Σαμαράς ή Τσίπρας; Aντιευρωπαιστές ή Ευρωπαιστές;

“Η καλυτερη αναλυση για οσα συμβαινουν τα τελευταια χρονια σε αυτην την χωρα θα γινει οταν η απαντηση στα ερωτηματα, γιατι ο Τσιπρας ειπε αυτο που ειπε ή γιατι ο Σαμαρας εκανε αυτο που εκανε, δοθει με το εξης απλουστατο: επειδη ετσι του ηρθε εκεινη την δεδομενη στιγμη.

Τοτε μαλλον θα αρχισει και η χαραξη μιας αποτελεσματικης στρατηγικης για την αντιμετωπιση των προβληματων.




Θα βρουμε σκοπο και στοχους οταν κατανοησουμε οτι, τοσο αυτοι που μας κυβερνουν οσο και αυτοι που επιθυμουν να μας κυβερνησουν, δεν εχουν ουτε σκοπους ουτε στοχους, αλλους περαν της βραχυπροθεσμης διατηρησης της ομοιοστασιας τους.
Ειμαστε εδω που ειμαστε επειδη προσπαθουμε εδω και πεντε χρονια να ερμηνευσουμε λογικα και με τα συμβατικα μαθηματικα το χαος. Για να το κανουμε αυτο δημιουργουμε μοντελα που ουδεμια σχεση εχουν με την πραγματικοτητα. Και μοιραια συγκρουομαστε καθημερινα με αυτην. Η επιτυχια των πολιτικων ειναι οτι ο κοσμος εχει μαθει να τους παιρνει στα σοβαρα. Να θεωρει οτι εχουν σχεδια, πλανα, στρατηγικες, οτι πριν πουν ή κανουν κατι σκεφτονται με βαση ενα σεναριο που εχουν ηδη καταστρωσει.
Η αρχικη αυτη παραδοχη οδηγει σε μια σειρα απο αλλες, εξισου αβασιμες και αποκλινουσες απο οσα συμβαινουν στον πραγματικο κοσμο παραδοχες. Και τα αδιεξοδα πολλαπλασιαζονται και διαιωνιζονται.
Ο Σαμαρας δεν ειναι ουτε ευρωπαιστης ουτε αντιευρωπαιστης. Ειναι αυτο που δεν ειναι την στιγμη εκεινη ο αντιπαλος του. Ο Τσιπρας δεν ειναι ουτε ευρωπαιστης ουτε αντιευρωπαιστης. Ειναι οτι δεν ειναι εκεινη την στιγμη ο Σαμαρας. Αυτο ισχυει για καθε εναν απο αυτους που αποκαλουνται απο τους θεατες της παραστασης πολιτικοι και διαθετουν δημοσιο λογο αναλογης εμβελειας.
Προκειται για το αρχεγονο ενστικτο της αμοιβαδας, που ο μονος εξοπλισμος που της δοθηκε απο την φυση ειναι η δυνατοτητα αυτοπροστασιας του κλειστου της συμπαντος.
Οποιος προσπαθει να ερμηνευσει τις κινησεις της αμοιβαδας με βαση το περιπλοκο σχεδιο με το οποιο χτιστηκε ο κοσμος περιοριζει τον οριζοντα του στο μηδεν.
Και οι προτεραιοτητες του ταυτιζονται αναγκαστικα με τις προτεραιοτητες της αμοιβαδας ...”