Αναβαθμίζεται η συγκυβέρνηση

“Κατά μία βαθμίδα από "Β-" σε "Β" αναβαθμίζεται το ελληνικό χρέος από την S&P, με σταθερό το outlook, γεγονός που σηματοδοτεί, ενα κρίσιμο “δρομολόγιο” που στο τέλος του είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η επικύρωση της βιωσιμότητάς του.




Η διαδρομή των επόμενων αναβαθμίσεων θα έχει, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, σταθμούς μέσα στο 2014 και ιδιαίτερα περί τον μήνα Νοέμβριο, όταν παρά τις πρόσφατες διαψεύσεις θα δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Στο θετικό κλίμα ενόψει της αναβάθμισης ολοκληρώθηκε σήμερα η ανταλλαγή εντόκων γραμματίων 1,6 δισ. ευρώ στο Λονδίνο με τριετή και πενταετή ομόλογα. Στην “ανταλλαγή” αυτή συμμετείχαν εκτός των ελληνικών τραπεζών και ξένοι θεσμικοί.
Η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την δημοσιονομική προσαρμογή έχουν υποχωρήσει.
Όπως παρατηρεί ο οίκος, η ελληνική κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Για το επόμενο έτος, η S&P εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναδυθεί από την επταετή ύφεση επιστρέφοντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανάκαμψη σε όρους ονομαστικού και πραγματικού ΑΕΠ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2014-2017. Το μέγεθος αυτό είναι χαμηλότερο του στόχου 4,5% που έχει τεθεί από την τρόικα, αλλά όπως εξηγεί ο διεθνής οίκος, είναι πολιτικά πιο εφικτός από αυτόν που έχει θέσει η κυβέρνηση και σε ευθυγράμμιση με την μετριοπαθή μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Παράλληλα, ο οίκος αναμένει μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την ελληνική κυβέρνηση, περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης και βελτίωση στο «μέτωπο» της είσπραξης των φόρων.



Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λίγα περιθώρια ελιγμών όσον αφορά τις δαπάνες. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ήπια μείωση φόρων, ενώ αναγνωρίζει την ύπαρξη καθοδικών κινδύνων στην πρόβλεψή του σε περίπτωση παγίωσης των αποπληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.
Επίσης, η S&P κάνει λόγο για χαμηλή πιθανότητα περαιτέρω αύξησης του κρατικού χρέους λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αναφέρεται στα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (11 δις. ευρώ) και χαρακτηρίζει το ποσό «επαρκές» σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Όσον αφορά το χρέος, η S&P εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωσή του από τον επίσημο τομέα, ενώ αποκλείει νέα αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.
Ο οίκος κάνει λόγο για σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους σε ονομαστικούς όρους, ενώ αναμένει ήπια υποχώρησή του στο 164% του ΑΕΠ στο 2017 από το 177% του ΑΕΠ το 2014. «Παρά τη μείωση αυτή όμως, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρέους ανάμεσα στις χώρες που αξιολογούμε», σημειώνει η S&P.
Ο οίκος κάνει λόγο για σταδιακή αλλά αδύναμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με το ΑΕΠ της χώρας το 2017 να είναι κατά 20% χαμηλότερο από το ΑΕΠ του 2007.
Ο οίκος διατήρησε σταθερό το outlook της αξιολόγησης, που όπως αναφέρει αντανακλά την πρόοδο της Ελλάδqα στο μέτωπο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη αλλά και την πολιτική βούληση για συνέχιση των διαρθρωτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.
Η S&P αναφέρει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης σε περίπτωση που οι ρυθμοί ανάπτυξης ξεπερνούσαν τις τρέχουσες εκτιμήσεις του οίκου ή σε περίπτωση σημαντικής ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου ...”