Τολμούσαμε να μιλάμε για ... "Δανία του Νότου"

Ως πρωθυπουργός μιας χώρας που για δεκαετίες έχει εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας πράσινης κοινωνίας, έχω πλήρη επίγνωση ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι ένα εύκολο έργο. Για να πετύχει, οι κυβερνήσεις, η επιχειρηματική κοινότητα και οι πολίτες πρέπει να ενώσουν τα χέρια. Να εκπαιδεύονται και να καινοτομούν απο κοινού.




Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η αυξανόμενη πίεση στους πόρους του κόσμου και οι τεράστιες κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, έχουν τοποθετήσει την βιωσιμότητα στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας. Η αειφορία καθίσταται ως ένα μέσο για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, αλλά όλο και περισσότερο ως ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για τις κυβερνήσεις όσο και τις επιχειρήσεις.
Η αειφορία είναι μια επένδυση στο μέλλον της οικονομικής ανάπτυξης, στις νέες ευκαιρίες στην αγορά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και αυτό είναι μια σημαντική κοινωνική παράμετρος για να εξασφαλίσουμε μια πιο αρμονική κοινωνία, στην οποία η οικονομική ανάπτυξη δεν προκαλεί μόλυνση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους. Οι άνθρωποι από την Κίνα, καθώς και την Δανία επηρεάζονται από το περιβάλλον στο οποίο ζουν, και εμείς, ως πολιτικοί, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες τους με τρόπο που να ωφελεί το σύνολο της κοινωνίας και δημιουργεί ένα ισχυρό θεμέλιο για τη μελλοντική τους ευημερία.
Οι κυβερνήσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως οδηγοί για την πράσινη μετάβαση. Μέσα από τα ρυθμιστικά μέσα μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκά νομοθετικά και πολιτικά πλαίσια και να εισάγουμε τα οικονομικά κίνητρα και τα πρότυπα που να προωθούν την καινοτομία, την ανάπτυξη νέων αγορών και την οικοδόμηση βιομηχανιων παγκόσμιων πρωταθλητών.
Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τη δική μου χώρα, στην προκείμενη περίπτωση.
Η πείρα της Δανίας
Η δανεζικη κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες αγωνίστηκε για μια πιο πράσινη κοινωνία. Έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό την αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης απο την κατανάλωση ενέργειας. Και έχουμε επανειλημμένα προσπαθήσει να συνδυάσουμε την οικονομική μας ανάπτυξη με φιλόδοξες πράσινες πολιτικές.
Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε ενθαρρύνει την εκπαίδευση και την καινοτομία μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών.
Και έχουμε εργαστεί συστηματικά μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων και πρωτοβουλιών.
Πρώτον, έχουμε υιοθετήσει ένα μακροπρόθεσμο πολιτικό όραμα. Στόχος μας είναι να έχουμε καλύψει ολόκληρο τον ενεργειακό μας εφοδιασμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2050. Για να επιτευχθεί αυτό, έχουμε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο μέχρι το έτος 2020. Και έχουμε συμπεριλάβει πληθώρα δράσεων, όπως η ρύθμιση των τιμών και η θέσπιση τυποποιημένων μετρήσεων για τον περιορισμό των αποβλήτων και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού.
Δεύτερον, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ευρείες συμμαχίες και πολιτική υποστήριξη που έχουν οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα για μια πράσινη μετάβαση. Οι πράσινες πολιτικές μας ήταν μέρος μιας ολιστικής κυβερνητικής προσέγγισης για δεκαετίες.
Επιπλέον, έχουμε την πρόθεση να συντονίσουμε την οικονομική μεγέθυνση και την αειφόρο ανάπτυξη με εναν αποκλειστικό τρόπο. Έχουμε εγκαθιδρύσει τις λεγόμενη ομάδες ανάπτυξης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Δανίας. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, της έρευνας, του δημόσιου τομέα και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων ενώνουν τα χέρια για να συζητήσουν και να προτείνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών για την πράσινη ανάπτυξη.
Η συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας και των πολιτών
Η συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Δανίας. Με την εφαρμογή ολοκληρωμένων πλαισίων πολιτικής, η δανέζικη κυβέρνηση ώθησε τις δανέζικες επιχειρήσεις έξω από τις ζώνες άνεσής τους - σε μια πιο πράσινη και πιο καινοτόμο κατεύθυνση. Αρκετές δανέζικες επιχειρήσεις είναι σήμερα ανάμεσα στις πρωτοπόρeς στην ανάπτυξη, τη δοκιμή και την προώθηση πράσινων τεχνολογιών και βιώσιμων λύσεων.
Οι κυβερνήσεις μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες του πλαισίου. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να καταλήξει σε συγκεκριμένες λύσεις, καινοτομίες και να φέρει αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Δανίας, το Global Green Growth Forum , όπου η Κίνα είναι μία από τις χώρες εταίρους μας, δεσμεύει ηγέτες από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών στην ενεργή τους συμμετοχή στην πράσινη ανάπτυξη.
Πράγματι, είναι σημαντικό να συμμετάσχουν οι πολίτες - οι καταναλωτές. Η προώθηση μιας πράσινης κοινωνίας απαιτεί βιώσιμη κατανάλωση. Επίσης εδώ μια κοινή προσπάθεια από την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις είναι σημαντική. Μέσω ενημέρωσης και εκπαίδευσης, οι κυβερνήσεις μπορούν να προωθήσουν μια νοοτροπία πράσινης ανάπτυξης. Μέσα από καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, οι εταιρείες μπορούν να προωθήσουν τη ζήτηση των καταναλωτών για την αειφορία. Και με νέα μεθοδολογία αποτίμησης, οι επενδυτές μπορούν να ενθαρρύνουν μια πιο βιώσιμη οικονομία.
Στη Δανία έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από την άποψη της συμμετοχής των πολιτών. Έχουμε δει ευρεία δημόσια υποστήριξη και δέσμευση από γενιά σε γενιά και ανεξάρτητα απο πολιτικές πεποιθήσεις. Και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε νέες πρωτοβουλίες καθοδηγούμες απο τους πολίτες στην μείωση και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων.
Είμαι βέβαιη ότι η επένδυση στην ποιοτική εκπαίδευση για όλους είναι το κλειδί για την συμμετοχή των πολιτών μας. Είμαι πολύ ευχαριστημένη που η Δανία και η Κίνα είναι οι δύο πρωταθλητές της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Global Education First. Η κοινή μας προσπάθεια για να εξασφαλίσει ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής κατάρτισης, έχει τεθεί στο επίκεντρο των κοινωνικών και πολιτικών προγραμμάτων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Επίσης, σε συσχέτιση με την πράσινη ατζέντα.
Της Helle Thorning-Schmidt πρωθυπουργού της Δανίας
Εικόνα: Ένας ανεμόμυλος υψώνεται πάνω από χωράφια στο νησί της Δανίας Samso. REUTERS / Bob Strong