Παραβίαση το να πουληθεί ο ΔΕΣΦΑ στη SOCAR

“«Η απόφαση της Ελλάδας να πουλήσει τον ΔΕΣΦΑ στη SOCAR αποτελεί μια παραβίαση, δεν μπορείς δηλαδή να πουλήσεις εγκαταστάσεις που είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εταιρείες εκτός. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μας απαντούν με σαφήνεια στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund της Ρωσίας Konstantin Simonov.



Ο ίδιος μετέφερε ότι η Ρωσία «προσπαθεί να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πως ο South Stream δεν είναι ένα έργο με στόχο την ενίσχυση του μονοπωλίου της σε αυτό το κομμάτι, σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, ή να αυξήσει την πολιτική πίεση που μπορεί να ασκήσει στην Ευρώπη», για να καταλήξει:
«Το θέμα είναι η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Διότι αυτήν τη στιγμή έχουμε την Ουκρανία ως διαμετακομιστική χώρα, ως χώρα transit, και σίγουρα πρέπει να την προστατεύσουμε. Αλλά η κατάσταση εκεί είναι πάρα πολύ απλή. Αυτήν τη στιγμή, τον επόμενο χειμώνα, και δεν μιλάω για τις επόμενες δεκαετίες, τον επόμενο χειμώνα, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα. Τι θα συμβεί λοιπόν αύριο το πρωί;».
«Η απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου οδηγεί στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ», πρόσθεσε, παραθέτοντας στοιχεία αναφορικά με τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου και επισημαίνοντας ότι αυτές, το 2013, αφορούσαν κυρίως στη Γερμανία / 41 bcm, στην Τουρκία / 26,7 bcm, στην Ιταλία / 25,3 bcm και στη Βρετανία / 16,6 bcm (στην Ελλάδα εξήχθησαν 2,6 bcm).”