Αισιοδοξία για τα stress tests ...

... στην Κύπρο.
“Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα λίγες ώρες πριν την επίσημη ενημέρωση των τραπεζικών οργανισμών στην Κύπρο από την ΕΚΤ αναφορικά με τα αποτελέσματα των stress tests. Η εκτίμηση από τα στοιχεία που έχουν δοθεί, είναι πως Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμός δε θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, ενώ στην περίπτωση της Ελληνικής το ποσό δε θα είναι μεγάλο.




Η ενημέρωση που είχαν τα τραπεζικά στελέχη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ήταν αποσπασματική, αλλά η εικόνα που δίνεται από τη Φρανκφούρτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κυπριακός λογαριασμός δεν θα έχει δυσάρεστες εκπλήξεις.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, ακόμη και στο ακραίο σενάριο, δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη μετά την αύξηση κεφαλαίου €1 δισ. και οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να στηρίξουν τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Ακόμη και αν αυτό γίνει αναμένεται ότι τα χρήματα για κεφαλαιακή στήριξη του Συνεργατισμού δεν θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.
Για την Ελληνική Τράπεζα είναι δεδομένη η αύξηση κεφαλαίου και το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος θα συνεδριάσει το Σάββατο και την Κυριακή για να αποφασίσει το ύψος κεφαλαίου, λαμβάνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα από την άσκηση προσομοίωσης. Το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων που διαθέτει το χρηματοπιστωτικό σύστημα προκαλεί αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαχειρίσιμα.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται ότι θα αφαιρέσει από το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον ένα σημαντικό στοιχείο αβεβαιότητας και θα συμβάλει στην εξομάλυνση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Η Τράπεζα Κύπρου έχει Δείκτη Κύριων Βασικών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων 15,1%, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα 13,6% και η Ελληνική Τράπεζα 8%. Με δεδομένα του 2013 και πρόσθετα στοιχεία μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν το βασικό και το ακραίο σενάριο των tests. Για το βασικό σενάριο, οι τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να διατηρήσουν κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 8% μέχρι το 2016 και για το ακραίο σενάριο ο Δείκτης Κύριων Βασικών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων θα πρέπει να είναι στο 5,5%.
Κάνοντας μια τροποποίηση στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες τα αποτελέσματα του ελέγχου, τόσο στο μέρος της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review) όσο και σε αυτό του stress test, την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου αντί της Παρασκευής. Κρίθηκε ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον 48 ώρες προκειμένου τα τραπεζικά επιτελεία να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων και να δώσουν από την πλευρά τους τη συναίνεση για τη δημοσιοποίηση από την ΕΚΤ το μεσημέρι της Κυριακής.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν για κάθε τράπεζα χωριστά και θα διαχωρίζουν την έλλειψη κεφαλαίων που θα έχει μια τράπεζα από την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού της (AQR) και από το βασικό και το δυσμενές σενάριο των stress test. Σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της κάθε τράπεζας, τα οποία θα παρουσιαστούν σε τυποποιημένα πρότυπα, θα περιέχουν επίσης σημαντικές πρόσθετες πληροφορίες, όπως είναι οι εκδώσεις κεφαλαίων στις οποίες προέβησαν οι τράπεζες κατά το 2014. Εκτός από τα ευρήματα για κάθε τράπεζα χωριστά, η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα δημοσιοποιήσει και μια συγκεντρωτική έκθεση για τα αποτελέσματα της άσκησης για όλες τις τράπεζες μαζί. Σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα δημοσιοποιήσει την ίδια ημέρα τα αποτελέσματα της δικής της άσκησης που διενεργήσε στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Με την υπαγωγή των κυπριακών τραπεζών, στις αρχές Νοεμβρίου στην ενιαία τραπεζική εποπτική Αρχή, η προσοχή της Κεντρικής Τράπεζας θα στραφεί σε αλλά δυο κρίσιμα ζητήματα. Στα επιτόκια και τις αναδιαρθρώσεις των δανείων, ώστε αυτά να καθίστανται βιώσιμα και να μην επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς ...”