

Τα σενάρια περί Grexit διέψευσαν, πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Στο δημοσίευμά του το Spiegel αναφέρει πως στη Φρανκφούρτη πραγματοποιούνται «ασκήσεις επί χάρτου», προκειμένου να εκτιμηθεί το πώς θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να παραμείνει ενωμένη η υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ακόμη ότι, παρά τις σχετικές διαψεύσεις, η ΕΚΤ ασκεί πίεση προς την Ελλάδα ώστε να επιβληθεί περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς τα εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες προς το εξωτερικό, ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ημερησίως.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Spiegel, το ΔΝΤ θεωρεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας διαχειρίσιμη από τις άλλες χώρες.
 


Αυτή την ώρα διεξάγονται συναντήσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ με τους κ.κ. Σόιμπλε και Βαρουφάκη, με στόχο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Εurogroup για την Ελλάδα, που θα αρχίσει στις 17.30 ώρα Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό, προηγήθηκε συνάντηση στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος το Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνέχεια, οι τρεις αξιωματούχοι θα συναντηθούν χωριστά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη ώστε να επιχειρηθεί, με βάση τις συναντήσεις αυτές, να ετοιμαστεί ένα συμβιβαστικό κείμενο.
 


Στον δρόμο προς τα Eurogroup ... Τα πάντα όλα