Ντράγκι: Χρειάζεται συντονισμένη δράση σε προσφορά και ζήτηση

“Είμαστε αντιμέτωποι με μια δέσμη από καταστάσεις - χαμηλή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό, υψηλό χρέος και η υψηλή ανεργία - οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συντονισμένη δράση τόσο απο την πλευρά της ζήτησης όσο και απο την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας. Αυτό προϋποθέτει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι - τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο - να διαδραματίσουν τους ρόλους τους, με βάση τις ειλημμένες δεσμεύσεις τους, όπως καθορίζονται απο τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




Καμμία νομισματική ή δημοσιονομική ώθηση δεν μπορεί να είναι επιτυχής εάν δεν συνοδεύεται από τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές - πολιτικές που να ευνοούν τις δυνατότητες ανάπτυξης και να εμπνέουν εμπιστοσύνη.
Οι επενδύσεις υπήρξαν ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Από την κορύφωση της και μετά οι επένδυση των επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατά περίπου 20% από το 2008, έναντι της μείωσης κατά 15% στην ύφεση του 1992. Δεν πρόκειται να δούμε καμμια βιώσιμη ανάκαμψη, εκτός αν το αλλάξουμε αυτό.
Μια αποφασιστική αύξηση των επενδύσεων είναι απαραίτητη για να μειώσουμε τον πληθωρισμό, εκεί που θα θέλαμε να τον δούμε, για να επανεκκινήσει η οικονομία και να μειωθεί η ανεργία.
Υπάρχουν δύο βασικοί τομείς όπου κυβερνητικές δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση των επενδύσεων. Πρώτον, το κανονιστικό περιβάλλον θα πρέπει να γίνει πιο ευνοϊκό για την οικονομική ανάπτυξη. Δεύτερον, οι εταιρείες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε περισσότερο διαφοροποιημένες πηγές χρηματοδότησης: η δρομολόγηση μιας ένωσης κεφαλαιαγορών θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Είναι μια ιδέα που η ΕΚΤ υποστηρίζει πλήρως.
Η ανάπτυξη της αγοράς για τις απλές και διαφανείς Asset Backed Securities χρήζει ιδιαίτερης υποστήριξης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν την παροχή κρατικών εγγυήσεων για την υποστήριξη της χορήγησης δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια συνεπής και αξιόπιστη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης διαχρονικά και διακρατικά. Εντός του υφιστάμενου πλαισίου, οι χώρες θα πρέπει να διερευνήσουν τρόπους για τη στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων.
Στη νομισματική πολιτική, έχουμε αναπτύξει μια σειρά από μη-τυποποιημένα εργαλεία για τη διασφάλιση μιας ιδιαίτερα διευκολυντικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής που να διαχέεται στην πραγματική οικονομία. Την περασμένη εβδομάδα, το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει την αγορά ορισμένων υψηλής ποιότητας asset-backed securities και καλυμμένων ομολόγων τον Οκτώβριο. Το μεγαλύτερο μέρος τέτοιων ABS αποδεδειγμένα πρόκειται να είναι υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία.
Παράλληλα με τα TLTRO μας, αναμένουμε ότι τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν τη λειτουργικότητα του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής μας πολιτικής, παρέχοντας περαιτέρω παραμονή τώρα που είμαστε στο κάτω όριο, και έχοντας σημαντική επίπτωση στον ισολογισμό μας ...”


Δημοφιλείς αναρτήσεις