Βαρουφάκης: Ζητάμε την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι η χώρα

“Στην απόφαση της κυβέρνησης να επανεξετάσει συνολικά το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, αλλά και να μη λάβει την εκκρεμούσα δόση των 7 δισ. ευρώ που κρίνεται απαραίτητη για την καταβολή των υποχρεώσεων της χώρας έως τον Αυγούστου αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times.



Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες, αλλά και τη Wall Street.
Όπως ανέφερε το μόνο που ζητάει η νέα κυβέρνηση είναι ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα και θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές των τελευταίων ετών που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική διαφθορά.

Στο σχόλιο των New York Times ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και ότι ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να συμμορφωθεί με τους όρους των συμφωνιών διάσωσης, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει την ανάγκη της εκκρεμούσας δόσης των 7 δισ. ευρώ του προγράμματος, ώστε να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος που καθίσταται ληξιπρόθεσμο έως τον Αύγουστο, ο κ Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ» και προσέθεσε:«Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου», η οποία όπως ανέφερε, θα είναι απλώς μια μετάθεση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται πως η δόση των 7,2 δισ. ευρώ θα έπρεπε κανονικά να εκταμιευθεί το Σεπτέμβριο του 2014 με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η δόση αυτή συνδέθηκε από την τρόικα με πολλά προαπαιτούμενα τα οποία περιλαμβάνονταν και στο γνωστό mail- Χαρδούβελη (περικοπές συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, αλλαγές στο ΦΠΑ, κ.α..).

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε στη δημοσιογράφο των NYT πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να τροφοδοτηθεί με ρευστότητα η οικονομία. Ο ίδιος σημείωσε πως η Ελλάδα βασίζεται στους πιστωτές της ώστε να παράσχουν κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα μπορούσε επίσης να απελευθερώσει κεφάλαια. Στη βάση αυτή αποκάλυψε πως θα ξεκινήσει συζητήσεις με άλλους υπουργούς Οικονομικών ώστε να βρουν τρόπους να μειώσουν το βάρος του χρέους. Αναφορικά δε με το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η Αθήνα θα προτείνει να κρατηθεί στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ.

Ο κ Βαρουφάκης δεν εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών, παρά τις αναφορές για μεγάλες εκροές καταθέσεων.

«Περιμέναμε ότι τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας, τα πράγματα θα ήταν ταραγμένα», είπε και προσέθεσε πως «μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις που προέρχονται από αυτή την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν».

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει πως η χώρα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, χωρίς όμως να πουλήσει τα «ασημικά» της οικογένειας.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να επιτρέψει η χώρα να επιστρέψει στις παλιές, κακές συνήθειες και να καταλήξει εκεί που ήταν το 2009.
Αντίδραση από ΝΔ
Αντίδραση για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στους New York Times προήλθε από τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστα Καραγκούνη.

«Οι χειρότερες ανησυχίες μας έρχονται δυστυχώς πιο κοντά, με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού κ. Γιάννη Βαρουφάκη ότι η κυβέρνηση δεν θέλει τα 7 δισ. ευρώ που μπορεί η χώρα να εκταμιεύσει από τους εταίρους μας. Οφείλει να μας πει η κυβέρνηση από πού θα βρει τα χρήματα για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του κράτους», τόνισε ο κ. Καραγκούνης”








>