NASA: Υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στον μικρότερο γνωστό νανογαλαξία

“Οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA και την παρατήρηση του εδάφους έχουν βρει ένα απίθανο αντικείμενο στο πιο απίθανο μέρος - μία μαύρη τρύπα τέρας κρυμένη μέσα σε ένα από τους πιο μικροσκοπικούς γαλαξίες που έγιναν ποτέ γνωστή. Η μαύρη τρύπα είναι πέντε φορές τη μάζα του ενός στο κέντρο του Γαλαξία μας.




Βρίσκεται μέσα σε έναν από τους πυκνότερους γαλαξίες γνωστό μέχρι σήμερα - με την ονομασία M60-UCD1 νάνο γαλαξία αποτελούμενο απο 140 εκατομμύρια αστέρια μέσα σε μια διάμετρο περίπου 300 ετών φωτός, το οποίο είναι μόνο το 1 / 500ο της διαμέτρου του Γαλαξία μας.
Αν ζούσατε μέσα σε αυτόν τον νάνο γαλαξία, ο νυχτερινός ουρανός θα σας είχε καταπλήξει με τα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ορατά με γυμνό μάτι αστέρια.

Ο νυχτερινός μας ουρανός, όπως φαίνεται από την επιφάνεια της Γης μας δείχνει 4.000 αστέρια.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλές άλλοι συμπαγείς γαλαξίες στο σύμπαν που περιέχουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Η παρατήρηση αυτή υποδηλώνει επίσης οτι νάνοι γαλαξίες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τα απογυμνωμένα απομεινάρια μεγαλύτερων γαλαξιών που συντρίβονται κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με άλλους γαλαξίες και όχι μικρά νησιά αστέρων που γεννήθηκαν στην απομόνωση.
"Δεν ξέρουμε οποιοδήποτε άλλο τρόπο που θα μπορούσε να κάνει μια μαύρη τρύπα τόσο μεγάλη σε ένα τόσο μικρό αντικείμενο σαν αυτό", δήλωσε ο αστρονόμος Seth Anil του Πανεπιστημίου της Γιούτα, επικεφαλής συγγραφέας της διεθνούς μελέτης για τον νάνο γαλαξία που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature ...”