Και η Κύπρος "ψηφίζει" Σαμαρά

“Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως ότι ο Αντώνης Σαμαράς
θα εκπροσωπήσει τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη
στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.



Την εξέλιξη αυτή δημοσιοποίησε νωρίς το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς ο κ.Αναστασιάδης πήρε μεν εξιτήριο από το νοκοκομείο των Βρυξελλών στο οποίο εισήχθη χθες τη νύχτα λόγω ρηνορραγίας (από υπέρταση), ωστόσο οι γιατροί του συνέστησαν να μην μετέχει στις εργασίες της Συνόδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη, ο κ.Σαμαράς, αμέσως μόλις έφτασε στη βελγική πρωτεύουσα, μετέβη στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο κ.Αναστασιάδης  και ενημερώθηκε για το πρόβλημα υγείας του.

«Με δεδομένο ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να παραμείνει κλινήρης, ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να τον εκπροσωπήσει κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόκειται για διαδικασία που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστως αποδέχθηκε και ανέλαβε την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Αλληλεγγύη της ΕΕ ή και veto;
Κατά τις πληροφορίες του Capital, ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι για το πρόβλημα υγείας του και για την απόφαση να τον εκπροσωπήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ως εκ τούτου, ο κ.Σαμαράς αναμένεται να θέσει στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο, οπως είχε ανακοινώσει από χθες ο κ.Αναστασιάδης.

Μένει να φανεί εάν η ελληνο-κυπριακή πλευρά θα ζητήσει μόνο την αλληλεγγύη της ΕΕ ή εάν θα θέσει θέμα παγώματος της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, όπως έχουν αφήσει να διαφανεί κύκλοι της Λευκωσίας.
O Σαμαράς είχε συνάντηση με Juncker
Aξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Α. Σαμαράς είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, στα γραφεία της Κομισιόν ...”
Αφίξεις στη Σύνοδο Κορυφής και δηλώσεις Live