Οι κομματικές οργανώσεις έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο;

“Το 1973 στο Πολυτεχνείο, νέοι άνθρωποι αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, στο Πανεπιστήμιο και την κοινωνία. Το μήνυμα και η επιδίωξή τους προσβάλλονται βάναυσα, όταν φοιτητικές παρατάξεις και κόμματα προσπαθούν σήμερα να επιβάλλουν στο Πανεπιστήμιο ολοκληρωτικές, οπισθοδρομικές αντιλήψεις και ανελεύθερες πρακτικές.



Κάθε πιθανή συσχέτιση ή αντιστοίχηση με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου όσων συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στα Πανεπιστήμια, συνιστά ανεπίτρεπτη, "εργαλειακή" χρήση και ανιστόρητη καπηλεία της ιστορίας, με αποκλειστικό σκοπό την επίτευξη εφήμερων μικροκομματικών κερδών. Επιπλέον, η μόρφωση, που αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά προτάγματα της πάνδημης φοιτητικής κινητοποίησης του 1973, αποτελεί ύψιστο αγαθό που καλλιεργείται και προάγεται μόνο μέσα από την ελευθερία της ακαδημαϊκής έρευνας και την απρόσκοπτη διακίνηση των ιδεών. Χωρίς την ύπαρξη αυτών των προϋποθέσεων, το Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε έναν ακόμη γραφειοκρατικό μηχανισμό κομματοκρατίας και μετριοκρατίας, πράγμα που κανείς προοδευτικός άνθρωπος δεν επιθυμεί.

Η Δράση, επιθυμώντας να εκφράζει την αγωνία των ελεύθερων, χειραφετημένων, μετριοπαθών πολιτών, υπογραμμίζει με την ευκαιρία της σημερινής επετείου την ανάγκη να διασφαλίσουμε ένα Πανεπιστήμιο ανοικτό, ακομμάτιστο, ελεύθερο και λειτουργικό. Δηλώνει παρούσα με όλες της τις δυνάμεις σε κάθε προσπάθεια που κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, και που θα συμβάλει τελικά στην δημιουργία μίας ανοικτής και πραγματικά ελεύθερης κοινωνίας ...”