Το κράξιμο της ημέρας

“Φαντάζεστε αν στη θέση του Μεταξά ήταν κάποιος εκ των Βενιζέλου, Σαμαρά, Γιωργάκη, Παπαδήμου, Παγκαλου και Σημίτη , τι θα γινόταν;
Ωχ-ωχ-ωχ-ωχ-ωχ-ωχ-ωχ-ωχ ....
Τίποτα μωρέ !
μόνο την 25 Μαρτίου θα είχαμε γιά εθνική γιορτή ...”



η σημερινή ημέρα για μένα μένα είναι σημαντική, περισσότερα απο μια εθνική γιορτή και οι δύο παππούδες μου έπεσαν στον πόλεμο με τους Γερμανούς, ο παππούς ο Βάγιος γλύστρισε καθώς κουβάλαγε απο υπόγειο το λάδι που μόλις είχε πουλήσει σε μια οικογένεια για ενα χρυσό δόντι και ο άλλος έπαθε αλεργικό σοκ απο την κουκούλα που δεν ήταν βαμβακερή.

στραγγίζε αργά το λάδι στο κατωι να ειναι έτοιμο σε δόσεις μου έλεγε δείχνοντας μου τα δόντια που είχε στο πουγκί του.. Συχνά μιλούσε για το αλβανικό μέτωπο γεμάτος χαρα που η γιαγιά μου ηταν απο την Αλβανία , άλλες φορές μας μιλούσε για τα πόδια της και μερικές άλλες για τον λαιμό της.

Παρόλο τον πόλεμο και τις κακουχίες η γιαγιά μου οσο έλειπε ο παππούς μου κατάφερε να κάνει τρία παιδια λεβέντες , τι και αν είχε να τον δει 4 χρόνια , λεβέντισσα μόνη της τα εκανε και τα μεγάλωσε , σαν απο θαύμα είχε δώσει η Παναγία και μας δεν μας επειραξαν , ερχόντουσαν ποτε με καρβέλια ποτε με κονσερβες και παντα τους έβλεπα να βγαίνουν και να μου χαμογελούν σηκώνοντας την ζώνη.