Παράλληλο "νόμισμα" και το περίγραμμα μιας λύσης

N-ERGO το λέω εγώ

“Οι Έλληνες χρωστάμε 72 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμους φόρους τους οποίους αδυνατούμε να πληρώσουμε ακόμη και εάν ρυθμιστούν σε 100 δόσεις. Τα 72 δις είναι μία απαίτηση του Δημόσιο Ταμείου για τα οποία μπορεί να γίνει μία εκτίμηση για την εύλογη αξία.
Νικόλαος Καρατσόρης|| Monetary Reform

University of Westminster

Ειδικότητα: International BusinessΑς υποθέσουμε ότι μόνο 10 δις είναι εισπράξιμα στα επόμενα χρόνια.

Τα 62 δις απλώς πρέπει να διαγραφούν!
Ας υποθέσουμε ότι τα 10 δις διακανονίζονται σε 10 χρόνια, σε 120 δόσεις.

Τα 10 δις είναι ένα στοιχείο ενεργητικού το οποίο μπορεί το Δημόσιο Ταμείο να το μεταβιβάσει σ’ έναν οργανισμό για τον οποίο θα αποτελέσουν στοιχείο ενεργητικού. Δική μου επιλογή είναι να μεταβιβαστούν στα Ελληνικά Ταχυδρομεία αφού τα ΕΛΤΑ εξαγοραστούν στο 100% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο παθητικό μπορεί η λογιστική εγγραφή να είναι μία ισοδύναμη αξία, 1 προς 1, 10 δις. Επειδή δεν μπορεί να είναι κεφάλαιο ή κατάθεση η εγγραφή αυτή είναι ουσιαστικά μία αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση των απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν με 120 δόσεις.

Μόλις έχουμε δημιουργήσει ένα παράλληλο μέσο πληρωμής το οποίο έχει κάλυμμα ευρώ!
Και επειδή πρέπει να το βαφτίσουμε κάπως το βαφτίζω n-ergo ή n-ergia.
Ούτε G-Note ούτε G-euro.

Από τα ΑΦΜ του Taxis επιλέγουμε 300.000 άτομα τα οποία έχουν μηδενικό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή. Τους άστεγους, τους άνεργους, τους πολύτεκνους χωρίς εισοδήματα, εκείνους τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν συλλογικά φωνή για να εκφράσουν το πρόβλημά της επιβίωσης.

Τι θα κάνουμε;
Θα δημιουργήσουμε, εφόσον τα ΕΛΤΑ μπορούν να το υποστηρίξουν, ένα λογαριασμό στον οποίο θα πιστώσουμε μονάδες n-ergo με μία one off εγγραφή, ποσοτική χαλάρωση αλλά για τους ανθρώπους όχι για τις τράπεζες. Το n-ergo το έχουμε εισάγει αλλά πρέπει αν γίνει αποδεκτό για συναλλαγές.
Απλό, καταργούμε και άλλους φόρους!
Καταργούμε επιλεκτικά ή μαζικά τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων και ζητούμε να εξοφλούνται πλέον σε n-ergo και όχι σε ευρώ. Δική μου επιλογή είναι τα τέλη που πληρώνουν οι έμποροι και οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές της χώρας να εξοφλούνται σε n-ergo. Γιατί έτσι μπορεί ο άπορος να αγοράσει άμεσα τρόφιμα, έτσι θα του έχουμε δημιουργήσει αγοραστική δύναμη η οποία μεταβιβάζεται σε όσους θα πρέπει να εξοφλήσουν τέλη στις δημοτικές αρχές.

Εφόσον λοιπόν μπει στις συναλλαγές και αρχίζουν να εξοφλούνται τέλη στους δήμους όλης της χώρας οι δήμοι συσσωρεύουν στα ταμεία τους n-ergo τα οποία θα πρέπει να ξαναμπούν σε κυκλοφορία.

Πώς?
Προσλαμβάνοντας τους άνεργους, τους άπορους για κοινωνική εργασία. Παιδικοί σταθμοί, αποκομιδή απορριμάτων, πολιτισμός και μία σειρά από άλλες δραστηριότητες προσφέρονται στην χώρα μας από τις δημοτικές αρχές. 300.000 θέσεις εργασίας σε έναν χρόνο. Έστω και με αυτό τον τρόπο, 300.000 θα αισθάνονται χρήσιμοι.
Το θέλουμε;

Καθώς οι ανεξόφλητοι φόροι των 10 δις με την ρύθμιση θα εισρέουν στο Δημόσιο Ταμείο, αυτό με την σειρά του θα πρέπει να το καταθέτει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο λογιστικά θα εμφανίζεται στο παθητικό αλλά όχι σαν κατάθεση. Κεφαλαιοποίηση 1 δις τον χρόνο για 10 χρόνια. Με μία συντηρητική μόχλευση 10 φορές το κεφάλαιο και ανάλογα την μέθοδο που θα επιλεγεί μπορούν να χρηματοδοτηθούν από 5 δις έως 10 δις ευρώ επενδύσεις στην πραγματική οικονομία για τα επόμενα 10 χρόνια κάθε χρόνο! Από 50 δις έως 100 δις ευρώ επενδύσεις σε 10 χρόνια!

Τι προβλήματα λύνουμε και αντιμετωπίζουμε;

1. Την ανθρωπιστική κρίση χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
2. Φορολογική Σεισάχθεια.
3. Άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
4. Επενδυτική έκρηξη με ίδιους πόρους και χωρίς να δανειστούμε ούτε ένα ευρώ.
5. Παραγωγική ανασυγκρότηση.

Εάν ένα τέτοιο σχέδιο παρουσιαστεί σε διεθνείς επενδυτές είμαι 100% σίγουρος ότι από την πρώτη ημέρα θα θελήσουν να συμμετέχουν στην αναπτυξιακή.

Αυτό είναι το περίγραμμα αυτής της πρότασης την οποία προσπάθησα να την κάνω όσο πιο εύπεπτη γίνεται. Η τεκμηρίωση ξεπερνά τα όρια μίας ανάρτησης και απαιτεί ανάλυση χιλιάδων λέξεων μόνο για το νομικό πλαίσιο. Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου για την εισαγωγή εδώ και τώρα ενός συμπληρωματικού μέσου πληρωμής απαιτεί τεχνικές λύσεις για συστήματα πληρωμών τα οποία ούτε και αυτά μπορούν να περιγραφούν σε μία ανάρτηση. Επιπλέον υπάρχουν ένα-δύο νομικά και τεχνικά προβλήματα που αφορούν τον τρόπο έκδοσης και τον λογιστικό χειρισμό τα οποία μπορούν να επιλυθούν. Η επιλογή των ΕΛΤΑ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων δεν είναι τυχαία, έχει σχέση με το θεσμικό τους πλαίσιο βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών.

Προβλήματα;
Πολλά, άλλα τα γνωρίζω και άλλα όχι.
Όποιο πρόβλημα μπορεί να διατυπωθεί έχει και λύση!
Πριν κάνετε ανοιχτά μία ερώτηση για τα προβλήματα να έχετε ήδη αναλογιστεί πώς θα το λύσετε!

Νομίζετε ότι είναι καμία ρηξικέλευθη ιδέα;
Καθόλου!
Γιατί n-ergo ή n-ergia;
Γιατί εγώ θα επέλεγα να επενδύσω σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Γιατί;
Αυτό είναι πολύ φουτουριστικό, αλλά σημειώστε τα λόγια μου. Ένα μπορείτε να οραματιστείτε κάθε άτομο να είναι ελεύθερο χρεών σε ένα περιβάλλον όπου το ρίσκο κατανέμεται και δεν εξαφανίζεται τότε πρέπει να οραματιστείτε μία κοινωνία με ενεργειακή αυτάρκεια.
Τολμήστε να αναλογιστείτε τί εστί χρήμα και τί νόμισμα!
Τολμήστε!Νικόλαος Καρατσόρης|| Monetary Reform

University of Westminster

Ειδικότητα: International Business