Μόνο εγώ κι ο κοντός δεν σκοράραμε!

Ο ασυγκράτητος ΠΑΟΚ έκανε σκόνη και θρύψαλα την Ντιναμό Μινσκ, διαλύοντάς τη με 6-1 στην Τούμπα για την 1η αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Χατ-τρικ (11΄, 16΄, 28΄) πέτυχε ο Αθανασιάδης, σκόραρε στο ντεμπούτο του ο Παπαδόπουλος.


Θεωρητικά το έργο του ΠΑΟΚ δεν ήταν εύκολο πριν το παιχνίδι με την Ντιναμό Μινσκ στην Τούμπα, για την πρώτη αγωνιστική του ενδέκατου ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ. Οι Λευκορώσοι πήγαν στη Θεσσαλονίκη με σημαντικότερο βαθμό ετοιμότητας, έχοντας αρχίσει ήδη τα πλέι οφ στο εγχώριο πρωτάθλημα. Μετά την ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ έγιναν η δεύτερη ομάδα από τη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που έπαιξε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ στα έξι παιχνίδια τους, φέτος, στην Ευρώπη ήταν αήττητοι με πέντε νίκες και μία ισοπαλία!



Οι συνθήκες, όμως, ευνόησαν την ελληνική ομάδα να φθάσει σε μία εύκολη επικράτηση με 6-1 και ν΄ αρχίσει με τον καλύτερο τρόπο το φετινό ευρωπαϊκό της ταξίδι. Πέραν του Ρατς, που έκανε για ένα ακόμη παιχνίδι άψογη εμφάνιση, κορυφαίος ήταν ο Στέφανος Αθανασιάδης ο οποίος σημείωσε τρία γκολ και το δεύτερο γρηγορότερο χατ-τρικ στην ιστορία του Γιουρόπα Λιγκ μετά απ΄ αυτό του Στίβεν Τζέραρντ στο Λίβερπουλ-Νάπολι 3-1 τη σεζόν 2010/2011!

Ο αρχηγός των «κόκκινων» είχε μπει αλλαγή σ΄ εκείνο το παιχνίδι όπου είχε χρειαστεί δεκατέσσερα λεπτά, ενώ ο Κλάους θέλησε δεκαέξι (12΄-28΄). Ντεμπούταραν επίσημα Δημήτρης Παπαδόπουλος και Γκολάσα, ο πρώτος με γκολ. Πολύς ο κόσμος που μαζεύτηκε στην Τούμπα για να ενισχύσει τον «Δικέφαλο του Βορρά» στην πιο ευρεία νίκη της ευρωπαϊκής του ιστορίας μετά το 6-1 επί της Ντούκλα Πρίμπραμ για το Κύπελλο UEFA τη σεζόν 2001/2002!

Πώς έπαιξαν

Ο Άγγελος Αναστασιάδης επέλεξε διάταξη 4-3-3 για τον ΠΑΟΚ, με τον Γλύκο κάτω από τα δοκάρια και τους Κατσικά, Βίτορ στο κέντρο της άμυνας. Αριστερά των δύο στόπερ αγωνίστηκε ο Ρατς, δεξιά ο Σκόνδρας, ενώ στην τριάδα των μέσων αγωνίστηκαν οι Τζανδάρης, Τζιόλης και Κάτσε. Η τριπλέτα στην επίθεση των Θεσσαλονικέων περιελάμβανε τον Μακ αριστερά, τον Σαλπιγγίδη δεξιά και τον Αθανασιάδη στην κορυφή.

Ο Βλαντιμίρ Ζουράβελ διάλεξε σχηματισμό 4-3-3 για την Ντιναμό Μινσκ, με τον Γκουτόρ βασικό γκολκίπερ, αριστερά στα μπακ τον Βερετίλο και δεξιά τον Κάρποβιτς. Δίδυμο στόπερ έπαιξαν οι Μπανγκουρά και Παλίτσεβιτς. Αριστερό χαφ έπαιξε ο Νίκολιτς, κεντρικά ο Σίμοβιτς και δεξιά ο Βορόνκοφ, ενώ η τριάδα των επιθετικών πλαισιώθηκε από τους Στάσεβιτς, Ντεντζέ και τον πρώην παίκτη των Αστέρα Τρίπολης, Πλατανιά, Ατρόμητου και Άρη Ουντότζι.

Διαλέξτε ακριβώς παρακάτω το ... γκολ που προτιμάτε


Άμυνα για «γλέντι»

Πριν καλά-καλά ο ΠΑΟΚ αρχίζει να βρίσκει πατήματα στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, ένα λάθος στην άμυνα των Λευκορώσων, ουσιαστικά, έλυσε τα πόδια των παικτών του και τους βοήθησε τα μέγιστα στο να φθάσουν στην τελική επικράτηση. Στο 3΄ μετά από εκτέλεση κόρνερ του Ρατς, ο Νίκολιτς πήρε εντυπωσιακή κεφαλιά προ του Τζιόλη, «εκτελώντας» τον τερματοφύλακα και συμπαίκτη του Γκουτόρ. Το αυτογκόλ αυτό, σε συνδυασμό με την παρουσία του κόσμου των Θεσσαλονικέων, έκανε σμπαράλια την ψυχολογία των Λευκορώσων κι έδωσε την ώθηση στην ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη για μία μεγάλη ευρωπαϊκή παράσταση.

Στο 12΄ ο Αθανασιάδης άρχισε να εξολοθρεύει κάθε αμυντική αντίσταση της Μινσκ, εκμεταλλευόμενος λάθος υπολογισμό του Μπανγκουρά. Ο Έλληνας επιθετικός έβαλε το πόδι του έξυπνα, με το πλασέ του να δίνει αβαντάζ δύο τερμάτων στον «Δικέφαλο του Βορρά». Το σημαντικό εδώ για τον Κλάους είναι πώς κυνήγησε τη φάση και ναι μεν έγινε λάθος για την Ντιναμό, όμως και η πίεση του φορ των γηπεδούχων έκανε τη δουλειά της. Τέσσερα λεπτά αργότερα (16΄) η σέντρα του εξαιρετικού Ρατς από τα δεξιά, βρήκε το κεφάλι του Έλληνα «μπόμπερ», ο οποίος με καρφωτή κεφαλιά, ουσιαστικά, «καθάρισε» την αναμέτρηση για τον ΠΑΟΚ!

Στο 18΄ έχασε μία καλή ευκαιρία για ένα πιο γρήγορο 4-0, το οποίο, όμως, το πέτυχε στο 28΄: Κάτσε και Ρατς, στην 100ή συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης, συνεργάστηκαν ωραία με τον Ρουμάνο από τα αριστερά να τροφοδοτεί τον μετέπειτα σκόρερ. Προσωρινά ο Γκουτόρ έδειξε πώς ελέγχει την μπάλα, όμως αυτή του έφυγε από τα χέρια με αποτέλεσμα ο Αθανασιάδης να πάρει το ριμπάουντ και να ολοκληρώσει το χατ-τρικ του. Στο 40΄ ο Σαλπιγγίδης έχασε έτοιμο γκολ που του έδωσε ο Τζανδάρης, πλασάροντας για λίγα εκατοστά άουτ. Έτσι ολοκληρώθηκε ένα 45λεπτο, στο οποίο ο ΠΑΟΚ έκανε τα στοιχειώδη, εξασφαλίζοντας τη νίκη.



Μπήκε στο χορό και ο «Παπ»

Με την έκβαση του πρώτου μέρους να έχει δώσει τεράστιο αβαντάζ στον ΠΑΟΚ, ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε την πολυτέλεια να κάνει και δοκιμές. Δημήτρης Παπαδόπουλος και Γκολάσα έκαναν το ντεμπούτο τους με τους Θεσσαλονικείς, με τον Έλληνα επιθετικό, μάλιστα, να σκοράρει πέντε λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας. Η ασίστ του Σκόνδρα από τα δεξιά, βρήκε τον «Παπ» μόνο του στο δεύτερο δοκάρι με το πλασέ του να βρίσκει οριζόντιο δοκάρι και να καταλήγει στα δίχτυα.


Στο 52΄ έγινε η πρώτη τελική και ευκαιρία γενικά της Μινσκ στην αναμέτρηση, με τον Νίκολιτς ν΄ απειλεί τον Γλύκο, ο οποίος, όμως, έδιωξε το σουτ του σε κόρνερ. Σ΄ ένα ξέσπασμα της Ντιναμό ο Ουντότζι έχασε στο «καπάκι» τη δυνατότητα να μειώσει το σκορ, όμως το πλασέ του σταμάτησε στην πλάτη του Κάτσε και μετά στον Έλληνα γκολκίπερ του ΠΑΟΚ. Η αποβολή του Σίμοβιτς με δεύτερη κίτρινη στο 63΄ ήταν το κερασάκι στην άγευστη τούρτα των Λευκορώσων, που κατάφεραν, όμως, να πετύχουν ένα γκολ στο 80ό λεπτό. Ο Νίκολιτς, σκόρερ και του αυτογκόλ, με ατομική ενέργεια πέρασε και τον Γλύκο και με κοντινό δεξί πλασέ μείωσε σε 5-1.

Διαλέξτε ακριβώς παρακάτω το ... γκολ που προτιμάτε


Ο Σαλπιγγίδης, σ΄ ένα παιχνίδι που κανείς δεν υστέρησε για τον ΠΑΟΚ, κατάφερε να δώσει και τη δική του πινελιά στην ευρεία νίκη των γηπεδούχων, δίνοντας μία καταπληκτική ασίστ στον Τζανδάρη στο 90΄. Ο δεύτερος δεν έχασε την ευκαιρία να πετύχει το πρώτο του ευρωπαϊκό τέρμα, με ωραίο πλασέ, και να διαμορφώσει το τελικό 6-1. Αποτέλεσμα το οποίο σαφέστατα και δίνει, πέρα από την ουσία των τριών πόντων, και ψυχολογικό αβαντάζ στους θριαμβευτές.

Οι συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Άγγελος Αναστασιάδης / 4-3-3): Γλύκος - Ρατς (72΄ Σπυρόπουλος), Κατσικάς, Βίτορ, Σκόνδρας - Τζανδάρης, Τζιόλης, Κάτσε - Μακ (46΄ Παπαδόπουλος), Αθανασιάδης (67΄ Γκολάσα), Σαλπιγγίδης.
Αναπληρωματικοί: Γιακουμής, Σπυρόπουλος, Ποζατζίδης, Γκολάσα, Μάρτενς, Κίτσιου, Παπαδόπουλος.

Ντιναμό Μινσκ (Βλαντιμίρ Ζουράβελ / 4-3-3): Γκουτόρ - Βερετίλο, Μπανγκουρά, Παλίτσεβιτς, Κάρποβιτς - Νίκολιτς, Σίμοβιτς, Βορόνκοφ (57΄ Φιγκουερέδο) - Στάσεβιτς, Ντζεντζέ (33΄ Αντάμοβιτς), Ουντότζι (88΄ Ρασάντκιν).
Αναπληρωματικοί: Ιγκνάτοβιτς, Μολός, Κοντσεβόι, Φιγκουερέδο, Αντάμοβιτς, Ρασάντκιν, Ντιομαντέ.

ΓΚΟΛ: 1-0 (4΄ Νίκολιτς αυτογκόλ), 2-0 (12΄ Αθανασιάδης), 3-0 (16΄ Αθανασιάδης), 4-0 (28΄ Αθανασιάδης), 5-0 (50΄ Παπαδόπουλος), 5-1 (80΄ Νίκολιτς), 6-1 (90΄ Τζανδάρης)
Κίτρινες κάρτες: 31΄, 63΄ Σίμοβιτς, 67΄ Νίκολιτς
Κόκκινες κάρτες: 63΄ Σίμοβιτς

Γήπεδο: Τούμπας
Διαιτητής: Ματίας Γκεστράνιους (Φινλανδία)
Βοηθοί: Μάτι Χέινινεν (Φινλανδία) / Μίκο Αλάκαρε (Φινλανδία)
Βοηθοί τελικών γραμμών: Άντι Μούνουκα (Φινλανδία) / Ντένις Άνταμο (Φινλανδία)


Διαλέξτε ακριβώς παρακάτω το ... γκολ που προτιμάτε


Δημοφιλείς αναρτήσεις