Πάμε στοίχημα στα ... stress tests

“Η μοναδική βεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά στα stress tests των ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών, είναι ότι σε λίγα 24ωρα θα έχει πάψει κάθε «αβεβαιότητα» για την πραγματική τους κατάσταση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αναλυτές που πιστεύουν ότι έτσι οι αγορές θα πάρουν θέση χωρίς τα ερωτηματικά αβέβαιων καταστάσεων στο άμεσο μέλλον.




Πάνω σε αυτή τη βεβαιότητα έχουν αρχίσει να παίζονται… στοιχήματα που μέχρι στιγμής δεν κατατάσσουν τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες στην περιοχή της κόκκινης ζώνης στην Ευρωζώνη, παρά τον παράγοντα πολιτικής αβεβαιότητας που διατρέχει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως απέδειξαν και τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.

Στην περιοχή της κόκκινης ζώνης ορισμένοι αναλυτές τοποθετούν την Ιταλία και την Κύπρο, ενώ άλλοι προσθέτουν στην εικόνα και τις μεσαίες γερμανικές τράπεζες.

Το αβαντάζ που αποδίδεται στις ελληνικές τράπεζες είναι «διπλό».

Οι πρόσφατες κεφαλαιοποιήσεις σε συνδυασμό με τα εγχώρια stress tests που πραγματοποίησε η ΤτΕ έχουν λειτουργήσει ενισχυτικά για το κεφαλαιακό προφίλ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, η δέσμευση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών εάν και εφ΄ όσον υπάρξουν και δεν καλυφθούν από τις αγορές λειτουργεί ως επιπλέον κάλυψη ασφαλείας.

Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν επίσης διαμορφώσει εκτιμήσεις των οποίων τα αποτελέσματα φέρουν τις δύο από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να μην χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια, μία τρίτη να είναι έτοιμη να καλύψει την όποια ανάγκη προκύψει με την ώριμη πλέον πώληση σημαντικού μεριδίου θυγατρικής της και την τέταρτη να έχει δεδηλωμένη την πρόθεση του μεγαλομετόχου της να καλύψει την όποια ΑΜΚ χρειασθεί η τράπεζα με δικά του κεφάλαια… 

Στο πλαίσιο αυτής της εικόνας φαίνεται – σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις – να είναι δυνατή η απορρόφηση όποιων κραδασμών μικρότερων ή μεγαλύτερων προκύψουν από τα αποτελέσματα των stress tests, για τα οποία θα ενημερωθούν το βράδυ της Πέμπτης οι διοικήσεις των τραπεζών. Και αφού υπάρξει ένα διήμερο διευκρινίσεων για την περίπτωση που αυτό χρειασθεί, η ΕΚΤ θα κάνει τις τελικές ανακοινώσεις την Κυριακή το μεσημέρι.

Στην… άλλη πλευρά βέβαια των εκτιμήσεων που υπάρχουν καταγράφεται η εικόνα της περασμένης εβδομάδας η οποία έκανε εξαιρετικά σαφές μέσω του δείκτη τιμών στο χρηματιστήριο, ότι όσο θετική και αν εμφανίζεται μέσα από τις διαθέσιμες αναλύσεις η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, το πρόβλημα του «πολιτικού ρίσκου» της χώρας παραμένει κυρίαρχος παράγοντας και μπορεί να επηρεάσει και να ανατρέψει καθοριστικά την εικόνα των τραπεζών μέσα σε 48 ώρες…

Βέβαια στο σημείο αυτό αξίζει να προσεχθεί η αντίδραση της ΕΚΤ. Την περασμένη Τετάρτη, την ίδια στιγμή που οι αγορές έριχναν στον Καιάδα τις τιμές των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και οι ελληνικές τράπεζες και οι τιμές των μετοχών τους έκαναν ένα πρωτοφανές μακροβούτι στο άγνωστο, η ΕΚΤ με μία αναπάντεχη απόφασή της ανατίμησε τα ελληνικά ομόλογα δίνοντας μία εν δυνάμει κεφαλαιακή ανάσα στις ελληνικές τράπεζες της τάξης των 12 – 14 δισ. ευρώ.

Αξιοπρόσεκτο επίσης είναι ότι παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της η ΕΚΤ αποδέχθηκε μία ρύθμιση για τον συνυπολογισμό του αναβαλλόμενου φόρου – έχουν εξαγγελθεί γενικές συνελεύσεις πριν από τις 10/11 γι’ αυτό -  ώστε να καλυφθεί μέρος των κεφαλαιακών αναγκών τους με τον τρόπο αυτό, παρ’ ότι η γραμμή της ΕΚΤ παραμένει το bail-In και όχι το bail-Out.

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται να αποδεικνύουν ένα έμπρακτο ενδιαφέρον από την πλευρά της ΕΚΤ για την αποφυγή «ατυχημάτων» σε… ευπαθείς περιοχές της Ευρωζώνης γεγονός που φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να συνυπολογίζουν στις αντιδράσεις τους οι αγορές τα τελευταία 24ωρα ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις