H κρίση άρχισε με Greek Statistics και συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο ...


Ορισμένοι στην απερχόμενη συγκυβέρνηση δεν κατάλαβαν τίποτε: η αναξιοπιστία στοιχείων υπονομεύει την διαπραγμάτευση και την προσφυγή στις αγορές. Τα συμφέροντα της χώρας θυσία στον λαϊκισμό. Άπό την άλλη πλευρά, η σημερινή αντιπολίτευση συντάσσεται με τους ΑνεξΕλ, μεμφόμενη την ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν ήταν επαρκώς δεκτική σε τέτοιες 'εθνικά υπερήφανες' πιέσεις ...


Η ηγεσία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προχώρησε στην καταγγελία ότι στελέχη του Δημοσίου την προσέγγισαν ζητώντας να καθυστερήσει την αναθεώρηση στοιχείων που σχετίζονται με τη Διαδικασία περί Υπερβολικού Ελλείμματος. Η καταγγελία περιλαμβάνεται στην δεύτερη ετήσια έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως «η ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίστηκε κατά το τέλος του 2014 από κάποια στελέχη του δημοσίου προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες λαμβάνουν υπόψη νέα διαθέσιμα στοιχεία υψηλής ποιότητας».

Σύμφωνα με την Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής το συμβάν αυτό είναι πολύ απογοητευτικό, καθώς επιδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα έλλειψη της επίγνωσης της «πλήρους απρέπειας» της προσέγγισης της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δείχνει και έλλειψη κατανόησης της υποχρέωσης της ΕΛΣΤΑΤ να σέβεται και να διασφαλίζει σε όλα τα επίπεδα ότι η επιλογή των πηγών και μεθόδων πραγματοποιείται μόνο βάσει στατιστικών κριτηρίων.

Στη βάση αυτή η Επιτροπή παρότρυνε την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τη δέσμευση που υπέγραψε το 2012, υλοποιώντας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των διεθνών στατιστικών προτύπων· να εγγυάται, να υπερασπίζεται και να προάγει στην κοινωνία την επαγγελματική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να υποστηρίζει την ΕΛΣΤΑΤ στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις Ελληνικές στατιστικές και στην υπεράσπισή τους όταν γίνονται προσπάθειες για να υπονομευθεί η αξιοπιστία τους.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε από το in.gr για το θέμα δήλωσε πλήρη άγνοια για τα καταγγελλόμενα.

Η υπόθεση Γεωργίου

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και στο χρονικό της δικαστικής υπόθεσης του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «η μακροχρόνια δικαστική διαδικασία κατά του Πρόεδρου και υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και οι περιστάσεις και τα γεγονότα που την περιβάλλουν, εξακολουθούν να αποδυναμώνουν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, καθώς και να πλήττουν τη φήμη της ΕΛΣΤΑΤ και την ικανότητά της να εκπληρώνει τα καθήκοντά της στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφέρεται πως στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρέχουσας θητείας του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στα μέσα του 2015, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της διαφάνειας της διαδικασίας διορισμού στη θέση. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συστήνει ότι πρέπει να οριστεί μία διαφανής και αντικειμενική διαδικασία επιλογής που θα βοηθήσει στον εντοπισμό του καλύτερου υποψηφίου.

«Μία τέτοια διαδικασία πρέπει να περιλαμβάνει τον ορισμό στο νόμο των αποκλειστικών κριτηρίων επιλογής για τη θέση, την προετοιμασία μίας ολοκληρωμένης περιγραφής της εργασίας και την χρήση ενός υψηλού επιπέδου ανεξάρτητου συμβουλίου επιλογής με νομική εντολή, το οποίο θα αποτελείται από εθνικούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πεδίο της στατιστικής ή σχετικών επιστημών και διοίκησης», σημειώνεται στην έκθεση.

Ρεπορταζ: Θανάσης Κουκάκης || Newsroom ΔΟΛ





Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο