Σε περιόδους κρίσης, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού

“Κατά τον χαιρετισμό της στο 13ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld, που διοργάνωσε το Ελληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα: «Eξασφαλίζοντας ένα Μοντέρνο, Βιώσιμο και Προβλέψιμο Σύστημα Υγείας», η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου υπογράμμισε πως ανάμεσα στους τομείς προτεραιότητας του Υπουργείου είναι ...




...η υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταστούν τα συστήματα υγείας καινοτόμα και βιώσιμα, η προαγωγή της καλής υγείας των πολιτών, η πρόληψη των νόσων και η πρόσβαση σε μια καλύτερη και ασφαλέστερη υγειονομική περίθαλψη, καθολικά και χωρίς ανισότητες.
Όπως επεσήμανε, η πρόκληση είναι, αφενός μεν να διασφαλισθεί η υγεία των πολιτών, υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών που επιβάλλει η οικονομική κρίση, κρατώντας χαμηλά τις δαπάνες, σεβόμενοι το δημόσιο χρήμα. «Σε περιόδους κρίσης, δεν υπάρχει η πολυτέλεια εφησυχασμού. Οι πόροι που διαθέτουμε, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο και κατά τρόπο τέτοιο που θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες και τις δραστηριότητες του κάθε τομέα της υγείας. Και οι ανάγκες είναι πολλές και πολυσύνθετες» σημείωσε.
Η Υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο (ν. 4286/2014) για τη θέσπιση του Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και κατανομής των δημοσιονομικών πόρων, μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Όπως είπε, στόχος είναι οι πόροι να διανέμονται πιο δίκαια στους παρόχους υπηρεσιών υγείας, ανάλογα με τις υπηρεσίες και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να αποφευχθούν οι δαπάνες.
Απαντώντας στο ζήτημα που ετέθη για τα χρέη των νοσοκομείων, σημείωσε ότι, ως τέλη Αυγούστου, τα χρέη άγγιζαν το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ και πρόσθεσε πως το θέμα είναι υπό παρακολούθηση. Σημείωσε δε, πως ήδη - μετά και την ψήφιση του άρθρου 13 του νόμου 4286, πρόκειται να καταβληθούν οι οφειλές για τις προμήθειες των νοσοκομείων από τα τέλη Φεβρουαρίου 2014 ως και τον Σεπτέμβριο. Ανέφερε επίσης, ότι το Υπουργείο Υγείας έχει χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέχρι και για τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν ως τα τέλη Μαΐου 2014, ποσό που φέρεται ως ταμειακό υπόλοιπο των νοσοκομείων, ύψους 500 εκ. ευρώ και θα αποδοθεί στους προμηθευτές. Συνεπώς, όπως είπε, αναμένεται η μείωση των χρεών από το 1,1 στα 600 εκ. ευρώ.
Η Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας για τις επόμενες δράσεις του Υπουργείου, υπογράμμισε πως, μεταξύ άλλων, εξετάζεται η λειτουργία, αρχικώς πιλοτικά, ενός προγράμματος κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων στους ασθενείς με κινητικά προβλήματα. Επίσης αναφέρθηκε στην πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να αλλάξει η νοοτροπία απέναντι στον ψυχικά ασθενή. Για τον λόγο αυτό, η ψυχική υγεία εντάσσεται στα νοσοκομεία, ώστε να μπορεί κάποιος απενοχοποιημένα να λάβει υπηρεσίες, όπως θα προσέφευγε για οποιαδήποτε πάθηση, χωρίς τον κοινωνικό στιγματισμό που συνόδευε τους ψυχικά ασθενείς.
Καταλήγοντας, η Κατερίνα Παπακώστα τόνισε πως, η Υγεία στη χώρα μας εκσυγχρονίζεται, εξελίσσεται, με σταθερά βήματα, εμπνέει εμπιστοσύνη ως προς τις οικονομικές συναλλαγές με τρίτους, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και αναχαιτίζοντας αδυναμίες ...”