Μυστήριο για τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Συνάντηση με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν είχε το Σαββατοκύριακο, στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση ήταν φιλική και απέβλεπε στη γνωριμία των δύο ανδρών δεδομένων των νέων αρμοδιοτήτων τους.



Η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφορικά με το προτεινόμενο σχέδιο για ανταλλαγή υφιστάμενου κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους θα επιλυθεί και σημείωσε πως εισέπραξε θετική ανταπόκριση κατά τις επαφές που είχε με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα την περασμένη Δευτέρα στο Λονδίνο.

Έστειλε, παράλληλα, νέο μήνυμα πως η Ελλάδα θέλει τα 1,9 δισ. ευρώ που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια του Ευρωσυστήματος.

Ο ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει τα 1,9 δισ. ως «δικά μας χρήματα», εν όψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φέρεται να απορρίπτει την πρόταση της Αθήνας για χρηματοδότηση - γέφυρα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισ. ευρώ.

ΔΝΤ: Δεν συζητήσαμε με Ελλάδα για το χρέος

Η Ελλάδα δεν έχει συζητήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σχετικά με πιθανή αλλαγή στο πλαίσιο διαχείρισης του χρέους της, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ταμείου.

«Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη διαχείριση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα (διάσωσης). Δεν έχει υπάρξει συζήτηση με τις αρχές για αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Σκεπτικισμός σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Βρυξέλλες και Βερολίνο αντιμετωπίζουν, πάντως, με σκεπτικισμό τις ελληνικές προτάσεις για ανταλλαγή χρέους, αναμένοντας περισσότερες λεπτομέρειες από την Αθήνα και χωρίς να κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για τις πρακτικές και νομικές δυσκολίες που συνεπάγεται ένα πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

«Χωρίς να έχουμε στα χέρια μας λεπτομέρειες ώστε να μελετήσουμε σωστά την ιδέα, δεν βλέπω να υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση και επίσης υπάρχουν σημαντικές πρακτικές δυσκολίες», δήλωσε στο Reuters  Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στάση αναμονής τηρεί και η γερμανική κυβέρνηση, χαιρετίζοντας όμως την «προθυμία» της Ελλάδας να παραιτηθεί από την απαίτηση του «κουρέματος».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέφυγε χθες να σχολιάσει τις προτάσεις του Γ. Βαρουφάκη, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα συνεχίζει να επεξεργάζεται το σχέδιό της για το χρέος και γι’ αυτό δεν επιθυμεί προς το παρόν να κάνει κάποιο σχόλιο.

«Θα καθαρίσουμε την Ελλάδα από καρτέλ και ολιγαρχίες»

Εν τω μεταξύ, τις προθέσεις του εν όψει της συνάντησής του με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Telegraph.

«Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο γοητευτικός μπορώ στο Βερολίνο. Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε αριστερή ομάδα, αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καθαρίσει την Ελλάδα από τα καρτέλ και τις ολιγαρχίες και θα προωθήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό κράτος που αρνήθηκαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Αλλά θα του πω επίσης ότι θα βάλουμε τέλος στο σπιράλ χρέους και αποπληθωρισμού και πως θα κάνουμε αυτό που έπρεπε να γίνει πριν από πέντε χρόνια. Και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Έχουμε δημοκρατική εντολή να αμφισβητήσουμε όλη τη φιλοσοφία της λιτότητας», επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

«Είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας»

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ακόμη, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ότι η χώρα δεν θα εμφανίσει «ποτέ ξανά» έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

«Οι Γερμανοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν σημαίνει πως αποκλίνουμε από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων αν δώσουμε σε έναν συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ τον μήνα επιπλέον 300 ευρώ τον χρόνο», δήλωσε στην Die Zeit ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι η Ελλάδα - πέραν της πληρωμής τόκων - δεν θα παρουσιάσει ποτέ ξανά έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Ποτέ, ποτέ, ποτέ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας «δεν θα ζητήσει ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα».

Χαρακτηρίζει, παράλληλα, λανθασμένη την πολιτική διάσωσης που ακολουθήθηκε έως σήμερα, καθώς, όπως είπε, οδήγησε στο να καταρρεύσει η Ελλάδα υπό το βάρος του χρέους. «Σε μια υπερχρεωμένη χώρα δόθηκαν και νέα δάνεια. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, είμαι ο υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης. 

Γ. Βαρουφάκης: Παραγωγική η συζήτηση με Ντράγκι

Παραγωγικές χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τις συνομιλίες που είχε στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 

Μετά τη συνάντηση διαβεβαίωσε πως υπήρξε εξαιρετική επικοινωνία, γεγονός που -όπως είπε- του προσφέρει «μια ισχυρή ενθάρρυνση για το μέλλον». 

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε επίσης πως συζήτησαν με τον κ. Ντράγκι «για τους καταναγκασμούς, τους κανόνες, τους κανονισμούς και τη διαδικασία» βάσει των οποίων η ΕΚΤ χορηγεί τις αρωγές της.

«Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας ... Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα κράτη μέλη στην Ευρωζώνη» δήλωσε ακόμη ο κ. Βαρουφάκης στο πρακτορείο Reuters, μετά τη συνάντησή του με κεντρικό τραπεζίτη.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, καθώς και με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.

Οι κ. Βαρουφάκης και Ντράγκι συναντήθηκαν το πρωί με κορυφαία ζητήματα τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και την τύχη του ελληνικού προγράμματος. Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΚΤ αντιτίθεται σε ορισμένα βασικά σημεία του σχεδίου του κ. Βαρουφάκη. 

Μέχρι πριν από τη συνάντηση ο κ. Ντράγκι φερόταν να απορρίπτει την πρόταση της Αθήνας για χρηματοδότηση - γέφυρα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τις ελληνικές προτάσεις για ανταλλαγή χρέους και οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες από την Αθήνα και δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για τις πρακτικές και νομικές δυσκολίες που συνεπάγεται ένα πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

«Χωρίς να έχουμε στα χέρια μας λεπτομέρειες ώστε να μελετήσουμε σωστά την ιδέα, δεν βλέπω να υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση και επίσης υπάρχουν σημαντικές πρακτικές δυσκολίες», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στάση αναμονής τηρεί και η γερμανική κυβέρνηση που χαιρέτισε όμως την «προθυμία» της Ελλάδας να παραιτηθεί από την απαίτηση του «κουρέματος».

Το Βερολίνο αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέροντην αυριανή συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το τετ α τετ έχει προγραμματιστεί για τις 11:30. 

Ρώμη: Προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η ανάπτυξη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη διάρκεια της συνάντησης που «πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα» ο κ. Πάντοαν αναφέρθηκε και στον κεντρικό ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης είναι συγκεκριμένες αρχές που εφαρμόζονται μαζί».

Όπως σημείωσε, «το Eurogroup και το Ecofin είναι τα θεσμικά όργανα στα οποία κάθε χώρα-μέλος μπορεί να συζητήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, έχοντας εμπιστοσύνη ότι θα βρεθούν κοινές λύσεις, προς όφελος όλων».



Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο