Φεμινισμός, αυτή η πολύπαθη λέξη

“Μια ιδέα, μια πρωτοβουλία, ένα κίνημα, ένας αγώνας που ξεκίνησε πολύ παλιά να εμπνέει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, να αλλάζει μορφές, να προχωράει και να κερδίζει μάχες στην κατάκτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Αλλά που κατέληξε να έχει σήμερα τόσες αρνητικές συνυποδηλώσεις, που σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί πλέον να χρησιμοποιήσει σκέτη αυτή τη λέξη για να αυτοχαρακτηριστεί.




Κατασκευάστηκε άλλο ένα σκιάχτρο, αυτό της υστερικής φεμινίστριας, που μισεί τους άντρες και τη θηλυκότητα στις γυναίκες, που απεχθάνεται τη σεξουαλικότητα γενικά, που η ίδια είναι μια αποκρουστική καρικατούρα, άχρηστο απομεινάρι περασμένων καιρών με κανέναν ουσιαστικό ρόλο στη σύγχρονη εποχή, εφόσον οι γυναίκες πια έχουν κατακτήσει την απόλυτη ισότητα με τους άνδρες.
Αυτό το τελευταίο είναι βέβαια ένα από τα ανέκδοτα του 21ου αιώνα. Γιατί εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον πλανήτη είναι θύματα διακρίσεων εξαιτίας του φύλου τους και μόνο, με αποτέλεσμα την καταδίκη τους στη φτώχεια και τη βία, τον αποκλεισμό τους από τη βασική ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τον δημόσιο βίο, την αφαίρεση βασικών ατομικών δικαιωμάτων, τον θάνατο. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ζωής των γυναικών, δηλαδή ο φεμινισμός, δεν έμεινε ποτέ στάσιμος, αλλά εξελίσσεται διαρκώς.
Το τελευταίο κύμα του προτάσει την ισότητα των ευκαιριών και την ίση αντιμετώπιση των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, χωρίς να κρατάει έναν πίνακα, μια λίστα που να υπαγορεύει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που οφείλει να καλλιεργήσει μια γυναίκα ώστε να κατακτήσει "τον κόσμο των ανδρών". Τώρα αγωνίζεται να εξασφαλίσει για κάθε γυναίκα - όπως θα έπρεπε να ισχύει για κάθε άτομο - την απουσία περιορισμών προς την επίτευξη των προσωπικών της στόχων. Το περιεχόμενο των στόχων της και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για να τους πετύχει, δεν αφορούν πλέον κανέναν. Θα πρέπει να μπορεί να κάνει τις επιλογές της όσο πιο ελεύθερα γίνεται, τουλάχιστον όσο ελεύθερα τις κάνουν και οι άντρες. Αυτό απέχει πάρα πολύ από το να γίνει πραγματικότητα γιατί, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, δεν υπάρχει καμία χώρα στον πλανήτη που να έχει κατακτήσει την ισότητα ευκαιριών και αντιμετώπισης ανάμεσα στα φύλα.
Και αν εσύ είσαι ένας άντρας που δεν βλέπεις κανένα τέτοιο πρόβλημα γύρω σου, αναρωτήσου μήπως απλώς εθελοτυφλείς και προσπάθησε περισσότερο να αποτινάξεις στερεότυπα χρόνων και τις προκαταλήψεις. Και αν είσαι γυναίκα που πιστεύεις ότι στη δική σου ζωή δεν αντιμετώπισες ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας του φύλου σου, τσέκαρε τον εαυτό σου ξανά. Γιατί πιθανόν βρίσκεσαι σε μια προνομιακή κατάσταση που απολαμβάνουν στατιστικά ελάχιστοι, όπου οι γονείς σου δεν ντράπηκαν και δεν μετάνοιωσαν όταν γεννήθηκες, που δεν σου απαγόρεψαν να πας στο σχολείο, που δεν σε απέτρεψε κανείς από το να υλοποιήσεις τα όνειρά σου, που δεν σου επέβαλε κανείς πώς θα διαθέσεις το σώμα σου.
Με αυτήν την ευκαιρία, παρακολουθείστε την καταπληκτική ομιλία της Emma Watson στα Ηνωμένα έθνη. Μια νεαρή γυναίκα που μίλησε με καθαρότητα λόγου και ευφυΐα γι' αυτά τα θέματα απέναντι σε όλον τον κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι το μήνυμά της θα έχει πέραση στη νέα γενιά των millennials, στην οποία ανήκει και η ίδια. Ten points to Gryffindor!”