To Eurogroup φέρνει ... παράταση με όρους και διάρκεια;

Τον δρόμο της παράτασης αλλά χωρίς να προσδιορίζουν ακόμα τον χρόνο της διάρκειάς της δείχνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας μας ενόψει του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη.



Την ικανοποίησή του για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για το δίμηνο περιθώριο που δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο (ως το τέλος Φεβρουαρίου), για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», δήλωσε ο Γκ. Χαρδούβελης.

Εξάλλου, καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει αύριο στο Eurogroup, το επίσημο αίτημά της για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το αίτημα για την υπαγωγή της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ECCL). Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες που θα διέπουν το ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.

Η συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup που προγραμματισμένη για μετά τις 20:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας, αλλά έγινε νωρίτερα.



Μετάφραση

«Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Οι βελτιωμένες αναπτυξιακές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και των αρχών της χώρας.

Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Καλωσορίζουμε επίσης την πρόοδο από τις ελληνικές  αρχές προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, όπως πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη ότι, παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.  Για αυτό τον λόγο η παρούσα επανεξέταση θα πρέπει να συνεχιστεί στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF.

Ως εκ τούτου, το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά σε ένα αίτημα από την Ελλάδα για την τεχνική παράταση δύο μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF.

Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στην ομάδα εργασίας (EWG) να αναφέρει στα κράτη μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουμε σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση της τρέχουσας συμφωνίας EFSF Master Financial Facility Agreement από το Δ.Σ. του EFSF μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, πληροφορούμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν συνετό να επιμηκυνθεί η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο «μαξιλάρι» του ΤΧΣ έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 και αυτό παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μία τέτοια επιμήκυνση. Έπειτα από αίτημα της Ελλάδας το EFSF μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις έως το τέλος του έτους.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια ταχεία και πλήρη εφαρμογή του συνόλου των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων  για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.

Τα κράτη μέλη του ευρώ παραμένουν θετικά διακείμενα προς την χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM (ΕCCL) εάν η Ελλάδα το ζητήσει και με δεδομένο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ και την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών».



Την Τρίτη σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα.

Εκτιμάται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στις Βρυξέλλες ότι είναι ένα βήμα προς την τελική ευθεία.

Πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες μέχρι τώρα, από το Eurogroup κάνουν λόγο για τρίμηνη παράταση του Μνημονίου.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, που δεν αξιολογήθηκαν σήμερα, καθώς υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Το Eurogroup καλεί τις δύο χώρες αυτές να συνεχίσουν την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στα αντίστοιχα προγράμματά τους με αποφασιστικότητα.

Οι αναφορές αυτές περιλαμβάνονται στο ανακοινωθέν που υιοθέτησε σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για 16 σχέδια προϋπολογισμού του 2015 χωρών μελών - διαδικασία από την οποία εξαιρούνται η Ελλάδα και η Κύπρος που βρίσκονται σε προγράμματα.

Σε γενικές γραμμές το Συμβούλιο έκρινε ότι επτά κράτη μέλη διατρέχουν τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι τέσσερις σε προληπτικό σκέλος (Μάλτα, Αυστρία, Βέλγιο και Ιταλία) και οι τρεις σε διορθωτικό σκέλος (Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία) ενώ ειδικά για το Παρίσι, τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε, όπως είχε ζητήσει η Κομισιόν στην εισήγησή της, η επανεξέταση της κατάστασης τον ερχόμενο Μάρτιο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τις προηγούμενες μέρες τηρούσε σιγή ιχθύος για τις διαπραγματεύσεις, ενώ φαίνεται πως υποστήριζε την σκληρή γραμμή που ακολουθούσε και ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση:

"Στην ανάγκη, ίσως επιμηκύνουμε λίγο τον χρόνο. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά. Πιστεύω ότι θα βρούμε έναν τρόπο αλλά φυσικά η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων. Αυτές είναι η βάση της επιτυχίας, που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια".

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσχοβισί, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν βήματα μπροστά κατά την απογευματινή συνεδρίαση εκτίμησε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε πως δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων εάν πρόκειται να υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε:

"Θα ακούσουμε την τρόικα για να δούμε που βρίσκονται πόσο πρόοδος έχει γίνει ποιες περαιτέρω δεσμεύσεις έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση και σε αυτήν τη βάση θα αποφασίσουμε αν μπορούμε να καταλήξουμε πριν απ' το τέλος του έτους ή να θα πρέπει να υπάρξει παράταση. Το θέμα είναι ακόμα ανοιχτό".

Η ελληνική πλευρά που συζητά την χρονική επιμήκυνση αλλά για εξαιρετικά μικρή χρονική διάρκεια έτσι ώστε να λυθούν τεχνικές λεπτομέρειες του ECCL – όπως είπε και ο Γκ. Χαρδούβελης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού – έχει να αντιμετωπίσει πάντως τόσο τους εταίρους που εξετάζουν την εξάμηνη παράταση όσο και τους πιο ακραίους, που βάζουν στο τραπέζι ακόμα και 12μηνη επέκταση του προγράμματος.

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι επίσης τόσο οι όροι και προϋποθέσεις της νέας συμφωνίας όσο και το εάν η Ελλάδα αμέσως μετά τη λήξη της παράτασης θα ενταχθεί στην προληπτική γραμμή ή θα χρειαστούν και νέες διαπραγματεύσεις.