Αμφίπολη: “Ες αύριον τα σπουδαία”


Πιο κοντά στη μεγάλη αποκάλυψη του μυστηρίου στην Αμφίπολη βρίσκονται οι αρχαιολόγοι. Οι εργασίες συνεχίζονται όσο το επιτρέπει ο καιρός ενώ νέες ανακοινώσεις από την ανασκαφή στον λόφο Καστά αναμένονται αύριο, Τρίτη.




Οι αρχαιολόγοι προχωρούν βήμα - βήμα προσπαθώντας να ανακαλύψουν μέσα στο χώμα οτιδήποτε θα μπορούσε να τους βοηθήσει για να δώσουν απαντήσεις στα μυστικά που κρύβει ο αρχαίος τάφος.

«Aν δεν βρεθούν συγκεκριμένα στοιχεία είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα για την ταυτότητα του νεκρού», υποστήριξε μιλώντας στο “Mega” ο αρχαιολόγος, Κώστας Σαββόπουλος.

Από την πλευρά του, ο χημικός μηχανικός Νίκος Μπελογιάννης και συντηρητής αρχαιοτήτων και πρώην επικεφαλής του "Κέντρου Λίθου" του Υπουργείου Πολιτισμού μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης ΤV 100 σχετικά με το τι μπορεί να έχει προκαλέσει τις καταστροφές στο Ταφικό μνημείο ανέφερε: «Σ΄ ένα ισχυρό τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό στα τέλη του 6ου μ.Χ.  οφείλεται η μεταφορά της άμμου.




Αφορμή αυτού του προβληματισμού αποτέλεσε μη γκραβούρα γάλλου περιηγητή Espirt Mariet Coysinery που απεικονίζει την περιοχή της Αμφίπολης το 1831. Εκεί φαίνεται καθαρά ότι η λίμνη Κερκινίτιδα έφτανε μέχρι την είσοδο του τάφου που είναι σήμερα. Η λίμνη φαίνεται ως παρακλάδι του Στρυμόνα. Μελετώντας την σεισμική δραστηριότητα της περιοχής εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι τα φυσικά φαινόμενα έπαιξαν σημαντικό ρόλο πριν από χιλιάδες χρόνια».

O συντηρητής αρχαιοτήτων, Νίκος Μπελογιάννης, εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση του μνημείου οφείλεται στον σεισμό 6,8 ρίχτερ που έγινε το 597 επί Μαυρικίου με επίκεντρο την Αμφίπολη ο οποίος άλλαξε την κοίτη του Στρυμόνα και πλημμύρισε ολόκληρη την περιοχή. Έτσι ο τάφος βρέθηκε κάτω από το νερό και άρχιζε να συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες άμμου.

«Τα ορμητικά νερά μπήκαν μέσα στο μνημείο και κάποια στιγμή ο τάφος ήταν πνιγμένος. Το 1830 η στάθμη των νερών είχε κατέβει αρκετά ενώ τα αποξηραντικά έργα επανέφεραν τον Στρυμόνα στην αρχαία κοίτη του. Έως τότε το νερό και η άμμος αποτελούσαν μια προστατευτική ασπίδα για το εσωτερικό του μνημείου. «Όλα τα γλυπτά που δεν ήταν μέσα στο νερό έπαθαν διάβρωση ενώ τα μέρη του σώματος τους που ήταν πλημμυρισμένα άντεξαν στον χρόνο».
Οι Σφίγγες αποκτούν ξανά τα φτερά τους
Εν τω μεταξύ, ακόμα δύο θραύσματα από τα σπασμένα φτερά των Σφιγγών βρέθηκαν μέσα στα χώματα στην είσοδο του τρίτου και πιθανότατα ταφικού θαλάμου, στον λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», μετά τα δύο αυτά τμήματα σύμφωνα με αρχαιολόγους, σχεδόν συμπληρώνεται το παζλ των φτερών των Σφιγγών, σπασμένα κομμάτια των οποίων έχουν βρεθεί σε προηγούμενες φάσεις της ανασκαφής. Σημειώνεται ότι κατά την ανασκαφή στον πρώτο τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Σφίγγες, είχαν βρεθεί τα κυρίως τμήματα των φτερών των Σφιγγών που ήταν ένθετα στους κορμούς και ότι πλέον με όλα τα τμήματα και τα θραύσματα είναι δυνατή η πλήρης αποκατάστασή τους.

Αρκετά προβληματική φαίνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία η εικόνα που δίνεται για το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Στο δεξιό μέρος του θαλάμου το δάπεδο φαίνεται να έχει δεχτεί καθίζηση, ενώ στην αριστερή το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του άτακτα σκορπισμένοι. Όπως έχει ανακοινωθεί το δάπεδο είναι από πωρόλιθο, με λευκό επίχρισμα.