Υπάρχει μία ενδεχόμενη ελπίδα σωτηρίας για την Ελλάδα;

“Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και πάλι χώρα πλούσια και ισχυρή, αν κατορθώσει στο εγγύς μέλλον να αναδειχθεί περιφερειακό κέντρο εμπορίου και παραγωγής προϊόντων, υπηρεσιών, και ιδεών.
Σήμερα, στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 30 ετών, η Ελλάδα με ένα Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της τάξης των 190 δις €, δηλαδή περίπου 50.000 € κατά μέσο εργαζόμενο ...




... θα ήταν πλούσια και ισχυρή, αν δεν υπήρχε το σπάταλο, το διεφθαρμένο και το μεστό από διαπλοκή κράτος που λειτουργεί σαν τροχοπέδη και κάνει την ελληνική οικονομία στο σύνολό της αντιπαραγωγική και μη ανταγωνιστική. 

 Η αρνητική αυτή πραγματικότητα σηματοδοτεί όμως συγχρόνως και τα τεράστια περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν. 

Αν μειωθεί δηλαδή το μέγεθος του δημοσίου τομέα, γεγονός που θα τον έκανε αποτελεσματικό (παραγωγικό), και περιοριστεί σημαντικά η σπατάλη, η διαφθορά και η διαπλοκή, τότε θα απελευθερώνονταν εκείνες οι ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επιχειρηματικές και καινοτομικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε μία δυναμική απογείωση της οικονομικής ανάπτυξης. 

Έτσι θα ήταν η Ελλάδα σε θέση να αξιοποιήσει δυναμικά και καινοτομικά όλα τα απόλυτα και συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Ιδού μερικά από αυτά:
  • Πρώτον, θα αξιοποιούσε τις φυσικές της καλλονές και το κλίμα της για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, της γεωργίας και της βιομηχανικής επεξεργασίας των πρώτων υλών και προϊόντων της καθώς και τις σημαντικές νέες πηγές ενέργειας. 
  • Δεύτερον, θα αξιοποιούσε το πλούσια υπάρχον επιστημονικό ανθρώπινο κεφάλαιο και δυναμικό, ώστε να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης. 
  • Τρίτον, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τους πολλούς γιατρούς, οι οποίοι σε συνδυασμό με το κλίμα της Ελλάδας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κέντρα υψηλής ποιότητας περίθαλψης για ημεδαπούς και αλλοδαπούς ασθενείς υψηλών εισοδημάτων και όχι μόνον. 
  • Τέταρτον, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα πολλά και ιστορικά τεκμηριωμένα πλεονεκτήματά της για να παρέχει υψηλής ποιότητας ναυπηγική εκπαίδευση και διαχείριση. 

Τα γραφόμενα δείχνουν ότι υπάρχει μία ενδεχόμενη ελπίδα σωτηρίας για την Ελλάδα.

Βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως οι Έλληνες θα θελήσουν - και με την ενεργό συνδρομή όλων εκείνων των Ευρωπαίων εταίρων που ενδιαφέρονται πράγματι για τη διάσωση της Ελλάδας - να απαλλαγούν από τους διεφθαρμένους πολιτικούς τους και από τα συστήματα των πελατειακών σχέσεων και του νεποτισμού που στις τελευταίες δεκαετίες έχουν δημιουργήσει.

 Αυτοί ακριβώς οι πολιτικοί ως κυβερνώντες και ως αντιπολιτευόμενοι, δεν ήταν και είναι μόνον οι κύριοι υπεύθυνοι για την παρούσα κρίση στην Ελλάδα, αλλά εξακολουθούν να είναι – αφού οι ίδιοι κυριαρχούν ακόμη - και η τροχοπέδη για μία ανάπτυξη του τύπου που περιγράψαμε” ...