720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 6 χρόνια

“Τον κίνδυνο τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας να επισκιαστούν από το πολιτικό ρίσκο επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, σε ομιλία του στη Κρήτη με αφορμή τα 115 χρόνια συνεχούς παρουσίας της Τράπεζας στη Μεγαλόνησο.

Όπως τόνισε ο κ. Ζανιάς, «οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας.




Δυστυχώς κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο».

Ο κ. Ζανιάς παραθέτοντας τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το θετικό κλίμα που δημιουργείται στην ελληνική οικονομία, τόνισε ότι αυτοί μπορεί να είναι εξωτερικοί αλλά και εσωτερικοί. «Μπορεί να είναι οικονομικοί, πολιτικοί αλλά και γεωπολιτικοί», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ και πρόσθεσε ότι «το κυριότερο είναι να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση που ενέσκηψε και οδήγησε σε απώλεια του ενός τετάρτου περίπου του ΑΕΠ».

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των stress test, o κ. Ζανιάς τα χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς έδειξαν ότι καμία από τις τέσσερις συστηματικές τράπεζες δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε νέα άντληση κεφαλαίων, γεγονός που σημαίνει ότι «οι ελληνικές τράπεζες αναδιαρθρωμένες και πλήρως κεφαλαιοποιημένες μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και να συγκεντρωθούν πλέον στην πραγματική δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης».

Η συγκυρία της αποκατάστασης της τραπεζικής ευρωστίας, όπως είπε ο κ. Ζανιάς συμπίπτει με αυτή του γυρίσματος της ελληνικής οικονομίας από μια εποχή μακράς και βαθιάς ύφεσης σε μια εποχή νέας ανάπτυξης, γεγονός που «βελτιώνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τις συνθήκες αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων και επηρεάζει θετικά τα business plans των επιχειρήσεων στα οποία στηρίζονται οι νέες χρηματοδοτήσεις, οι αναδιαρθρώσεις δανείων όπου αυτές χρειάζονται, καθώς και την αξία των τυχόν ενέχυρων».

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ τόνισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται, πρέπει να συνεχίσουν για αρκετό καιρό ακόμη, καθώς βοηθούν στην μετατροπή του αναπτυξιακού προτύπου που μας οδήγησε στην κρίση σε ένα νέο που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, την παραγωγή και τις εξαγωγές, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν «για αρκετά χρόνια σπρώχναμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί μιας επίπλαστης ανάπτυξης η οποία στηριζόταν στην κατανάλωση με δανεικά».

Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, ένα οικονομετρικό υπόδειγμα της Εθνικής Τράπεζας το οποίο συνδέει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και την απασχόληση δείχνει πως τα επόμενα έξι χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, οδηγώντας το ποσοστό της ανεργίας ακόμη και κάτω του 21% το 2016 και κάτω του 12% το 2020.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι θέσεις αυτές αναμένεται να είναι και πιο σίγουρες γιατί δεν θα στηρίζονται, όπως πριν την κρίση, σε ελλείμματα και δανεικά», τόνισε ωστόσο ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η γρήγορη αποκλιμάκωση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που δεν είναι άλλο από την ανεργία. Διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι, σημασία δεν έχει να ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλέξανδρος Τουρκολιάς ανακοίνωσε ότι η Εθνική κατά την περίοδο της κρίσης προχώρησε σε περισσότερες από 318.500 ρυθμίσεις σε δάνεια επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά και μάλιστα πολύ συχνά με δική της πρωτοβουλία καλώντας τους πελάτες της, ενώ απατώντας στους ισχυρισμούς ότι η ΕΤΕ έχει κλείσει τη ροή χρηματοδότησης είπε ότι η εγκρισιμότητα των αιτημάτων για δάνεια φθάνει περίπου το 80%, ωστόσο όπως είπε «βεβαίως δεν υπάρχουν αντίστοιχα αιτήματα».

Ο κ. Τουρκολιάς χαρακτήρισε καταλύτη για την ανάκαμψη της υγιούς ζήτησης δανείων και την ενεργότερη στήριξη του ιδιωτικού τομέα την «ολοκληρωμένη ανάπτυξη των στρατηγικών των τραπεζών σε συνδυασμό με τη παγίωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση κόκκινων δάνειων, τη βιώσιμη συνολική ρύθμιση υποχρεώσεων προς Δημόσιο και τράπεζες και την ολοκλήρωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών».

Παράλληλα, ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι η «η Εθνική καυχάται για τα εύσημα που της απονέμονται, εκ του λόγου ότι το χαρτοφυλάκιο έχει τέτοια ποιότητα ώστε η Τράπεζα να διαθέτει τον μικρότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, και με βάση την πολύ αυστηρότερη ευρωπαϊκή εκδοχή» γεγονός που, όπως είπε, της επιτρέπει να υλοποιεί πρόγραμμα χορηγήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2014.

Αναφορικά με τα stress test, o διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ επισήμανε ότι κατέδειξαν πως το ελληνικό πιστωτικό σύστημα είναι υγιές, σταθερό και αντέχει, ενώ απαντώντας στις αναφορές σχετικά με το ότι οι ελληνικές τράπεζες απέτυχαν και έχουν ανάγκη κεφαλαίων, παρέπεμψε στην αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία τα χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα σχόλια αβάσιμα.

Πλέον όπως τόνισε, το επόμενο βήμα μετά τα stress test είναι η επικέντρωση στη χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας, ώστε το τραπεζικό σύστημα να συμβάλει στην ανάπτυξη. Μάλιστα όπως επισήμανε «η ανάπτυξη είναι παρούσα έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης. Από το αρνητικό πρόσημο προχωρήσαμε σε θετικό ρυθμό, καταγραφή που θα γίνει με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους» ...”