Ποιος πραγματικά νοιάζεται για το Grexit στην τελική;

“Οι Google Trends και Bloomberg News Counts δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για το "Grexit" είναι στο υψηλότερο σημείο του από τα μέσα του 2012 - στην κορύφωση της προηγούμενης ευρωπαϊκής κρίσης προτού ειπωθούν τα περίφημα: από τον μεν Draghi "whatever it takes", τον δε Juncker "everything is awesome". Ωστόσο, όπως φαίνεται στα παρακάτω γραφήματα, ο καθένας νοιάζεται για Grexit (εκτός κι άν υπάρχει Kim Kardashian στην τηλεόραση) ...”


Στο Bloomberg News οι μετρήσεις στο θέμα "Grexit" δείχνουν ότι το ενδιαφέρον φτάνει στα άκρα ...
Στο θέμα "Grexit" το ενδιαφέρον φτάνει στα άκρα και στα Google Trends ...
Ως που βέβαια εμφανίζεται κάποια σαν την Kim Kardashian ...




Να μην εφησυχάζουν οι επενδυτές - Μεγάλες οι οικονομικές συνέπειες του Grexit

Οι διασπάσεις των νομισματικών ενώσεων είναι πολύ σπάνιες για έναν απλό λόγο: Οδηγούν στην καταστροφή, αναφέρει ο οικονομολόγος της UBS, Paul Donovan.

O ίδιος εκτιμά ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, γεγονός που θα οδηγήσει σε κατάρρευση της Ευρωζώνης και ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε ανάλυσή του με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου 2015, ο Donovan προειδοποιεί ότι οι επενδυτές έχουν «εφησυχάσει» όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και «ξεπούλημα» στα assets, εγείροντας ερωτήματα για την ικανότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων να διασφαλίσουν τη συνοχή της ευρωζώνη, προειδοποιεί η UBS.

Η έξοδος της Ελλάδας θα αποκαλύψει ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο, γεγονός που θα στρέψει την προσοχή των επενδυτών σε αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία ακόμη και η Ιταλία.

Η έξοδος από το ευρώ καθίσταται ικανή μόνο μέσω ενός δημοψηφίσματος

Υπερβολικούς χαρακτηρίζει η Royal Bank of Scotland τους φόβους περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας πως η πιθανότητα ενός Grexit βρίσκεται κάτω του 10%.

Ειδικότερα, στον απόηχο των προγραμματικών δεσμεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ο Alberto Gallo, επικεφαλής αναλυτής της βρετανικής τράπεζες, εκτιμά πως οι ανησυχίες για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπερβολικές.

«Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει κάτω του 10%» συνεχίζει χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας το σκεπτικό του, εξηγεί πως αν και το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο, η Ευρωζώνη παραμένει μία ανεκπλήρωτη ένωση, καθώς το κοινό νόμισμα δεν συνοδεύεται από δημοσιονομική και πολιτική ένωση.

«Η Ελλάδα θα δεχθεί είτε ένα νέο πρόγραμμα είτε την παράταση του υφιστάμενου, αλλά το χρέος παραμένει μη βιώσιμο» καθιστά σαφές ο αναλυτής της RBS.

«Το κόστος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υψηλότερο έναντι του κόστους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Alb. Gallo.

Ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ άπτεται στη θέληση των Ελλήνων να παραμείνουν στην Ευρωζώνη.

«Η έξοδος από το ευρώ καθίσταται ικανή μόνο μέσω ενός δημοψηφίσματος. Όμως, το 70% με 75% επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Royal Bank of Scotland.

Εξ αιτίας της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, η βρετανική τράπεζα εξακολουθεί να δηλώνει underweight για την Ελλάδα, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την ανακούφιση του βραχυπρόθεσμου χρέους.

Εκτός της RBS, συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών αναμένει και η UBS, καθώς ο Reinhard Cluse επισημαίνει πως «βλέπει με θετική σκοπιά το ενδεχόμενο συμβιβασμού».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης θα επηρεαστούν – διαμορφωθούν όχι μόνο από τον υπολογισμό του κόστος και του κέρδους, αλλά και από τα τρέχοντα πολιτικά ρεύματα της Ευρωζώνης.

«Το περιθώριο για συμβιβασμό θα βρεθεί, καθώς η Ευρώπη θα αποδεχθεί το αίτημα της Ελλάδας για μείωση των επιτοκίων και μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία» εξηγεί ο Reinhard Cluse.
Αναφερόμενος στο σενάριο Grexit, εκτιμά πως η αναταραχή στην Ευρωζώνη θα είναι εξαιρετικά ισχυρή, προκαλώντας ακόμη και το φαινόμενο του ντόμινο.

Πάντως, διαβεβαιώνει πως ο απόηχος θα αποδειχθεί ηπιότερος έναντι μίας τυχόν εξόδου της Ελλάδας κατά τα κρίσιμα έτη του 2011 – 2012.

Η προσοχή στρέφεται στο Eurogroup της Τετάρτης, όπου και θα υπάρξει ένα πρώτο δείγμα του προγράμματος της νέας ελληνικής κυβέρνησης

Στη διατήρηση των short θέσεων της στο ευρώ έναντι του δολαρίου επιμένει η Barclays, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την ΕΕ, ενώ αναμένονται με χαμηλές προσδοκίες τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Η προσοχή αυτήν την εβδομάδα στρέφεται στο Eurogroup της Τετάρτης, όπου και θα υπάρξει ένα πρώτο δείγμα του προγράμματος της νέας ελληνικής κυβέρνησης και το κατά πόσο η Ευρώπη θα μπορούσε να αποδεχθεί μια χαλάρωση των όρων του πακέτου διάσωσης.

Σύμφωνα με την Barclays η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει μια συμφωνία - γέφυρα φαίνεται μη ρεαλιστική.

Η επιμονή της Ελλάδας σε αυτή την πρόταση αυξάνει τους κινδύνους της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ίδια την Ευρωζώνη.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η Barclays συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν στις short θέσεις στο ευρώ, καθώς το premium του πολιτικού κινδύνου ενσωματώνεται στην πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα θα συνεχιστεί και στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου

Διατήρηση της αστάθειας στις αγορές και αυτή την εβδομάδα προβλέπει η Commerzbank, λόγω της συνεχιζόμενης, όπως εξηγεί, πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

"Η αστάθεια στις αγορές θα συνεχιστεί", εκτιμούν οι αναλυτές της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέα 6σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "European Sunrise".

Όπως εξηγεί η Commerzbank, ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου στην ελληνική βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει τις θέσεις του, τις οποίες και θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, την ελληνική πρόταση θα παρουσιάσει στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης.

"Μια αναλυτική και διεξοδική συμφωνία στο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου είναι δύσκολο να υπάρξει", προβλέπουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

"Η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα θα συνεχιστεί και στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου", καταλήγει η Commerzbank.

Οι Ευρωπαίοι θα συναινέσουν σε χαλάρωση ορισμένων μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα και θα προσφέρουν στην Αθήνα μια χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων

Η Ελλάδα θεωρεί πως η Ευρώπη μπλοφάρει με τις απειλές και τα τελεσίγραφά της, υποστηρίζει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο CNBC, αποτιμώντας τις τρέχουσες εξελίξεις.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Ελλάδα θεωρεί ότι η Ευρώπη μπλοφάρει και για αυτόν τον λόγο η Αθήνα δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον αντίποδα διεκδικεί δάνειο - γέφυρα, προκειμένου η χώρα να εξοικονομήσει χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου τότε να διεκδικήσει την οριστική συμφωνία για το μέλλον χρηματοδότησης της Ελλάδας.

"Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της έννοιας δάνειο γέφυρα και του όρου παράταση της βοήθειας;" διερωτάται το CNBC.

"Kαμία διαφορά δεν υπάρχει επί της ουσίας.

Πρόκειται απλά για σημειολογία", απαντά.

"Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, κάτι θα πρέπει να γίνει.

Οι Ευρωπαίοι, όπως όλα δείχνουν, θα συναινέσουν σε χαλάρωση ορισμένων μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα και θα προσφέρουν στην Αθήνα μια χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων", προβλέπει, τέλος, το CNBC.

Τι γίνεται με το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας

Το ποσό των 21 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία εντός του 2015…

Τα άνωθεν υποστηρίζει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επισημαίνει πως πέραν των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών, η Ελλάδα καλείται να υπερκαλύψει και τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της.

"Για να αποφευχθεί το σενάριο της χρεοκοπίας, η Ελλάδα πρέπει να βρει χρήματα, καθώς οι ωριμάνσεις ορισμένων δανείων λήγουν άμεσα και οι τόκοι πρέπει να αποπληρωθούν" αναφέρει χαρακτηριστικά..

Προχωρώντας στην ακτινογραφία των αναγκών της Ελλάδας για το 2015, το Bloomberg επισημαίνει πως η χώρα οφείλει να καταβάλλει 8,6 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ιδιώτες επενδυτές.

Πρόκειται για ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 8,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2014.

Εκτός αυτών, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει ακόμη 5,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων – ήτοι 2,9% του ΑΕΠ.

Συνολικά επομένως, η νέα ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει 20,9 δισ. ευρώ το 2015, ήτοι το 11,5% του ΑΕΠ!

Πιθανές πηγές χρηματοδότησης
Η Ελλάδα, εκτιμά το Bloomberg, θα πρέπει να παράξει εσωτερικά ένα μέρος των 20,9 δισ. ευρώ, επιστρατεύοντας το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, το οποίο ανήλθε στο 1,5% του ΑΕΠ ή στα 2,7 δισ. ευρώ.

Για το 2015, το πλεόνασμα εκτιμάται πως θα ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δισ. ευρώ.

Βάσει των στοιχείων του 2014 και εξαιρώντας το 2015, απομένουν 18,2 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα του 2015.

Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί για την επιστροφή των τόκων των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ίδια, μέσω του Securities Market Programme.

Αυτό το ποσό ανέρχεται περίπου στα 1,3 δισ. ευρώ.
Επομένως, απομένουν ακόμη 16.9 δισ. ευρώ.

Βρίσκοντας τα υπόλοιπα

Ένα πρώτο βήμα για την κάλυψη των εναπομεινάντων χρημάτων έγκειται στην αποδοχή της τελευταίας δόσης του τρέχοντος δανείου, η οποία ανέρχεται 7,2 δισ. ευρώ.

Επομένως, το υπολειπόμενο ποσό περιορίζεται στα 9,7 δισ. ευρώ.

Μία συμφωνία με το ΔΝΤ θα συνεπαγόταν τη μείωση του κενού κατά 7,2 δισ. ευρώ είτε με τη μορφή της προληπτικής στήριξης είτε με τη μορφή απευθείας δανείου.

Υποθέτοντας πως η συμφωνία θα καταστεί δυνατή, απομένουν μόλις 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτό ποσό μπορεί να καλυφθεί μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, υπό την προϋπόθεση τα επιτόκια να υποχωρήσουν σημαντικά.

Ακόμη και εάν όμως, οι αγορές δεν ηρεμήσουν, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM.

Επομένως, συμπεραίνει το Bloomberg, το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας θα μπορούσε εύκολα να επιλυθεί, χάρη στη συμφωνία με το ΔΝΤ.

Μία τέτοια εξέλιξη δεν απέχει πολύ από τα υφιστάμενα σχέδια.
Βέβαια, όλα αυτά προϋποθέτουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, υπενθυμίζει το αμερικανικό πρακτορείο.

Τι γίνεται με το μακροπρόθεσμο χρέος

Αν και οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρα δύνανται να εξυπηρετηθούν, το πρόβλημα εξακολουθεί να έγκειται στο μακροπρόθεσμο χρέος, το οποίο παραμένει εξαιρετικά μεγάλο.

Οι Ευρωπαίοι έχουν αποκλείσει το κούρεμα.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το Bloomberg, οποιαδήποτε ελάφρυνση στο ποσοστό του χρέους που διαθέτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού χρέους (148 δισ.) βρίσκεται στα χέρια του EFSF.

Financial Times: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών βρίσκεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο σύγκρουσης της Αθήνας με τους πιστωτές.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων (CDs), ενόψει της λήψης ωριμάνσεων αξίας 9 δισ. ευρώ, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το ταραχώδες 2012.
Ενδεικτικά, το επιτόκιο του 3ετούς επιτοκίου βρίσκεται σήμερα στο 21% όταν πέρυσι περιοριζόταν μόλις στο 3,5%.
Παρομοίως και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, όπου σήμερα διαπραγματεύεται άνω του 10%.
Στο περιρρέον κλίμα προστίθεται και η έντονη μεταβλητότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις εν καιρώ ΣΥΡΙΖΑ.
Η αρνητική ατμόσφαιρα συμπληρώθηκε την Παρασκευή από την υποβάθμιση της Standard & Poor’s και τις απειλές της Moody’s.
Μιλώντας στους Financial Times, ο αναλυτής της UBS, Reinhard Bank υπογραμμίζει πως οι πιέσεις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά.
«Το ερώτημα έγκειται στο εάν ο συμβιβασμός θα προέλθει οικειοθελώς ή αναγκαστικά λόγω της οικονομικής πίεσης και του φόβου περί Grexit» διαμηνύει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς καθιστούν σαφές πως η εθελοντική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει απίθανη, από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες χρήζουν της στήριξης του ΕLA.
«Θεωρούμε πως η Ελλάδα θα επιμηκύνει το πρόγραμμα, αλλά το χρέος παραμένει μη βιώσιμο» σημειώνει από την πλευρά της Royal Bank of Scotland, ο Alberto Gallo.

Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τότε αυτόματα η χώρα θα καταστεί συστημική απειλή για το ευρώ

Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, το ευρώ θα δεχθεί βαρύ πλήγμα, υποχωρώντας ακόμη και κάτω από την απόλυτη ισοτιμία του 1 προς 1 έναντι του δολαρίου, προειδοποιεί η Morgan Stanley, σε νέα έκθεσή της.
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας προβλέπουν βίαιη υποχώρηση του ευρώ, ακόμη και στα 0,90 έναντι του δολαρίου, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τότε αυτόματα η χώρα θα καταστεί συστημική απειλή για το ευρώ, απειλώντας ξεκάθαρα την ίδια την ύπαρξή του.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, ο κίνδυνος Grexit όχι μόνο είναι ορατός, αλλά και ολοένα αυξάνεται.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνει διαρκώς την απόρριψη - εκ μέρους της ελληνικής πλευράς - των πακέτων διάσωσης που έχει ήδη λάβει η χώρα και ως εκ τούτου και των αυστηρών όρων που τα συνοδεύουν.
Eάν η Αθήνα παραμείνει πιστή στην αντιμνημονιακή στάση της, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.
Μετά από μια ενδεχόμενη ελληνική αποχώρηση, η Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πλήρους διάσπασής της.
"O κίνδυνος αποχώρησης της Eλλάδας από το ευρώ αυξάνεται", επαναλαμβάνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Υπό το πρίσμα αυτό, δεν αποκλείουν ελεύθερη πτώση για το ευρώ, στα επίπεδα των 0,90 δολαρίων.


Η Ιρλανδία θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας. «Να πάρουμε και εμείς ό,τι κερδίσει η Αθήνα»

«Οποιαδήποτε νέα ή καλύτερη διαπραγμάτευση εξασφαλίσει η Ελλάδα θα ισχύσει και για την Ιρλανδία, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του, ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας, Σάιμον Κοβενέι, όπως γράφουν οι Irish Times.

Όπως είπε, οι ίδιοι κανόνες που θα ισχύσουν στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστούν και σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό που θα ενθαρρύναμε την Ελλάδα να κάνει είναι ό,τι ακριβώς έκανε και η Ιρλανδία. Το οποίο είναι να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το θα αποπληρωθεί το χρέος», σημείωσε ο Ιρλανδός υπουργός.