Το ρίσκο GRexit μεγαλύτερο από ποτέ

“Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με το 2012, αναφέρει η Barclays Research, επισημαίνοντας ότι η σκληρή στάση της νέας κυβέρνησης έχει καταστήσει τον συμβιβασμό με τους διεθνείς πιστωτές, ιδιαίτερα απίθανο.




«Οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα θα προσπαθήσουν να βρουν ένα τρόπο για να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο», αναφέρει η Barclays.

Κρίσιμες ημερομηνίες θα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 4 Φεβρουαρίου για το εάν θα μετακυλήσει ειδικές πιστωτικές γραμμές για τις ελληνικές τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 12ης Φεβρουαρίου.”

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας
Στο μεταξύ, η Ιρλανδία – η πρώτη χώρα που αποτίναξε τα δεσμά του μνημονίου – δανείστηκε χθες από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ μέσω εξάμηνων εντόκων του δημοσίου καταβάλλοντας μηδενικό επιτόκιο! 

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας, οι προσφορές ανήλθαν σε 1,745 δις. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων Ιρλανδίας ακολουθούν σταδιακή πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες, με αυτήν του δεκαετούς ομολόγου να κινείται πέριξ του 1% (στο 1,18% σήμερα).
Φρένο στην αλματώδη αύξηση βάζουν τα ελληνικά ομόλογα
Σήμερα, η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων υποχωρεί γύρω από το 10% (στο 9,55% λίγο μετά το μεσημέρι) έπειτα απο την εκτίναξή της πάνω από το 11% τις πρώτες ώρες συναλλαγών της Πέμπτης. Σε καθοδική τροχιά και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων, με αυτή του τριετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 15,2% έχοντας ξεπεράσει χθες το 18%, ενώ αυτή του πενταετούς βρίσκεται στο 12,35% μετά από την χθεσινή άνοδο πάνω από το 14%. 

“Είναι μια καλή στιγμή να τοποθετηθεί κανείς στα ελληνικά ομόλογα”, σχολίασε ο Padhraic Garvey, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος στρατηγικής ανάλυσης αποδόσεων της ING Groep NV στο Λονδίνο, ενώ πρόσθεσε “Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες καθοδικών κινήσεων παρά ανοδικών στις ελληνικές αποδόσεις”. 
Η Αθήνα απαντά στην ευθεία απειλή Σόιμπλε
«Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ευθεία απειλή εκτοξεύθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, ότι περιθώριο επέκτασης του προγράμματος υφίσταται μόνο υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της Τρόικας, όπως αποκαλύπτουν σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Σόιμπλε προέβη στις εν λόγω δηλώσεις στο Eurogroup της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου, όπου αντιστάθηκε στις πιέσεις για τεχνική παράταση του προγράμματος, ζητώντας την ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε διαπραγματεύσεις για την τελική αναθεώρηση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Οι Financial Times αναφέρουν, ότι στο περιθώριο του Eurogroup υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ – με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή γραμμή για τις επικείμενες συνομιλίες με την Ελλάδα.

«Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι είναι ανοιχτοί στο να δοθεί κάποια επιείκεια στην Ελλάδα – ενδεχομένως με την παράταση της αποπληρωμής των χρεών, με τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιτρέποντας αύξηση των κοινωνικών δαπανών – εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει από το δημοσίευμα, είναι ότι η επιδίωξη της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους ίσως και να προσκρούσουν… στη Μαδρίτη και όχι μόνο στο Βερολίνο! Το επιχείρημα φέρεται να είναι, ότι η νέα κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ευνοϊκότερα από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που επίσης έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Η σκλήρυνση της ισπανικής στάσης, ερμηνεύεται με εσωτερικούς όρους, ως αποτέλεσμα δηλαδή της ανόδου των Podemos στις δημοσκοπήσεις και οδηγεί την κυβέρνηση να επιδιώκει την εισαγωγή ευνοϊκών ρυθμίσεων και για την Ισπανία, αλλά και λόγω του ότι η χώρα θα πάρει στα χέρια την «καυτή πατάτα», αφού το ερχόμενο καλοκαίρι, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, θα διαδεχθεί τον Ολλανδό Γερούν Ντέισελμπλουμ, στην προεδρία του Eurogroup
Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Κλείστε συμφωνία με τους εταίρους
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητά στην τριμηνιαία έκθεσή του να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και να ληφθούν αποφάσεις το ταχύτερο δυνατόν. Σύμφωνα με την έκθεση, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, «φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές δαπάνες» της χώρας για τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (http://www.imerisia.gr/), στην έκθεση του Γραφείου που αφορά στην περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014, υπογραμμίζεται η ανάγκη να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, να διορθωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα της Τρόικας, να σχεδιασθεί ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και να επέλθει ρήξη με το προ κρίσης προσοδοθηρικό υπόδειγμα ανάπτυξης.

Η έκθεση αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλές εκκρεμότητες και πρέπει να συμφωνήσει με τους εταίρους για το τι είναι δυνατό και πώς θα χρηματοδοτηθεί. Για τις δυσκολίες που προκύπτουν για τη νέα κυβέρνηση η έκθεση εστιάζει στην υστέρηση των εσόδων του κράτους που διευρύνει το «δημοσιονομικό κενό» και μειώνει τα ταμειακά διαθέσιμα.

Όπως σημειώνεται, η Τρόικα προτάσσει τη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα και το διάδοχο πρόγραμμα, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένει ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν μια δέσμη και πρέπει να διευθετηθούν μαζί. Κατά τη γνώμη του Γραφείου Προϋπολογισμού «θα διευκόλυνε τη συνεννόηση αν το ζήτημα του χρέους από την ελληνική πλευρά εντασσόταν ως μέρος μιας συνολικής δέσμης θεμάτων διαπραγμάτευσης, γεγονός που θα ενδυνάμωνε την ευνοϊκή δυναμική που διακρίνεται».

Ακόμη, τονίζεται πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια (κυρίως προς το ΔΝΤ) ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει μετά τον Ιούλιο 2015 όταν η Ελλάδα θα έχει ανάγκη για 8,8 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΚΤ, δευτερευόντως έναντι του ΔΝΤ και τόκους. «Φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι σχετικές χρηματοδοτικές δαπάνες χωρίς μια συνολική συμφωνία με τους εταίρους», αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η έκθεση επίσης αναφέρει πως πρέπει να αποφευχθεί η έξοδος από την Ευρωζώνη, να υπάρξει συμφωνία για διορθώσεις και εφαρμογή του ισχύοντος (έως τέλη Φεβρουαρίου μετά την παράταση που δόθηκε) προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια («μετά το μνημόνιο ΙΙ»).

Αναφορικά με το χρέος το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει πως η ΕΕ αποκλείει προς το παρόν περικοπή του ονομαστικού χρέους, όμως δε θα είναι αρνητική σε ένα συμβιβασμό. «Δεν είναι σαφές σε τι ακριβώς θα συνίστατο αυτός ο συμβιβασμός. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές των δανείων του EFSF (περίπου 130 δισ. ευρώ) αρχίζουν μετά το 2022 ενώ τα επιτόκια είναι χαμηλά! Πάντως φαίνεται διαπραγματεύσιμη η υιοθέτηση σταθερών επιτοκίων», τονίζεται στην έκθεση.

Στο σημείο αυτό οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν πως το χρέος δεν είναι, απλά ή μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση. «Στην ΕΕ αυξάνεται η πίεση για συνολικές λύσεις. Προς το παρόν, η έμφαση είναι στην επιτάχυνση της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω νέων πρωτοβουλιών. Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει χρόνο ώστε να επωφεληθεί από τις συντελούμενες διεργασίες», αναφέρουν