Ευχές να μην έχει συληθεί ο τάφος της Αρχαίας Αμφίπολης

“Ενα μεγάλο μυστικό ηλικίας... 2.314 ετών, ίσως και περισσότερο, κρύβει η γη της Αμφίπολης Σερρών, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή τις τελευταίες ημέρες. Και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να γίνει η αποκάλυψη του μυστικού που κρύβει αυτός ο εντυπωσιακός ταφικός περίβολος, ο οποίος βρέθηκε εδώ και δύο χρόνια.



Οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, ειδικά μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του ίδιου αλλά και των αρχαιολόγων που είναι υπεύθυνοι για την ανασκαφή. Ορισμένοι, μάλιστα, βάζουν... στοίχημα ότι πρόκειται για τον κοινό τάφο της γυναίκας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνης και του γιου του, Αλέξανδρου Δ'. Ωστόσο, κάποιοι κάνουν κρυφές σκέψεις για ακόμη πιο εντυπωσιακό εύρημα και δεν αποκλείουν ακόμη και την ανακάλυψη «ιερού» δισκοπότηρου» της αρχαιολογίας, δηλαδή τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά, Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μιλώντας χθες στο Mega ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, επιβεβαίωσε ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός σημαντικού ευρήματος και ότι σε 2-3 εβδομάδες θα είναι έτοιμοι οι αρχαιολόγοι να ανακοινώσουν τα πρώτα στοιχεία.

«Η ανασκαφή είναι σημαντική, είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο πιστοποιείται από το μέγεθος του τύμβου, από την καλλιτεχνική επιμέλεια του μνημείου, από πολλά στοιχεία τα οποία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό εύρημα. Από εκεί και πέρα, μας μένουν ακόμα 2-3 εβδομάδες ώστε να μπούμε μέσα στον χώρο του τάφου, οι αρχαιολόγοι δηλαδή, και να βγουν πιο οριστικά συμπεράσματα», είπε ο κ. Τασούλας.

Σε δηλώσεις της η υπεύθυνη της ανασκαφής, Κ. Περιστέρη τόνισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε εσωτερικά του περιβόλου, μπροστά σε έναν τάφο καταπληκτικό. Υπάρχουν στην είσοδο δύο Σφίγγες ολόγλυφες, ύψους δύο μέτρων. Ο ταφικός περίβολος των 497 μέτρων με τον λέοντα στην κορυφή, ύψους 30 μέτρων, μας αθροίζει την ύπαρξη θεαματικού ταφικού μνημείου».

Αν δεν έχει συληθεί

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αν ο τάφος δεν έχει συληθεί, τότε ενδεχομένως να υπάρχουν σπάνιοι αρχαιολογικοί θησαυροί. Οπως τονίζουν κάποιοι με νόημα: «Ο περίφημος τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα είχε συνολικό μέγεθος γύρω στα 152 μέτρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο περίβολος του τάφου της Αμφίπολης φτάνει τα 497 μέτρα και είναι σε κυκλικό σχήμα, «ένας σχεδόν τέλειος κύκλος», σμιλευμένος από το ολόλευκο μάρμαρο Θάσου. Οπως είπε χθες η υπεύθυνη αρχαιολόγος, πρόκειται για τάφο ο οποίος έχει συνολικό ύψος 30 μέτρων, ενώ έχει δύο ακέφαλες Σφίγγες στην είσοδο. Στην κορυφή του τύμβου, έστεκε ένα μαρμάρινο λιοντάρι, ο διάσημος «Λέων της Αμφίπολης», σε ύψος πάνω από 5 μέτρα.

Ο χώρος δεν ήταν ποτέ «αφύλακτος», καθώς οι δύο ολόγλυφες Σφίγγες, με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, ήταν τοποθετημένες στην είσοδο του τάφου, ενώ ένας πλατύς δρόμος, με πλάτος 4,5 μέτρα, οδηγεί τους επισκέπτες στην είσοδο του τύμβου. Εικάζεται ότι οι ακέφαλες Σφίγγες σημαίνουν ότι το πρόσωπο που φυλάνε είναι μοναδικό και δεν μπορεί να υπάρξει άλλο. Τα πιο πιθανά σενάρια που εξετάζονται πάντως για το μυστικό της Αμφίπολης είναι δύο:

  • Ισως πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή τάφο κάποιου πολύ σημαντικού στρατηγού της εποχής είτε είναι ομαδικός τάφος επιφανών αξιωματούχων.
  • Πρόκειται για τον τάφο της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ρωξάνης και του γιου του Αλέξανδρο Δ'. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης». Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξανδρος Δ' (323 π.Χ. - 311 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας, γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, πριγκίπισσας της Βακτριανής.

Γεννήθηκε μετά τον θάνατο του πατέρα του το 323 π.Χ. και αναγνωρίστηκε Βασιλιάς μετά του Φιλίππου του Αρριδαίου, υπό την κηδεμονία πρώτα του Περδίκκα και αργότερα του Αντίπατρου, αλλά μετά τον θάνατό του υπέστη με τη μητέρα του Ρωξάνη πολλές περιπέτειες. Τελικά δολοφονήθηκε με διαταγή του Κασσάνδρου μαζί με τη μητέρα του, το 311 π.Χ. σε ηλικία 12 ετών στην Αμφίπολη που ήταν φυλακισμένος.

Τα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένα στην Ελλάδα και σίγουρα όλοι εύχονται να πρόκειται για ένα εύρημα που θα φέρει τη χώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλου του πλανήτη.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ