Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Ν. Κορέα, όπου μετέβη επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής της HEMEXPO, o ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Παναγώτης Μίχαλος, είχε διμερείς συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, Chong-ghee Ahn, τον Αντιπρόεδρο της Federation of Korean Industries, δρ. Seungcheol Lee, τον Αντιπρόεδρο και CFO της Daewoo Shipbuilding, Gabjoong Kim και τον Πρόεδρο του Lotte Group, Dong-bin Shin.
Σε όλες τις συναντήσεις του, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων αναφέρθηκε στη σημασία της συμπερίληψης των ελληνικών εταιρειών ναυτιλιακού εξοπλισμού στον επίσημο κατάλογο προμηθευτών των κορεατικών ναυπηγείων, στη δυνατότητα που παρέχει η ζώνη του Πειραιά - χάρη στην κομβική της θέση και την αναβάθμιση των υποδομών της - να αποτελέσει περιφερειακό κόμβο για επισκευές πλοίων και στις προοπτικές να αναπτυχθεί εκεί η συμπαραγωγή τμημάτων πλοίων.
Ειδικότερα, στη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Chong-ghee Ahn, ο κ. Μίχαλος, παρουσίασε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τους τομείς ενδιαφέροντος για Κορεάτες επενδυτές και επιχειρήσεις, ενώ έθεσε και το ζήτημα της επιτάχυνσης, από κορεατικής πλευράς, των διαδικασιών για να υπογραφούν φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα, που θα διευκολύνουν την εξαγωγή νωπών ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Προσκάλεσε επίσης τον κ. Ahn να επισκεφθεί τη χώρα μας, ως συνδιοργανωτής με τον Υφυπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, επιχειρηματικής αποστολής εταιρειών από την Κορέα που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο Κορεάτης Υφυπουργός αποδέχθηκε, κατ’ αρχήν, την πρόσκληση και ανέφερε ότι θα θέσει το ζήτημα των φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων στο αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας της Κορέας.
Στη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Κορεατικών Βιομηχανιών (FKI) δρ. Lee, αναφέρθηκε, ειδικότερα, στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Ο δρ. Lee συμφώνησε με την πρόταση του κ. Μίχαλου να παροτρύνει με επιστολή του τον Σύνδεσμο Κορεατικών Ναυπηγείων να εντάξουν τις ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού στον κατάλογο προμηθευτών τους και να εξετάσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης της ζώνης του Πειραιά ως περιφερειακού επισκευαστικού κόμβου και ως χώρου συμπαραγωγής πλοίων.
Στη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο και CFO της Daewoo Shipbuilding, Gabjoong Κim, υπήρξε θετική ανταπόκριση στις δυνατότητες της ζώνης του Πειραιά να καταστεί περιφερειακός κόμβος για επισκευές πλοίων, καθώς η Daewoo διαθέτει ανάλογο κόμβο στο Ομάν. Υποσχέθηκε, επίσης, να εξετάσει τη δυνατότητα συμπαραγωγής πλοίων, καθώς αντίστοιχη πρακτική ακολουθείται στις παραγγελίες Ρώσων πλοιοκτητών, με συμπαραγωγή σε ρωσικά ναυπηγεία. Ο κ. Κim επεσήμανε ακόμα ότι θα ενθαρρύνει το τμήμα engineering που είναι αρμόδιο για τον εξοπλισμό των υπό κατασκευή πλοίων να προωθήσει τη συνεργασία με ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού, συμπεριλαμβάνοντας αυτές στον επίσημο κατάλογο προμηθευτών.
Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ομίλου Lotte, κ. Shin, ο κ. Μίχαλος, αφού παρουσίασε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, κάλεσε τον κορεατικό όμιλο να επενδύσει σε τουριστικές υποδομές και έργα real estate, αλλά και να χρησιμοποιήσει ελληνικά προϊόντα τροφίμων στην αλυσίδα των τουριστικών του επιχειρήσεων. Ο κ. Shin υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει διεξοδικά τις προτάσεις, καθώς, από τα στοιχεία που του τέθηκαν υπόψη, διαπίστωσε την πρόοδο της χώρας από τον Δεκέμβριο του 2013 - που είχε την πρώτη του συνάντηση με τον κ. Μίχαλο - και συμφώνησε τα επόμενα βήματα, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης πιθανών επενδύσεων από την πλευρά του.
Τέλος, ο κ. ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων παραχώρησε συνέντευξη στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία οικονομική εφημερίδα της Ν. Κορέας (Κοrean Economic Daily), στην οποία εξήγησε τους λόγους της επίσκεψής του στη χώρα και απηύθυνε κάλεσμα στην επιχειρηματική κοινότητα της Ν. Κορέας να ανακαλύψει της επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.