Πνιγήκαμε στις λίστες απο Ελβετικές τράπεζες

Δεκάδες λογαριασμούς με ελληνικό ενδιαφέρον, συνολικά 86, πέραν των 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που εστάλησαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα, εντόπισαν "Τα Νέα", στο πλαίσιο του SwissLeaks.



Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης -ανάμεσά τους η Guardian, η Süddeutsche Zeitung, το BBC και πολλά ακόμα. Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 102 δισ. δολάρια και συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη.

Όσον αφορά τις 86 επιπλέον εγγραφές, σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική εθνικότητα, αλλά οι διευθύνσεις που έχουν δηλώσει στην HSBC είναι εκτός της χώρας.

Μέχρι τώρα έχουν διαρρεύσει τα ονόματα 61 ατόμων με τους "μαύρους" λογαριασμούς στην HSBC.

Αναλυτικά:

A.Dan Azoumi:Έμπορος διαμαντιών

A.K.Gulamali: Κατασκευάστρια όπλων

Alejandro Andrade: Πολιτικός

Alfred Taubman: Δισεκατομμυριούχος

Aliko Dangote: Βιομήχανος

Alvaro Noboa: Πολιτικός

Arlette Ricci: Κληρονόμος

Belhassen Trabesi: Επιχειρηματίας

Carlos Hank Rhon: Δισεκατομμυριούχος

Christain Slater: Ηθοποιός

Diane v. Fursten: Σχεδιάστρια μόδας

Diego Forlan: Ποδοσφαιριστής

Edmond J. Safra: Τραπεζίτης

Edouard Stern: Τραπεζίτης

Elle MacPherson: Μοντέλο

Emilio Botin: Τραπεζίτης

Fana Hlongwane: Κατασκευαστής όπλων

Fernando Alonso: οδηγός της Formula 1

Flavio Briatore: Ιταλός επιχειρηματίας

Frank Giustra: Επιχειρηματίας

Fumihiko Maki: Αρχιτέκτονας

Gad Elmaleh: Ηθοποιός

Georges Frem: Πολιτικός

His Holiness Karekin II: Θρησκευτικός ηγέτης

Heikki Kovalainen: Οδηγός της Formula 1

Helmut Newton: Φωτογράφος

Ian Lloyd McKay: Δικαστής

Jacques Dessange: Ιδιοκτήτης αλυσίδας κομμωτηρίων

Jaime Camil Garza: Δισεκατομμυριούχος

Jean-Yves Ollivier: Γάλλος επιχειρηματίας και διαπραγματευτής

Joan Henrietta Collins: Ηθοποιός

John Michael Magnier: Ιδιοκτήτης αλόγων κούρσας

Johnson Nduya Muthama: Κενυάτης πολιτικός

Jonathan Kollek: Ισραηλινός επιχειρηματίας

Joseph Paul Fok: Δικαστής από το Χονγκ Κονγκ

Kartini Muljadi: Δικηγόρος και πρώην δικαστής από την Ινδονησία

Kerry Packer: Αυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ

King Abdullah II ben al-Hussein: Βασιλιάς της Ιορδανίας

King Mohammed VI: Βασιλιάς του Μαρόκο

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Επιχειρηματίας

Li Xiaolin: Κινέζα επιχειρηματίας

Marat Safin: Τενίστας

Mortimer David Sackler: Αμερικανός ψυχίατρος

Narcisa de Leon Escaler: Διπλωμάτης από τις Φιλιππίνες

Paradorn Srichaphan: Τενίστας

Patrick Bédié: Ιβοριανός επιχειρηματίας

Phil Collins: τραγουδιστής

Prince Bandar: Σαουδάραβας διπλωμάτης

Rachid Mohamed Rachid: Πρώην υπουργός Εμπορίου της Αιγύπτου

Rajan Biharilal Raheja: Ινδός κατασκευαστής

Ralph Sonnenberg: Διευθυντής της ολλανδικής εταιρείας Hunter Douglas Group

Rami Makhlouf: Ο πιο πλούσιος άνδρας της Συρίας

Roger Boka: Επιχειρηματίας από τη Ζιμπάμπουε

Salman bin Hamad Al-Khalifa: Πρίγκιπας του Μπαχρέιν

Saïd Ali Coubèche: Πρώην υπουργός Οικονομικών στο Τζιμπουτί

Sultan Qaboos Bin Said: Σουλτάνος του Ομάν

Sultanah Kalsom: Βασιλική οικογένεια Μαλαισίας

The Flick Family: Οικογένεια Γερμανών επιχειρηματιών

Timur Kuanyshev: Μεγιστάνας πετρελαίου

Valentino Garavani: Σχεδιαστής μόδας

Valentino Rossi: Οδηγός μοτοσυκλετών

Η HSBC διαβεβαιώνει ότι "έχει αλλάξει"

Το ελβετικό παράρτημα της βρετανικής τράπεζας HSBC έδωσε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι "έχει αλλάξει", μετά τις "παραλείψεις που διαπιστώθηκαν το 2007", σύμφωνα με ανακοίνωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Η HSBC (Ελβετία) ξεκίνησε μία ριζική αναδιάρθρωση το 2008 για να εμποδίσει ώστε οι υπηρεσίες της να χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", δηλώνει στην ανακοίνωση γενικός διευθυντής της Φράνκο Μόρα.

Σύμφωνα με την τράπεζα, "μία νέα διεύθυνση προχώρησε σε εις βάθος έλεγχο των υποθέσεων, πράγμα που περιλαμβάνει το κλείσιμο λογαριασμών πελατών που δεν εκπληρούσαν τις υψηλές προδιαγραφές της τράπεζας και την εγκατάσταση ενός πολύ προωθημένου συστήματος εσωτερικού ελέγχου".

Η HSBC Ελβετίας "δεν ενδιαφέρεται να έχει σχέσεις με πελάτες ή εν δυνάμει πελάτες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ως προς το οικονομικό έγκλημα...Οι αποκαλύψεις που αφορούν πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να υπενθυμίζουν ότι αυτό το παλαιό μοντέλο του επιχειρείν της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας δεν είναι πλέον αποδεκτό", καταλήγει ο γενικός διευθυντής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες από διεθνή μέσα ενημέρωσης και βασίζονται σε τραπεζικά αρχεία που απέσπασε από την HSBC ο πρώην συνεργάτης της τράπεζας στον τομέα της Πληροφορικής Ερβέ Φαλσιανί, περί τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια πέρασαν από τους λογαριασμούς της HSBC Γενεύης με στόχο την φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η επιχείρηση που ονομάστηκε "SwissLeaks" προσφέρει ένα ταξίδι στην καρδιά της φοροδιαφυγής, φέρνοντας στο φως τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για να κρυφτούν τα μη δηλωμένα χρήματα.


Ογδόντα έξι εγγραφές προσώπων που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός από τις 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που εστάλησαν από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, εντόπισαν τα "Νέα" στο πλαίσιο του SwissLeaks, της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και άλλων μεγάλων εντύπων και ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.

Στο πρότζεκτ συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης - ανάμεσά τους η βρετανική εφημερίδα Guardian, η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, ο τηλεοπτικός σταθμός BBC, η αμερικανική εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας 60 Minutes και πολλά ακόμα.

Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τα οποία συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη.

Μερικά από τα έγγραφα που απόκτησε το ICIJ μέσω της Le Monde δείχνουν επίσης τις σχέσεις της τράπεζας με πελάτες που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα παραβατικών συμπεριφορών, από εμπόρους όπλων που πωλούσαν χειροβομβίδες σε παιδιά στην Αφρική, έως μεσάζοντες δικτατόρων αναπτυσσόμενων χωρών και διακινητές ματωμένων διαμαντιών.

Τα πρωτότυπα δεδομένα για τους λογαριασμούς αποσπάστηκαν από τους υπολογιστές της HSBC από έναν πρώην υπάλληλο της τράπεζας που μετατράπηκε σε πληροφοριοδότη, τον Ερβέ Φαλσιανί, και παραδόθηκαν στις γαλλικές αρχές το 2008.

Η Le Monde έλαβε το υλικό επεξεργασμένο από τις γαλλικές αρχές και το μοιράστηκε με το ICIJ, με τη συμφωνία ότι μια παγκόσμια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων θα «κοσκίνιζε» αυτά τα δεδομένα. ΤΑ ΝΕΑ ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης από την Ελλάδα που συμμετείχε στην συγκεκριμένη έρευνα.

>Από τα απόρρητα στοιχεία που διέρρευσαν φωτίζεται ο ρόλος της τράπεζας στους μηχανισμούς των εταιρειών offshore που προσφέρουν ανωνυμία και φορολογικό καταφύγιο. Ακαδημαϊκοί αναφέρουν ότι σχεδόν 7 τρισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται «παρκαρισμένα» σε φορολογικούς παραδείσους ενώ οι διαφυγόντες φόροι για τις χώρες ανέρχονται σε 175 δισεκατομμύρια.

Από την επεξεργασία του συνόλου των στοιχείων της HSBC, προέκυψαν επιπλέον 86 εγγραφές προσώπων, που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός από τις 2.062 που εστάλησαν από τις γαλλικές Αρχές στην Ελλάδα.

Τα πρόσωπα αυτά είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε έχουν αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια, αλλά εντάχθηκαν από τις γαλλικές Αρχές σε λίστες άλλων χωρών, καθώς η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας που είχαν δηλώσει ήταν εκτός Ελλάδας.

Στις λίστες αυτές εντοπίζονται κι άλλα ελληνικά ονόματα, χωρίς όμως να αναφέρονται λεπτομέρειες για την εθνικότητα ή τον τόπο γέννησης, καθώς συνδέονται με παράκτιες εταιρείες ως πληρεξούσιοι δικηγόροι και δεν αναγράφονται στοιχεία τόπου κατοικίας ή γενικότερα πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν στην ταυτοποίησή τους.

Σε εμπιστευτικό υπόμνημα των Γαλλικών Αρχών, οι οποίες επεξεργάστηκαν το σύνολο των στοιχείων, αναφέρεται ότι κάποια πρόσωπα εντάχθηκαν στη γαλλική λίστα, παρότι δήλωναν κατοικία εκτός Γαλλίας, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω τα ακριβή στοιχεία τους. Μάλιστα, επισημαίνεται, ότι οι έρευνες για τους Γάλλους θα επεκταθούν σε δεύτερη φάση, με πιο χαλαρά κριτήρια.

Ως εκ τούτου, οι εγγραφές μπορεί να κρύβουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ιδίως αν ληφθεί υπόψιν ότι το μέγιστο ύψος των καταθέσεων στους συγκεκριμένους λογαριασμούς εκτιμάται ότι έφτανε τα 270 εκατ. δολάρια ΗΠΑ την περίοδο 2006 - 2007.

Οι έδρες των "ελληνικών" offshore

Κατά την παγκόσμια έρευνα για τα στοιχεία της HSBC υπήρξε επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν υπεράκτιες εταιρείες και φορολογικές παραβάσεις, πρόσωπα που συνδέονταν με αυτές την περίοδο 2006 - 2007, καθώς και τα ποσά με τα οποία σχετίζονταν.

Από την έρευνα εντοπίστηκαν 19 λογαριασμοί ελληνικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι συνδέονται με υπεράκτιες που βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση και σχετίζονται με την HSBC BVI, θυγατρική του τραπεζικού ομίλου που δραστηριοποιείται στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Σημειώνεται, ότι ένα πρόσωπο μπορεί να συνδέονταν με πολλές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Οπότε, υπάρχει πιθανότητα οι ίδιες καταθέσεις του προσώπου αυτού, να "ακουμπάνε" σε δύο ή και τρεις φορολογικούς παραδείσους, ανάλογα πάντα με τις off shore που συνδεόταν ο πελάτης της τράπεζας.

Οι γάλλοι ειδικοί αρχικά είχαν δημιουργήσει με τα δεδομένα που αφορούσαν τη χώρα τους μία λίστα που περιελάμβανε 4.800 εγγραφές και συνολικό ύψος καταθέσεων περί τα 4,7 δισ. δολάρια.

Σε δεύτερο στάδιο η λίστα μίκρυνε και έφτασε τις 2.540 εγγραφές με καταθέσεις 3,5 δισ. δολαρίων. Η δεύτερη λίστα με τις λιγότερες εγγραφές επιλέχθηκε για λεπτομερή ανάλυση και έρευνα από τις Αρχές.

Στο υπόμνημά τους οι γάλλοι ειδικοί επισήμαιναν: «Η διαφορά μεταξύ των δύο λιστών (σ.σ. 2.260 εγγραφές) θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης για τον προσδιορισμό, για κάθε περίπτωση χωριστά, σχετικά με το αν οι επιπλέον καταθέτες που περιλαμβάνονται στον (μεγάλο) κατάλογο είναι κάτοικοι Γαλλίας για φορολογικούς σκοπούς».

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό οι 86 επιπλέον εγγραφές με ελληνικό ενδιαφέρον αλλά και τα υπόλοιπα ονόματα αποκτούν ιδιαίτερη αξία, αναφέρουν "Τα Νέα". Ειδικότερα, ανάμεσα στα «νέα» πρόσωπα εμφανίζονται 41 που συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων. Από την επεξεργασία των δεδομένων εντοπίστηκαν επιπλέον 949 συνδεόμενα πρόσωπα με τους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος.

Τα πρόσωπα αυτά είτε έχουν δηλώσει ελληνική διεύθυνση είτε ο κάτοχος του λογαριασμού με τον οποίο συνδέονται έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους δεν υπάρχουν μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρείες, ενώ οι ιδιότητές τους σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς ποικίλλουν: εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι, πληρεξούσιοι δικηγόροι, διαχειριστές και Internet users.

Ακόμα, από το σύνολο των δεδομένων εξήχθησαν 2.286 διευθύνσεις που συνδέονται με πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος. Κάποιες από αυτές τις διευθύνσεις αλληλεπικαλύπτονται καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες -μία λέξη ή μερικά γράμματα.

Ελβετία: Η HSBC έχει αλλάξει μετά τις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν το 2007

Το ελβετικό παράρτημα της βρετανικής τράπεζας HSBC έδωσε τη Δευτέρα τη διαβεβαίωση ότι "έχει αλλάξει", μετά τις "παραλείψεις που διαπιστώθηκαν το 2007", σύμφωνα με ανακοίνωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Η HSBC (Ελβετία) ξεκίνησε μία ριζική αναδιάρθρωση το 2008 για να εμποδίσει ώστε οι υπηρεσίες της να χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", δηλώνει στην ανακοίνωση γενικός διευθυντής της Φράνκο Μόρα.

Σύμφωνα με την τράπεζα, "μία νέα διεύθυνση προχώρησε σε εις βάθος έλεγχο των υποθέσεων, πράγμα που περιλαμβάνει το κλείσιμο λογαριασμών πελατών που δεν εκπληρούσαν τις υψηλές προδιαγραφές της τράπεζας και την εγκατάσταση ενός πολύ προωθημένου συστήματος εσωτερικού ελέγχου".

Η HSBC Ελβετίας "δεν ενδιαφέρεται να έχει σχέσεις με πελάτες ή εν δυνάμει πελάτες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ως προς το οικονομικό έγκλημα... Οι αποκαλύψεις που αφορούν πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να υπενθυμίζουν ότι αυτό το παλαιό μοντέλο του επιχειρείν της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας δεν είναι πλέον αποδεκτό", καταλήγει ο γενικός διευθυντής.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ