Τουρκική διπλωματική επέλαση στις Βρυξέλλες ...

“ ... εκδηλώθηκε την υστάτη σε μια προσπάθεια να ανατραπεί το κοινό ψήφισμα για την καταδίκη της Άγκυρας για την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο. Η τουρκική κίνηση εκδηλώθηκε στο παρά πέντε της χθεσινοβραδινής συζήτησης στην ολομέλεια της Ευρωβουλής και λίγες μόνο ώρες πριν τη ψηφοφορία.




Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι η Άγκυρα διά του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, αλλά και του λεγόμενου «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, και έχοντας δίπλα του στρατιά διπλωματών, προέβησαν σε εντονότατες παραστάσεις, με αποδέκτες πολιτικές ομάδες αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο συναντήθηκε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.

Από την ενεργοποίηση αυτή της τουρκικής πλευράς, προκλήθηκαν «ρήγματα» σε κάποιες πολιτικές ομάδες, κύκλοι των οποίων άρχισαν να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την έκδοση του κοινού καταδικαστικού ψηφίσματος.

Ως αποτέλεσμα, η πολιτική ομάδα των Πρασίνων απέσυρε την υπογραφή της από το κοινό ψήφισμα, με πρόσχημα ότι τάσσεται εναντίον κάθε εξόρυξης υδρογονανθράκων, ως θέμα αρχής.

Ανάλογες σκέψεις για απόσυρση της υπογραφής τους από το κοινό καταδικαστικό ψήφισμα, έγιναν χθες το βράδυ και από άλλες πολιτικές ομάδες, ενώ πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση δέχθηκαν και οι Σοσιαλιστές. Ωστόσο, το γεγονός ότι το κοινό ψήφισμα είχε ήδη δημοσιοποιηθεί, λειτούργησε αποτρεπτικά και δεν επέτρεψε να πρυτανεύσουν σκέψεις για «ολική ανατροπή», καθώς κάτι τέτοιο θα εξέθετε ανεπανόρθωτα όχι μόνο τις πολιτικές ομάδες που θα απέσυραν τις υπογραφές τους, αλλά και την ίδια την Ευρωβουλή.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα και παρά τις τουρκικές πιέσεις που εκδηλώθηκαν, το ψήφισμα των έξι πολιτικών ομάδων -με εξαίρεση τους Πράσινους που απέσυραν την υπογραφή τους- αναμένεται να εγκριθεί σήμερα.

Χθες το μεσημέρι και μετά τη συνάντηση Σουλτς-Ναμί, ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους συναντήθηκε με τον Βολκάν Μποζκίρ στις Βρυξέλλες, και χαρακτήρισε το ψήφισμα μεροληπτικό, κάτι που απέδωσε στο γεγονός ότι οι Τ/κ δεν συμμετέχουν στις εργασίες της Ευρωβουλής. Ο Βολκάν Μποζκίρ διαμήνυσε ότι η Άγκυρα και η «ΤΔΒΚ» δεν αποδέχονται την εκμετάλλευση του συνόλου των φυσικών πόρων της Κύπρου από τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι, όπως είπε, εκπροσωπούν «μισό νησί»...

Το ζήτημα που προέκυψε με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συζητήθηκε χθες στην ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλεια (ΚΕΠΠΑ), Φεντερίκα Μογκερίνι, (σε ομιλία της που ανέγνωσε ο Επίτροπος Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν), υπενθύμισε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ κάλεσε την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει άλλες δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερες τριβές».

Οι υποδείξεις όμως δεν αφορούσαν αποκλειστικά τις προκλήσεις της Άγκυρας, όπως ενδεχομένως κάποιος θα ανέμενε. Επεκτάθηκαν και προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας, καθώς η Ιταλίδα αξιωματούχος φρόντισε να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι «η συζήτηση μας σήμερα καταδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλο την ανάγκη για μια περιεκτική λύση σύντομα», προσθέτοντας ότι «παροτρύνω τους δύο ηγέτες να βρουν ένα τρόπο επανόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αδιαφορώντας προφανώς για τους λόγους που οδήγησαν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του.

Εκ μέρους του ΕΛΚ, ο Έλμαρ Μπροκ υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ενώ εκ μέρους των Σοσιαλιστών ο Βίκτορ Μποστινάρου κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τσαρλς Τάνοκ, εκ μέρους των Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών, έκανε λόγο για απαράδεκτη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Γιoχάνες βαν Μπάλεν, ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν έχει καμιά δουλειά» στην κυπριακή ΑΟΖ. Η πρόεδρος της Αριστεράς, Γκαμπριέλε Τσίμερ, ανέφερε ότι η Τουρκία προκάλεσε το πρόβλημα αναστολής των απευθείας συνομιλιών με τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει υποχρέωση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για επανέναρξη της διαδικασίας.

Το καταδικαστικό ψήφισμα

Το ψήφισμα της Ευρωβουλής, το οποίο απεκάλυψε ο «Φιλελεύθερος», θέτει θέμα ανάκλησης της τουρκικής NAVTEX, ενώ διασυνδέει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τη στάση που τηρεί στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ...”