Τα 134 όχι προβληματίζουν παρά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού

“Με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη Προεδρική εκλογή, η κυβέρνηση πέρασε χωρίς αριθμητικές απώλειες από τη Βουλή τον κρατικό προϋπολογισμό με 155 «ναι» έναντι 134 «όχι» και ένα «παρών».


Ωστόσο, τα «μαξιλαράκια» του "ναι" και του "παρών" δεν είναι αρκετά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πάντως, η κυβέρνηση προσδοκά ότι αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό θα μετακινηθούν προς το "ναι" στην Προεδρική εκλογή, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για τη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον Α. Σαμαρά και τον Αλ. Τσίπρα. Η... έκπληξη που περίμεναν όλοι όσο αφορά το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής δεν ήρθε από τον πρωθυπουργό ο οποίος είπε ότι η πιστωτική γραμμή στήριξης θα διαρκέσει έναν χρόνο και ότι η επιτήρηση θα είναι λίγο πιο αυστηρή από τις άλλες χώρες.

Εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (απουσίαζε ο Χατζή Οσμάν Αχμέτ λόγω προβλήματος υγείας), τον προϋπολογισμό υπερψήφισε η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, ενώ το «παρών» προήλθε από τον ανεξάρτητο βουλευτή Γρ. Ψαριανό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφισαν «όχι». Ένας εξ αυτών, ο Γ. Νταβρής καταψήφισε τον προϋπολογισμό με δύο … αστερίσκους, καθώς υπερψήφισε τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζε ακόμη η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι προφυλακισμένοι Χρυσαυγίτες βουλευτές που ούτως ή άλλως δεν μετέχουν στις ψηφοφορίες...”


​Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής θέλησε πρώτα να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως είχε σκοπό να πει άλλα, αλλά μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον σχεδιασμό του.

Χαρακτήρισε αλαζονικό τον κ. Τσίπρα και είπε πως έχει καβαλήσει το καλάμι. Ακόμα, έκανε λόγο για απαγόρευση της ελευθερίας της γνώμης και για βάναυση προσβολή της Βουλής:

«Μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κύριος Τσίπρας την ελευθερίας της γνώμης» και συνέχισε λέγοντας: «Τέτοια βάναυση προσβολή δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 30 χρόνια».

«Οι βουλευτές δεν θα ανεχθούν να εκβιάζεται η συνείδησή τους».

Ακόμα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως ύμνησε τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, σημειώνοντας πως «ξέχασε να πει όμως πως ο συγκεκριμένος νεαρός είναι καταδικασμένος για ληστεία με καλάσνικοφ!»

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού και της κυβερνητικής πολιτικής τόσο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσο και στην τακτική για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο εντός του 2015.

«Η εποχή της μεγάλης δοκιμασίας τελειώνει» τόνισε.

«Μπορεί με την παρέα σας να συναντηθήκατε με τον Πάπα στα κλεφτά αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο» είπε, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

«Τελειώνει η εποχή της μεγάλης λιτότητας. Το Μνημόνιο τελειώνει. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αλλά δεν θα της περάσει» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Το πρόβλημά μας είναι να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα, εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την τωρινή Βουλή» είπε ο κ. Σαμαράς.

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις που γίνονται και στις στρατηγικές συμφωνίες της χώρας, αναφέροντας τις συμφωνίες με Ισραήλ, αλλά και την τριμερή συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ακόμα μίλησε και για την συνεργασία με την Κίνα και στις επενδύσεις τους στον Πειραιά, σημειώνοντας πως η χώρα αναδεικνύεται πύλη εμπορίου της Ευρώπης με την Άπω Ανατολή.

«Η επιτήρηση για τον επόμενο χρόνο σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την αυστηρή και ασφυκτική επιτήρηση του μνημονίου. Θα μας δοθεί μια πιστωτική γραμμή στήριξης που θα μας προφυλάσσει από διεθνείς αναταράξεις. Βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μία μεταβατική περίοδο ενός έτους» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

«Είτε θα βγάλουμε τώρα Πρόεδρο είτε θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί ΠτΔ. Ο λαός δεν θέλει τώρα εκλογές. Εάν δεν καταφέρετε τώρα να ανατρέψετε την κυβέρνηση, η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη για τον τόπο και χειροτερη για εσάς» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.



​«Ο Προϋπολογισμός του 2015 σφραγίζει μία πενταετία λιτότητας, της πιο σκληρής οικονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε με τη βία. Αποτελεί φωτογραφία της πενταετίας αυτής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

«Ο Προϋπολογισμός είναι η θλιβερή εικόνα μιας κυβέρνησης παραδομένης. Στην Ελλάδα παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση έγινε ευκαιρία για τους λίγους και εκλεκτούς.

«Έλαχε στην Ελλάδα να είναι ο τόπος που θα εφαρμοζόταν το πιο ακραίο οικονομικό πείραμα» σημείωσε.
Ακόμα είπε ότι: «δεχτήκατε προγράμματα λιτότητας, που δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε καμία άλλη Δημοκρατία στην Ευρώπη» και επεσήμανε: «Ό,τι και να προσπαθείτε να κρύψετε δε μπορείτε να αποφύγετε την αλήθεια: Εσείς είστε η πολιτική αστάθεια. Εσείς είστε η κρίση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός του 2015 θα αναθεωρηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ» ενώ προέβλεψε ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε σε τρίτο επεισόδιο κρίσης και ύφεσης.

«Προειδοποιούσαμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μόνο εσείς το λέτε πλέον σε όλη την Ευρώπη. Αντί να μειωθεί εκτινάχθηκε. Διερωτάται ο πολίτης "αφού το χρέος είναι βιώσιμο, τι ακριβώς διαπραγματεύεστε;"» αναρωτήθηκε.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είπε:

«Εκλογοπροεδρολογία και κείμενα προς υπογραφή. Τι θέλετε να κρύψετε; Τι θέλετε ο κόσμος να ξεχάσει; Την πρόβλεψη του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβρη ότι θα απογειωθούμε. Θέλετε να κρύψετε το success story και ότι η χώρα έχει αναπτυξιακή προοπτική. Θέλετε να κρύψετε όλα όσα μας λέγατε για το ΔΝΤ που φεύγει. Μόλις πριν από μια εβδομάδα αναγκαστήκατε να μας πείτε ότι η χώρα μένει στο βαθύ σκοτάδι».

Επίσης τόνισε: «Όχι στον προϋπολογισμό σήμερα ισοδυναμεί με όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο! Ένα όχι σήμερα που θα γίνει ναι αύριο δεν δικαιολογείται παρά μόνο ως αποτέλεσμα μεθοδεύσεων και ας πάρει ο καθένας την ευθύνη του απέναντι στον ελληνικό λαό».

Στην συνέχεια απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό:

«Πιστεύετε ότι αυτό που νοιάζει τους συμπολίτες μας που θα βγουν στην σύνταξη, τις μητέρες με ανήλικα είναι αν θα τους κόψετε τα συντάξιμα χρόνια με πιστωτική γραμμή ή με μνημόνιο; Αυτό που ετοιμάζεστε να κόψετε το ΕΚΑΣ είναι με ποιόν τρόπο θα το κόψετε; Τους συμπολίτες μας στα νησιά αν θα αυξήσετε τον ΦΠΑ είναι με παράταση έξι μηνών ή ενός μήνα; Δεν τον απασχολεί το παιχνίδι με τις λέξεις αλλά με τις ζωές του».

«Ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κατάργηση της πρόσφατης αντεργατικής νομοθεσίας» πρόσθεσε.

«Το Μνημόνιο δεν είναι κάτι από το οποίο μπορεί να μπαινοβγαίνει. Όποιος υπηρετεί το μνημόνιο, δύσκολα βρίσκει την πόρτα της εξόδου» είπε.

«Το Σύνταγμα χρειάζεται αλλαγές για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Όχι για τη συνταγματοποίηση του Μνημονιακού καθεστώτος» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ.Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, είπε: «Ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε στην ημερομηνία των εκλογών. Μην επιλέγετε την αποσταθεροποίηση. Επιλέξτε τον δημοκρατικό δρόμο. Όλα τα άλλα είναι αδιέξοδα και έχουν κοντά ποδάρια».


​Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2015 και εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι: «ο φετινός προϋπολογισμός έχει μεγάλη πολιτική αξία και συμπυκνώνει τις θυσίες του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε ότι «απηχεί το πρωτογενές πλεόνασμα, την ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας».

«Κάποιοι πιστεύουν πως έχουμε περάσει την κρίση και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε» σημείωσε και εξαπέλυσε βολές κατά της αντιπολίτευσης:

«Η αντιπολίτευση εμφανίζεται ως αντιμνημονιακή και αντιτροϊκανή και έχει πανικοβληθεί που χάνει μνημόνιο και τρόικα».

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει λόγος νέου δανείου, άρα και νέου προγράμματος» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα απέδωσε την αντίδραση των αγορών όχι στην σχεδιαζόμενη έξοδο από το μνημόνιο, αλλά «στην πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη χώρα».

Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μας έχει βγει η ψυχή εκτελώντας ένα δύσκολο και άδικο πρόγραμμα».


Εκβιασμούς και πιέσεις ενόψει της προεδρικής εκλογής κατήγγειλε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κάνοντας λόγο και για συμφέροντα που προσπαθούν να δώσουν τεχνητή αναπνοή στην κυβέρνηση.

«Τα συμφέροντα που παρεμβαίνουν στο Σύνταγμα θα αποκαλυφθούν και θα πληρώσουν» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ συμπλήρωσε ότι η ιστορία είναι σκληρή για τους «αποστάτες».

Για «προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και επεσήμανε πως ο «προϋπολογισμός που δεν οδηγεί πουθενά, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μεγαλύτερη ανεργία, ύφεση και δυστυχία».

Ακόμα, σημείωσε πως τα «”μαξιλάρια” είναι η μεγαλύτερη προσβολή προς τους Έλληνες βουλευτές» ενώ σημείωσε πως «ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να ανατρέψει την αντιπολίτευση».

Ο κ. Καμμένος πρότεινε ένα σχέδιο «ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που να φέρει την ελπίδα. Κανείς δεν θα δίνει εντολές στην Ελλάδα. Θα αποφασίζει ως εθνικά κυρίαρχο κράτος».


Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης δήλωσε:

«Κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες για να γίνουν απαιτείται πολιτική σταθερότητα».

Επίσης, υπογράμμισε, ότι κλειδί για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού πρόγραμματος και μετά το τέλος του μνημονίου.

«Έχουμε αποδείξει μία εντυπωσιακή δημοσιονομική πορεία τα τελευταία 5 χρόνια»

Κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως τα προβλήματα δεν λύνονται με ιδεολογικές διαφορές.

«Πρέπει να δράσουμε συλλογικά με ωριμότητα και όχι ψεύτικη αντιπαράθεση» είπε και διαβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός θα εφαρμοσθεί ομαλά και θα συνεχιστεί η ελάφρυνση, έστω και λελογισμένα, των ελαφρύνσεων για τις αδύναμες ομάδες.

«Η χώρα έχει εξελιχθεί από παράδειγμα αποφυγής σε μοναδικό παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης», τόνισε και αναγνώρισε το υψηλό κόστος που πλήρωσε η κοινωνία.

«Μπορούμε με την πολιτική μας να φέρουμε ανάπτυξη, αρκεί να μην δειλιάσουμε και να μην υποταχτούμε στην μιζέρια του χθες. Δεν επιτρέπεται επανάπαυση» είπε ο κ. Χαρδούβελης και εξέφρασε την επιθυμία να μπορεί να διαπραγματευθεί έχοντας εξασφαλίσει την αναγκαία κοινωνική και πολιτική συναίνεση.



Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το κόμμα της, ξεκαθάρισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, τόνισε ότι το κόμμα της ούτε φοβάται ούτε απεύχεται τις εκλογές και πρόσθεσε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα νομιμοποιήσουν μια αντιλαϊκή πολιτική και τίποτα παραπάνω.

«Αν υπήρχε άνεμος αριστερής αλλαγής στην Ελλάδα ο λαός λογικά θα έπρεπε να ετοιμάζεται για σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και την ΕΕ. Υπάρχει όμως νηνεμία αν και ο λαός βράζει. Οι εκλογές που θα έρθουν θα νομιμοποιήσουν μια αντιλαϊκή πολιτική. Τίποτα παραπάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

«Ακούγονται διάφορα για το ζήτημα των εκλογών. Είτε γίνουν τον Μάρτιο του 2015 είτε το 2016 δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους δικούς μας λόγους. Δεν τις φοβόμαστε, ούτε τις απευχόμαστε. Σε καμία περίπτωση εκλογές δεν σημαίνει λαϊκή κυριαρχία. Λαϊκή εντολή είναι, την σεβόμαστε, δεν είναι όμως λαϊκή κυριαρχία» είπε η κ. Παπαρήγα.

Φώτης Κουβέλης: «Δεν είναι οι εκλογές το κακό»

Λίγο νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι: «Δεν συναινούμε στη συνέχιση των ίδιων συντηρητικών πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έδωσε έμφαση σε μία εθνική συμφωνία για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, χαρακτηρίζοντας την αδήριτη ανάγκη.

«Οι εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια δημοκρατική διαδικασία, μέσα από την οποία ο λαός επιλέγει το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί. Δεν είναι οι εκλογές το κακό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε:

«Θεωρούμε την εθνική συνεννόηση για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το χρέος και οι εθνικές μας υποθέσεις, αδήριτη ανάγκη και επιβεβλημένη πολιτική συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση».