Το «όχι» έφερε παραίτηση

“Μετά από δύο χρόνια αντιπαραθέσεων και μια έντονη προεκλογική καμπάνια, το 55,3% των ψηφοφόρων στη Σκωτίας αποφάνθηκαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρά τις δημοσκοπήσεις, που έδειχναν αμφίρροπο αποτέλεσμα έως την τελευταία στιγμή, η άνω των 10 μονάδων διαφορά αποδεικνύει ότι ο σιωπηλός παράγοντας, οι αναποφάσιστοι, επέλεξαν τη σταθερότητα από τον «επίγειο παράδεισο» που τους υποσχέθηκε ο Άλεξ Σάλμοντ.




Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle το Εθνικιστικό Κόμμα βγήκε πρώτο στη Γλασκώβη, όπως ήταν αναμενόμενο και σε τρεις άλλους νομούς, ενώ το Εδιμβούργο και η υπόλοιπη Σκωτία, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών, ψήφισαν πλειοψηφικά υπέρ των Ενωτικών.
Ο Άλεξ Σάλμοντ παραδέχτηκε την ήττα του γι' αυτή τη φορά, όπως χαρακτηριστικά είπε, ωστόσο μερικές ώρες αργότερα, υπέβαλε την παραίτηση του από την πρωθυπουργία της Σκωτίας.
Ο Άλιστερ Ντάρλινγκ, επικεφαλής της πλατφόρμας «Καλύτερα Μαζί» και νικητής του δημοψηφίσματος, τόνισε ότι μετά από δύο χρόνια φανατισμού από την πλευρά των Εθνικιστών που αποξένωσε και δίχασε βαθιά την κοινωνία, αυτό που προέχει είναι η συμφιλίωση.
Το μήνυμα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κινήθηκε στην ίδια γραμμή.
Υπογράμμισε ότι νιώθει δικαιωμένος για τη δημοκρατική επιλογή του δημοψηφίσματος, ώστε να κλείσει οριστικά το ζήτημα της Σκωτίας.
Το ζητούμενο τώρα είναι τι σηματοδοτεί για ολόκληρη τη Βρετανία το δημοψήφισμα και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις