ΕΚΤ: Δίνει ρευστότητα ο Ντράγκι;


“Αυτή την ώρα, συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και οι επενδυτές δεν αναμένουν κάποια μεταβολή (δηλαδή περαιτέρω μείωση) στα επιτόκια. Στο επίκεντρο είναι το πρόγραμμα TLTRO's, (Targeted Long Term Refinancing Operations), -ονομαστικού- ύψους 400 δισ. δολαρίων για την επόμενη τετραετία και παράλληλα οι προσδοκίες για το μέχρι πότε η ευρωτράπεζα θα διατητήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reporter, οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να δανειστούν από την ευρωτράπεζα κεφάλαια ύψους έως 7% των συνολικών τους χορηγήσεων.
Από τον υπολογισμό των συνολικών χορηγήσεων εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια. Το επιτόκιο με το οποίο η ΕΚΤ θα δανείζει τις τράπεζες θα είναι σε ένα σταθερό (fixed) επίπεδο, λίγο πάνω από το ύψος του επιτοκίου αναφοράς (0,15%).
Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η συνέντευξη είναι προγραμματισμένη για τις 15:30 (ώρα Ελλάδος) και μπορείτε να την παρακολουθείσετε απευθείας ή μαγνητοσκοπημένη ακριβώς παρακάτω.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ



Οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα ανακοινωθούν λίγο πριν τις 15:00 (ώρα Ελλάδος) και θα μπορείτε να τις δείτε ακριβώς παρακάτω.


Annexes
Modalities of the TLTROs
TLTROs Guidelines for completing the reporting template
TLTRO Reporting template
TLTRO Reporting template example

Η ΕΚΤ προσπαθεί να τονώσει την πραγματική οικονομία, καθώς τα τελευταία έτη, υπό το βάρος της κρίσης χρέους, οι τράπεζες έχουν μειώσει ραγδαία τις χορηγήσεις τους στην αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπόλοιπο των δανείων (εξαιρουμένων των στεγαστικών) προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχει μειωθεί κατά 600 δισ. ευρώ από τα ιστορικά υψηλά του 2009.
Επίσης, την περίοδο από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον φετινό Απρίλιο, οι χορηγήσεις υποχώρησαν κατά 190 δισ. ευρώ ή 3,2%.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ίδια την ΕΚΤ και θα είναι η «βάση» πάνω στην οποία η ευρωτράπεζα θα καθορίσει τα κριτήρια για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.”