Μάλλον δεν μας άγγιξε η Παγκοσμιοποίηση ...

Από το 2007 έως το 2013 διατεθήκαν περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ σε δεκάδες χιλιάδες απολυμένους εργαζόμενους για εύρεση νέας εργασίας, επιμόρφωση αλλά και για να ξεκινήσουν μια καινούρια επιχείρηση. Αυτή η ενίσχυση διατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (EΤΠ). Στις 11 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή Προϋπολογισμού του ΕΚ ενέκρινε ένα ακόμα πακέτο βοήθειας για τους εργαζομένους τεσσάρων χωρών.




Βοήθεια στους απολυμένους εργαζομένους της ΕΕ: αριθμοί και γεγονότα

Απορία ... Η Ελλάδα τι κονδύλια απορρόφησε; Η απάντηση παραπάνω


Μέσα σε επτά χρόνια, ξεκινώντας το 2007, 20 κράτη μέλη της ΕΕ υπέβαλλαν περισσότερες από 100 αιτήσεις, στις οποίες ζητούσαν από το ΕΤΠ να συγχρηματοδοτήσει περισσότερα από εκατό χιλιάδες προγράμματα για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους είτε εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης είτε εξαιτίας της ης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Πολλές αιτήσεις σχετίζονται με απολύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία (22,5% της ενίσχυσης), σε μηχανήματα και εξοπλισμούς(13,5%), στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ειδών ένδυσης και κατασκευής υποδημάτων (12%), υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και οι ΤΠΕ (11,6%) και κατασκευές(9,6%).

Η επιτροπή Προϋπολογισμού του ΕΚ, έπειτα από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ενέκρινε βοήθεια προς απολυμένους εργαζόμενους από την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Το μέγεθος της φούσκας στο διάγραμμα δείχνει πόση βοήθεια ζήτησε κάθε χώρα, ενώ η θέση της δείχνει πόσοι απολυμένοι εργαζόμενοι έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν την βοήθεια (κάθετος άξονας) και τον αριθμό των αιτήσεων από κάθε χώρα (οριζόντιος άξονας). Επιπλέον, η απόχρωση του χρώματος της φούσκας απεικονίζει το ποσοστό ανεργίας: όσο πιο σκούρο, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό ανεργίας.