IRISH TIMES: Τουλάχιστον τρεις ελληνικές τράπεζες θα αποτύχουν

“Οι μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα εμφανίσουν ένα κενό κεφαλαίου € 6.000.000.000 στα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους και την ικανότητα να αντέχει σε οικονομικές κρίσεις, δήλωσε η Citigroup.


Το έλλειμμα θα είναι € 15 δισεκατομμύρια, με συνυπολογισμό των αντληθέντων κεφαλαίων κατά το τρέχον έτος από τις τράπεζες, έγραψε σε μια έκθεση με e-mail ο Ronit Ghose, επικεφαλής των με έδρα το Λονδίνο αναλυτών της Citigroup.
Ανέφεραν ότι στα δικά τους τεστ αντοχής 37 δανειστές χρησιμοποίησαν πιο συντηρητικού ορισμούς των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την ΕΚΤ, η οποία εξετάζει 130 επιχειρήσεις.
Οι αποτυχίες θα επικεντρωθούν στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με την Citigroup.
Ενώ τουλάχιστον τρεις ελληνικές τράπεζες θα αποτύχουν, το πραγματικό έλλειμμα τους θα είναι "μικρό" μετά από τα μέτρα που ελήφθησαν το 2014, έγραψαν οι αναλυτές.
Δύο ισπανικές τράπεζες θα εμφανίστουν κατά πάσα πιθανότητα με "αντικείμενο" προσαρμογων μετά την αναθεώρηση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς η ΕΚΤ αμφισβητεί το καθεστώς της αναδιάρθρωσης δανείων και των προβέψεών τους, είπαν.
Τυχόν αποκλίσεις που θα εξακριβώσει η ΕΚΤ στα βιβλία των γερμανικών τραπεζών θα επικεντρωθούν πιθανότατα στις «επικίνδυνες» περιοχές, όπως τα ναυτιλιακά δάνεια, ενώ στο επίκεντρο για τους Γάλλους ανταγωνιστές τους βρίσκονται οι πιστώσεις τους σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη, δηλώνει η Citigroup.
Οι τράπεζες και από τις δύο χώρες, θα δουν τα επιπέδου τρία στοιχεία του ενεργητικού τους, τα δάνεια και τις κινητές τους αξίες, τόσο πολύπλοκα, ώστε να μπορούν να αποτιμώνται μόνο με εσωτερικά μοντέλα, υπό αμφισβήτιση, δηλώνουν οι αναλυτές ...”