Σημαντικές πληροφορίες για τον ιό Έμπολα

“Σύντομη περίληψη:



1. Ο ιός ανιχνεύεται στα σωματικά υγρά όσων έχουν μολυνθεί (αίμα, σπέρμα, σάλιο, κολπικά υγρά, μύξες, δάκρυα, ιδρώτας, εμμετός, ούρα) καθώς και στα κόπρανα.

2. Ο ιός μπορεί να περάσει στο σώμα μας μέσω των ματιών, της μύτης, του στόματος, των ανοιχτών πληγών, της μετάγγισης, της σεξουαλικής επαφής ή της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος, ενώ ΔΕΝ μεταδίδεται μέσω απλής επαφής (π.χ. χειραψίας).

3. Ο ιός σκοτώνει το 50% με 90% όσων μολύνει.

4. Ο ιός μπορεί να ζήσει εκτός σώματος για λίγες ώρες σε ξηρή μορφή (π.χ επάνω σε πόμολα ή άλλες στεγνές επιφάνειες) ή και για μέρες μέσα σε υγρά, σε θερμοκρασία δωματίου.

5. Οι επιζώντες από μόλυνση Έμπολα παραμένουν προστατευμένοι από τον συγκεκριμένο ιό για τουλάχιστον 10 χρόνια, ωστόσο ο ιός μπορεί να ανιχνεύεται και να μεταδίδεται ως και 3 μήνες μετά, μέσω του σπέρματός τους.

6. Τα πρώτα συμπτώματα της μόλυνσης μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυολογήματος ή γρίπης, ωστόσο σε λίγες μέρες αναπτύσσεται πυρετός, εξωτερική ή/και εσωτερική αιμοραγία, πληγές στο σώμα και μωβ σημάδια στο δέρμα.

7. Κάποιος μπορεί να έχει μολυνθεί και να παραμένει χωρίς συμπτώματα για αρκετές μέρες ως και τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, αρχίζει να μεταδίδει τον ιό, μόνον όταν αρχίζει να έχει συμπτώματα.

8. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 8 με 10 ημέρες μετά την μόλυνση.

9. Από τη στιγμή που εμφανίζονται σε κάποιον συμπτώματα, έχει 6 με 16 ημέρες για να ιαθεί ή να πεθάνει ...”