Στις Βρυξέλλες οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

“Οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με την διαδικασία συνομιλιών για το κυπριακό καθώς και ο ρόλος της Κύπρου και Τουρκίας στο ευρύτερο πλαίσιο των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτζ στις Βρυξέλλες.




Επεσήμανε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής στον Πρόεδρο Σούλτζ ότι οι μέχρι στιγμής χλιαρές αντιδράσεις διαφόρων κρατών μελών στις παραβιάσεις της Τουρκίας μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι θεωρούν το ζήτημα ως ήσσονος σημασίας. Αυτό είναι λάθος αν σκεφτεί κάποιος τα μέσα που έχει μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος για να αντιδράσει. Διερωτήθηκε ο Τάκης Χατζηγεωργίου αν την ίδια αντίδραση θα είχε η Ευρώπη αν η Τουρκία παραβίαζε τα χωρικά ύδατα της Ιταλίας ή μιας άλλης μεγάλης χώρας. Η ενέργεια της Τουρκίας συνιστά μεγάλη κρίση για την Κύπρο.


Ο Μάρτιν Σούλτζ προέβει σε μια ευρεία ανάλυση των απόψεων του γύρω από το μέλλον της Τουρκίας λέγοντας ότι μόνο με επίλυση του κυπριακού μπορεί η χώρα αυτή να καταστεί ο κρίκος μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Ανέλαβε δε να υπογραμμίσει τις θέσεις της Κύπρου στους Τούρκους συνομιλητές του.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής συναντήθηκε επίσης σήμερα και με τον Τούρκο Υπουργό για θέματα ΕΕ Βολκάν Μποσκίρ. Η συνάντηση ήταν η πρώτη του νέου Προεδρείου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας (του οποίου είναι Αντιπρόεδρος) μαζί με τον Τούρκο υπουργό.


Αξιοποίησε την συνάντηση για να αξιολογήσει σε βάθος την στάση της Τουρκίας στα θέματα της Κύπρου αλλά και των τελευταίων παραβιάσεων.

Στην συνάντηση έγινε συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής ενώ ο Τάκης Χατζηγεωργίου ήγειρε προς τον Τούρκο Υπουργό τα ζητήματα παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της ανάγκης η Τουρκία να δείξει στο τραπέζι των συνομιλιών την βούληση της για λύση.

Στην απάντηση του ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας. Ότι δηλαδή η Τουρκία ενδιαφέρεται για τη λύση και πως το φυσικό αέριο, μπορεί να παίξει ένα ουσιώδη ρόλο...”