Κάποιος έχει την ευθύνη που οδηγήθηκαν τα πράγματα στο όριο

“Λεπτομέρειες...
Μιας και γίνεται κουβέντα για τη μπόχα ορισμένων από τις ψήφους, ας πούμε τα αυτονόητα.


1. Η δημοκρατική διαδικασία δεν σηκώνει ούτε το φρύδι της εάν στην ίδια ψηφοδόχο βρεθούν μαζί η ψήφος ενός ουμανιστή και ενός φασίστα. Όσοι είχαν αποφασίσει απ´ τον Μάιο, ας πούμε, να ψηφίσουν όποιο πρόεδρο τους φέρουν οι Σαμαράς-Βενιζέλος, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε για την πολιτική τιμή τους. Να πουν για την απόφασή τους μόνο. Μη ξεχάσουν να το πουν και στους φίλους τους που μετράνε το δύο έναντι του δεκαέξι. Μια πισινή δεν χάλασε κανένα - έρχεται και η τρίτη ψηφοφορία κι αν βγει κάνα φασούλι θα τρέχουν και δε θα φτάνουν.

2. Η πρόβλεψη του συντάγματος για αυξημένη πλειοψηφία επιβάλλει στην κυβέρνηση να "προσφέρει" κάτι στην αντιπολίτευση (όλη, όχι μόνο την αξιωματική), σούπερ πρόσωπο για πρόεδρο, αλλαγή κυβερνητικού σχήματος, διόρθωση πολιτικής, αναγνώριση λαθών, κλπ, ώστε να προσελκύσει τις ψήφους που απαιτούνται. Η ανταπόκριση - ποιοί δηλαδή έστερξαν - χαρακτηρίζει την ποιότητα της "προσφοράς" της κυβέρνησης. Δηλαδή, η ανταπόκριση δύο εκλεγέντων με τη ΧΑ λέει κάτι για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Η μη ανταπόκριση των υπολοίπων βουλευτών της ΧΑ, καλώς ή κακώς, δεν λέει κάτι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

3. Η ψήφος των πρώην χρυσαυγιτών δεν μαγαρίζει τις ψήφους των υπολοίπων που ψήφισαν θετικά. Εκτός εάν επιλέξουν οι ίδιοι να μαγαρισθούν. Από τη στιγμή που κάποιος από τους θετικά ψηφίσαντες μπαίνει στην κουβέντα του 2 έναντι 16, εκτός του ότι δηλώνει αυτοβούλως πως είναι βλάκας, φεύγει παραχρήμα από το πλαίσιο της συνταγματικής πρόβλεψης για αυξημένο αριθμό ΘΕΤΙΚΩΝ ψήφων - τότε πρέπει όντως να απολογηθεί για τη σύμπλευσή του με πολιτικές που χρειάζονται την ψήφο χρυσαυγιτών (και ανεξέλεγκτων οσονούπω).

4. Το πολιτικό ζήτημα είναι πως από την κυβερνητική πλευρά δεν κατεβλήθη η παραμικρή προσπάθεια για να είναι αδιάφορο τι θα ψηφίσουν οι φασίστες (και άλλοι, εδώ που τα λέμε). Η συναίνεση δεν είναι υποχρεωτική συστράτευση σε πολιτικές. Είναι υποχωρήσεις και συμβιβασμοί - και διαφανείς διαβουλεύσεις.

Μπορεί ένα χρυσαύγουλο να ψήφισε εις ευγνωμοσύνην για την απαλλαγή από δικαστικά προβληματάκια.
Ο κατά δήλωσίν του αριστερός δεν έχει πάρει χαμπάρι πως το οριακό των αριθμητικών συσχετισμών βολεύει τα εκβιαστικά διλήμματα και ενισχύει την πόλωση; ...”

Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο