Μόνο η τεχνολογία προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία

“Αυτήν την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα έχουμε εκλογές για νέο Πρύτανη. Οι τρεις υποψήφιοι είναι εξαιρετικοί. Είναι αναγνωρισμένοι διεθνώς επιστήμονες, καλοί συνάδελφοι με προσφορά στο Πανεπιστήμιο. Όποιος από τους 3 κι αν εκλεγεί το βέβαιο είναι ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα διαφέρει πολύ από τον Σεπτέμβριο. Ο νέος Πρύτανης θα έχει πρωτοφανή νομιμοποίηση, παρόμοια με εκείνη του Συμβουλίου Ιδρύματος και των νέων Κοσμητόρων.


Οι εκλογές θα γίνουν ηλεκτρονικά.
Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, ταχύτατη και διασφαλίζει μεγάλα ποσοστά συμμετοχής.
Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό.
Το debate (ανοικτή ακρόαση) των υποψηφίων θα γίνει επίσης ηλεκτρονικά. Αύριο στις 12.00 με 14.00 θα δούμε από τα γραφεία μας τις αρχικές τοποθετήσεις, θα θέσουμε online ερωτήσεις και η συνολική εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί και θα αναρτηθεί στην κεντρική σελίδα του ΕΚΠΑ.
Με εξυπηρετεί πολύ αυτό καθώς θα μπορέσω να παρακολουθήσω με άνεση τις θέσεις και τον διάλογο των υποψηφίων χωρίς να χάσω χρόνο με άσκοπες μετακινήσεις.
Δεν χρειάζεται να τονίσω πόσα πλεονεκτήματα έχει αυτός ο τρόπος επαφής με τους υποψηφίους.
Θα έπρεπε κανονικά να είμαι ενθουσιασμένος (εγώ που έχω τόσο μεγάλη αγάπη για την τεχνολογία). Όμως δεν είμαι. Γιατί έχουμε κρύψει κάτω από το χαλί έναν από τους λόγους αυτής της εντυπωσιακής καθολικής υιοθέτησης της τεχνολογίας στις εκλογές αυτές.
Οι αρχές του Πανεπιστημίου φοβούνται τους τραμπούκους. Φοβούνται ότι αν η ανοικτή ακρόαση γίνει δημόσια (π.χ. στα Προπύλαια) θα υποστούμε, κυριολεκτικά, επίθεση από τις γνωστές ομάδες φασιστοειδών που παρεμποδίζουν συστηματικά κάθε διαδικασία από εκλεγμένα όργανα. Τα ίδια άτομα, είναι βέβαιο, θα άρπαζαν τις κάλπες και θα εμπόδιζαν με οποιονδήποτε τρόπο κάθε είδος εκλογικής διαδικασίας με φυσική παρουσία, όπως έχουν κάνει επανειλημμένα στο παρελθόν.
Η χρήση της τεχνολογίας λοιπόν «μας προστατεύει» από αυτούς τους τραμπούκους.
Ήταν σωστή η απόφαση των αρχών του ΕΚΠΑ;
Αναμφίβολα.
Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.
Κι εγώ το ίδιο θα έκανα αν περνούσε από το χέρι μου.
Ντρέπομαι γι’ αυτό;
Πολύ.
Δεν με ανακουφίζει ούτε η τεχνολογικά εντυπωσιακή διαδικασία ούτε το γεγονός ότι αυτά τα θλιβερά άτομα θα υποστούν άλλη μια ήττα.
Επειδή το θεωρώ πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς, όταν υπάρχει φόβος δεν μπορεί να υπάρχει ακαδημαϊκή ελευθερία, θα το θέσω ως ερώτημα στους υποψηφίους αύριο. Τι σκέφτονται να κάνουν για την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στο ΕΚΠΑ και πώς θα αντιμετωπίσουν όσους επιχειρούν συστηματικά να μας τρομοκρατήσουν με βία και με απειλή βίας.
Υπάρχουν άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα;
Βεβαίως.
Είμαι σίγουρος πως θα τα θέσουν άλλοι καλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες.
Όμως βασικό προαπαιτούμενο για τα πάντα είναι η ακαδημαϊκή ελευθερία.”