Προτάσεις για κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” ή “ειδικού σκοπού”

“Τον Νοέμβριο του 2011 επαναφέρουν στη μνήμη εννέα (μέχρι στιγμής) βουλευτές, προερχόμενοι από τους ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ και τους ανεξάρτητους, ζητώντας, ο ένας μετά τον άλλον, συγκρότηση κυβέρνησης “ειδικού σκοπού” ή “εθνικής ενότητας” από την παρούσα Βουλή και με άλλον στο τιμόνι της.




“Η κυβέρνηση έχει και κυβέρνηση και πρωθυπουργό” είναι η απάντηση του Μαξίμου δια στόματος Σοφίας Βούλτεψη, ενώ “ενοχλημένος” (έως “οργισμένος”) εμφανίζεται και ο Ευ. Βενιζέλος, καθώς η εν λόγω πρόταση προϋποθέτει και τη δική του απομάκρυνση από την κυβέρνηση.

Αργά το μεσημέρι, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας αναφέρθηκε αρνητικά στα σενάρια, με τη φράση "δεν έχουμε ανάγκη καμία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, αυτή είμαστε εμείς".

Μένει να φανεί πόσοι (και ποιοι…) βουλευτές θα κινηθούν στο μονοπάτι των “εννέα” μέχρι το βράδυ που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα).

Κανένας βουλευτής της ΝΔ δεν έχει κινηθεί αναλόγως, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ευθεία αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά.

Το γεγονός ότι τρεις εξ΄αυτών ανήκουν στο συγκυβερνών κόμμα (Σηφουνάκης-Μωραϊτης-Κρεμαστινός) προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς δείχνει ότι στο εσωτερικό του ξεκίνησαν ήδη "ζυμώσεις", όπως εκείνες τον Νοέμβριο του 2011 που οδήγησαν στην παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Όπως μετέδωσε χθες και νωρίτερα σήμερα το Capital.gr, τον χορό άνοιξε ο (πρώην ΔΗΜΑΡ) ανεξάρτητος Σπύρος Λυκούδης, προτείνοντας ευθέως συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ από την παρούσα Βουλή, με διάρκεια μέχρι τη λήξη της τετραετίας (Ιούνιο 2016) και άλλον πρωθυπουργό, που θα ολοκληρώσει τη συζήτηση για το χρέος, την αλλαγή του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου.

Μία τέτοια «λύση» πρότειναν και οι Τέρενς Κουίκ (ΑΝΕΛ), Νίκος Σηφουνάκης και Θάνος Μωραϊτης (ΠΑΣΟΚ) και οι ανεξάρτητοι Γιάννης Κουράκος, Πάρις Μουτσινάς, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Οικονόμου.

Από πλευράς ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε, απλώς, για την ανάγκη άμεσης έναρξης εθνικού διαλόγου με στόχο τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου δράσης της χώρας.

Κρεμαστινός: «Ειδικού σκοπού»

Την σκυτάλη σήμερα πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος «φωτογράφισε» μία ...νέα κυβέρνηση Παπαδήμου: πρότεινε συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, από την παρούσα Βουλή, με επικεφαλής ένα «μη κομματικό πρόσωπο», που θα αναλάβει να ολοκληρώσει την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Από τον Φ. Κουβέλη  στον Απ. Τζιτζικώστα

Πηγές από τη ΝΔ μιλούν για «ξαναζεσταμένο φαγητό» καθώς η εν λόγω πρόταση εμφανίσθηκε για πρώτη φορά τον περσινό Ιούνιο, όταν αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση. Έκτοτε, την επανέφερε αρκετές φορές ο Φώτης Κουβέλης, ωστόσο η όποια συζήτηση προσέκρουσε στην αντίδραση του Μαξίμου και στο «όχι» της Κουμουνδούρου.

Ο Απ. Τζιτζικώστας ήταν αυτός που ανέλαβε να... αναθερμάνει τη συζήτηση προ δύο εβδομάδων, όταν πρότεινε δημοσιως την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με άλλο πρόσωπο στο τιμόνι της.

Η κίνηση του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας αποδόδθηκε στην «κόντρα» του με τον Αν. Σαμαρά, επειδή δεν τον είχε προτείνει για επίσημο υποψήφιο της ΝΔ στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας – την οποία, τελικά, κέρδισε ως «αντάρτης» κόντρα στον Γιάννη Ιωαννίδη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αποκλείουν, και τώρα, μία τέτοια εξέλιξη.”

Διαβάστε ακόμη:

- Τώρα... ξορκίζουν τη "σκανδαλολογία"
- Οικονόμου: Στηρίζω πρόταση για συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού


Δημοφιλείς αναρτήσεις